RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


milenium -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:51:05)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo uštipka je ovo...


[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/b/4/b47528232008c3ea8826b6cd2fe8779d_content_large.jpg[/image]

a peksimet ovo
[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/8/f/8fae678e5953316d72eee3694e1a6382_content_large.jpg[/image]




to je to o čemu govorim,za ove zgužvane gore (koje i ja nazivam nekom vrstom uštipaka) na jednom mjestu piše da su peksimeti.e peksimeti su ovi''zmajevi '' ispod[sm=smiley1.gif]




teacher75 -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:54:34)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kod mene je to ustipak :P



bjež ba Ilhana kako je to uštipak ....

evo uštipka je ovo...


[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/b/4/b47528232008c3ea8826b6cd2fe8779d_content_large.jpg[/image]

a peksimet ovo
[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/8/f/8fae678e5953316d72eee3694e1a6382_content_large.jpg[/image]

a napisale smo različite recepte ja i skvo...razlika ko nebo i zemlja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


a kod mene je ovo sto ti zoves peksimet- lokum [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] razumjele smoe se, uglavnom...




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:54:41)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo uštipka je ovo...


[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/b/4/b47528232008c3ea8826b6cd2fe8779d_content_large.jpg[/image]

a peksimet ovo
[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/8/f/8fae678e5953316d72eee3694e1a6382_content_large.jpg[/image]




to je to o čemu govorim,za ove zgužvane gore (koje i ja nazivam nekom vrstom uštipaka) na jednom mjestu piše da su peksimeti.e peksimeti su ovi''zmajevi '' ispod[sm=smiley1.gif]

e to je OK[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

e dosta do mene na čak dvije teme sam se ubježivala u razlici između peksimeta i uštipaka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:55:57)

meni su idealni peksimeti ovo :
http://good-times.webshots.com/photo/2601117830100260989hDrdZn
i ovo: http://good-times.webshots.com/photo/2630235620100260989VRzwuH
[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:58:04)

e teacher vidi ovo
[image]http://www.deewhydeli.com/images/deli_Lokum_1.jpg[/image]

e sad ovo je slatko i ja imam recept za ove lokume turkog su porjekla...al sutra stavim ne znam na pamet...jer tjesto bude onako rasipa se pa se eku na lganoj vatri i valjaju u štaub....

uglavnom izvdenica ovoga naziva je iz rahat-lokum....što je isto slatko


recimo pretpodstavljam da je tvoja nana ružice zvala lokumima...jer turci onu ruža pogaču umotaju sa grožđicama i zaliju je agdom i zovu lokumom također.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:09:30)

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:31:50)

Ja to zovem Prhko od jabuka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

12 kasika brasna
12 kasika secera
12 kasika ulja
1 prasak za pecivo
4 jajeta

Umutis sve......Podijelis smjesu na pola
Stavis prvu polovinu na 180, 15 minuta.... u medjuvremenu 2/3 kg jabuka ogulis izrendas, pospes sokom od jednog limuna, stavis jednu kesicu vanilin secera.
Izvadis tepsiju stavis fil, pa preko drugu polovinu smjese tijesta...Vratis u rernu  pola sata na 150, probaj viljuskom...
Kada se ohladi pospes vanilin i staub secerom....

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




aidicaa -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:32:21)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije  soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Hanadi koliko praska za pecivo dodje ovo? Kasika cakna praska za pecivo tj. ne znam sta znaci ovo cakna?
A bas mi se svidja recept ovako na oko, sigurno je extra ukusno. M i u Sandzaku pravimo samo ustipke.




malena27 RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:34:15)

to je cajna kasika aidice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  hanady brzo kuca pa je pogresno slovo stavila

i ja pravim lijenu pitu kao skvo, samo sto umjesto 12 kasika ide svega po 16 kasika [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
jabuke izdinstam na maslacu i stavim malo cimeta  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:42:27)

IZVORNA PORUKA: malena27 RR

to je cajna kasika aidice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]   hanady brzo kuca pa je pogresno slovo stavila

i ja pravim lijenu pitu kao skvo, samo sto umjesto 12 kasika ide svega po 16 kasika [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
jabuke izdinstam na maslacu i stavim malo cimeta  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Skvo obavezno porbaj sa cimetom...zaista posebna smek...
a u biti sve je isto samo ja pola ulje pola puter istopljen stavim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bananica -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 15:58:55)

da vas pitam, juce sam odledila lisnato tijesto, sinoc ga samo stavim u frizider, jos uvijek je tamo, mislite li da se pokvarilo??sta da napravim od njega??




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 16:07:20)

IZVORNA PORUKA: bananica

da vas pitam, juce sam odledila lisnato tijesto, sinoc ga samo stavim u frizider, jos uvijek je tamo, mislite li da se pokvarilo??sta da napravim od njega??

Baci ga[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Ja se ne bi igrala.




DM -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 19:32:17)


IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja kada je sezona šljiva napravim veću količinu i u zamrzivač-poredam na tablu dok se zamrznu i onda u kesice-i u svaka doba ih imam! samo ja stavljam cijelu šljivu-košpu nekada vadim(iglom da mi se ne raspadne šljiva) nekada ne vadim!




milenium -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 22:57:29)

bujrum:
http://img59.imageshack.us/img59/4453/dsc01287e.jpg
[image]http://img59.imageshack.us/img59/4453/dsc01287e.jpg[/image]
danas pravljeni,nisu baš nešto ispali jer je par puta nestavalo struje[sm=smiley13.gif]
ali su ukusni[sm=smiley1.gif]




milenium -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 23:42:35)



IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.




prezle pržiti u tavi ili uvaljati u prezle?pa onda pržiti na ulju/puteru[sm=zmeden.gif]
ovo ide kao pohovanje ili[sm=zmeden.gif]





Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 23:46:39)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja kada je sezona šljiva napravim veću količinu i u zamrzivač-poredam na tablu dok se zamrznu i onda u kesice-i u svaka doba ih imam! samo ja stavljam cijelu šljivu-košpu nekada vadim(iglom da mi se ne raspadne šljiva) nekada ne vadim!



moraju li se ove knedle pržiti na prezlama.može li se kad se skuhaju samo uvaljati u šećer u prahu(ako je šljiva unutra ja bi da to bude slatko)?[sm=smiley1.gif]

statko i bude .....
šljiva unutra 'pusti'' svoj prirodni šećer

a okolo idu prezla i kristalni šećer...i to je dobitna kombinacija




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (18.8.2010 0:18:53)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: milenium



IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.




prezle pržiti u tavi ili uvaljati u prezle?pa onda pržiti na ulju/puteru[sm=zmeden.gif]
ovo ide kao pohovanje ili[sm=zmeden.gif]




joj šta uradih[sm=smiley13.gif]
ponavljam pitanje.


ma nije baš kao pohovano

knedle nakon kuhanja budu onako vlažne...
ti na tavi propržiš prezlu u puteru pa ih samo uvaljaš u tu prezlu...
ona ostane na knedlama kao recimo šećer na kolačima breskvicama...
kad se ohladi uvaljaš i kristalni šećeš baš kao i breskvice i to je to....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (18.8.2010 0:20:57)

hvala hanady,nisam nikad pržila prezle pa sam se pitala hoće li to izgorit[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (18.8.2010 0:21:56)

IZVORNA PORUKA: milenium

hvala hanady,nisam nikad pržila prezle pa sam se pitala hoće li to izgorit[sm=smiley36.gif]

neće zagriješ puter pa staviš i dvenom kašikom mješaš...vidjet ćeš prezla pokupi sav puter i samo malo promjeni boju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.8.2010 11:20:01)

za dragu kolacic[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
MUSAKA OD VESELIH JAJA

skuhati 8 jaja
skuhati 7-8 krompira

u vatrostalnu zdjelu redati red narezanih jaja, red krompira soliti i biberiti po malo svaki red

preliti vrhnjem za kuhanje i staviti u pećnicu na 15-tak minuta...
super , brzo, ukusno i prijatno

a supica....

može
krem supa od gljiva
treba ti
500 gr šampinjona
1 glavica crnog lika
1 litar gotove supe pileće
200 gr pablake
so i biber
malo ulja
peršun sitno sjeckan

gljive oprati i osušiti i isjeći na kocke...luk propržiti na malo ulja dodati gljicve i sdinstati 30-tak minuta sa malo vode...lad se ohladi malo imiksati štapnim mikserom ili u choperu, sokovniku zavisi šta imate....

pomješati izmiksano sa gotovom supom i staviti da proključa uz mješanje stalno dodati so i biber....
nakon 10 minuta umješati pavlaku i jopš dosoliti ako kome treba....







kolacic -> RE: Recepti,recepti (19.8.2010 12:04:03)

Za Hanady moja corbica od karfiola [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Sastojci: 2 cureca ili pileca krilca
             1 krompir
             3 manje mrkve ili 2 vece
             1 karfiol
             1 glavica crvenog luka
             3 cehne bijelog luka
             200 ml mlijeka
             200 gr pavlake
             1 limun
             1 jaje
             vegeta, so, persun i zacini po volji
             1 lovorov list

Priprema:

Krilca oprati, nasuti hladnu vodu i prokuhati dok krv ne izade, odnosno dok se ne omeksaju ako su u pitanju pileca, prosuti vodu i ostaviti u stranu.
Luk oguliti sitno isjeckati, dinstati na malo maslinova ulja, dodati mrkvu, dinstati pa krilca i to dinstati i pomalo dodavati vodu i dinstati jos malo i onda dodati mlijeko i kuhati jos malo.
Potom, dodati lovorov list, bijeli luk kroz presu, krompirice na kocke sjecene, karfiol, i sve zaciniti i izjednaciti.
Kad je skoro gotovo nacijediti jedan limun i izmutititi 1 jaje a to daje super aromu, i zaciniti jos ako je potrebno, i pred sluzenje posuti isjeckanim persunom.
Posluziti sa kiselom pavlakom.

Prijatno! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





kolacic -> RE: Recepti,recepti (19.8.2010 12:10:42)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] javi kakva je, ovo s mlijekom je puno bolje, jer joj daje poseban miris mmm volim ovu corbicu..




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (28.8.2010 8:49:14)

Hanume...kako vi spremate teleciju plecku..jel je pecete u komadu ili sjecete?Ja sam je spremala par puta ali sjekla kao na snicle...al sam cula da bude puno bolja kada se pece u komadu?




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (28.8.2010 10:52:31)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Hanume...kako vi spremate teleciju plecku..jel je pecete u komadu ili sjecete?Ja sam je spremala par puta ali sjekla kao na snicle...al sam cula da bude puno bolja kada se pece u komadu?


u komadu draga moja

namaži je začinima po želji, so, biber ( vegeta) i ulje
uzmi veliku šerpi, stavi malo ulja i nekoliko puta je ''okreni na njemu'',pa podljevaj sa po 1-2 fildžana vode
neka se pihtija'' tako nekih 45 minuta na laganoj vatri

onda kupi kesu za pečenje veću u stavi je u nju i u rernu...
možeš u kesu odmah i krompiriće ubaciti...
bude pravo ukusno.

uglavnom u pećnici neka bude još neki 30-35 minuta...
zavidi kolika je može ovaj proces pečenja biti i kraćži a i pihtijanja...






Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (1.9.2010 22:01:20)

za Nunu 08

sitni ćevap


ja od začina stavljam
so biber malo aleve paprike i sos paradjz u tubi...

pravim ovako....

luk isjeckan na pera propržim na masnoći pa dodam meso narezano na kockice...ja stavim obično teletinu a nekada mješam teletinu i junetinu....
kad se meso poprži stavim fildžan vode i tako 2-3 puta da se upihrtija...onda dodam so i biber i mrkvu i peršun narezane....
ja stavim dosta mrkev kod mene je vole u sitnom ćevapu...

malo pormješam i dodam vode da pokrije meso svo i onda dodam aleve paprike i sos paradjza iz tube ( ja najviše koristim podravku)

elem ja koristim soso i domaći koji ja pravim od paradjza al njega u sitni ćevam ne stavim jer nije mi do ukusa već da mi malo saft bude gušći...

i eto kuham ga tako...kad uvri voda dodajem sve po malo dok mi se ne skuha meso....

pače
Teleće nogice i koljenicu dobro oprati i staviti u pretis lonac lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu, dodati vode i kuhati 2 - 3 satadok se meso skroz ne odvoji od kosti i iu kostiju sve ne izađe...da skroz šuplje budu.
Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.

u ovo se prije jela sjecka bijeli luk po želji i ako ko hoće limuna d ancsjdi...toplo se jede.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>