RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno

Poruka

djoisa -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:07:16)

samo da prijavim da je harmonika sirnica super bila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Alma_27 -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:08:37)

IZVORNA PORUKA: shpagica

A koji jogurt koristite za taj famozni jogurt cake? Je li neko radio varijaciju na temu mozda? Ja razmisljam da u jogurt stavim zelatin pa da ne moram da ga zamrzavam nego samo u frizider?

I neko je spominjao mascarpone, kako je ta varijanta ispala?

ja sam stavljala mascarpone i vrhnje za slag i okus je odlican ali mi se taj slag sa sirom nesto slegao [sm=zmeden.gif] nije bilo pjenasto. mozda neko zna kojim redoslijedom se muti i kad se dodaje sir. mozda je u tome fazon. a mozemo malo i proguglati. pogledat cu ja na coolinarici da li ima kakav savjet

mykica -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:14:09)

Kod mene danas:
topa
supica
po jedna paprika punjena (ostalo od sinoc pa da se ne baca)
pileća maslenica
sutlija i kolač

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:14:26)

IZVORNA PORUKA: Alma_27

A koji jogurt koristite za taj famozni jogurt cake? Je li neko radio varijaciju na temu mozda? Ja razmisljam da u jogurt stavim zelatin pa da ne moram da ga zamrzavam nego samo u frizider?

ja sam stavljala mascarpone i vrhnje za slag i okus je odlican ali mi se taj slag sa sirom nesto slegao [sm=zmeden.gif] nije bilo pjenasto. mozda neko zna kojim redoslijedom se muti i kad se dodaje sir. mozda je u tome fazon. a mozemo malo i proguglati. pogledat cu ja na coolinarici da li ima kakav savjet

ja za tiramisu radim omjer 250 g sira- 250 g šećera u prahu...i najprije to umutim mikserom dobro...
posebno umutim vrhnje sa šlah...i ond ga dodoajem u sir sa šećerom i mutim i bude ok...
ja marscapone mjenjam najčešće dukatovim namazom dukatela ili vajkrem megle. ili vidijin vajkrem clasic[sm=smiley36.gif]

damma -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:17:22)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ja za tiramisu radim omjer 250 g sira- 250 g šećera u prahu...i najprije to umutim mikserom dobro...
posebno umutim vrhnje sa šlah...i ond ga dodoajem u sir sa šećerom i mutim i bude ok...
ja marscapone mjenjam najčešće dukatovim namazom dukatela ili vajkrem megle. ili vidijin vajkrem clasic[sm=smiley36.gif]

ja se sve bojim tih zamjena, kontam da nece bit slano [sm=smiley1.gif]

shpagica -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:21:11)

Savjet za mascarpone kremu je sljedeci: umutiti slatko vrhnje sa secerom, vanilin secerom i slag fixom i zatim dodati umuceni mascarpone sir.
Eto, sve me zove da probam ovu kremu sa malinama, ali to vise nije jogurt cake :)

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:26:34)

IZVORNA PORUKA: damma

neće biti slano...
ja već odavno mjenjam marscapone ovim namazima...
najprije nisma u prilicu blizu naći marscapone a da ga kupim i da sotji dok nama tiramisu na um padne neisplativo je[sm=smiley36.gif]
savršena kombinacija ...
ima negdje na temama ''naš'' tiramisu...ja u kremu n stsvaljam žumanca jer se termički ne obrađuju...čisto zbog predostrožnosti...[sm=smiley36.gif]

damma -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:28:23)

IZVORNA PORUKA: damma

neće biti slano...
ja već odavno mjenjam marscapone ovim namazima...
najprije nisma u prilicu blizu naći marscapone a da ga kupim i da sotji dok nama tiramisu na um padne neisplativo je[sm=smiley36.gif]
savršena kombinacija ...
ima negdje na temama ''naš'' tiramisu...ja u kremu n stsvaljam žumanca jer se termički ne obrađuju...čisto zbog predostrožnosti...[sm=smiley36.gif]

Znaci recept nije na kuharici? Kad budem imala vise vremen potrazit cu ga po temama pa cu bas taj probat.

mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:32:34)

meni fali Ilhana, na ovoj temi Ilhana javi se[sm=smiley1.gif]

Alma_27 -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:32:48)

[sm=smiley9.gif] ja pametnica nisam mijesala posebno sir a posebno slag nego sastavila. Nikad od mene slasitacara [sm=smiley36.gif]

palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:34:18)

Mi sinoć završismo u gostima, a za večeras idu begova čorba i harmonika sirnica, po muževoj želji.
djoisa, drago mi je da je super ispala!

Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:53:49)

Ja sam mislila veceras praviti krokete od krompira i spinata, medjutim muz izrazio zelju za zeljanicu. Eh sada bez supe ne mozemo, a ne pravi mi se svaki dan, mogla bih isto kao palacinka ovu begovu corbu uz zeljanicu. Kako je pravis palacinko? Stavljas li bamiju u nju, ja bamiju nikada ne spremam [sm=smiley13.gif] nisam je ni probala...

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 10:59:13)

Ide mediću...al vrlo malo...
evo recept moj koji sma ja podjelila na jednom do ramaznkih tema prethodnih godina...porbano...kažu dobra je[sm=smiley36.gif]

Begova čorba:

naravno domaća[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

300 gr pilećih fileta
2 veće mrkve
1 korijen peršuna 1-2 srednje veličine štapića korijena celera

staviti u pretis lonac, preliti vodom i neka kuha nakon pištanja pretisa jedno 10-15 minuta

izvaditi povrće i meso narezati na kockice i vratiti u pretis....

dodati so i biber i ulje po želji
list celera i list peršuna
neko stavlja i vegetu ali ja ne koristim pogototo jer su tu svi sastojci koji se u vegeti nalaze

bamju ( mjera pola velikog konca sa pijace ciglane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) skuhati u malo vode sa 2-3 kapi sirćeta, kad se skuha preliti direktno hladnom vodom i tako je procjediti i skinuti sa konca i ubaciti u pretis lonac....

pustiti da kuha....
kad je sve prokuhalo u jednu šolju nasuti 200 ml hladne vode i staviti dvije velike kašike gustina izmješati da nema grudvica i sasuti u supu koja ključa...mješati jedno 8-10 minuta i begova čorba gotova.
meni ispadne oko 3 l tekućine u pretisu...znači preko polovine a moj je od 5 litara

ja sam prije znala kupiti vispakovu gotovu begovu čorbu pa je razmutiti u hladnoj vodi i umjesto gustina ubacim u supu...mnogo je ukuno i taman gusto...

neko radi zapršku sa brašnom pa sipa u ključalu supu ali ja nisma inače ljubitelj zaprške pa je vješto izbjegnem ovim novijim receptima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ovu čorbu poslužiti sa polovicom limuna da svako sebi isjedi po želji.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Eto...prijatno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:04:54)

medic slatki,
Ja skuham pileće karabatake sa korjenastim povrćem, kad bude kuhano, procijedim i ostavim tu vodu od kuhanja.
Meso iskomadam na sitno, povrće nasjeckam.
Onda napravim zapršku, brašno na puteru, i zalijem vodom od piletine. Pustim da se kuha 10-15 min, da izgubi brašnjav okus, a za to vrijeme stavim kuhati bamju u vodu s malo limuna.
Na kraju, dodam meso, povrće i bamju, sve malo iskrčka i to je to.
Po želji svak sebi umiješa kajmaka ili limuna. Ja ne stavljam sirovo jaje na kraju, jer ne koristim sirova jaja nigdje.

Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:05:55)

E bas cu nju aBg, i to bas karabatake.

Samo mi daleko Ciglane za ovaj struk bamije [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif].

Znam da neko razmuti zumanjak i pavlaku pa stavi u corbu umjesto zaprske ili gustina. Uglavnom odluka pala.

Begova corba, zeljanica, jogurt, salata. Sutlija sa orasima veceras jer nismo odavno.

Ako niste probale probajte obavezno kada vam je sutlija kuhana na kraju ubacite komad putera, sav se kajmak onaj pokupi i bude bas extra [sm=smiley36.gif]

damma -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:06:03)

ja begovu radila po ovom receptu i bila super.
dodala sam zumanjak i cak mi je bolje kad se doda zumanjak.
veceras mi brat dolazi na iftar a nemam ideju sta praviti..

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:06:21)

ja sam sinoć savila mantije i ostavila u frižideru da ispečem za iftar...
iskuhala sma teleće kosti pa da satavim supu...
kad dođem planiram banan kocke napraviti i one su brzinke...
i jogurta, tope, somuna, voćne salate...
salate sezonke..
i dosta...
sami smo...
mami sam odnijela malu tepsiju mantija da ona sebi ispeče[sm=smiley36.gif]

palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:07:13)

Lajkam ovo bez zaprške, inače je ne volim, ali mislila sam da će čorba izgubiti šmek ako se ne zaprži.

Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:08:44)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

E bas cu nju aBg, samo mi daleko Ciglane za ovaj struk bamije [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif].

Znam da neko razmuti zumanjak i pavlaku pa stavi u corbu umjesto zaprske ili gustina. Uglavnom odluka pala.

Begova corba, zeljanica, jogurt, salata. Sutlija sa orasima veceras jer nismo odavno.

Ako niste probale probajte obavezno kada vam je sutlija kuhana na kraju ubacite komad putera, sav se kajmak onaj pokupi i bude bas extra [sm=smiley36.gif]

kod mene znaju u skuhanu staviti kašiku pavlake...
nisma radila sa jajetom i pablakom nikada...
a bamja...[sm=smiley36.gif] gdje god kupiš isto je...
svugdje pordaju mali i vleiki konac...po cijeni ga prepoznaš prije no po vreličini[sm=smiley36.gif]
a možeš i ledo zaleđenu staviti...imaju pakovanje do 300 gr...smao je pokrupna...pa je ja sjeckam, ozpilike po polovini...
mada vrlo rijetko je koristim...jer ova sušena sa konca mnogo je ukusnija...
a zaleđenu isto tretiraš ko suhu ...kuhanje prije...da se nebi ''razvlačila'' u hrani

Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:12:30)

Znam draga, salim se za ciglane [sm=smiley36.gif] uzet cu ovu svjezu jedan struk.

Damam ima vakta jos, skontaces nesto..ima li otprilike da nesto voli posebno. Mog brata je lahko ugostiti na iftaru taj samo cevape i pljeskavice jede, cudo jedno.

damma -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:16:57)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Znam draga, salim se za ciglane [sm=smiley36.gif] uzet cu ovu svjezu jedan struk.

Damam ima vakta jos, skontaces nesto..ima li otprilike da nesto voli posebno. Mog brata je lahko ugostiti na iftaru taj samo cevape i pljeskavice jede, cudo jedno.

Ma on ti ima problem sa zeludcem pa onda je to problem. nekad mu nesto odgovara a nekad ne, valjda i od vremena zavisi.
znam da cu napravit corbu od tarhane, on voli po mom receptu. morat cu i s vma podijelit. stvarno je dobra.
za ostalo cu skontat.
em mi i stariji djecak posti, po pola dana pa cemo il nasit il nakovat. pa svako vece ima zelje za iftar. kaze joj sto je lijepa hrana za iftar.

Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:21:47)

Obavezno kada budes mogla napisi na tu corbu od tarhane. A za sina i zelje za iftar, dusa slatka [sm=love.gif][sm=love.gif]

Moj je jos mali, ali svakome kaze da posti po 5 min, a za svaki dan pita a sta je veceras za iftar mama, hocemo se trkati ko ce prvi pojesti, sjedne za stolom i ocekuje ezan i top i onda krece trka [sm=smiley36.gif]

damma -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 11:57:54)

corba od tarhane
proprziti na ulju malo soli vegete, malo brasna, mljevenog mesa oko 300 grama ili po zelji,zavisno od broja osoba.
kad se to proprzi dodati mlijeko i vodu, pola pola, zavisi kolko nam corbe treba.
kad to prokuha dodati tarhanu, ne znam sad kolko, u mene to sve odokativno, ko u nane.
i zacine dodati, ja stavim i malo mljevene paprike, bude lijepo.
pustiti da kuha, samo na nizoj temperaturi, da ne pokipi.
kad bude skoro skuhano priciniti u to supu vispak od gljiva [sm=smiley1.gif] a kad sve bude skuhano dodat origana bosiljka.
e sad ja nekad stavim i mrkve, persuna, ko kako voli.
uzivajte [sm=smiley1.gif]

amanullah -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 13:07:43)

MashAllah, u svakom slucaju pohvaliti vrijedne ruke mamica sa ovog foruma..

Kod mene brat bio sinoć na iftaru, najdrazi musafir pored roditelja naravno, s obzirom da smo zajedno lezali pored majcinog srca [sm=smiley1.gif]

Napravila sam njegova najdraza jela

- hadzijski cevap / sličan onom koji pravi vrijedna hanady/
- rizoto sa piletinom
- punjene sampinjone
- pileca juha
- topa / sa sjenickim sirom, njami tako je bila ukusna
- hurmasice
- kadaif

slikala nisam, uzivila se da sve bude ok..

mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (24.7.2012 13:12:07)

ja vec napunila paprike sa fasiranim mesom,bice topa,supa, mada slabo skroz jedemo ,vise pijemo vodu,voce, kafa, uvjek kupimo somun vise cine se da cemo pojesti i pretekne, muz govori samo ti somun i topu neku salatu i ne treba nista vise,a i najsladje nam bude topa i vruc somun ostalo sve bude viska ali ja vecinom ostavim pa za seuhr[sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>