jasmin
|
IZVORNA PORUKA: palachinken Ova porođajna priča počela je nekad oko 8 ujutro, 19.7.2011. Probudili su me menstrualni bolovi, čak sam, onako napola budna, pomislila kako mi je stigla menstruacija i pobogu, sve je prošlo na nove madrace. Dobro, brzo sam se sjetila da sam ipak malkice trudna za menstruaciju, ali bolovi su svakako bili tu. Obzirom da se termin poroda približio na tri dana, svaka nova situacija koja upućuje na približavanje poroda me baš radovala. Danima prije sam se "gnijezdila", kuća je blistala kao nikad dotad, a ja sam bila puna energije. Bolovi su tokom dana postali redovni - prvo na 20, pa na 15 a onda i na 10 minuta. Svaku konstrakciju sam predisala, onako kako su me naučili u školi za trudnice i prehodala, jer je tako bilo lakše. Bolovi zaista nisu bili jaki, a u pauzama između bolova ja sam jela hurme, skakutala na pilates lopti, silazila i penjala se na 4. sprat pješke. Kada su bolovi došli na 10 minuta, a isti trajali 40-ak sekundi, nazvala sam muža da dođe s posla. Svakako sam taj dan imala naručen pregled kod svog ginekologa, pa nek on vidi da li sam išta otvorena (nadala sam se makar dva-tri deblja prsta) Do doktora smo prošetali, dok god sam hodala, bolovi su bili češći, ali slabiji. Nakon CTG-a, pregleda me "ručno" i kaže "A da mi pedijatra zovemo - otvorena 8cm" i doda da idem pravo u porodilište. Muž je otišao po auto i torbu, pokupili smo mame i otišli do porodilišta. Tamo su me klizmali i uzeli mi podatke, obukla sam spavaćicu, tražila da muž prisustvuje i onda smo otišli u salu. Dežurni doktor je došao, probio mi vodenjak i rekao "Biće ovo školski porod" pa otišao. Babica koja je ostala uz mene mi je rekla da joj javim ako mi dođe da napinjem. Nakon pdređenog vremena, da li je to bilo 5, 10 ili 15 minuta, ne znam, došao je dežurni doktor, skinuo CTG s mene i rekao "Idemo, rukama poduhvati bedra, bradu na prsa i napinj se kao da imaš jako tvrdu stolicu (jako poznat osjećaj koji me patio cijelu trudnoću)" I ja napnem.Glavica. Čujem doktor "Nema odmora, idemo još jednom" i ja napnem opet. Ovaj put duže i jače, a čini mi se da sam i stenjala, to je bilo jedini put da mi čuju glas na stolu - ja sam sebi prije poroda rekla da se neću derat i zapomagat, i nisam. Muž mi je držao glavu na prsima, ja sam napinjala i odjednom osjetih da je nešto, moj sin, izletilo iz mene, što je tako fantastičan osjećaj, da se apsolutno ne može ni opisati ni porediti. Za kolju sekundu je i proplakao, ugladala sam ga krajičkom oka dok su ga nosili na dalju obradu.Donijeli su mi ga na par sekundi, samo da se uslikamo i onda smo se opet vidjeli tek na pet sati. Tu ću i stati, jer šivenje nakon epiziotomije nije tema ove emisije. Znam da sam, nakon svega, još uvijek u rađaoni, pojela dupli snickers i popila litru soka od jabuka i slušala mog švrleta kako se dere u nekoj od bolničkih prostorija. znam da mi je muž toliko valjao na porodu, ne samo što je bio poznato lice, nego me sve vrijeme umivao i podsjećao kako da dišem. Također, sad znam o čemu pričaji kad kažu da je to bol koja se najbrže zaboravi, jest kliše, ali zaista je tako. Ustvari, nije to neka bol, u smislu zabio-mi-se-ekser-u-taban nego jedno nadrealno i predivno iskustvo na koje su se moje tijelo i moja beba pripremali 9 mjeseci trudnoće. Trudnicama mogu preporučiti da se naoružaju optimizmom i pozitivnim mislima, opet kliše, ali opet se ispostavio tačnim :) Jako lijepa prica,jako pozitivna,uzivala sam citajuci.A jos kad si sve too zacinila SNICKERSOM.....ma za 10 :).