Lejla Ka -> RE: Autosjedalice - proizvodjaci (3.6.2013 0:00:58)
|
IZVORNA PORUKA: bebaa lejla molim te imaš li ti kakav prijedlog ili savjet za AS...beba ima cca.9 kg,8mj. i 3 dana....mi bi neku koja može duže trajati u smislu kilaže da ne kupujemo još poslije jednu,novaca radi.....negdje sam vidjela neko spominje neke do 36 kg.[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]...mi pojma nemamo o AS pa nam daj neke smjernice.... i moje lično mišljenje mada se ono vele ne pika....ti si mi najkompetentnija što se tiče savjeta za bebe,bilo šta da je u pitanju....stoga svaki tvoj odgovor jako cijenim i savjet primjenim....[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] Tvojoj bebi je najsigurnije da do napunjenih 13kg (cca oko godine dana) ostane u AS 0-13, tzv. jaje. Ne znam kakvu sad sjedalicu imate? Nakon te prve sjedalice opet bi bila nasigurnija sjedalica 9-18kg, u kom periodu se dijete veže pojasevima autosjedalice, a sjedalica se veže ili auto pojasom ili ISOFIX-om ako automobil ima tu mogućnost. Činjenica je da je ta grupa 9-18kg najskuplja u poređenju sa drugima, a to je zato što je u tom periodu dosta komplikovano postići odgovarajuću sigurnost, a i sjedalica se koristi relativno dug period vremena. Slijedeća mogućnost je da se uzme kombinovana grupa, 9-36kg. To je grupa koja pokriva period od progodavanja do trena kad dijetetu više i ne treba sjedalica za vezivanje. Međutim to nije idealno kao što zvuči. Dijete od godine do svojih cca 3 godine (idealno 4 godine) treba da se veže pojasevima sjedalice koji imaju uporište u 5 tačaka. Sjedalice kombinacije 9-36kg imaju te pojaseve ali neke jeftinije izvedbe imaju manjak utora za pojas iza ramena i dešava se da dijete ne može koristiti pojaseve jer su mu prekratki i izlaze ispod nivoa ramena (a to se ne smije desiti) puno prije nego napuni 18kg kad je idealno da se počne vezivati autopojasom (ili čak prije 15kg kad je minimum za autopojas). Dođeš u situaciju da moraš vetati dijete autopojasom u dobu kad nije zrelo da mu se objasni da se ne smije izvlačiti ispod pojaseva, a to je vrlo lako uraditi sa autopojasevima i djeca to redovno rade. Ja lično, tj. posredno, ali blisko, imam iskustvo jedino sa sjedalicom Cybex Palas iz ove kombinacije i jedino bih preporučila nju ili KIDDY koja ima sličan sistem, dakle vezivanje uz pomoć jastuka ispred djeteta (umjesto pojaseva od sjedalice) do 18kg. Testovi su pokazali da je ovaj sistem veoma siguran, i znam da je Cybex imala jako dobre rezultate. Evo, svašta ja napisah, ako te još nešto interesuje pitaj.
|
|
|
|