jasmin
|
IZVORNA PORUKA: ninuska Kad ste vec spomenule saljevanje strave da i ja priupitam nesto Jasmin interesuje me sta misliš o ucacima Kur*ana? Nisam bas sigurna na koji nacin se radi ali navodno uceci dijelove iz Kur*ana mogu vidjeti postojanje dzina i sihra kod neke osobe ,ali ne daju nikakve zapise...znaci samo ucenje. "O ljudi, došla vam je pouka od vaseg Gospodara i lijek za ono što je u prsima vašim."(Prijevod znacenja, Junus, 57.) "Mi u Kur''''''''anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima...''''''''''''''''(El-Isra, 82) Poslanik alejhi ssalatu we sselam je rekao: "Oporučujem vam dva lijeka: med i Kur''''''''an." (Hadis biljeze Ibn Madze i Hakim, hadis je sahih) Med za tjelesne bolesti,Kur`an za duhovne. Liječenje Kur`anom je poznato od vremena Poslanika sallallahu alejhi we selleme. Poznatije je pod imenom rukja. Evo nešto copy paste. Pet je utemeljenih puteva liječenja rukjom koji se navode od Poslanika, s.a.v.s. 1. Učenje rukje sa puhanjem i pljuckanjem. U Sahihu-Muslimu navodi se da je poglavara jednog plemena ujela škorpija, pa se spominje da je učač pljuckao i učio Fatihu, a u drugoj predaji stoji da je učio Ummul-Kur''''''''an (Fatihu) i da je sabirao pljuvačku, a potom je dotični čovjek i izliječen. U drugoj predaji navodi se da bi Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi neko od njegovih ukućana obolio, puhao u njega učeći sure El-Ihlas, El-Felek i En-Nas. 2. Učenje bez puhanja i pljuckanja, kao što se navodi u oba Sahiha da je Džibril, alejhis-selam, učio rukju Vjerovjesniku, s.a.v.s., bez ovih popratnih elemenata. 3. Da čovjek nešto zemlje ili prašine pomiješa sa svojom pljuvačkom, jer se u Muslimovom hadisu od Aiše, radijallahu anha, navodi da kada bi čovjek obolio ili na sebi imao kakvu ranu ili čir, stavio bi svoj kažiprst na zemlju, a zatim bi ga podigao govoreći: ''''''''''''''''Sa Allahovim imenom, ovo je prašina naše zemlje, sa pljuvačkom jednog od nas, kako bi naš bolesni bio izliječen, sa dozvolom našeg Gospodara.'''''''''''''''' Imam En-Nevevi kaže: ''''''''''''''''čovjek na svoj kažiprst stavi malo pljuvačke, a zatim ga stavi na zemlju, a zatim vrati kažiprst sa onim što se na njega zalijepilo od zemlje stavljajući ga na mjesto boli.'''''''''''''''' 4. Učenje rukje uz trljanje tijela ili mjesta boli. U Sahihu-Muslimu prenosi se da se Osman b. Ebi el-As požalio Vjerovjesniku, s.a.v.s., na bol koju osjeća, pa mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''''''''''''''''Stavi svoju ruku na dio tijela koji te boli, a zatim reci bismillahi – tri puta, a sedam puta poslije toga još reci: E''''''''uzu billahi ve kudretihi min šerri ma edžidu ve uhazir (utječem se Allahu i Njegovoj moći od zla koje osjećam i kojeg se pribojavam).'''''''''''''''' Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., nekim svojim ukućanima učio zaštitu trljajući desnom rukom i govoreći: ''''''''''''''''Allahumme rabbennas ezhibil-be''''''''s, vešfi enteš-Šafi, la šifae illa šifauk, šifaen la jugadiru sekamen (Allahu, Gospodaru ljudi, otkloni ovu bolest, izliječi, jer Ti liječiš i nema drugog lijeka osim Tvoga, liječenjem koje iza sebe ne ostavlja drugu bolest).'''''''''''''''' Potiranje može biti prije rukje ili poslije, a većina ljudi potire tokom rukje ili poslije nje. U predajama se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., prvo puhao, a zatim učio rukju, ili učio rukju, pa puhao. 5. Učenje rukje na vodu, kao što je zemzem-voda i sl. Ako ti učači na serijatski ispravan način liječe Allahovom dozvolom,onda je to sasvim ok.
< Poruku je uredio jasmin -- 21.3.2013 16:32:59 >