aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (12.4.2013 20:44:52)
|
"Allah uzima duše u vrijeme smrti njihove - a koja nije umrla - u snu njenom. Tad zadržava onu kojoj je odredio smrt, a šalje drugu do roka određenog" (Ez-Zumer, 42). Kaže Abdurrahman es-S'adi u svom tefsiru (str. 725): "Ovaj ajet je dokaz da su duša i nefs tijelo koje opstoji samo po sebi, da se ona (duša) po svojoj suštini razlikuje od suštine tijela, da je ona stvorenje koje je mudro osmišljeno, Allah sa njom rapolaže tako što je usmrćuje, zadržava i šalje, i da se duše živih i umrlih susreću u Berzehu (zagrobnom životu), sastaju se i međusobno razgovaraju, a zatim Allah vrati duše živih (u njihova tijela) a zadrži duše umrlih". Hvala jasmin na tekstu, evo ja bih izdvojila ovaj gore dio i ajet koji potvrdjuje sve navedeno receno na tu temu...[sm=smiley31.gif] Usput, ja sam danas uzivala u ovom danu kad ne perem ves [sm=smiley36.gif] i vezano za to, ne vidim u tome nesto lose, mislim da je i "zdravo" odvojiti jedan dan za sebe, ne razmisljati pranju vesa, prozora i brisanju poda [sm=smiley1.gif] A vezano za te "gatke", jasmin imam jedno pitanje...desna i lijeva strana, je li bas bitno oblaciti prvo desnu carapu, mene moji napadaju kad djetetu prvo obucem lijevu carapu, cipelu...a da vam priznam ja se slabo i orijentisem kad su te strane u pitanju [sm=jezicek.gif], moram zamisliti olovku u ruci da bi skontala gdje mi je lijevo, gdje desno.. izgubljena u svemiru [sm=smiley4.gif]
|
|
|
|