Anoniman
|
jo, evo i mene, znam da ste radoznale da upozorim, nikad nisam dobro pisala pismene radove, pa ce i ovaj biti garant takav, naime odlutam od srzi termin mog poroda bio je 2. 4. 2009., ali nista od toga, bila sam 1. 4. na ctg-u i pregledu i rekao mi da sam 1 cm otvorena i da nije jos pocelo, poslije ctg bio 3. i 5. aprila, uredni oba i hajd kuci, i onda noc 5. na 6., tacnije jutro u 5 sati odem ja do wc-a, standardno, kad nesto procuri, rekoh b. pranje, jer je bilo sluzavo, vratim se ja do kreveta, kontam nije to voda, ponovo ustanem za par min. a ono opet, vidim da curi mimo moje volje, odem do mm, i njezno ga probudim rekoh maco daj se probudi moramo razgovarati ( imala sam ja ovakve ispade kad sam mu prepricavala snove... rekoh da se ne uplasi), objasnim da sumnjam da je pocelo i ustanemo lagano, i tad je voda bas krenula, zacas se spremimo, sreca pa me on nagovorio da spremim torbu potpuno, jer sam znala da moram odmah u bolnicu, prosao termin plus voda curi, i krenemo... to jutro, 6. aprila nigdje nikog tako rano, dodjemo u bolnicu i pravo na ginek. usput sretnem svog dr. ,bio dezurni, kaze hajde ti sad cu ja doci, medjutim na gin. mi kazu da, posto mi ide voda, odmah sidjem na porodjajni odjel, i to uradim, tu me pregleda, potvrdi da voda curi, uzme milion podataka, i ja kazem mm da donese torbu iz auta jer ostajem tu dok se ne porodim , i tako me smjeste u 7-krevetnu sobu( naime noc prije je bilo 11 poroda i sobe su bile pune), ja se smjestim upoznam cimerke i docekam vizitu, dosao moj dr. pregleda i kaze da lezim i cekam, poslije dodje drugi pa mi on kaze da malo ustanem da setam da vidi koliko cu se prirodno otvoriti, a meni drago samo da mi ne ukljuce drip( tako su nas ucili na vjezbama, kao to vise boli...)i tako ja setala do nekih 12:30, a prije su se dogovorili da mi ukljuce drip oko 13 sati, tad pocese da nas rasmjestaju po dvokrevetnim sobama, meni ukljucise drip i prevezose me u drugu sobu, tu mi je cimi bila djevojka sa vjezbica, ona se spremala kuci sa bebom, malo me ohrabrila i savjetovala kako da se snadjem sa bolovima, koji ruku na srce nisu bili neizdrzivi prva dva sata, ali vec posljednih sat je pocelo jace i ucestalije, ona mi, sreca moja, masirala ledja i kurazila me, puno joj hvala, i tako ja disem pa kukam kako ne mogu izdrzati, pa u pauzama bez bola opalim neku glupost pa se smijemo... i bogami doceka on mene i da se porodim, kazem ja u posljednjim minutama da cu vristati i ona meni pa vristi da si cula mene, joj rekoh bezze mi, ali to vam se drage moje jednostavno otme glas iz grudi i pocnete se glasati , tako i ja sestro, ona dodje kaze pa ti si za mustuluka otvorena si 6 cm, pa onda za 15 min dodje i kaze 7-8 cm, i tako je to u kratkom roku ( svega 3-3,5 sata trajalo od ukljucivanja dripa do zavrsetka poroda), ja sam se maksimalno otvorila i posljednji put kad sam je zovnula malo me pregledala i kaze dobro hajdemo polako saradjuj i necemo te rezati, rekoh hocu, hocu, predjemo u salu i sad sam vec bila sretna sto sam stigla tu jer znam da je kraj (ne vode u salu dok porod ne krene) rekose mi kao da legnem , da disem, da napnem... malo su me kritikovali da ih zezam jer sam se ja stvarno pogubila u smislu da ne znam tiskati, bilo je cak i smijesno, onda zaboravih vam reci drip mi ispao, tj. braunila a to je trebalo da mi pomogne pri tiskanju, pa su mi dali novu injekciju u venu, pocese ti naponi i dr. mi maltene sjedne na stomak, kazu evo joj kosice daj da joj vezemo kikice , a ja ne kontam, sve sam mislila kad se bebina glava radjala da me babica rukom prosiruje, kad za sekundu eto glave i cijela beba se rodi, ma ljudi smijesno mi bilo kako je lako naspram onih trudova , bebu malo umotase i dadose mi je, a ja pogubljena od srece nisam je ni zapamtila (poslije u sobi govorila cimerki kako se i ne sjecam kako tacno beba izgleda kad sam je kratko vidjela), zatim se rodila posteljica (kao jetra-bljak), zatim slijedi sivanje- koje me btw nije boljelo uopce, dr. me posprejao nekim anestetikom, i tako to zavrsi, ma ekipa je bila super i zezali smo se i stvarno sam se tako dobro osjecala poslije sam lezala dva sata i telefonirala svima, niko nije vjerovao da sam se porodila, svi su ocekivali da sam iznemogla... cure koje tebate da rodite, nadam se da prica nije bila crnjak, i da vas nisam rasplakala, malo sam ubacila popratnih detalja da znate kakva vas procedura ceka, i da nisu me klistirali niti brijali, to sam obavila kod kuce sretnoooooo
|