RE: Nasa divna Jasmin (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

minja_ -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 13:53:52)

i ja mislim da u rahmetlijama nemamo zastitu vec da kroz njih mozemo dobiti poruku od dragog Allaha.

aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 14:42:12)

IZVORNA PORUKA: Lady26

Nazivanje selama prilikom ulaska u praznu kucu? Ispravno ili ne?

Evo i od mene pitanja, mada sam mislila da se vise ne javljam ovdje...ja proucim "Bismilu" svaki put kad uđem da otjeram sejtane pa sad ne znam sta je od to dvoje bolje [sm=smiley36.gif]

E, da procitala sam negdje i nastojim prakticirati prouciti suru "El Ihlas" prilikom ulaska i izlaska iz kuce (siromastvo zaobilazi ti kucu i kucu komsije), nadam se da nije neispravno [sm=smiley1.gif]

Ovo je zanimljivo oko sna i osoba koje su preselile na drugi svijet...ne znam je li istina da se "duše" nas koji smo na ovom svijetu i onih koje su u berzahu mogu sresti u vremenu dok spavamo, to sam također negdje nasla..

Lady26 -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 15:02:36)

Ubile smo temu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Dzasmineeeeeeeeeeeeeeee [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley4.gif[/image]

klemzi -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 15:43:59)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: klemzi

Jasmin, pročitala sam u jednoj knjizi, u kojoj je najviše bilo riječi o životu poslije smrti, a nisam joj zapamtila naziv, da umrla djeca znaju šta se dešava sa njihovim porodicama na ovom svijetu. Znaš li ti šta o tome? Otkako sam ostala trudna razmišljam da li Amer zna da će dobiti brata ili seku.

Nisam čula za ovo nikad.
Znam da umrli svjesni posjete živih i odgovore na selam,a da li znaju šta se dešava u porodicama,zaista nisam istraživala o tome. A budem inšaallah!
Molim Allaha da ti podari hairli trudnoću,porod i odgoj djeteta i da se jednog dana sastanete s Amerkom u Džennetu [sm=smiley31.gif].

jasmin ima 'Knjiga o dusi' od Ibn Qajjima el Dzevzija prevedena na nas,davno sam je citala koja je promijenila neku moju 'svijest o mrtvima' i u njoj opisuje da mrtvi itekako jesu svjesni i upoznati situacijom kod kuce i u porodici,svasta nesto, bil mogla provjeriti jel ta knjiga sahih i sl, malo je poteska ne procitah je nikad do kraja

Da Bebice, to je ta knjiga, " knjiga o duši" tako se zvala..nevjerovatne stvari sam u njoj pročitala, između ostalog i ovo što sam pitala.

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 16:15:55)

IZVORNA PORUKA: Lady26

Jasmin, evo i od mene pitanja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Nazivanje selama prilikom ulaska u praznu kucu? Ispravno ili ne?
Ucenje sure rabbi jessir (cini mi se) na raskrsnicama?

Eno, sad se ne mogu sjetiti dalje sta sam htjela,hajd dosta za sada [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
HvOla [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Nazivam selam iako je prazna kuća. Možda ima džina muslimana. Inače i same znate,prijevod selama je neka je na vas mir i spas,kud će bolja dova kod ulaska u praznu ili punu kuću.
Nema dokaza da se dova rabbi jesir uči na raskrsnicama.

Lady26 -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 16:22:17)

Hvala, to mi je mama davno rekla, pa praktikujem i sada kada vise ne zivim s njom, bez obzira na mm.....

A pitam za Rabbi jesir, jer svako malo mi dodje sa nekim novim stvarima koje je "eto lijepo raditi" - obrazlozenje, rekla joj neka nana, komsinica i sl...
Iskreno, toliko je raskrsnica u gradu Sarajevu (primjer) ja dok bi dosla do odredista, npr posla trebala bih 19234732857x prouciti, zaboravila bih svoje ime a ne suru...nije mi bilo logike bas...
Hvala..

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 16:38:33)

IZVORNA PORUKA: aazra

Evo i od mene pitanja, mada sam mislila da se vise ne javljam ovdje...ja proucim "Bismilu" svaki put kad uđem da otjeram sejtane pa sad ne znam sta je od to dvoje bolje [sm=smiley36.gif]

E, da procitala sam negdje i nastojim prakticirati prouciti suru "El Ihlas" prilikom ulaska i izlaska iz kuce (siromastvo zaobilazi ti kucu i kucu komsije), nadam se da nije neispravno [sm=smiley1.gif]

aazrice,kad se izlazi iz kuće ima dova koju Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ''''alejhi ve selleme, rekao: "Ko pri izlasku iz svoje kuće rekne: ''''U ime Allaha, u Allaha se uzdam i na Njega se oslanjam, nema nikakve moći niti snage,
osim sa Allahom, dž.š.'''', njemu se rekne: ''''Upućen si, zaštićen si, sačuvan si, i od njega se šejtan udalji.''''"
(Ebu- Davud, Nesai, Tirmizi, hasen, sahih)

Ebu-Davud dodaje: "Jedan šejtan govori drugom: ''''Kako ćeš sa čovjekom koji je upućen, zaštićen i sačuvan?''''"

Dakle bismillahi,tewekkeltu alellahi we la hawle we la kuwwete illa billah!

klemzi -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 17:59:58)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Nekako meni,da me ne shvatite pogrešno,ta komunikacija s mrtvima liči na ono što druge religije promovišu.
Ono tipa...sad tebe umrli čuva s nebesa,postaje anđeo čuvar,što je jako pogrešno.

Nisam mislila na taj način.
Allah nam je dovoljan zaštitnik.[sm=smiley1.gif]
Već eto, ovo što i bebica reče: da su upoznati s zbivanjima ovog svijeta, našim stanjima i da im od nas dolaze vijesti.
Da li je to tako, ne znam[sm=zmeden.gif]
Allah najbolje zna.[sm=smiley1.gif]

I ja nisam mislila na ovaj način, nego kao i Iman [sm=smiley1.gif]

koka i po -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 18:10:25)

ne znam je li istina da se "duše" nas koji smo na ovom svijetu i onih koje su u berzahu mogu sresti u vremenu dok spavamo, to sam također negdje nasla..

i mene ovo intersuje...ustvari...imala sam to iskustvo noc prije dženaze mog rahmetli brata.
uglavnom ovi vantjelesni susreti su koliko sam upoznata znanstveno proucavani .misljenja se mimoilaze ali niko ne moze ubjediti onoga koji je imao to iskustvo da su nemoguci.
jasmin?

aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 20:59:44)

aazrice,kad se izlazi iz kuće ima dova koju Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ''''''''alejhi ve selleme, rekao: "Ko pri izlasku iz svoje kuće rekne: ''''''''U ime Allaha, u Allaha se uzdam i na Njega se oslanjam, nema nikakve moći niti snage,
osim sa Allahom, dž.š.'''''''', njemu se rekne: ''''''''Upućen si, zaštićen si, sačuvan si, i od njega se šejtan udalji.''''''''"
(Ebu- Davud, Nesai, Tirmizi, hasen, sahih)

Ebu-Davud dodaje: "Jedan šejtan govori drugom: ''''''''Kako ćeš sa čovjekom koji je upućen, zaštićen i sačuvan?''''''''"

Dakle bismillahi,tewekkeltu alellahi we la hawle we la kuwwete illa billah!

Hvala jasmin, zapisat cu ovu dovu, nisam je znala slicno kao subhanallah, nadam se da cu je brzo zapamtiti...[sm=smiley31.gif]

Koka i po, ja sam cesto imala takve snove...nekad sanjam svoje rahmetli dedu, nanu, samo prođu kroz san...ali, jednom sam sanjala nekog daljnjeg rođaka koji je preselio, govorio mi je nesto o svom zdravlju, bilo je tu jos nekih ljudi...uhh, ne mogu vam to opisati, da ne govorim da sam dan - dva prije govorila ( u sali) muzu nesto kao "dosta mi je svega, voljela bih otici u neku drugu dimenziju..." Od tada to vise ne govorim, imala sam jos takvih "dozivljaja" ali nije bas u redu govoriti o tome...vjerujem da je istina da se duse nas i onih u berzahu sreću dok spavamo..trebamo biti zahvalni svaki put kad se probudimo iz takvih snova u ovom tijelu...[sm=rozica.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 21:05:04)

I meni se desilo da sanjam tako neke stvari.
Npr,dok sam još bila u Medini,sanjam jednu stariju gospođu iz komšiluka,koja je inače supruga amidžića mog pokojnog djeda,dakle teta Beba...i ona meni govori u snu što mi nisi rekla....ja onako gledam u nju i pitam šta što ti nisam rekla??????
Ona opet što mi nisi rekla,ja opet pitam,ali šta?
U tome se probudim i čudom se čudim otkud mi ona na san...dakle,prvi put da je sanjam u tih 5.5 godina boravka u Medini. Poslije pričam s mamom,kaže mama umrla Beba!!!
Ja se zaledila.......i tješim se da ovo što mi nisi rekla nije ono što mislim da je [sm=smiley13.gif].

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 21:22:47)

Nisam danima čitala ovu temu. Jasmin, da te pitam. Kakvo mišljenje imaš o tome kad ljudi kažu da petkom ne valja prati veš i slično. Ili npr. utorkom nije dozvoljeno sjeći nokte, i naveče. A ja se vazda sjetim da naveče pogledam u nožne prste, vidim da su mi nokti porasli i capnem ih sa Bismillom. Stalno čujem ne valja ovo petkom, utorkom, uoči ovog ili onoga ... Ja nešto sve kontam da je to praznovjerje. Šta ti kažeš ?

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (10.4.2013 21:56:34)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Bebica11 -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 21:57:14)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

Jasmin, pročitala sam u jednoj knjizi, u kojoj je najviše bilo riječi o životu poslije smrti, a nisam joj zapamtila naziv, da umrla djeca znaju šta se dešava sa njihovim porodicama na ovom svijetu. Znaš li ti šta o tome? Otkako sam ostala trudna razmišljam da li Amer zna da će dobiti brata ili seku.

Nisam čula za ovo nikad.
Znam da umrli svjesni posjete živih i odgovore na selam,a da li znaju šta se dešava u porodicama,zaista nisam istraživala o tome. A budem inšaallah!
Molim Allaha da ti podari hairli trudnoću,porod i odgoj djeteta i da se jednog dana sastanete s Amerkom u Džennetu [sm=smiley31.gif].

jasmin ima 'Knjiga o dusi' od Ibn Qajjima el Dzevzija prevedena na nas,davno sam je citala koja je promijenila neku moju 'svijest o mrtvima' i u njoj opisuje da mrtvi itekako jesu svjesni i upoznati situacijom kod kuce i u porodici,svasta nesto, bil mogla provjeriti jel ta knjiga sahih i sl, malo je poteska ne procitah je nikad do kraja

Da Bebice, to je ta knjiga, " knjiga o duši" tako se zvala..nevjerovatne stvari sam u njoj pročitala, između ostalog i ovo što sam pitala.

Klemzic,nadjoh na netu tj na cika googleu, da je knjiga vjerodostojna i da se mnogi ucenjaci na nju pozivaju i da nema dokaza da nije djelo ibn qajjima, a on je ime samo tako ;) tako da insaAllah tvoj Amerko zna za tvoj hal

a mozda Jasmin dozna iz Medine nesto drugo vezano za tu knjigu, bas me sad motivise ponovo da je procitam ins:)))

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (10.4.2013 21:58:20)

Mirkica -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 22:07:05)

ima nesto u tim snovima

mada i ne volim da puno da sanjam

Sto se tice tih dana kojim prati kojim sisat i slicno mislim da je glupost , meni je svaki dan BOziji.

chantal -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 22:13:32)

kaže mama umrla Beba!!!
Ja se zaledila.......i tješim se da ovo što mi nisi rekla nije ono što mislim da je user posted image .

Jeza me prođe [sm=smiley22.gif] da nam se Allah svima smiluje!

Lady26 -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 22:19:29)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Nisam Jasmin...al znam šta će odgovoriti...ja sam vidovita Džemila [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
Glupost Amra, glupost...[sm=smiley1.gif]
.
Znaci : smije se prati ves, smije se sisati, rezati nokti i sl. utorkom? Rezati nokti poslije aksama?
Niko iz moje porodice to ne radi otkako znam za sebe, i svi su vjernici, posebno nana i dedo ar koji je bio hadzija, a imam 30 godina...

Mirkica -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 22:25:18)

knjigu knjiga o dusi mozete naci online da ciatate ja samo ne znam koliko je ona vjerodostojna .

mene ova knjiga plasi [sm=zmeden.gif]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (10.4.2013 23:01:04)

Lady26 -> RE: Nasa divna Jasmin (10.4.2013 23:19:40)

Hvala Iman
Za aksam znam [sm=smiley1.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (11.4.2013 9:38:55)

IZVORNA PORUKA: amra_sa

Nisam danima čitala ovu temu. Jasmin, da te pitam. Kakvo mišljenje imaš o tome kad ljudi kažu da petkom ne valja prati veš i slično. Ili npr. utorkom nije dozvoljeno sjeći nokte, i naveče. A ja se vazda sjetim da naveče pogledam u nožne prste, vidim da su mi nokti porasli i capnem ih sa Bismillom. Stalno čujem ne valja ovo petkom, utorkom, uoči ovog ili onoga ... Ja nešto sve kontam da je to praznovjerje. Šta ti kažeš ?

Mila moja,već ti je Imančica odgovorila.
Svi koji kažu ne valja nešto raditi u neko vrijeme neka donesu ajet ili hadis koji to dokazuje [sm=smiley1.gif].

Mirkica -> RE: Nasa divna Jasmin (11.4.2013 9:53:25)

jasmin de molim te pogledaj ovu knjigu knjiga o dusi pa prokomnetarisi , ja imam svoje misljenje nekako iz daljine ali bojim se da ne grijesim imas je online i mozes pogledat naravno ili neko ko je vise upuceniji u tvojoj sredini kad bi znao sto reci.

Aiša -> RE: Nasa divna Jasmin (11.4.2013 10:04:01)

jasmin, jeza me prođe za ovo: "Što mi nisi rekla?"

Samo da te pitam: Poznato mi je da nije lijepo spavati izmeđi ikindije i akšama? Koliko se sjećam da sam čitala u Gazalijevoj knjizi Četrdeset osnova vjere da nije lijepo? Zna mi se desiti ako nekada tada zaspim da se probudim sa glavoboljom.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (11.4.2013 10:18:25)

Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>