RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 12:39:55)

divno...[sm=bravo.gif]
torta je baš baš....dobra....

a kako bih rado ovog slatkoga ćevapa malo za večeras...
kod mene ga niko ne voli sem ja i mama ponekad[sm=smiley36.gif]
sve mi ko mrsko napraviti samo radi mene...
al mogla sam bogami pristaviti[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]divna ideja...

mi večeras idemo kod seke...
dodouše idemo popodne pa ćemo ja iseka za nas zajedno spremati....

imamo okvirni meni[sm=smiley36.gif]
ja ne smijem reć više sramota me...al ispkeoh koru za ledeni vjetar[sm=smiley36.gif]




Amam -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 13:13:55)

Selam  rr vrjednice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sinoc imala goste na iftaru,pa ne stigoh ni da se javim,a jos sam i radila.

elem iftarili smo:pilecu supu s povrcem,pilece fileti u bijelom sosu,rizu i spansku pitu.

Desert lubenica i hurmasice.

Ostalo mi puno hrane,jer sam kolicinski dosta napravila,veceras sam sama s djecom pa cu samosupicu napraviti ,i zagrijati ostatke.

Sutra aBd opet gosti,pa cu napraviti neki kolac danas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 13:23:06)

m veceras u gostima kod nase medic,nesumnjam da ce biti sve ekstra s obzirom da znam kako je medic jedna vredna domacica ,[sm=bravo.gif]tako da danas odmaram od spremanja[sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:12:03)

Sellami i od nas.

Mamine oci hvala. Bit ce nam zadovoljstvo nahraniti usta postaca [sm=smiley27.gif]

Hanady za ledeni vjetar [sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif] Ja tako kada se za nesto zavezem ne popustam duze vrijeme, Enci tu ne ulazi suho meso ono je uvijek IN [sm=smiley36.gif]

Pripreme iftara uveliko pocele. Bit ce na iftarskoj sofri :

Prvo idu hurme, voda i kafa, tako jedan od vecerasnjih gostiju voli [sm=smiley36.gif]

Supa sa povrcem i mesnim komadicima.

Pecena piletina.

Telece pecenje i pekarski krompir sa pecenim paprikama.

Pita sirnica u obliku hamajlica sa susamom.

Mijesana salata (paradajz, krastci, kiseli krastavci, masline ) sa travnickim sirom.

Sokovi, voce,

bombice i rolatic od oblatne sa krem bananicama. Na kraju jos po jedna kafa [sm=smiley36.gif]




rerica -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:17:20)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/beslaga-bajraktarevic-vec-22-godine-posti-svaki-drugi-dan/120805028
Da ga Allah nagradi [sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:25:13)


IZVORNA PORUKA: rerica

http://www.klix.ba/vijesti/bih/beslaga-bajraktarevic-vec-22-godine-posti-svaki-drugi-dan/120805028
Da ga Allah nagradi [sm=smiley1.gif]


Amin, kako su samo divni i cisti, nur nekakav izbija. Mashalah.

Bas sam juce citala.




mama75 -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:35:40)


IZVORNA PORUKA: Iman83


IZVORNA PORUKA: enči80


IZVORNA PORUKA: canim

Medic ti si zaista pravi uzor kako se treba ophoditi sa komsijama [sm=rozica.gif] da vam Allah dz.s. podari svaki hajr [sm=rozica.gif]

Potpis i od ranije po postovima skužih da si jako draga osoba i da voliš suho meso[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Amanullah prelijepo sve izgleda a sigurno je i preukusno.
Iman probala sam ledeni vjetar i kolač je za 10.Jedina mahana mu je što ga ima dosta a ja sama tri noći zaredom na iftaru,baš sam se počastila[sm=jezicek.gif]Kora mi je super izišla i bez ikakvih problema samje prerezala a kada sam je stavila peći fino njih dvije u kolica i nisam ulazila čitav sat dok se nije ispekla da ne bih slučajno provirila.

Malo ot,mala_sa jedan veliki[sm=smiley31.gif] za tebe i dječaka slatkoga.


Nije mu to bona mahana već prednost.
[sm=jezicek.gif]

Drago mi je da ti se svidio[sm=smiley31.gif]

Molim vas gdje ima recept za ovaj ledeni vjetar? Kako mu videh ovu "mahanu" odmah sam odlucila da ga napravim [sm=smiley36.gif]




Mia -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:35:59)

Zenice, pomagajte [sm=smiley13.gif]

Veceras sam domacica za iftar i htjela sam praiti hadzijski cevap, ali nikako ne mogu da nadjem recept koji sam neki dan gledala [sm=smiley13.gif] Cak su bile i slike ... samo se sjecam da se meso i ostali zacini prvo kuha neko vrijeme, a onda se stavlja u pek papir i tada se na to rezu gljive i sve se jos pece u rerni. E sad ne znam koliko cega, pa ako neko zna o kojem se receptu radi, molim vas da mi pomognete da ga nadjem. Ako nista, onda barem dajte svoj recept za hadzijski cevap. Ima toga na internetu, ali vi ste mi provjerene [sm=jezicek.gif]




bellla -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:44:05)

medic---Pita sirnica u obliku hamajlica sa susamom.--kako ovo pravis[sm=smiley1.gif]


http://www.klix.ba/vijesti/bih/beslaga-bajraktarevic-vec-22-godine-posti-svaki-drugi-dan/120805028
Da ga Allah nagradi

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]Prelijepo!




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:46:21)


IZVORNA PORUKA: Mia

Zenice, pomagajte [sm=smiley13.gif]

Veceras sam domacica za iftar i htjela sam praiti hadzijski cevap, ali nikako ne mogu da nadjem recept koji sam neki dan gledala [sm=smiley13.gif] Cak su bile i slike ... samo se sjecam da se meso i ostali zacini prvo kuha neko vrijeme, a onda se stavlja u pek papir i tada se na to rezu gljive i sve se jos pece u rerni. E sad ne znam koliko cega, pa ako neko zna o kojem se receptu radi, molim vas da mi pomognete da ga nadjem. Ako nista, onda barem dajte svoj recept za hadzijski cevap. Ima toga na internetu, ali vi ste mi provjerene [sm=jezicek.gif]

evo ga...od lejle ka...

http://www.ringeraja.ba/forum/m_871595/mpage_20/key_/tm.htm
20 trana foto kuhanja teme




m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:47:01)

MIA...lejla ka je stavila svoj recept na temi fotokuhanje..ja ga kopirala davno a cu ti stavit a slike potrazi na temi..

Hadžijski ćevab

[Prema iscrpnom objašnjenju Mame Alme i Hanady, te nakon gledanja par folova na TV-u]

Ja u ćevabima volim junetinu, ima izrazitiju aromu, pa sam uzela oko 1/2kg mlađe šnicle i besprijekorno je operisala od svih žilica.

Sastojci za moj ćevab su bili: meso izrezano na krupnije zalogaje, jedna veoma velika glavica crvenog luka izrezana na sitne kockice, tri srednje mrkve izrezane na kolutiće, jedan veliki prezreo paradajz (oguljen i izrezan na kockice)
Začine koje sam stavila su so, crni biber, peršun, dva lovorova lista i blago ljutkasta paprika

Najprije sam na malo ulja popržila luk da postane staklast, dodala meso i propržila da promjeni boju, dodala paradajz, pa i to malo propržila, dodala kolutiće mrkve, začinila, ubacila lovorove listove, te dodala malo vode da sve ogrezne, jer sam očekivala dugo kuhanje. Kuhala sam jedan sat na 5/9 na staklokeramičkoj ploči, a nakon toga još 30 minuta na 4/9 podioku. Tako da je ćevab bio potpuno gotov prije "pakovanja". U jednom trenutku sam se prepala da će mi aroma lovora biti prejaka pa sam izvadila listove. Mislim da bi pola lista na ovu količinu bilo dovoljno.

Prema postupku viđenom na TV, na tanjir sam stavljala četvrtast komad folije i stavljala manju porciju ćevaba, i tek onda dodavala očišćene šampinjone

Onda sam svaki paketić uredno i čvrsto "zapakovala i poredala u tepsiju na pek papir. Pekla sam 10 min na 250C, a onda 20min na 200C. Do posluživanja su ostali u isključenoj rerni




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:47:52)

m.i.n.a za po sekunde te ''uzeh''[sm=smiley36.gif]
al to je to...eto Mia navali na kuhanje[sm=smiley36.gif]




m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:49:18)

eh sad meni treba pomoc.....

imam pakovanje kupovnih jufki i slozila bih pitu...burek ili sareni burek,svejedno...ali je roblem sto veze nemam sta da cinim sa jufkama,jel se trebaju kvasiti kao i domace pecene...uvijek razvijem pite a sad mm cak ovdje nasao klasove i kupio da me odusevi..a ja nisam bas odusevljena jer ne znam sta da radim sa njima...




m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 14:54:05)

mala_sa samo da mahnem,kako ste nam vas dvoje..slusa li drug ili je kao i ovja moj zivahne prirode,sto bi kulturno rekla:-)

.s.izvinite zbog o.t.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:01:40)


IZVORNA PORUKA: m.i.n.a.

eh sad meni treba pomoc.....

imam pakovanje kupovnih jufki i slozila bih pitu...burek ili sareni burek,svejedno...ali je roblem sto veze nemam sta da cinim sa jufkama,jel se trebaju kvasiti kao i domace pecene...uvijek razvijem pite a sad mm cak ovdje nasao klasove i kupio da me odusevi..a ja nisam bas odusevljena jer ne znam sta da radim sa njima...


nedavbno sma postavila recept albanskoga bureka..sa gotovim jufkama jednostavno a preukusno...d anjega porbaš...

ili samo ovako ukratko da ti kažem...od gotove polagane pite najbolje praviti...
ako ćeš bureč pripremi smjesu meso i sve šta ide ako ćeš šareni odoaj krompir...a jufek prebroj...klasove imaju u 500 gr oko 12 jufrki...pa u pleh od rerne slaži pistu...na dno staviš 3 jufke...svaku mastiš..
rastopi puter, ulje, malo mlijeka, soli pa sa kašike pokapaš jufku...
onda nakon tri staviš smjese trećinu...
pa opet jufku dvije staviš taviš...pa opet smjesa...pa opet dvije
pa smjesa pa ostatak jufrki...na vrjh izaberi namanje ishrzanu jufku...

prije pečenja izreži pitu na kocek...peci standardno...kad izvadiš a ruke vodom poprskaj i ssalvetom pokrij nek odstoji...

eto oprilike...polagana...

ako je meso posmalno...možda je bolja varijanata da manje mastiš jufke a sa ruke kiselom vodom ih malo poprskaš




treće -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:03:38)

razmotaj ih, jednu po jednu poulji stavljaj na početak punjenje i zarolaj, redaj u tepsiju poulji i peci
ili polaganu 3-4 jufke slaži tako da svaku pouljiš pa na nju sljedeću na 4. stavi pola punjenja, pa opet 2pouljene pa punjenje i opet jednu po jednu pouljenu, zadnju ostavi neku koja je čitava i više je poulji(prethodno ih možeš prebojati da znaš rasporediti,nema veze ako pucaju)
IZVORNA PORUKA: m.i.n.a.

eh sad meni treba pomoc.....

imam pakovanje kupovnih jufki i slozila bih pitu...burek ili sareni burek,svejedno...ali je roblem sto veze nemam sta da cinim sa jufkama,jel se trebaju kvasiti kao i domace pecene...uvijek razvijem pite a sad mm cak ovdje nasao klasove i kupio da me odusevi..a ja nisam bas odusevljena jer ne znam sta da radim sa njima...





m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:07:07)

hvala vam....bice onda sareni sa kuhanim krompirom,tri o tri jufke:-)




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:08:53)


IZVORNA PORUKA: bellla

medic---Pita sirnica u obliku hamajlica sa susamom.--kako ovo pravis[sm=smiley1.gif]


http://www.klix.ba/vijesti/bih/beslaga-bajraktarevic-vec-22-godine-posti-svaki-drugi-dan/120805028
Da ga Allah nagradi

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]Prelijepo!



Bella evo peve mi se u sopretu, moram ranije jer kasnije mi tri sporeta ne bi pomogla [sm=smiley36.gif] Ma bit ce extra, bar tako izgleda. Fil moze po zelji. Ja sam htjela sa piletinom ali dosta mesa ima na meniju pa stavih sir.

Jufla za pitu 1/2 kg

Svjezi sir, 1 jaje, dvije kasike pavlake, malkice soli.

Sve juke isjeceku se na snite, oko debljine nekih 10 tak sm. Ja sve odjednom, fino ih porvnam i isjecem.

Uzimas po da lista, stavis fil na kraju i zavijas na hamajliju, isto kao baklavu sto zavijaju.

Slazes u nauljen pleh.

Kada sve zavijes, umute se dva jaja, dvije kasike pavlake, ili kajmaka, casa kisele vode/mlijea ili jogurta, pola case ulja, polijes fino sve hamajlice i pustise neko vrijeme da sve dobro upije. Ja sam npr jutro spitu prvavila, polila je i edrzala u fruzideru ili na hladnom negdje. Prije pecenja evo posula susamom. Lagano ali eto malo oblik pite da primijenim [sm=smiley36.gif]




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:10:42)

Mina ja nikada ne uljim, ne mazem jufke. Fil stavim, i na kraju umutim, jaje, pavlaku, pola case ulja, casu lisele vode i polijem pitu. Isjecem je prije polivanja, i pustim da upije nekih sat vremena. Bude extra.

Evo upravo sam pravila takvu sa sirom i zavijala kao hamajlije, nekada samo zarolam a nekad slaganu pravi. Uglavnom sve na isti fazon ih radim samo fil drugaciji. Ma me razlikuje se od domace jufke. Svi misle ja razvijam [sm=smiley36.gif]




m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:15:11)

medic jel stavis fil na svaku jufku ili prvo sloj ide deblji...i sad si me ponukala sa ovom svojom pitom na hamajlije ili trkut...hmmm...eto sad imam dilemu ..tacno mi fali jos kupovnih jufki:-))))

nego eto u skladu sa temom...sarajevska corba iz kese sa mojom piletinom i mrkvom,hehehneka pita,rolat sa bananom od juce,voce,sok...
mogla si tu i uslika,hihihihi




Skvo RR -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:20:00)

veceras
supa
topa
pohovane purece snicle i patlidzani
salata
sirnica
sladoled




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:20:01)

Mina ( ne mogu tackice stavljati ) [sm=smiley36.gif]

Prvo sve jufke isjeces na snite. Od jedne jufke ti izadje po 4 ili 5 snita, zavisi kako ih sjeces. Onda uzmes po dvije snite i samo na pocetku stavis kasiku fila i uvijas u trokut, ono sto ti na kraju ostane da visi sklonis nozicem, meni je od pola kile jufke izaslo preko 20 trokuta i nisu mali uopste [sm=smiley36.gif]dakle pun pleh cervrtasti. Evo svak cas otvaram rernu i odusevljavaju me ti trokutici bas, bas. [sm=smiley36.gif]

Nista jufke ne mastis, vec kasnije napravis smjesu i polijes, i sacekas da upije fino. Lakse i vjeruj mi ukusnije, jer probala sam i sa mazanjem svake jufke, dangubljenje [sm=smiley36.gif]

Jedino kada sa mesom pravim, onda meso prvo malo prodinstam sa zacinima.




m.i.n.a. -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:28:33)

ma vala probacu,ako ne bude ok ima jaja:-)
nego jos samo poljev napisi:-)




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:34:10)

IZVORNA PORUKA: m.i.n.a.

ma vala probacu,ako ne bude ok ima jaja:-)
nego jos samo poljev napisi:-)


Evo gore ima Beli sam pisala, ali nema veze :)

1 ili 2 jaja,

2-3 kasike pavlake i kajmaka ako imas,

casu kisele vode/jogurta ili mlijeka

Pola case ulja, malkice posolis samo.

Kada sv eupije dodas susama preko trokutica :)




Mia -> RE: Sehuri/Iftari (5.8.2012 15:54:29)

Hanady, m.i.n.a LJUBIM VAS!!!!! [sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sljedeća stranica >   >>