RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno

Poruka

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:06:06)

ja sam napravila kolač po receptu koji Imana dade
tarhanu kiselu...
musaku od junetine sa krompirom
topa, somuni
još ću dodat koju pureću šniclu i povrće iz woka

niki83 -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:09:50)

Eh ja kuham za svekra i svekrvu [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Oni veceras prave iftar, pa smo pozvani, a ja kako ne postim rado sam se ponudila da napravim nesto.
Tako da nosim dva rolata sa fasiranim mesom i Dzenaninu jogurt tortu, koju sam pravila sa nektarinama.
Nadam se da ce se postacima svidjeti aBd.[sm=smiley1.gif]

mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:23:04)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: hapymum

IZVORNA PORUKA: mamine oci

znate zene sta mene zamima postojila kakva sansa da organizujemo jedan zajednicki iftar, kao sto se organizuje BB samo RR iftar ne mora da se sprema nesto posebno svako neka donese po nesto, bino je nijet i druzenje samo ne znam gdje bi to mogli ono jedan zenski iftar :)

vjeruj da si me preduhitrila ,htjela sam i ja to da pitam samo nisam znala gdje bih org na kojoj lokaciji

ja sma kontla predložiti...ali gdje pitanje je svih pitanja[sm=smiley36.gif]

ako neko uspije da nadje mjesto lako cemo ostalo:)
u mom komsiluku ima igraona ne radi nedjeljom ne znam da pitam dali bi nam je ustupili taj dan posto radi moja kona tu mogu se raspitati ako ste za, samo nez nam zbog lokacije ne pase svima najbolje bi bilo negdje skenderija,carsija grbavica ili mozda cak i Ilidza...

canim -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:40:57)

Mi sinoc bili na iftaru i probala sam Sandzacke susene jufke, pita sa piletinom [sm=love.gif] preukusna je i bilo je jos ono jedno slatko sto se pravi od borovnica, niseste i vode, lici na puding,zaboravila sam ime, isto super.

Kod nas veceras

Hurme
Limuada
Topa
Buranija s mesom
Salata
Puding s orasima

Amam -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:45:24)

Joj vidim mamine oci bila aktivna,interesuje me ove njene mantije s lisnatim,koliko tanko da razvijem tijesto,je li to ono obicno lisnato,sto dodju 2 u pakovanju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image],hoce li mi biti malo jedno tijesto, i je li i njega zalijem jogurtom/vrhnjem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] bilo ko nek me prosvijetli

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 17:45:27)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: hapymum

znate zene sta mene zamima postojila kakva sansa da organizujemo jedan zajednicki iftar, kao sto se organizuje BB samo RR iftar ne mora da se sprema nesto posebno svako neka donese po nesto, bino je nijet i druzenje samo ne znam gdje bi to mogli ono jedan zenski iftar :)

vjeruj da si me preduhitrila ,htjela sam i ja to da pitam samo nisam znala gdje bih org na kojoj lokaciji

ja sma kontla predložiti...ali gdje pitanje je svih pitanja[sm=smiley36.gif]

ako neko uspije da nadje mjesto lako cemo ostalo:)
u mom komsiluku ima igraona ne radi nedjeljom ne znam da pitam dali bi nam je ustupili taj dan posto radi moja kona tu mogu se raspitati ako ste za, samo nez nam zbog lokacije ne pase svima najbolje bi bilo negdje skenderija,carsija grbavica ili mozda cak i Ilidza...

pa draga moja ako nađemo mjesto pogodno za iftar i još koga gratis'' smunatamo'' za njega ...nećemo sad u lokaciju bocat...skontat ćemos ed a se dogegamo do tamo[sm=smiley36.gif]

pitaj ti konu...ako je voljna...
fine smo mi žene[sm=smiley36.gif]
a i njoj ćemo iftara spremiti[sm=smiley36.gif]

enči80 -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 18:59:08)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Ja topu nikad probala nisam, a rado bih...ali ne vjerujem da bi moji htjeli, pa ne pravim.

Enči, vidim da si sinoć pitala. Fazon kod ovih beze kora što idu u ove japanske, ledene, španske vjetrove[sm=smiley36.gif] jest da dobro umutiš bjelance, pa dobro smutiš sa šećerom, na kraju dodaješ kašiku sirćeta i to kratko spojiš i pečeš na temperaturi navedenoj u receptu, na pak papiru ali NE OTVARAŠ rernu. Dakle, zaboravi na njega tih sat vremena. Naravno, rerna mora biti dobra, a ako jest, ništa mu biti neće tih sat vremena.
Jednom kad otvoriš rernu, nema zatvaranja i vraćanja kora, to je to.

Ljubi ljepotice slatke [sm=smiley31.gif]

Ja pojma nemam šta ćemo danas za iftar, sveki će već nešto namisliti, pa ću dopisati kasnije.

Medić slatki, iskrene čestitke, da bebara bude živa i zdrava.

Hvala [sm=smiley31.gif]..pusa i za tvoju curu[sm=smiley1.gif]

Amam ja znam da se prelije jogurtom i bijelim lukom a sad da li 1 i 2 lisnata sačekaj ove profesionalke da ti odgovore...ljubi m i zeta[sm=smiley1.gif]

veeseelaa -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 19:10:48)

Mi sinoc bili na iftaru i probala sam Sandzacke susene jufke,

kakve jufke???
misliš one što se peku direkt na plati šporeta pa se zalijevaju temeljcem od odredjenog mesa i na isti se stavlja meso?

palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 19:22:23)

Kod mene u završnoj fazi krem juha od gljiva, pileći file sa sirom, senfom i corn flakesom (ono neki dan nesto iskrslo pa nisam pravila), rižoto sa carskim povrćem, burek albanac, paradajz-c luk salata, a desert sprema muž i napravio je lubenicu i mars čokoladice. [sm=smiley36.gif]

Amam -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 19:36:22)

Enci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image],za vas tri,poljubac uzvracamo,cuvaj mi snahu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Ja napravih pa sta bude od toga,za iftar imamo jos paprike u kajmaku,krem supu od povrca,sok,lubenica hurme,kaidaif...

Chinko sto ti je vrijedan co'jk [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ja topu pravim ovako k'o Medic jos stavim i zdenke i svih mogucih sireva,ali nam nije tradicija,nego kad se mm sjeti,a nije jos sreca,jer nema u njega malo,on to kao glavno jelo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Leena -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 19:46:11)

Ja nisam nista napravila, odoh kod zaove na iftar[sm=smiley36.gif]
Inace, ja cekam dane da ne mogu postiti da bih zvala ljude na iftar... Sinoc mi je bila zaova, ali ona ne posti, pa mi nije crnjak ni da nesto nije ok, mada je bilo... Ali sam jedan dan napravila takav iftar sebi, Boze mi oprosti, sreca pa niko drugi nije postio... Dovoljno da kazem da je tjestenina bila raskuhana k'o za supe i da sam sutliju zaboravila pošećeriti[sm=smiley9.gif]...
A, vidim pricalo se o topi... Moja je kombinacije ove sa jajima i ove bez jaja, jer ja stavim samo jedno umuceno jaje pred kraj, da bi dobila žućkastu boju, a inače se ne osjeti jaje uopste.

Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 19:56:25)

kod nas mashalah sve spremno i servirano. Samo da gosti stignu i domacini ( muski ) [sm=smiley36.gif]koji odose po somune.

Amam sigurno je kasno, vec si ih napravila, unazad dvije tri stranice imajo je recept za mantijice :) Lisnato se samo razvalja i sijece na kockice, puni se filo i satavljaju krajevi. Oba dijela lisnatog tijesta na taj nacin. Razvalja se sto tanje mozes a li da se ne pocijepa [sm=smiley36.gif] Pecene zalijes jogurtom i bijelim lukom po zelji, ili u malo vode stavis malo putera i zalijes. Lisnato niscim prije filovanja ne mastis, masno je od sebe. Za vecu grupaciju ja uzimam dva pakovanja, sam muz moze pojesti haman pa jedno [sm=smiley36.gif]

Da vam Allah ukabuli danasnji post i vase dove aBg [sm=smiley31.gif]

palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 20:02:38)

IZVORNA PORUKA: palachinken

Kod mene u završnoj fazi krem juha od gljiva, pileći file sa sirom, senfom i corn flakesom (ono neki dan nesto iskrslo pa nisam pravila), rižoto sa carskim povrćem, burek albanac, paradajz-c luk salata, a desert sprema muž i napravio je lubenicu i mars čokoladice. [sm=smiley36.gif]

A evo i sličica
[img]http://i49.tinypic.com/21jrkeg.jpg[/img]

henna ze -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 20:39:21)

A evo i sličica
[img]http://i49.tinypic.com/21jrkeg.jpg[/img]

super izgleda činko..i sudje ti je mrak

canim -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 20:46:04)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Mi sinoc bili na iftaru i probala sam Sandzacke susene jufke,

kakve jufke???
misliš one što se peku direkt na plati šporeta pa se zalijevaju temeljcem od odredjenog mesa i na isti se stavlja meso?

Jeste, ove jufke su bile kao integralne, nije čisto bijelo brasno.

Bihter -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 20:56:21)

Drage moje..ja sam se upravo iz Bosne vratila.. Pravila sam sa familijom iftar za nasu rodbinu,komsije...Kod nas je svake godine obicaj da napravimo jedan veci iftar..Pozovemo familiju pa nas se podosta okupi pa zato ima i puno spremanja.. Vecinom se napravi supa,jahnija,burek,sirnice,janjetina,salata,bajramske lepinje..kompot za dovu,kolaci i kafa..

mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:05:51)

mantije

sto se tice lisnatog tjesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa
u meso stavim malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno seckanog luka
lisnato tjesto u pakovanju dodju dvije polocice da ih tako na zovem
pobrasnim povrsinu gdje razvlacim tjesto
znaci prvo razvucem jednu plocu od prilike da pravugaobik bude 20x20
isjecem na kocke u svaku kockicu malo mesa savijes dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici,ispadne negdje od 40-45mantija od jedne plocie tjesta postupak ponovis i sa drugim djelom tjesta redjas u tepsiju ili pleh
ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm
nadam se da sam uspjela obijasnit nekako bolje objasnavam uzivo kad zavrsis malo nauljite mantije
sliku mantija imate na temi usluge i prodaja kolaca jer meni ne ide ovo prebacivanje slika halalaite sto ja uvjek kasnim sa objasnjenima :)

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:06:51)

eh canim da ti malo pomognem oko te pite[sm=smiley36.gif]

najprije kod nas u Bosni to je pita ićija...
kore se mogu kupiti ...a možeš ih sama peći...
uglavnom ako ih sama pečeš lijpo dodoaš integralnog brašna...
i sa piletinom se to radi...

u sandžaku se to zove kore...
isti način i poljevane mesnom vodom je u pitanju...

a recimo sa područja hrvastke čućeš za mlice za piletom ...na isti štos...samo što s ekomadići koa tj. mlinaca stave u pleh ispod pileta koje se peče na roštilju

kako napraviti pitu ićiju....

Skuhas pile, guliš mu kožu....
svo meso očerupaš, isitniš kosti pobacaš... sitno isjeckanog luka proprzis na malo ulja, pilece meso pomijesas u zdjeli sa proprzenim lukom, vegetom, biberom i malo ulja.

Malo temeljca naspes u zdjelu.

Eh kore napraviš...
500 gr brašna ( ako ćeš integralno staviš 350 gr bijelog...150 integralnog...poslošiš, mrvu ulja i tople vode pa potkuhaš...ko za picu tvrdoće...nek odtoji malo pa onda napraviš loptica pa razvijaš jufku...ne tanku ko za pitu al ni predebelo ko za kifle...nego razvijaš malo deblju jufku za pitu...pa izrežeš komade nožem i na vrućoj plati pečeš sa jedne i druge strane...il na šiš špretu ko ga ima najbolje

Prije redanja jufke, svaku jufku pojedinacno potopis u pljosnatu zdjelu sa pilecim temeljcem...pa redaš u pleh kore, mesnu smjeu, kore itd...
na vrh porbaj staviti iz tri komada veća koru da malo zategneš odozgo jufku...il možeš ne pećik kore nego razvija tanju jufku kolika ti je tepsija pa upakju sve u to odozgo... stavis na 180-200 stepeni, cca 45min do sat vremena.

Kad se ispeče možeš pomastiti...ono ratipiš puter pa pomastiš je...
a ja je smao poprkam vodom i vratim opet u ugašenu toplu pećnicu na 5-10 minuta[sm=smiley36.gif]

eto ićije...
kore sandžačke su manji komadići i smao se poljeva temeljcem...a može i nemora iskomano meso pileće staviti
a mlinci već rekoh gore pile pečeš pa se masnoća na mlince slijeva i peče se sve tako...služi se komadi tranžiranoga pečenog pileta uz prilog mlinci

InLove -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:08:31)

Hanady hoce li slikica tog kolaca???[sm=smiley2.gif]

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:10:07)

IZVORNA PORUKA: InLove

Hanady hoce li slikica tog kolaca???[sm=smiley2.gif]

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
ne slikah ga vala...
a ima još ne pojedomo sve[sm=smiley36.gif]

biće slika...il kansije il sutra...kafu pijem, muža ipstail...djecu povaljal...nešta sva lelujam[sm=smiley36.gif]

Visnja RR -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:22:58)

stavite nam recepte na RR kuhinjicu.... da miris ove divne teme ostane zauvjek [sm=bravo.gif]

canim -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 21:42:52)

Hanady [sm=smiley31.gif] uh svaka cast na detaljom receptu [sm=smiley1.gif]

umahmed -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 22:14:09)

Evo recept za topi koju ko god da je probao bio je odusevljen,mozete na caraiji naci one bakrene sahane unjemu je Topa mmmmmm Ali moze I u tavi
Stavim jesnu zdenku,kasiku milerama,kajmaka kasiku I vrhnja A kuhanje,Stavim ave I na laganoj tem.se to lagano rastopi mmmmmmm

Kod nas Dana's arapaki Iftar
Libiska cobra
Topa
Maqluba
Zahlada I kafau UmmAli

Amam -> RE: Sehuri/Iftari (30.7.2012 22:20:24)

Ja pojela mantije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image],hvala medic i mamine oci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image].
Razvaljala tijesto i stavila meso po krajevima,kao za burek,isjekla na cca 5 cm i na krajevima sastavila tijesto,na kraju prelila smjesom jogurta i kiselog vrhnja

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (30.7.2012 23:12:44)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>