Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Sestra Binasa je najbolja!! I mene je porodila i sljedeći put ću je tražiti i držati vodu do njene smjene . Mislim da Binasa ima neke veze sa ovim super porodima, hehe. Sahara, čestitam ti od srca! Super priča, zaista! A cure moje, vježbajte disanje. Pomaže da ostaneš priseban, ako ništa drugo. Netko je napisao da je bio začepljen nos. Imala sam taj problem na porodu i dozvolili su MM da mi donese kapi, da bih mogla disati normalno. Međutim, kad me je snašlo, sve se očepilo samo, tek poslije sam skontala da je babica nekada donijela kapi, LOL. Nikad mi više nisu trebale .
Evo i moje porodjajne priče.Meni je termin bio 27.06 2008,kada je došao taj dan ništa nisam osjećala nazvala sam dr.i rekao mi je da dođem u Mostar na ctg kada sam stigla pregledao me uključio na ct i ništa se nije dešavalo,rekao mi je da ga nazovem za par dana i da dođem do njega.Pošto sam se osjećala dobro nije mi bilo do hodanja,12.07 sam se porodila počelo me bolit oko 7h navečer otišla sam do dr.i rekao mi je da idem odmah i Mostar i da će on doli nazvat da se sve pripremi za mene,kada sam stigla primili su me oko 10h stavili na stol uključili mi malo dripa i ja sam se porodila u 23.30h.Rodila sam sina koji je bio težak 4550kg i 61cm dug.Zatim su k meni pustili muža i bio je sa mnom 3h tako da ja nebi zaspala.
eeeeeee ja znam moja drugarica rodila je beba 4500 ali je sva raspukala sirota i katastrofa su je sosili i rekli su joj pa ti i onako ces da rodis jos beba nema potreba od sasivanje opet jooooooj katastrofa.a sta je do mene ja sam rodila 3200 beba 53 sm normalna je bila i cela od odmah na oca i moj porodgaj je bio termin 10.12 a ja sam se porodila 20.12 dakle sve kasnije se ovo desava.dobila sam spazmu to je kad se ukocis i nisam mogla da rasirim noge ali duboko u sebi rekla sam stani zeno moras da se opustis i tako sam super rodila odlicno sam prosla.
Hajd da i ja ispricam svoju storiju... 28.02 mi bio termin, doca reko ako ne zaboli do 27. ti u bolnicu nek te porode.... ja bila ko trut i jedva cekala da se kutarisem, i tako cim je svanulo 27. ja odem u bolnicu.. tu me prime i ostave da se dosadjujem do 13h, daju mi da rucam, i onda teta doktorica u 13:30 mi probije vodenjak, ukljuci indukciju, i kroz 5min ja dobijem kontrakcije svakih 5min. u narednih 2h ucestalost se smanji na svakih 2min-1min. i otvorim se na 8-9 cm u 16h vise nisam mogla ¨drzat ¨ pa me teta sestra premjesti na porodjajni sto i kaze cekaj ne tiskaj.. sta cu cekat bona, ja vise ne moram ni tiskat beba hoce sama napolje... al hajd skupise se oni i ja napokon pocnem tiskat i kroz 5 min istiskam decka teskog 4450g i dugog 58cm... apgar 9/9, a meni ocjena 10 .. nik´ih problema, sjekli nisu... sve trajalo 2h45min ma milina jedna....
joj blago Chuchi kako si se lepo provelaaaaa.ja sam imala ceoo dan bolove na svake 5 minute ali nisu bile jake ne ne onako dole kod jajnike kao bolove za menstruacie poceli su u 10 ujutro ja sam otisla u 19.00 dali su mi inekciju i rodila 23.10 ali bas sam imala samo jedan saat one jake bolove u kicmu ali kad sam videla beba sve zaboravila
evo da se nakanim i ja da napisem svoju porodjajnu pricu... to je se desilo haman prije godinu dana =)
Prvi put kad sam otisla u bolnicu je bio 30 april jer sam na kontroli imala visok pritisak, povecanu bjelancevinu u mokraci i natekla previse, to se ovde zove trudnicko trovanje... Snaha nas je odvukla tamo jer ako bi ostali da se porodim auto nase smije biti parkirano pred bolnicom 24 sata a neporadjam se u gradu gdje zivimo... E mi smo ti otisli, bila snaha i Emica sa nama i moj muz naravno... tamo su me ostavili da prenocim... i sutradan nista kuci i da idem na kontrole svaki dan... 5 maja, bio je ponedeljak, otisla sam na kontrolu i ovaj put isto ko i 30 aprila, visok pritisak, povecana bjelancevina u mokraci a za otok da nepricam... i ona kaze sad cu ja njih u Helsingborg nazvati i reci da te prime... i tako ti se mi dogovorimo da ponovo odem u porodiliste. Adis mi bio na sastanku a snaha isto imala neki kratak sastanak tako da sam ja dosla kuci, raspremila ovde sta je bilo, bacila smece, uzela svoj kofercic i onda je dosla snaha i Ema po mene pa cemo po Adisa u grad jer mu je sastanak bio gotov. Prije nego sto smo posli po njega ja sam rekla snahi da svrati u McDonalds da uzmemo da jedemo jer prosli put kad smo bili ostala sam gladna ko konj jer sam zakasnila na veceru... Bez ikakvih bolova ili znakova za porod ja sam ti ponovo otisla za Helsingborg... Tamo sam odma dobila sobu i broj telefona, i nakon pola sata dosao je doktor da mi pukne vodenjak jer su morali da mi zapocnu porodjaj radi trudnickog trovanja, pocelo je bilo da utice na Lamiju... Snahi sam rekla da ide kuci i da cemo im javiti kad sta bude, takodjer sam rekla da kaze mami ako bi zvala da smo taman otisli od njih... i da sam ja htijela da se setamo... da se zena nebi sikirala... U 18:30 smo otisli do kioska da Adis uzme sebi sta da gricne, meni je stigla vecera ali Boze sacuvaj ono u moja usta nikad nebi stavila hehe... ja sam srecom uzela sebi jedan Snickers jer mi je to omiljena cokolada... i Sprite... za to me je pohvalila babica koja me je primila jer dobro je da se pojede nesto slatko radi snage... oko 19:30 poceli su bolovi polahko, nista opasno... svo vrijeme sam se sa Adisom zezala... Kad smo isli na posjetu da vidimo kako izgleda porodiliste zezali smo se jer su pricali o sobama sa pogledom na more... i te srece mi dobismo sobu sa pogledom na more =) ja sam lezala i uzdisala onaj gas, neznam na nasem kako se zove al ovde u prevodu se zove gas za smijanje mada ja se nisam nista smijala... Oko 22 sata vise nisam mogla da lezim, morala sam da obavim nuzdicu tako da sam pitala babicu smijem li otici do toaleta ona je rekla da smijem i sto se vise budem kretala sto prije ce beba "spasti" ka dole da se mogu poroditi... joj kako me je bila iznervirala sa tim, ko da mi to nije mogla reci odma nego ja lezim ko divanija neka svo vrijeme... Posle obavljanja nuzdice ja sam setala se po sobi dok na kraju nisu poceli jaki bolovi... onda sam ponovo legla ali taj gas nije nimalo pomogao... dosla je babica da me pita hocu li epiduralnu jer sam vristala ... bas cudno nimalo se bola nesjecam... ona me je pitala nekoliko puta i na kraju mi je morala obecati da mi nista nece biti i da ce mi pravilno dati tu vakcinu u ledja i prikopcati to sto treba... doktor za narkozu i tako te stvari je stigao u roku minutu i poceo da mi daje to taman kad sam imala bol koji je po EKG pokazivao jacninu 130, najjaci do tada... onda nisam vise osjetila nista do pola tri ujutru... onda nista mi nije pomagalo... Adis mi je samo govorio da disem i da mislim na to kako je beba uskoro u mojim rukama... oko pola cetri vec sam se osjecala smorena, jednostavno nisam umijela da se natezem kako treba... jednom prilikom mi je babica rekla "natezi se ko da kakis" a ja nako ko pjana od onog gasa sam joj odgovorila "ja nikad problema sa tim nisam imala tako da neznam kako" svi koji su bili u sobi su se smijali... onda je dosao doktor i on mi je pomogao sa natezanjem... uzeo je jedan carsav, dao meni jedan cosak i rekao da vucem svom snagom a on ce vuci prema sebi... i mogu reci da je to pomoglo podosta... bar sam se naucila da natezem hehe... i onda pri kraju mi je rekao da je bebi lice okrenuto prema gore i da je radi toga malo teze se poroditi ali da ce joj staviti vakum i tako izvaditi... i kad je to stavio on je rekao "eto ostalo je jos 300 m maratona" a na to sam mu ja odgovorila "ja nikad nisam voljela da trcim" neznam stvarno odakle mi takvi komentari heheheh.. Zadnji sat sam govorila da vise nemam snage, al svaki put sve jaca i jaca sam... moj muz mi nije mogao vjerovati da mogu biti tako jaka... kaze da je to nesto najjace sto postoji... nevjerovatno kakva je to podrska meni bila... u 4:25 je se rodila moja mala princeza, moj zivot... nemogu opisati taj osjecaj... a prvo sto sam rekla je bilo "adise vidi je masala sto je visoka" =) rodila se sa 4080 g i 55 cm =)
pa ja vukla carsaf prema sebi a on prema sebi i na taj nacin sam se natezala...
a ono sto uzdises kad imas bolove... neznam kako se to zove na nasem...
evo prevod
gas koji izaziva smijeh (vrsta anestetika) (rajski plin (vrsta anestetika))
to ovde daju zenama koje se poradjaju prirodno... posto nije nista jako ali malo ublazi bolove... ja sam doduse najvise vristala u masku heheheh jer manje se cuje onda u sobi...
ovako izgleda i to je prikopcano u zid gdje im je taj gas...
što bi ja voljela imati tu masku pa zamisli dodju ti gosti a ti svima po jednu masku pa se svi zajedno a ovo s čaršafom može poslužiti kao kućne čarolije ko ima tvrdu stolicu Ilhana pusti mene spucala me luda
što bi ja voljela imati tu masku pa zamisli dodju ti gosti a ti svima po jednu masku pa se svi zajedno a ovo s čaršafom može poslužiti kao kućne čarolije ko ima tvrdu stolicu Ilhana pusti mene spucala me luda
e kraljica si majke mi. Što me nasmija baš ti hvala!!!
ma nije meni džaba nik vesela, veli mi suprug za dijete da je isto ja, veli samo se smije moj problem je što uvijek odem s teme al u svakoj nadjem nešto smiješno pa ispadam neozbiljna, ajd ne zamjerite Enisa_sara drago mi je što te nasmijah
< Poruku je uredio veeseelaa -- 30.4.2009 0:56:58 >
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva,
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.