malena27 RR -> RE: Klomifen/Clomid (14.11.2012 8:31:39)
|
IZVORNA PORUKA: HelloKitty30 Hmm...nisam baš sigurna jesam li ispravno postupila, ali ja otvorih temu da se predstavim, a i upoznam vas s mojim problemom, te saslušam vaša mišljenja i savjete. Uglavnom, pišem iz Sarajeva, imam 30 godina, kćerkicu od skoro punih 10 godina. Dakle, kćer sam rodila 2003 godine, a onda sam 2005 godine imala vanmateričnu trudnoću prilikom koje mi je odstranjen lijevi jajovod. Zatim 2007 godine konizacija, dijagnoza CIN III i evo sad već 7 mjeseci pokušavam da ostanem u drugom stanju, ali ne ide. Suprug je radio sperimiogram, dijagnoza mu je normozospermia. Dakle, on je ok. Na pregled sam išla kod dr. Mehmedbašića koji mi je savjetovao stimulaciju ovluacije klomifenom. Rekao mi je da imam ''sliku'' policističnih jajnika, ali ja nemam niti jedan simptom. Redovan mi je ciklus, a i na nalazu je napisao da je vidljivo žuto tijelo, što znači da imam ovulacije. E sad, pitanje za vas malo iskusnije na ovom polju. Da li ja trebam poslušati njegovu preporuku i početi piti klomifen i time rizikovati eventualno još jednu vanmateričnu trudnoću, jer ja ne znam u kakvom stanju je moj desni jajovod i možda izgubiti i taj jajovod? Da li je on mogao na osnovu UZV procjeniti stanje preostalog jajovoda i na osnovu toga mi savjetovati stimulacije ovulacije? Da li trebam uraditi HSG prije stimulacije ovulacije? Ako da, gdje da radim to? Gdje da uradim spolne hormone? Unaprijed hvala svima na odgovorima i družimo se ovako virtualno [sm=bravo.gif] IZVORNA PORUKA: choirgirl Zdravo Hello Kity... Ovako: dr ne moze procijeniti stanje tvojih jajovoda ultrazvucno, jedini nacin za ovo je HSG ili laparoskopija. E sad, ne znam za ciljane odnose, ali prije inseminacije sigurno se radi ispitivanje prohodnosti jajovoda. Iskreno mislim da je u tvom slucaju preporucljivo, jer u slucaju da je jajovod neprohodan mozes u najboljem slucaju bespotrebno gubiti vrijeme a u najgorem imati ponovo vanmatericnu...A kazu da HSG moze 'otcepiti' neprohodan jajovod. Ja ne zivim u BiH,a li sigurno ce se javiti dosta cura koje znaju gdje je najbolje napraviti HSG... Sretno! IZVORNA PORUKA: White rose Imam osjećaj da Mehmedbašić svakome da klomifen, čisto da te zadrži kao pacijenta, uzme ti pare, a tek na kraju ti predloži ono što je trebao na početku. Ja sam u postupku IVF u Splitu, ali prije toga sam bila i kod Mehmedbašića, čisto da vidim šta on nudi. A on je i ako je znao kakvo je stanje kod mene i muža, meni dao klomifen i predlagao inseminacije, koje su u našem slučaju samo gubljenje vremena. Kad sam otišla doktoru u Split i rekla mu za njegov prijedlog da pijem Klomifen, on se samo nasmijao i rekao da je to kao da sipaš gorivo u motor koji ne radi! Tako da, moj ti je savjet, potraži drugo mišljenje, nije on jedini ginekolog u SA. Samo je izvikan ;)
|
|
|
|