|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Nasa divna Jasmin
21.3.2013 19:49:51   
Galicia
Jale, juce sam imala jako fino i kulturnu pacijentkinju. Porodila se, 4 kcerkica, iz KSA je. Prefinjena dusa. Malo sam je davila, i nju i muza. user posted image
Nisam skontala odakle je tacno. Ali mi je rekla da nisu sve zene pod niqabom. Samo one koje naravno to zele. Doduse to sam i sama znala. Ona kaze da ovdje ne nosi niqab, ali u KSA cesto, ne uvijek.

Izgledala je ko princeza. I primjetila sam da ima tetovirane obrve.
Bas mi je sjela. I porucila mi da radjam sto prije, jer je to jedina nesebicna ljubav. user posted image user posted image

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 701
   [Obrisana poruka]
21.3.2013 21:46:25   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 702
21.3.2013 21:55:49   
smajli80
Jasmin veliki pozdrav za tebeuser posted image

Gali me svojim tekstom podstaknu na još jedno pitanje.

Da li žene koje nose nikab ili hidžbab dok su u bolnici i pod bolničkim liječenjem dužne da nose istiuser posted image .
To mi nije jasno jer ljekari u svakom trenutku moraju da imaju pristup tjelu ako se radi o nekom ozbiljnijem med.problemu.
Koliko mogu da se sjetim ti si imala 2 CR i morala si najmanje 5 dana budeš u bolnici a ljekari da imaju pristup rani zbog katetera i sl.A sama operacija zahtjeva golo tjelo koje je prekriveno plahtom.
Da li u takvim slučajevima žene koje su pokrivene imaju olakšavajuću okolnost.

Hvala user posted image

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 703
21.3.2013 22:28:24   
Crnkica
Jasmin draga,da pitam i ja,u vezi moje kćerkice.
ima 10 mjeseci i do prije mjesec dana je bila beba za pohvalit a sad koda nije ono dijete.
šta je najbolje maloj djeci učiti,koju dovu i kada,koliko pomažu ovi končići što se djeci prave,ja sam čula da je najbolje da majka nauči na konac i stavi djetetu?

SvE NAJBOLJE user posted image

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 704
21.3.2013 23:55:11   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: Mirkica

jasmin sta islam kaze u vezi strave , kod nas je to po obicaju da narod radi ono izlije stravu i cesto to cujem ali nikako da nadjem sta islam kaze. Ok znam da je ogledanje grijeh ali izljevanje starve je nesto drugu ili ???

Tzv. ''salijevanje strave'' vrlo je raširena pojava na prostorima Bosne i Hercegovine.

Salijevanje strave je navodno uklanjanje straha (strave) iz osobe uz pomoć olova. Straha se salijeva tri puta na tijelu, počevši od glave do koljena. Za to vrijeme se uči Kur''an. Osobi se tri puta rastopljeno olovo izlijeva iznad glave, na prsima i na koljenima u posebnoj posudi. Vrelo olovo u vodi "pukne" i stvara razne oblike.

Stravarka, na osnovu tih figura, pokušava dokučiti kakva je nevolja pogodila tu osobu. Salijevanje strave navodno pomaže u izliječenju strahova, čudnog ponašanja, nemirnih i burnih snova, otklanjanju tjeskobe... Medicinski nikada nije potvrđena bilo kakva korist o sipanja vrelog olova u vodu pored nečije glave.

S obzirom na to da se ''salijevanje strave'' vezuje za ''pobožne žene'', da se uči Kur''an, mnogi su u dilemi da li ova praksa ima veze s islamom.

Na jedno od takvih pitanja odgovorio je dr. Šukrija Ramić, član Svjetske unije muslimanske uleme i Vijeća za Fetve Islamske zajednice u BiH

-Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu, navodi dr. Ramić.

Prema tome, zaključuje, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram).

-Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š..Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna-navodi dr. Ramić.

(Bportal.ba)

Moja nana, hadžinica, učena žena, salijeva stravu vrlo često.
Kad bih joj rekla nešto ovakvo, naljutila bi se na mene...a znam da je grijeh.

Jasmin, je li moj grijeh što joj na to(na lijep način) ne skrenem pažnju...iako sam sigurna da ona to i zna.
Uz to i uči hatme za novac i tako user posted image
A ja na to sve ćutim iz 'poštovanja'.

Draga moja,ako znaš na lijep način da joj pojasniš,onda ti je obaveza da joj pojasniš. Pazi,to je grijeh koji nanu može odvesti u Džehennem,da nas Allah sačuva toga,i može ti na Sudnjem danu prebacivati krivicu i govoriti znala si,a nisi me do zadnjeg daha opominjala.
I nana mm je isto to radila čitav svoj život,pa je mm lijepo pojasnio i ostavila je,elhamdulillah.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 705
22.3.2013 0:01:37   
jasmin

IZVORNA PORUKA: smajli80

Da li žene koje nose nikab ili hidžbab dok su u bolnici i pod bolničkim liječenjem dužne da nose istiuser posted image .
To mi nije jasno jer ljekari u svakom trenutku moraju da imaju pristup tjelu ako se radi o nekom ozbiljnijem med.problemu.
Koliko mogu da se sjetim ti si imala 2 CR i morala si najmanje 5 dana budeš u bolnici a ljekari da imaju pristup rani zbog katetera i sl.A sama operacija zahtjeva golo tjelo koje je prekriveno plahtom.

Hvala user posted image

Ja sam,hvala Bogu bila u islamskom okruženju kada sam rađala,pa je većina osoblja žeMskinje user posted image .
Pred ulazak u salu,put kojim su me dr. i sestrica provele morao je biti čist od muških. Na glavi sam imala kapu i dolje spavaćicu. U sali su me prekrili plahtama i otkrili samo mali dio koji je rezan. Tek kada sam bila pokrivena,osim lica,ušli su dvojica muškaraca.
Naravno da u slučaju hirurških zahvata i sl. ima olakšica,nužda zakon mijenja.
Nakon operacije nisam više vidjela nijednog muškića,sve su bile žene. S prvom bebom izašla nakon dva dana,s drugom bebom sutra u večernjim satima.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 706
22.3.2013 0:08:00   
jasmin

IZVORNA PORUKA: dzejla2012

ima 10 mjeseci i do prije mjesec dana je bila beba za pohvalit a sad koda nije ono dijete.
šta je najbolje maloj djeci učiti,koju dovu i kada,koliko pomažu ovi končići što se djeci prave,ja sam čula da je najbolje da majka nauči na konac i stavi djetetu?

Ljepoto moja,končići i slično su haram,strogo zabranjeni našom vjerom. Ko okači nešto tome je i prepušten,po riječima našeg plemenitog Poslanika. Iskreno savjetujem da svojoj princezi učiš kad osvane i kad omrkne sure Nas,Felek i Ihlas,ajetul kursijj,kao i dovu,
U`izuki bi kelimatillahi tammeh,min kulli šejtanin wehammeh,we min kulli ajnin lammeh.
Što bi značilo otprilike,zaštićujem te Allahovim savršenim riječima od svakog šejtana prkosnika i od svakog urokljivog oka.
Nikakvi konci,nikakvi zapisi,nikakve hamajlije!

(odgovor članu Crnkica)
Neposredna veza do poruke: 707
22.3.2013 0:31:52   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: smajli80

Hvala user posted image

Jasmin je već odgovorila, ja ću samo da prenesem svoje iskustvo.

U državama gdje je i sve ostalo uređeno po islamskom zakonu se vjerovatno i to podrazumijeva.

Međutim, kod nas ne. Svi dr. prilikom operacije imaju tim sa kojim rade i ne podređuju ga pacijentima. Tako da, ako i izabereš ženskog dr. ne mora značiti da će i anesteziolog i svi ostali biti osobe ženskog pola. Ja sam operisala žuč i prilikom operacije su (čini mi se) bile samo dvije ženske osobe a ostalo muškarci. I bez obzira što su mi dozvolili da s maramom uđem u op. salu, ništa dr. nisam imala na sebi. Bol. soba je nešto drugo.

CR mi je radila dr-ica, ali za vrijeme dok sam ležala mi je ranu pregledalo još najmanje tri različita dr. (muškarci). Znači, nema olakšavajućih okolnosti od strane osoblja, ali nema ni grijeha za to jer nemaš dr. opcije.

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 708
22.3.2013 0:33:46   
ljubičica 28
I zaboravih napomenuti da sam svo vrijeme u bolnici nosila hidžab. Ono što su morali vidjeti, vidjeli su. Ostalo nisu (iako nije puno ni ostalo). user posted image

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 709
22.3.2013 0:41:06   
Galicia
Eto vam drage moje jos jednog razloga da se skolujete i da nema manjka zenskih doktora/anestiziologa/sestara itd itd kod nas.
Ja vam drzim fige. user posted image

Neposredna veza do poruke: 710
22.3.2013 0:44:07   
ljubičica 28

Ljepoto moja,končići i slično su haram,strogo zabranjeni našom vjerom. Ko okači nešto tome je i prepušten,po riječima našeg plemenitog Poslanika. Iskreno savjetujem da svojoj princezi učiš kad osvane i kad omrkne sure Nas,Felek i Ihlas,ajetul kursijj,kao i dovu,
U`izuki bi kelimatillahi tammeh,min kulli šejtanin wehammeh,we min kulli ajnin lammeh.
Što bi značilo otprilike,zaštićujem te Allahovim savršenim riječima od svakog šejtana prkosnika i od svakog urokljivog oka.

Čitam ja dovu i kontam da neko griješi, ti ili ja, i onda skontah da je ja učim dječaku a ona traži za djevojčicu user posted image I ja to u jednom dahu, ne stajem osim na kraju pa ispade malo drugačije user posted image

Ja sam je učila (sad malo rjeđe) čim mi neko priđe djetetu da ga pogleda, pa čak i moji bližnji user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 711
22.3.2013 0:45:16   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: Galicia

Eto vam drage moje jos jednog razloga da se skolujete i da nema manjka zenskih doktora/anestiziologa/sestara itd itd kod nas.

user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 712
22.3.2013 1:07:50   
amra_sa

IZVORNA PORUKA: ljubičica 28

Čitam ja dovu i kontam da neko griješi, ti ili ja, i onda skontah da je ja učim dječaku a ona traži za djevojčicu user posted image I ja to u jednom dahu, ne stajem osim na kraju pa ispade malo drugačije user posted image

Ja sam je učila (sad malo rjeđe) čim mi neko priđe djetetu da ga pogleda, pa čak i moji bližnji user posted image

Sad ja malo ulijećem. user posted image Ja sam samo govorila i govorim recite mašAllah (za dijete), jer sam čitala da osoba može ureći bez da bude zavidna. Zavist i uroci su dvije različite stvari. Mislim da osoba ne može ureći nekog ako kaže mašAllah (spomene Allahovo ime) ...
A generalno, bez ljutnje, ja ne volim ni u čemu pretjerivati. Svaki put na sve paziti ja nemam ni vremena a ni živaca. Btw kažu da je veliki sevap osmjehnuti se / uputiti blag pogled staroj osobi i djetetu.

"Čovječe, ne možeš zlo činiti a dobru se nadati ... "

Neposredna veza do poruke: 713
22.3.2013 1:19:37   
mama75

user posted image

Na zalost kod nas u BiH zene sa nikabom nemaju skoro nikakve sanse da se zaposle. Imam 3 prijateljice koje nose nikab i ni jedna ne radi, a sve 3 su fakultetski obrazovane: jedna je nastavnica, drga je zavrsila Zdravstveni fakultet, a treca je magistar ekonomije. Ni jedna nema ni dana radnog iskustva.
Sto se tice bolnice, jedina sansa je da neko otvori neku privatnu kliniku u kojoj ce napraviti poseban odjel za zene ili cak klinika samo za zene, da se vodi racuna da i osoblje bdu zene.

Neposredna veza do poruke: 714
22.3.2013 1:29:17   
Galicia
Zalosno je to sto ne mogu svoje znanje iskoristiti.

Sta mislis ti, kako bi se njima mogao naci posao u BiH, jer ipak serijat nije na vlasti?
Ja koliko sam upucena, neka me neko ispravi ako nisam u pravu, u Sa ima poprilican broj zena pod niqabom. Interesuje me kako da jos niko nije dosao na tu ideju da otvori nesto samo za zene. Npr kliniku, stomatolosku ordinaciju, spa, frizerski salon, gdje bi samo zene mogle raditi. Ne moguce da to nikome nije u interesu.

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 715
22.3.2013 1:37:24   
amra_sa
Sjetih se jedne pokrivene koja je završila medresu, bulu (mualimu) koja jedne prilike reče, pa niko ni da umre da mu prouči tevhid. Kontam da li bih se smijala ili bih plakala. user posted image

"Čovječe, ne možeš zlo činiti a dobru se nadati ... "

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 716
22.3.2013 6:36:38   
almondray
Nasa divna Jasmin , bila i opet je :) . Čitam ovu temu često , ali nikako da isčitam sve jer prebrzo napreduje . Pitanja sam imala mnogo ali na većinu si do sada vec odgovorila. Hvala.
Ovo bi pitala al' mi se nešto ne da... htjela sam poslušati suru El Bekare (valjda je dobro napisano) ali ne mogu.... Zašto ne mogu?

(odgovor članu amra_sa)
Neposredna veza do poruke: 717
22.3.2013 9:50:50   
Crnkica

hvala ti puno na odgovoru,a nisam znala da su končići zabranjeni po šerijatu,mislim vjerujući po starijm običajima naših preka to se uvjek djeci stavljalo,čak čujem od roditelja da je i pomagalo,a najgore je to što te končiće i slične stvari rade pravo "učene" stare žene kojima se dosta vjerovalo i vjeruje.
istina mojoj djeci nije pomagalo,mada su mi oboje bili tečke i nezadovoljne bebe pa insan u muci svašta proba...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 718
22.3.2013 9:51:45   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: amra_sa

Sad ja malo ulijećem. user posted image Ja sam samo govorila i govorim recite mašAllah (za dijete), jer sam čitala da osoba može ureći bez da bude zavidna. Zavist i uroci su dvije različite stvari. Mislim da osoba ne može ureći nekog ako kaže mašAllah (spomene Allahovo ime) ...
A generalno, bez ljutnje, ja ne volim ni u čemu pretjerivati. Svaki put na sve paziti ja nemam ni vremena a ni živaca. Btw kažu da je veliki sevap osmjehnuti se / uputiti blag pogled staroj osobi i djetetu.

Ne ljutim se, nemam razloga user posted image . I ja mislim da sam maaalčice pretjerivala, zato sam i stavila smajli u postu.

A, s druge strane, meni to uopće nije bio zahmet. Dova je kratka i ja bih to časkom dok neko gleda bebu proučila (u sebi, ne naglasuser posted image . I to sam radila bez obzira je li ili nije rekao mašaallah. niti sam ljudima govorila da kažu mašaallah. Posebno jer smo na ulici stalno susretali i pripadnike dr. vjera koji su htjeli da vide bebu. S te strane sam ja bila mirna, jer sam uputila dovu i bila uvjerena da ga Gospodar štiti bez obzira na urokljive ili zavidne oči(iako iskreno nikad nisam pomišljala ovo drugo).

I to ne znači da ja nisam voljela da mi gledaju dijete, čak naprotiv, uživala sam da ga gledaju i poznati i nepoznati. To mi nikad nije bio problem.

Gospodaru moj,

(odgovor članu amra_sa)
Neposredna veza do poruke: 719
22.3.2013 9:53:26   
veeseelaa
ja ne vjerujem u uroke, kakva glupost
ne smarajte se tim

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 720
22.3.2013 10:00:39   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja ne vjerujem u uroke, kakva glupost
ne smarajte se tim

i ja ne vjerujem,glupost kakve urokljive oči.mm ima zelene oči i kad sam se porodila došla komšinica i kaže zelene oči su urokljive,a mm njoj kaže znači ja ne bih svoje dijete trebao gledati

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 721
22.3.2013 10:03:16   
Vinetu

Kaže meni neki dan jedna moja tetka da stavim malo bijelog luka u kolica, pod djetetovu glavu... user posted image

user posted image user posted image user posted image

Iskreno savjetujem da svojoj princezi učiš kad osvane i kad omrkne sure Nas,Felek i Ihlas,ajetul kursijj,kao i dovu,

Kojom riječju se naznačava da je za dječaka, tj. za djevojčicu?

< Poruku je uredio Vinetu -- 22.3.2013 10:08:29 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 722
22.3.2013 10:14:15   
ljubičica 28
Vinetu, u prvoj riječi. Umjesto u'izukI ide u'izukE, ostalo je isto.

A da ne bih postavljala ajete i hadise koji govore o uroku jer je ovo tema gdje jasmin odgovara, prepustit ću to njoj user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu Vinetu)
Neposredna veza do poruke: 723
22.3.2013 10:16:10   
Vinetu
Vinetu, u prvoj riječi. Umjesto u'izukI ide u'izukE, ostalo je isto.
A da ne bih postavljala ajete i hadise koji govore o uroku jer je ovo tema gdje jasmin odgovara, prepustit ću to njoj user posted image

Znači u'izuki - za dječaka, u'izuke - za djevojčicu!

Hvala!

Neposredna veza do poruke: 724
22.3.2013 10:18:03   
ljubičica 28
Obrnuto vinetu user posted image . U'izukI za djevojčicu, a u'izukE za dječaka.user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu Vinetu)
Neposredna veza do poruke: 725
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *