jasmin
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: hanabanana Mene zanima recimo ovo: Čemu nikab, ako je propisano kako žena može stati u namaz. Zar ne bi tako mogla ( morala moći ) stati pred bilo kog insana? Namaz je propis za sebe i on je odvojiv od načina odijevanja kojeg žena muslimanka nosi van kuće. Kada je objavljivan ajet o pokrivanju žena,nije spomenut način pokrivanja za namaz,već:“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite." (Svjetlost, 31). Npr.nije propis da odjeća muslimanke dok klanja ne bude upadljiva,ali kad izlazi iz kuće odjeća ne smije biti upadljiva. Nije propis da odjeća za namaz ne bude namirisana,štaviše,poželjno je,ali kad izlazi iz kuće odjeća ne smije biti namirisana. Nije propis da žena u namazu ne nosi nakit koji je ukrašava,ali kad izlazi iz kuće treba ostaviti nakit. itd. Jasmin, uz dužno poštovanje, ovo nije odgovor na moje pitanje. Allah dz.s. je najuzvišeniji, i ako pred njega žena smije izaći otkrivena lica, ne znam koji drugi propis to može i smije pobiti pa reći da lice žene muslimanke ne smije vidjeti njen djever?! ( recimo ) Uz još dužnije poštovanje,ne može čovjek svojstvo čovjeka porediti sa svojstvom Boga. Čovjeku je dao strasti i požudu ka suprotnom spolu..... A On Uzvišeni je čist od toga. Nadam se da sam dovoljno rekla.