Lejla Ka -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:53:39)
|
IZVORNA PORUKA: veeseelaa kad legnes na sto, vise ne boli nego osjetis olaksanje dok tiskas. bitno je da tiskas kad ti kazu i da dises kad ti kazu jer oni vide trudove. i tiskaj kao da kakis. ni blizu u mom slučaju napone koje sam davala kidali su me, radije bi da ne tiskam da je moglo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] i da uopće nisam imala potrebu za tiskanjem al oni su mi govori da tiskam i da je to to, ja sam osjećala samo booool Jesu li ti davali drip? ajla86, tokom poroda u tijelu je visok nivo oksitocina, hormona koji izaziva kontrakcije materice. Ovaj hormon se naziva još i hormonom sreće. Njegov najveći "neprijatelj", potiskivač njegovog djelovanja je adrenalin, hormon stresa. Ako si ti isprepadana pričama ljekara koji pričaju između sebe o tebi kao da si objekat, a ne glavna ličnost (skupa sa bebom) vašeg poroda nivo tvog adrenalina haman potpuno potiskuje djelovanje oksitocina. Naše tijelo je instinktivno, savršeni sistem kojim upravljaju procesi koji znaju sve sami ako im se dozvoli. Tvoje tijelo zna roditi bebu. I ono će to uraditi kad se osjeti sigurno i zaštićeno. Kad majka osjeća da je okruženje dobro, sigurno, kad je opuštena, kad vjeruje da je sve OK, nivo adrenalina pada, i pokreću se prirodni procesi poroda. Ako se majka osjeća ugrođenom tijelo bukvalno može odgoditi porod dok se ne nađe u povoljnijoj sredini. Ako to preneseš u okruženje divljine, to je krucijalno za opstanak vrste. Sisari se porađaju na mjestima koja majke odabiru da budu ugodna i sigurna za mladunčad. Kako da ti osjetiš potrebnu opuštenost i sigurnost okruženja kad ljekari tako pričaju pred tobom, kad te opterećuju stavrima o kojim možda ne znaš ništa i ne možeš da ocjeniš o čemu se radi. I upravo ovakvo stanje svijesti majke i okruženje u kojem se majku ni na trenutak ne pušta da se okrene unutar sebe, da radi šta joj tijelo zahtjeva uzrokuje (dokazano naučno) do većine komplikacija tokom poroda. ajla86, ti ćeš se poroditi, ti to možeš, ti to znaš, ne svjesno (a možda i svjesno ako si čitala nešto o porodu), nego podsvjesno. Svaka ćelija tvog tijela zna roditi tvoje mladunče. Cijelo tijelo se već 9 mjeseci sprema polako na taj događaj. Ne trebaju tebi doktori da rodiš, jer ti rađaš, a ne oni. A oni nemaju pojma kako to izgleda, niti će imati ikad perspektivu (ovo mislim na muškarce). Neka njih tu, ali najbolje da ne zatrebaju. Pokušavam osmisliti neki način kako da skreneš misli od svakodnevnog uticaja pritisaka na tebe. Poslat ću ti na pp link na nekoliko predivnih priča o porodu, pročitaj ih, da shvatiš o čemu pričam.
|
|
|
|