|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.7.2010 23:10:44
|
|
|
|
R&T@
|
"....Mislite li da je krastavac bezvrijedno povrće i da u tim plodovima prirode nema zdravih i ljekovitih sastojaka, te da su jedino puni vode, varate se! Zbog dosta niske kalorične vrijednosti (120 do 150 cal/kg) krastavac je pogodan za dijetalnu prehranu. U plodovima je najviše zastupljena voda, jer ima svega oko četiri posto suhe materije. U stotinu grama ploda krastavaca sa 27,5 posto otpadaka ima 0,4 grama bjelančevina, 0,1 grama masti, 0,7 grama ugljikohidrata, 0,07 miligrama vitamina B1 i B2, zatim 0,2 grama hormona PP (pankreasni polipeptid, građen od 35 aminokiselina, koji potiče lučenje inzulina), osam miligrama vitamina C, osam miligrama kalcija i 0,3 miligrama željeza. U novije vrijeme poznato je da krastavac ima u sebi kalija i joda. Posebnu prehrambenu vrijednost krastavaca čini bogata lepeza fermenata koji pomažu probavi, a plodu daju svjež i ugodan okus. U narodnoj medicini krastavci se kao hrana koriste »za liječenje šećerne bolesti«, a znanost je potvrdila da imaju i kemijske tvari čija je struktura nalik na inzulin. Od sjemenaka iz krastavaca pravi se čaj koji pomaže u liječenju bubrega, a također pospješuje odstranjenje mokraće i mokraćne kiseline iz organizma. Čaj se priprema tako da se sjemenke izvade iz zrelih krastavaca, operu i dobro osuše, a potom se mala žlica sjemenki kuha šest do osam minuta u dva decilitra vode...." Ovaj tekst o krastavicama sam nasla kao pomoc u jednoj suvisnoj raspravi, a sad moze posluziti i ovdje... Ne vidim ni jedan razlog zasto bi ga izbjegavali, pogotovo u sezoni... Ja sam ga uvela u ishranu objema cim su znale zvakati...
|