jasmin
|
IZVORNA PORUKA: tinkivinki IZVORNA PORUKA: veeseelaa ja ne vjerujem u uroke, kakva glupost ne smarajte se tim i ja ne vjerujem,glupost kakve urokljive oči.mm ima zelene oči i kad sam se porodila došla komšinica i kaže zelene oči su urokljive,a mm njoj kaže znači ja ne bih svoje dijete trebao gledati Nije boja očiju urokljiva,nego zadivljenost nečim,a da pri tome tu blagodat kojoj se čovjek divi ne pripiše Bogu, ili ono zlo,zavist,rezultira urokom. Dokazi iz hadisa... 1. Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Urok je istina." El-Buhari: 10/203 i Muslim u "Es-Selamu" - poglavlje o medicini. 2. Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tražite kod Allaha utočište od uroka, jer uroci postoje." Ibnu Madže 3508, a El-Albani je za njega rekao da je sahih u "Sahihul-Džami'" 951. 3. Od Ibnu Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Urok je istina i da je išta preteklo kader, pretekao bi ga urok, pa ako od vas neko zatraži da se operete, operite se." Tj. kada neko od nas urekne nekoga, pa mu taj dođe i zatraži da se abdesti ili okupa, da bi se ovaj poprskao tom vodom kako bi prestao urok, učinite to. (To je jedan od načina uklanjanja uroka). 4. Od Esme bint Uvejs, radijallahu anha, prenosi se da je rekla: "O Allahov Poslaniče, Dza'ferove sinove pogađa urok, pa hoću li im zbog toga učiti rukju?" - "Uči, jer da je išta preteklo Allahovu odredbu, pretekao bi je urok." Prenosi ga Ahmed 6/438 i Et-Tirmizi: 2059, ocjenjen je kao hasen-sahih a El-Albani je u Džami'u" rekao da je sahih: 5662. 5. Od Ebu Zerra, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Urok, Allahovom voljom, utiče na čovjeka sve do te mjere, da se čovjek popne na visoko mjesto i strovali se s njega" (od jačine uroka). Prenose ga Ahmed i Ebu Ja'la a El-Albani je u Džami'u rekao da je sahih, br.1677. 6. Od Ibnu Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Urok je istina i može oboriti čovjeka s visine." Prenose ga Ahmed, Et-Taberani, i El-Hakim, a El-Albani je rekao da je hasen u "Es-silsiletus-sahiha: 1250 7. Od Džabira, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Urok uvodi čovjeka u kabur, a devu u kazan." Tj. pogodi čovjeka, pa ga usmrti, te bude zakopan, i isto tako pogodi devu što bude uzrokom njene slabosti, te je zakolju i skuhaju njeno meso u kazanu. Prenosi ga Ebu Nu'ajm u "El-Hilje" a El-Albani je u "Sahihul-Džami'u" rekao da je hasen: 4023. 8. Od Džabira, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najveći uzročnik smrti mog ummeta, poslije Allahove odredbe, je urok." Prenosi ga El-Buhari u "Et-Tarih" a El-Albani je u "Sahihul-džami'u" rekao da je hasen 1217. 9. Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je rekla: "Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je naređivao da učim rukju protiv uroka." El-Buhari: 10/170 i Muslim 2195. 10. Od Enesa ibnu Malika, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dozvolio da se uči rukja protiv uroka, ujeda zmije i akrepa, te čireva na slabinama." Muslim: 2196 u "Es-Selamu". 11. Od Ummu Seleme, radijallahu anha, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za njenu sluškinju, na čijem je licu vidio crnu mrlju, rekao: "Proučite joj rukju, ona je urečena." Pod crnom mrljom se misli na šejtanov znak, neko kaže da je to šejtanov udarac, tj. crna ili žuta fleka na licu. El-Buhari 10/171 i Muslim: 97. 12. Od Džabira, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je Hazmovoj porodici dozvolio liječenje rukjom od zmijskog ujeda. Esmi bintu Umejs je rekao: "Šta je to sa sinovima moga brata pa su tako mršavi i slabi, da li im šta fali?" "Ne" - odgovorila je - "nego se brzo ureknu." "Uči im rukju" - rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ona je odbijala, ali je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponovio: "Uči im rukju."