RE: Prvi simptomi poroda (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 17:32:08)

uh samo da se rijesiti majko draga....
strah me prosla sam termin ...i ova posteljica me brine i plodna voda...bas sam se nasekirala i u svemu tome moram se boriti za sebe.

Amyla -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 20:00:06)

IZVORNA PORUKA: ajla86

strah me prosla sam termin ...i ova posteljica me brine i plodna voda...bas sam se nasekirala i u svemu tome moram se boriti za sebe.

mila moja, ne brini se nista, sekiracijom samo gore pravis, te osluskuj tijelo, te boli me, ne boli me, ovo je zbog ovog ili onog, i onda razocarenje jer to je zbog neceg drugog...abd sve ce to biti dobro, tvojoj maloj princezi se ne ide van, zna guza mala gdje je najbolje i najljepse. Zelim ti lagan porod i da ovo aBd bude sekiracija bez veze, lezi ti fino veceras i naaspavaj se, moze to svakog momenta krenuti ili te oni ostave sutra, a ti nenaspavana (Boga pitaj kad ces opet imati priliku da se naspavas), a bebi si potrebna odmorna i puna snage, samo sabura i polako [sm=bravo.gif] Sretno ti

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 20:30:32)

IZVORNA PORUKA: Amyla

mila moja, ne brini se nista, sekiracijom samo gore pravis, te osluskuj tijelo, te boli me, ne boli me, ovo je zbog ovog ili onog, i onda razocarenje jer to je zbog neceg drugog...abd sve ce to biti dobro, tvojoj maloj princezi se ne ide van, zna guza mala gdje je najbolje i najljepse. Zelim ti lagan porod i da ovo aBd bude sekiracija bez veze, lezi ti fino veceras i naaspavaj se, moze to svakog momenta krenuti ili te oni ostave sutra, a ti nenaspavana (Boga pitaj kad ces opet imati priliku da se naspavas), a bebi si potrebna odmorna i puna snage, samo sabura i polako [sm=bravo.gif] Sretno ti

to joj i ja savjetujem. vidim da je uplasena zbog sve te price. nadji nekoga cijoj procjeni ces vjerovati i opusti se. porodjaj ovakav ili onakav ce ti biti najljepse iskustvo u zivotui jer ces upoznati svoje dijete. odmori se i opusti se

bubamara_11 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 21:20:23)

Ja sam danas pocela osjecati probadanje u ledjima i stomak mi se stvrdne kao lopta kosarkaska al u nepravilnim intervalima mjerila sam.Isto tako stomak mi se odjednom spustio tako da kad sjedim isto kao da mi stomak sjedi u krilu i osjecam jak pritisak imam osjecaj da cu se prevrnut naprijed :D Valjda su to te neke kontrakcije e sad neznam dal su prave ili ne :/ Termin mi je 8.10 voljela bi da se otvorim bar jos 2 prsta jer sam dva vec otvorena a to valjda uz kontrakcije ide brze,a btw taj sluzavi cep prije 10-tak dana sam izbacila mali komadic mislim tog cepa :D i ginekolog mi kaze ne mora taj sluzavi cep ispast pred porod moze i 2-3 sedmice prije.

sunce27 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 21:48:43)

Emri meni je termin 3 dana prije tebe i sve isto mi se desava, doduse ja ne znam da li sam ista otvorena jer mome dr nije praksa da ceprka po gospodji do termina poroda ili onoga trenutka kada porod krene, jos uz to imam probadanje kroz gospodju isto kao da me neko nozem bode, eh kod mene jedino nema tog sluznog cepa, nisam ga ni sa prvim porodom primijetila.

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 22:47:17)

kako vi mene smirite...sve mi je novo...sve mi je nepoznato...
evo sad je opet komad tog cepa bio na ulosku....malo tamniji stomak neboli...nista neboli..kako god citam netreba ici na kliniku dok neboli,nekrivaris,i nepukne vodenjak kako sam skontala...
a svakako sam sutra opetttttttttttt gore....hmmm samo hairli da se zavrsi....

tajra26 -> RE: Prvi simptomi poroda (23.9.2012 23:01:43)

evo sad je opet komad tog cepa bio na ulosku....malo tamniji stomak neboli...nista neboli..kako god citam netreba ici na kliniku dok neboli,nekrivaris,i nepukne vodenjak kako sam skontala...

joj vidjeh da si ti na ovoj temi :)) jel to krenulo? drzim ti fige mila znam ja da ces ti to momacki odradit hehehe samo se nemoj prepadati disi duboko i nemoj mi druga sekirat hehehehe ma salim se ja :)) ljubim ja tebe i tu malenu mrvicu :)) tu sam ako sta treba :) ljubimmmmmm

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 1:10:01)

ako je ispao cep, znaci da ima nekih kontrakcij i da ce ih biti u buducnosti. kao sto gledam, ti ces prirodno [sm=smiley1.gif]

Laylica -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 9:27:26)

Ajla,

Neka je sa srecom[sm=bravo.gif] najbitnije je da ostanes psihicki stabilna, sto je priznajem tesko nakon svih prica i iskustava...najbitnije je da ti i beba budete dobro...

I ja vec dva dana imam bol u ledjima, gospodja me probada, bila sam dva prsta otvorena zadnji put na kontroli, stomak se stvrdne...to su kontakcije u to nema sumnje po mom ljekaru...eh sada treba cekati one JAAAKEEE:)

Inace ogorcena sam na GAK i pojedine ljekare i niihov odnos, tako da se nisam usudila otici gore da provjerim je li sve ok, dok moj dr. ne bude tu...Silno zelim prirodan porod a nadam se da je ovo pocetak otvaranja:))) svima sretno[sm=bravo.gif]

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 11:02:01)

IZVORNA PORUKA: tajra26

joj vidjeh da si ti na ovoj temi :)) jel to krenulo? drzim ti fige mila znam ja da ces ti to momacki odradit hehehe samo se nemoj prepadati disi duboko i nemoj mi druga sekirat hehehehe ma salim se ja :)) ljubim ja tebe i tu malenu mrvicu :)) tu sam ako sta treba :) ljubimmmmmm

hvala draga....
ma samo da hoce krenuti....odanas bila na komisiji nista od tog cepa nema...jos sam zatvorena [sm=zmeden.gif]
[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] neotvaram se.....sutra inshala idem leci na jezero u pola 8 a u 8 imam indukciju....
nesmju vise cekati zbog posteljice i plodne vode.....
a sto kaze Laylica za pojedine dr...ma uzas su.nije im ravan nijedan mesar majke mi....nemam komentara samo se nadam da ce nam dragi Bog pomoci kad oni hajvani nece....fuj fujjj

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 11:25:24)

hvala draga....
ma samo da hoce krenuti....odanas bila na komisiji nista od tog cepa nema...jos sam zatvorena [sm=zmeden.gif]
[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] neotvaram se.....sutra inshala idem leci na jezero u pola 8 a u 8 imam indukciju....
nesmju vise cekati zbog posteljice i plodne vode.....
a sto kaze Laylica za pojedine dr...ma uzas su.nije im ravan nijedan mesar majke mi....nemam komentara samo se nadam da ce nam dragi Bog pomoci kad oni hajvani nece....fuj fujjj

ajla slusaj,
1. boli ali ne toliko da ti oci ispadaju
2. izmedju trudova imas pauze pa probajmalo da se odmoris tada da zmiris, polako sises, cekas kad ces vidjeti bebic
3. kad ti kazu da si 7cm otvorena, to znaci da si dosla do skoro zadnjeg stadija i da ce sve uskoro biti gotovo. otprilike za 2-3 sata s indukcijom
4. ja mislim da su meni dali i apaurin i bas me je umirilo i prvi i drugi put. vidi i za tu opciju
5. mogu ti dati i glukozu ako nemas snage.
6. disanje od boli pravi razliku kao nebo i zemlja. znaci, jako duboki uzdisaj i polako izdisi tako da izdisaj bude tri puta duzi od udisaja
7. stisnutom pesnicom masiraj sebi ledja dok traje trud i i to pomaz.
8. kad legnes na sto, vise ne boli nego osjetis olaksanje dok tiskas. bitno je da tiskas kad ti kazu i da dises kad ti kazu jer oni vide trudove. i tiskaj kao da kakis.
9. neces osjetiti bol dok rezu ali kad osjetis da te rezu to znaci da te do izlaska bebe dijeli 3-4 sekunde.
10. to ce ti biti najljepse iskustvo u zivotu [sm=smiley1.gif]

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 12:07:31)

hvala almic na detaljnim uputama.....
zapamtit cu ovo...
kissss

treće -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 12:26:34)

alma ti je super rekla,
prošla sam inducirani, pred kraj oni daju sredstva za smirenje i protiv bolova pa to olakša meni su davali buscopan i apaurin, možeš i sama to pitati pred kraj da ti nešto daju da ne možeš izdržati
sretno ko je u deuri zna li

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:05:23)

moj dr Nikulin....
kad ste ga tolike zene prezivjele prezivit cu i ja nadam see

veeseelaa -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:09:24)

kad legnes na sto, vise ne boli nego osjetis olaksanje dok tiskas. bitno je da tiskas kad ti kazu i da dises kad ti kazu jer oni vide trudove. i tiskaj kao da kakis.

ni blizu u mom slučaju
napone koje sam davala kidali su me, radije bi da ne tiskam da je moglo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
i da uopće nisam imala potrebu za tiskanjem al oni su mi govori da tiskam i da je to to, ja sam osjećala samo booool

Mir@H -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:25:37)

Ajla draga,nemoj toliko da se plasis,i ja sam imala indukovani porod,beba nije htjela da se spusti u porodjajni kanal,termin presla 15 dana. Nije toliko strasno,ili je meni bilo dotuzilo vise da cekam kad ce krenuti pa sam bila spremna na svaku mogucu bol. Uglavnom mnoge zene imaju indukovani porod,pa su zive hvala Bogu i opet zatrudne i rode. Meni su radili i epiziotomiju,ma nista to meni nije bilo strasno samo da vec jednom izadje moja bebica. Ja sma imala predivnu babicu na porodu,koja mi je pokazivala neke vjezbe,stojala sam i drzala sam se za krevet a njihala kukovima kao da imam hulahop oko njih,a ona mi je masirala kicmu. To mi je puno olaksalo bolove a valjda je to "njihanje kukovima" pomoglo i pri otvaranju. Uglavnom probaj nekako ohladiti glavu,ne misli na bol,samo misli na svoju bebu,i kako cete se druziti aBd,s Bozijom pomoci bit ce to sve ok. Zelim ti lagan porod,sretno sutra ;)

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:32:30)

malo je situacija kod mene drugacija...vec 15 dana me poradzaju jedan dan carski drugi dan indukcijom..samo mi hebu moje zivce.jedan dr kaze da je indukcija razguljivanje zene drugi dr kaze da je to super stvar...da sam ja dosla na kontrolu ili da me nesto potaklo da odem da je porod pa da su mi gore stavili gel nebi imala pojma sta se desava i kontala bi popradzam se hebi ga mora boliti....mislila bi to je to....tako treba
nego ovako kad god odem gore a diem svaki dan prate posteljicu i plodnu vodu....uvjek se naslusam svega i svacega....
a to je najgore..ja sad ocekujem lincovanje gore [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
samo hairli da sve prodze a mora boliti samo da bebica bude ok sve drugo ce proci....

Lejla Ka -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:53:39)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

kad legnes na sto, vise ne boli nego osjetis olaksanje dok tiskas. bitno je da tiskas kad ti kazu i da dises kad ti kazu jer oni vide trudove. i tiskaj kao da kakis.

ni blizu u mom slučaju
napone koje sam davala kidali su me, radije bi da ne tiskam da je moglo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
i da uopće nisam imala potrebu za tiskanjem al oni su mi govori da tiskam i da je to to, ja sam osjećala samo booool

Jesu li ti davali drip?

ajla86, tokom poroda u tijelu je visok nivo oksitocina, hormona koji izaziva kontrakcije materice. Ovaj hormon se naziva još i hormonom sreće. Njegov najveći "neprijatelj", potiskivač njegovog djelovanja je adrenalin, hormon stresa. Ako si ti isprepadana pričama ljekara koji pričaju između sebe o tebi kao da si objekat, a ne glavna ličnost (skupa sa bebom) vašeg poroda nivo tvog adrenalina haman potpuno potiskuje djelovanje oksitocina.

Naše tijelo je instinktivno, savršeni sistem kojim upravljaju procesi koji znaju sve sami ako im se dozvoli. Tvoje tijelo zna roditi bebu. I ono će to uraditi kad se osjeti sigurno i zaštićeno. Kad majka osjeća da je okruženje dobro, sigurno, kad je opuštena, kad vjeruje da je sve OK, nivo adrenalina pada, i pokreću se prirodni procesi poroda. Ako se majka osjeća ugrođenom tijelo bukvalno može odgoditi porod dok se ne nađe u povoljnijoj sredini. Ako to preneseš u okruženje divljine, to je krucijalno za opstanak vrste. Sisari se porađaju na mjestima koja majke odabiru da budu ugodna i sigurna za mladunčad.

Kako da ti osjetiš potrebnu opuštenost i sigurnost okruženja kad ljekari tako pričaju pred tobom, kad te opterećuju stavrima o kojim možda ne znaš ništa i ne možeš da ocjeniš o čemu se radi.

I upravo ovakvo stanje svijesti majke i okruženje u kojem se majku ni na trenutak ne pušta da se okrene unutar sebe, da radi šta joj tijelo zahtjeva uzrokuje (dokazano naučno) do većine komplikacija tokom poroda.

ajla86, ti ćeš se poroditi, ti to možeš, ti to znaš, ne svjesno (a možda i svjesno ako si čitala nešto o porodu), nego podsvjesno. Svaka ćelija tvog tijela zna roditi tvoje mladunče. Cijelo tijelo se već 9 mjeseci sprema polako na taj događaj. Ne trebaju tebi doktori da rodiš, jer ti rađaš, a ne oni. A oni nemaju pojma kako to izgleda, niti će imati ikad perspektivu (ovo mislim na muškarce). Neka njih tu, ali najbolje da ne zatrebaju.

Pokušavam osmisliti neki način kako da skreneš misli od svakodnevnog uticaja pritisaka na tebe. Poslat ću ti na pp link na nekoliko predivnih priča o porodu, pročitaj ih, da shvatiš o čemu pričam.

ajla86 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 15:59:25)

hvala lejla....
mislit cu na sex [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] da cu napokon nakonn 9 mj i jos koje sedmice oporavka napokon i ja se prisjetiti sta je sex [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
mozda pomogne da se opustim

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 16:01:56)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ni blizu u mom slučaju

e pa eto.. kod mene nije bilo tako
jos sam rodila bebu od 4 550. ni glasa nisam pustila. nije da sam hrabra nego nije bilo potrebe

i prvi put sam istiskala bebu dok sam imala indukciju i bilo je lako. drugi put nisma imala indukciju i malo vise sam morala gurati ali nije boljelo. doduse drugi put sammorala vise gurati zato stoje beba za 1kg veca pod prve [sm=smiley36.gif]

hapymum -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 19:52:58)

da se nije ajla porodila,zna li ko sta

Full Moon -> RE: Prvi simptomi poroda (24.9.2012 20:08:22)

Nije, eno spremila je torbu i sutra ide aBd[sm=smiley1.gif]

Alannah -> RE: Prvi simptomi poroda (28.9.2012 19:11:43)

Termin mi je u srijedu,a zadnja dva dana imam jace menstrualne bolove i propadanje u vagini( ne znam kako drugacije da ga objasnim),a to probadanje posebno boli.Danas na pregledu DR rekla da je duzina cerviksa 1,5 cm i da je prednjaceci dio glava u polozaju nisko .E sad me zanima,sta mislite o ovoj duzini,je li to ok?

pralinaa -> RE: Prvi simptomi poroda (28.9.2012 20:55:54)

kod mene je bio slican slucaj i sutredan sam se porodila[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Alannah -> RE: Prvi simptomi poroda (29.9.2012 10:28:45)

Uh [sm=smiley1.gif] onda sam u iscekivanju danas.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sljedeća stranica >   >>