RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

ena23 -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (27.5.2013 22:15:52)

Zar je halal jesti u McDo? [sm=zmeden.gif]

ja vise ludim od ove halal-haram hrane... evo neki dan sam naisla na podatak da je aditiv E120 haram jer je to crvena boja koja je dobivena iz krvi insekata. [sm=sad.gif][sm=smiley11.gif] odem i pogledam neke djecije bonbonice u kuhinji kad ono imaju u sebi taj E120. bacim sve naravno...

onda, isto tako, procitam da je haram i E441 (zelatin dobiven iz svinjskih kosti). A koliko se sjecam negdje sam citala da je donesena fetva da je svinski zelatin dozvoljen jer je, pod jedan, promjenuo skroz izvorni oblik, pod dva, govedji i svinjski zelatin su skoro identicni... e ko je sad lud?

jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (27.5.2013 22:50:15)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

Jasmin da te pitam- U neznanju misleci da je nastupila jacija klanjala sam jacijunpred kraj aksamskog vakta I onda zacuh ezan:/ I sjetih se da nisam provjerila u vaktiji...jelde moram ponoviti namaz u jacijsko vrijeme ili?????

Lijepa moja,u osnovi,namaz koji se klanja prije nego nastupi njegovo vrijeme nije ispravan i treba se ponovo klanjati u njegovom vremenu.

jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (27.5.2013 22:53:42)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Jasmin juče po izalzu iz MCdonaldsa vidjeh da ulazi žena u obučena u burku, s djecom, pretpostavljam mužem i još sa nekom ne pokrivenom ženom
kad izadjoh zapitah se kako će ona jesti? ima li neka metoda il šta? jel žena osudjena da nikada više ne jede van, mislim bar kod nas su restorani i sl predvidjeni i za muške i ženske posjetitelje....

Ma najnormalnije. Kako reče mama75,malo se pomjeri platno od lica i završi se posao.
Sve damski,naravno [sm=smiley36.gif].
Zato mene bezbeli čudno gledaše kad sam pila kavicu s mm na Vrelu Bosne [sm=jezicek.gif].
A ja kuliram.

aazra -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 0:56:08)

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: D_K

citam i sve mislim na Jasmin.

http://www.bhdani.com/arhiva/243/t24304.shtml

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

[sm=smiley31.gif]
Mila,ja sam napisala na FB moj osvrt na ovo...
Evo kopiraću taj moj osvrt.
Vidim raja kopira ovaj tekst,pa ne mogu a da ne bacim koji koment.
Pogledam na datum objave,davnih dana ovo bješe,crni Rašo. Ja sam tada bila mala hahaha,a onda kad sam se potpuno pokrila nisam imala ovakve situVacije. Sada,11 godina poslije objave ovog teksta,osjećam se k''o svoj na svom,najprije zbog toga što jesam svoj na svom. Dalje,jer ja znam zašto sam pokrivena i osjećam neopisivu slast nošenja mog pokrivača i ne osjećam niti jednu trunku straha od bilo koga osim od mog Gospodara. A baška što se i narod modernizuje,pa shvataju da je danas baš svakakav stajling IN,pa i ovI moj. Rijetki su primjeri neodgoja,ali takvi negativci su negativni po pitanju svega,ne samo po pitanju mog pokrivača,pa ih ja svakako ignoreM,štaviše,nekad mi pravo poprave dan,ali onih koji poštuju moj izbor je puno više,pa tako svakodnevno naiđem na osobe koji mi daju prednost u pekari,u prodavnici,otvore mi vrata da prva izađem ili uđem,zaustave kolonu automobila da ja damski prođem,pozdrave me,čak plate neki moj račun...i hejbet super stvari. Istina,više tih poštovaoca su muškog roda,ali ima i žena,a kad nema,pripišem to PMS u hahahaha. U svakom slučaju,ja sam veoma ponosna na moj narod. A druga je priča što su moj osjećaj kad stavim pokrivač na lice i osjećaj dame koja je odlučila pokriti lice na jedan dan,dva različita svijeta,jer kada bi ona nosila ono što nosim ja,s istom namjerom kao ja,ona bi osjećala rahatluk i spokoj,pa bi i na bezze komentare gledala kao na neke simpa komplimente. I da...shvatila bi da odjeća ne čini čovjeka,čovjek za svoj neuspjeh krivicu može pripisati odjeći.

Inace ne volim izvlaciti necije rijeci iz konteksta, posebno jer sam i sama to dozivljavala na forumu, ali ovdje vidim da si jasno dala naslutiti da tebi zbog ovog nimalo nije neprijatno, jasmin...[sm=smiley24.gif]

Ne znam, svako ima svoje, ali meni to nikako nije damski i tesko da bi ikad sebi dopustila da mi nepoznate osobe, posebno muskarci placaju racune. Ono nikad ne reci nikad...bas mi morala biti u nekoj gadnoj situaciji da to dopustim, a i tad bi mi bilo jako neprijatno. No svakom njegovo...[sm=smiley1.gif]

canim -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 1:37:58)

ena, otkud fetva da je svinjski zelatin dozvoljen [sm=zmeden.gif] to je isto kao kad kazes recimo u neku hranu mogu dodati vino a naravno s kuhanjem alkohol izlapi pa da se ne racuna to kao haram[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]....isto tako svinjski zelatin i da promjeni svoje svojstvo nakon obrade to je opet svinjski zelatin a zna se da je svinjetina zabranjena.

aazra ona je samo navela da plate racun, mozda je mislila da neko ode umjesto nje i plati njene racune u smislu komsinica ide da plati struju/vodu i ti joj das novac i racun i plati za tebe...nesto ne vjerujem da ce jasmin damski sjediti negdje u basti i neki muskarac za drugim stolom platiti joj pice [sm=jezicek.gif][sm=smiley36.gif]

brzamala -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 8:57:05)

IZVORNA PORUKA: canim

ena, otkud fetva da je svinjski zelatin dozvoljen [sm=zmeden.gif] to je isto kao kad kazes recimo u neku hranu mogu dodati vino a naravno s kuhanjem alkohol izlapi pa da se ne racuna to kao haram[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]....isto tako svinjski zelatin i da promjeni svoje svojstvo nakon obrade to je opet svinjski zelatin a zna se da je svinjetina zabranjena.

http://www.n-um.com/?q=node/3999
Upravo zbog ovog u ovome tekstu navedenog, ja sam izabrala drugo misljenje i nikada ne pratim kakvi su emulgatori navedeni na ambalazi. Ako vidim da je bas naveden svinjski zelatin, onda ga izbjegavam jer, jednostavno imam izbora. Ima dosta drugih proizvoda sa govedim zelatinom. Nije isto uporediti zelatinu koja zaista moze dozivjeti transformaciju i postati cista sa vinom koje to ne moze. Sa vinom se moze uporediti svinjska mast koja je nepromjenjiva i svi islamski učenjaci se slazu da je zabranjena kao i vino u hrani.

canim -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 9:25:49)

Druga je stvar kad nemas izbora kao sto je naveo u zapadnim zemljama, iako je i to diskutabilno jer skoro svugdje postoje prodavnice koje prodaju robu Arapskog i Turskog porijekla. Kod na u Bosni hB ima izbora pa tako necu kupiti kiki bombonu vec neku bombonu cije je porijeklo iz Turske i slicno.

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=6580:razlaganje-elatina&catid=125&Itemid=546

Vinetu -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 9:42:20)

IZVORNA PORUKA: ena23
Zar je halal jesti u McDo? [sm=zmeden.gif]
ja vise ludim od ove halal-haram hrane... evo neki dan sam naisla na podatak da je aditiv E120 haram jer je to crvena boja koja je dobivena iz krvi insekata. [sm=sad.gif][sm=smiley11.gif] odem i pogledam neke djecije bonbonice u kuhinji kad ono imaju u sebi taj E120. bacim sve naravno...
onda, isto tako, procitam da je haram i E441 (zelatin dobiven iz svinjskih kosti). A koliko se sjecam negdje sam citala da je donesena fetva da je svinski zelatin dozvoljen jer je, pod jedan, promjenuo skroz izvorni oblik, pod dva, govedji i svinjski zelatin su skoro identicni... e ko je sad lud?

E, vala, ja ne namjeravam ići tamo. Halal - ne halal [sm=smiley36.gif], više volim ostaviti pare u nekoj ćevabdžinici, buregdžinici, gdje ne moram brinuti šta jedem, nego "anamo nekima".
Sve što mi je sumnjivo, zaobilazim u širokom luku! Hvala Bogu, sada imamo toliko izbora u prodavnicama i restoranima i nije mi mrsko pročitati sastav svega što kupujem/jedem/koristim!

jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 9:50:50)

IZVORNA PORUKA: aazra

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: D_K

citam i sve mislim na Jasmin.

http://www.bhdani.com/arhiva/243/t24304.shtml

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

[sm=smiley31.gif]
Mila,ja sam napisala na FB moj osvrt na ovo...
Evo kopiraću taj moj osvrt.
Vidim raja kopira ovaj tekst,pa ne mogu a da ne bacim koji koment.
Pogledam na datum objave,davnih dana ovo bješe,crni Rašo. Ja sam tada bila mala hahaha,a onda kad sam se potpuno pokrila nisam imala ovakve situVacije. Sada,11 godina poslije objave ovog teksta,osjećam se k''''o svoj na svom,najprije zbog toga što jesam svoj na svom. Dalje,jer ja znam zašto sam pokrivena i osjećam neopisivu slast nošenja mog pokrivača i ne osjećam niti jednu trunku straha od bilo koga osim od mog Gospodara. A baška što se i narod modernizuje,pa shvataju da je danas baš svakakav stajling IN,pa i ovI moj. Rijetki su primjeri neodgoja,ali takvi negativci su negativni po pitanju svega,ne samo po pitanju mog pokrivača,pa ih ja svakako ignoreM,štaviše,nekad mi pravo poprave dan,ali onih koji poštuju moj izbor je puno više,pa tako svakodnevno naiđem na osobe koji mi daju prednost u pekari,u prodavnici,otvore mi vrata da prva izađem ili uđem,zaustave kolonu automobila da ja damski prođem,pozdrave me,čak plate neki moj račun...i hejbet super stvari. Istina,više tih poštovaoca su muškog roda,ali ima i žena,a kad nema,pripišem to PMS u hahahaha. U svakom slučaju,ja sam veoma ponosna na moj narod. A druga je priča što su moj osjećaj kad stavim pokrivač na lice i osjećaj dame koja je odlučila pokriti lice na jedan dan,dva različita svijeta,jer kada bi ona nosila ono što nosim ja,s istom namjerom kao ja,ona bi osjećala rahatluk i spokoj,pa bi i na bezze komentare gledala kao na neke simpa komplimente. I da...shvatila bi da odjeća ne čini čovjeka,čovjek za svoj neuspjeh krivicu može pripisati odjeći.

Inace ne volim izvlaciti necije rijeci iz konteksta, posebno jer sam i sama to dozivljavala na forumu, ali ovdje vidim da si jasno dala naslutiti da tebi zbog ovog nimalo nije neprijatno, jasmin...[sm=smiley24.gif]

Ne znam, svako ima svoje, ali meni to nikako nije damski i tesko da bi ikad sebi dopustila da mi nepoznate osobe, posebno muskarci placaju racune. Ono nikad ne reci nikad...bas mi morala biti u nekoj gadnoj situaciji da to dopustim, a i tad bi mi bilo jako neprijatno. No svakom njegovo...[sm=smiley1.gif]

Nije to neki račun aazrice,štaviše računčić,i priznaćeš,ne priliči mi baš da se prepirem previše s nekim hoću da Vam platim-ne...dva puta sam rekla ne,hvala,ali insistiraše i meni je sasvim pristojno da popustim.
Atribut ''damski'' sam koristila samo kod prelaska ulice...ali više zbog džentlemskih gestova,jer ipak neko stane...
I ne vidim zašto bi mi bilo neprijatno [sm=smiley1.gif],auto stane baš zbog mene i djece,i mi prijatno pređemo ulicu [sm=smiley1.gif].
Za račun,već rekoh,neprijatno mi je prepirati se s nekim [sm=smiley1.gif].

brzamala -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 10:01:16)

IZVORNA PORUKA: canim

Druga je stvar kad nemas izbora kao sto je naveo u zapadnim zemljama, iako je i to diskutabilno jer skoro svugdje postoje prodavnice koje prodaju robu Arapskog i Turskog porijekla. Kod na u Bosni hB ima izbora pa tako necu kupiti kiki bombonu vec neku bombonu cije je porijeklo iz Turske i slicno.

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=6580:razlaganje-elatina&catid=125&Itemid=546

Dobar je Ljevakovic...kod njega nikad konkretnog odgovora nego sve trebalo bi, ne bi trebalo, bilo bi bolje....[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]
Salim se.. mislim da je bitno znati da se ulema razilazi po tom pitanju, da ima vise stavova i misljenja pa sta god insan odabere da zna sta ce reci Allahu kad dođe pred njega.

canim -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 10:52:07)

Mislim isto da je bitno znati da nasa ulema i odgovori od Prof. dr. Enes Ljevaković (fetva-i-emin) su sasvim dovoljni muslimanima na podrucju BiH, jer su oni odgovorni da nas upucuju na ovim prostorima i ako mi grijesimo radi njih oni odgovaraju za nas [sm=smiley1.gif] ja svakako postujem i drugacija misljenja ali nebih ih tako olahko prihvatila.

aazra -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 12:34:59)

Uh, ne znam sta da kazem vezano za te konzervanse...ne kupujem kiki, ali da budem iskrena ni te turske..najvise kupujem "fru - fru", najvise uzimam srbijanske jer imaju najmanje konzervansa, u turskim slatkisama cest je E 330 koji je mozda halal, ali je jako kancerogen, i na to treba paziti...[sm=smiley24.gif]

Jasmin...[sm=smiley31.gif], hajde sad bar priznaj da muskarci nisu tako losa vrsta, vidis da jos uvijek ima gospode i dzentlmena [sm=smiley2.gif]

ikili -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 13:26:06)

ako moze jedno pitanje za Jasmin: da li se alkohol u malim kolicinama smije konzumirati u svrhu lijecenja, recimo ako se neki narodni lijek iskljucivo spravlja uz dodatak alkohola? unaprijed hvala

jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 13:30:33)

IZVORNA PORUKA: aazra

Uh, ne znam sta da kazem vezano za te konzervanse...ne kupujem kiki, ali da budem iskrena ni te turske..najvise kupujem "fru - fru", najvise uzimam srbijanske jer imaju najmanje konzervansa, u turskim slatkisama cest je E 330 koji je mozda halal, ali je jako kancerogen, i na to treba paziti...[sm=smiley24.gif]

Jasmin...[sm=smiley31.gif], hajde sad bar priznaj da muskarci nisu tako losa vrsta, vidis da jos uvijek ima gospode i dzentlmena [sm=smiley2.gif]

aazra,to što poštujem oca,udata sam i imam sinčiča dovoljno govori o tome koliko su muškarci jako bitan dio mog života i da ni jedan jedini trenutak ne smatrah da su loši [sm=smiley1.gif].

jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 13:32:20)

IZVORNA PORUKA: ikili

ako moze jedno pitanje za Jasmin: da li se alkohol u malim kolicinama smije konzumirati u svrhu lijecenja, recimo ako se neki narodni lijek iskljucivo spravlja uz dodatak alkohola? unaprijed hvala

Mila...
Kada je Tariqu b. Suvejdu Poslanik alejhi ssalatu we sselam zabranio da proizvodi alkohol, on se branio govoreći da ga proizvodi radi liječenja njime. Na to mu je Alejhisselam rekao: “On, uistinu, nije lijek, nego je on, uistinu, bolest.” (Sahihu Muslim, Kitabul-ešribe.)

ikili -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 13:37:55)

hvala na brzom odgovoru, predpostavila sam ja da ne bih trebala i srecom nisam :-)

Honey3 -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (28.5.2013 14:33:29)

http://www.halal.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=704%3Ahalal-ledo-proizvodi&catid=52%3Anovosti&Itemid=105&lang=ba
nadjoh ovo na prdhodnoj stranici,nisam znala da ledo ima halal certifikat[sm=zmeden.gif]

aazra -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (29.5.2013 0:21:19)

Halal certifikat nije nepoznanica ni za mnoge kompanije u Evropi, cak stavise u zadnje vrijeme je jako popularan, mnogima je stalo da ga uvedu...ali treba biti i sa tim oprezan jer u nekim halal proizvodima (mislim u Sloveniji, ali nisam sigurna) nedavno je pronađeno svinjsko meso..[sm=smiley21.gif]

Sto se konzervansa u slatkisima tice, ja kupujem djetetu one sa sto manje, ne pratim koji su halal, koji ne, ali obavezno gledam da nema E 330 za kojeg vec rekoh da je kancerogen, mozda najvise od svih konzervansa, a dosta turskih slatkisa ga sadrzi tako da njihove slatkise i ne uzimam ili veoma rijetko, najvise alpella cokolade, ostalo rijetko.

Daliyah92 -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (29.5.2013 18:55:59)

Selam alejki jasmin [sm=smiley1.gif]

Imam par pitanja, i nadam se da ces mi odgovoriti kad budes imala vremena. Ne zuri mi se [sm=smiley1.gif]

-Kako potirati kosu prilikom uzimanja abdesta? Je li bolje samo desnom rukom ili je svejedno; samo prednji dio glave ili po cijeloj glavi; i je li se provlace prsti kroz kosu tako da dodirnu i malo glavu ili samo odozgo po kosi?

-Koliko znam, u namazu je dozvoljeno napraviti samo jedan korak, a meni se desi da napravim i vise malih (zbog bebe koja mi se tad mota oko nogu, pa se nekad moram malo pomjeriti). Je li ovo istpravno?

-Isto tako znam da se sehvi sedzda cini ako zakasnis na neki rukn tokom namaza, npr. ucis suru na trecem rekatu pa tako zakasnis na ruku. A isto mi se desi da me beba ometa pa zakasnim na neki rukn. Treba li sehvi sedzda?

-Kako postupiti kad klanjas podne, a nenamjerno klanjas 3 rekata, i sjetis se da si klanjao tek nakon sto predas selam? Negdje sam cula da se farz namaz ne moze ponavljati?

-I jos jedno pitanjce [sm=smiley36.gif] Je si li kad koristila masnu surmu i znas li propustaju li one vodu?
Ja imam ovu:

http://www.hashems.com/images/products/healthcare-personal-care/Rani-Kohl-Eye-Liner-Secondary.jpg

ajla86 -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (29.5.2013 23:33:42)

molim vas za savjet
danas mi je drugarica izasla kuci (porodila se) i zove me da se sutra odmah dodzem kod nje....a evo maloprije dobih menzes....
sad me zanima smijem li "prljava" ici joj...ma hajd njoj al smijem li zbog bebe.,..
unaprijed hvala

animagical -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (30.5.2013 0:01:17)

IZVORNA PORUKA: ajla86

molim vas za savjet
danas mi je drugarica izasla kuci (porodila se) i zove me da se sutra odmah dodzem kod nje....a evo maloprije dobih menzes....
sad me zanima smijem li "prljava" ici joj...ma hajd njoj al smijem li zbog bebe.,..
unaprijed hvala

pa prostom logikom, i ona ima krvarenje, a oko svoje je bebe...neces klanjati kad udjes jel de?[sm=smiley36.gif]

amra_sa -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (30.5.2013 0:28:05)

molim vas za savjet
unaprijed hvala

Bismiletom i govori MAŠALA ... [sm=smiley1.gif] Tako bi meni moji govorili, šta god radim da radim s Bismiletom i kad vidim bebu da govorim MAŠALA ... [sm=smiley1.gif]
Ne volim ni ja kad neko kaže jjoooooooooooooooj kako je slatka, samo u sebi ponavljam da nije ofirno MAŠALA [sm=smiley36.gif]
I sama nekad imam običaj reći joj kako je ovo ili ono dobro, ali izbjegavam to. Eto to joj mi nešto nije za pohvaliti.

amra_sa -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (30.5.2013 0:29:30)

Ups Jasmin ja odgovorih a tvoja tema. Ako sam gdje pogriješila ispravi me ili dodaj nešto. I halali [sm=smiley1.gif]

Vinetu -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (30.5.2013 8:58:33)

molim vas za savjet
unaprijed hvala

Ja neki dan zvala konu na kaficu i ne htjede žena uči jer je imala menzes, a ja imam malu bebu! Jedva ženu uvjerih da to nema veze! Znači da ni ja ne bih smjela biti uz svoju bebu kad imam menzes. Kao, ona je čula da dijete dobije crveni osip po obrazima ako je u blizini žene koja ima m. [sm=zmeden.gif]

niki83 -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (30.5.2013 10:09:52)

Obicno praznovjerje po mom misljenju [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  41 42 [43] 44 45   Sljedeća stranica >   >>