jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (12.4.2013 20:56:39)
|
IZVORNA PORUKA: aazra "Allah uzima duše u vrijeme smrti njihove - a koja nije umrla - u snu njenom. Tad zadržava onu kojoj je odredio smrt, a šalje drugu do roka određenog" (Ez-Zumer, 42). Kaže Abdurrahman es-S''adi u svom tefsiru (str. 725): "Ovaj ajet je dokaz da su duša i nefs tijelo koje opstoji samo po sebi, da se ona (duša) po svojoj suštini razlikuje od suštine tijela, da je ona stvorenje koje je mudro osmišljeno, Allah sa njom rapolaže tako što je usmrćuje, zadržava i šalje, i da se duše živih i umrlih susreću u Berzehu (zagrobnom životu), sastaju se i međusobno razgovaraju, a zatim Allah vrati duše živih (u njihova tijela) a zadrži duše umrlih". Hvala jasmin na tekstu, evo ja bih izdvojila ovaj gore dio i ajet koji potvrdjuje sve navedeno receno na tu temu...[sm=smiley31.gif] Usput, ja sam danas uzivala u ovom danu kad ne perem ves [sm=smiley36.gif] i vezano za to, ne vidim u tome nesto lose, mislim da je i "zdravo" odvojiti jedan dan za sebe, ne razmisljati pranju vesa, prozora i brisanju poda [sm=smiley1.gif] A vezano za te "gatke", jasmin imam jedno pitanje...desna i lijeva strana, je li bas bitno oblaciti prvo desnu carapu, mene moji napadaju kad djetetu prvo obucem lijevu carapu, cipelu...a da vam priznam ja se slabo i orijentisem kad su te strane u pitanju [sm=jezicek.gif], moram zamisliti olovku u ruci da bi skontala gdje mi je lijevo, gdje desno.. izgubljena u svemiru [sm=smiley4.gif] A riječi Uzvišenog: "Vas će tri vrste biti", tj. tri grupacije. "Oni dešnjaci - ko su dešnjaci?!" To su oni koji će biti sa desne strane Arša, a oni su izišli iz Ademove desne strane, kojima će biti date njihove knjige u desnu ruku i kao stanovnici Dženneta. Aiša r.a. kazuje: “Allahov Poslanik s.a.v.s. je u svemu volio desnu stranu: prilikom pranja, prilikom češljanja i prilikom obuvanja obuće.” «Kada bi Resulullah, s.a.v.s, legao u postelju stavio bi desnu ruku ispod svog obraza». Preneseno je u sahih-ul-Buhari da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao el-Bera` bin `Azibu:»Prije odlaska na počinak, uzmi abdest kao da ćeš klanjati namaz, lezi na desnu stranu i reci:»Gospodaru, predajem se Tebi, stavljam svoju dušu u Tvoju ruku, okrećem svoje lice Tebi, povjeravam svoju sudbinu Tebi, stavljam svoju vjeru u Tvoju zaštitu, veličam Te i bojim Te se. Ja nemam pribježišta od Tebe osim traženja utočišta u Tebi. Vjerujem u Tvoju objavljenu Knjigu i Poslanika kog si Ti poslao.» Neka ovo budu posljednje riječi koje kažeš za tu noć. Ako bi tvoja sudbina bila da umreš tu noć, umro bi kao vjernik.» (Buharija, 11/93; Muslim, 2710;) Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada obuvate obuću, obucite prvo desnu nogu, a kada je izuvate izujte je prvo sa lijeve. Neka desna noga bude prva koju obuvate, a zadnja sa koje izuvate. Čak je naš Poslanik preporučivao kada se dijeli hrana ili piće da se ide s desna na lijevo,a ne s lijeva na desno kako se našim prostorima radi. Ili ono da se počinje od najstarijeg. Jednostavno s desna na lijevo [sm=smiley1.gif].
|
|
|
|