RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


veeseelaa -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 13:54:41)

Gulaš od srnetine

Meso prije pripreme predhodno držati u marinadi.
1,5kg srnećeg mesa iseći na kockice. 500ml ulja staviti u šerpu, dodati isječeno meso i pržiti. Isjeckati sitno 500gr crnog luka, 2-3 glavice bijelog luka. 2-3 mrkve narendati. 3 svježe paprike isjeckati sitno, pa dodati sa predhodno pripremljenim povrćem u šerpu sa srnetinom. 2 veća paradajza očistiti i oljuštiti pa takođe dodati u šerpu i sve upržiti. Posoliti. Kada je uprženo dodati 4-5 kašika brašna i 3 kašičice aleve paprike, i sve naliti sa 3dl bijelog vina i 1 do 2l vode. Kuhati. Pred kraj kuvanja, kada su meso i povrće mekani, začiniti po ukusu mljevenim biberom, vegetom, peršunom.




veeseelaa -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 13:59:18)

evo iz kulinarke recept za srnetinu sa suhim šljivama:

Sastojci za 4 osobe




1 kg srnetine od buta
3 žlice ulja
200 g luka
200 g mrkve

lovorov list

nekoliko zrna borovice

40 g suhih šljiva

papar

1 žlica vegete
1 žlica koncetrata rajice
200 ml crnog vina

Za marinadu:

100 ml vinskog octa

100 ml vode

2 češnja češnjaka 

Priprema
    Srneće meso narežite na veće kocke i zalijte mješavinom octa i vode. Dodajte češnjak i ostavite marinirati nekoliko sati ili preko noći.
    Na ulju popecite sitno narezan luk, dodajte meso koje ste prethodno izvadili iz marinade i popecite ga.
    Dodajte naribanu mrkvu, lovorov list, zrna borovice, narezane šljive, papar i Vegetu.
    Pirjajte na laganoj vatri (oko sat i pol) u poklopljenoj posudi uz podlijevanje vodom dok meso ne omekša.
    Pred kraj umiješajte koncentrat rajčice i crno vino, pa pirjajte dok umak ne postigne željenu gustoću.




veeseelaa -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:02:26)

mene zanima cuspajz
u vrtiću prave često a moja malena ga baš voli
evo kako su mi oni rekli da prave:

iskuhaju piletinu dobro, isjeckaju je na kocke, zatim dinstaju na ulju zajedno sa rižom i isjeckanim zeljem
Dodaju vodu i začine i to je to

Jel tako i vi pravite?




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:06:44)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mene zanima cuspajz
u vrtiću prave često a moja malena ga baš voli
evo kako su mi oni rekli da prave:

iskuhaju piletinu dobro, isjeckaju je na kocke, zatim dinstaju na ulju zajedno sa rižom i isjeckanim zeljem
Dodaju vodu i začine i to je to

Jel tako i vi pravite?

ne ja ćušpaiz pravim kao prilog a onda dodajem druge stavri pored u tanjir tipa mesa.

ja to radim ovako...
zelje operem i isjeckam na sitno ( neko porkuha ali ja to ne radim da ne izgubi vitamine[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image])
na teflon tavu stavim malo ulja i kašiku brašna kao da počne zaprška da se pravi, na to stavim zelje isjeckano pa mješam brzo da ne gori i onda dodam soli pa zaljevam mlijekom da se ukuha....
To ja zovem ćušpaiz...
kada ga izvadim na tanjir stavim malo bijelog luka ododzgo...
nekada djeci stavim kao doručak pa odozgo stavim jaje na oko ispečeno...
a nekada pomješam i rižu koju moji baš i ne vole u ćušpaizu pa je izbjegavamo u tom obliku.




veeseelaa -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:12:05)

izgleda da ima puno nacina
Inace i ja pravim ovo što si ti napisala, baš juče sam jela al nisam znala da se to zove ćušpaiz, eh svasta
Kad čuješ tako te nazive kontaš aman šta li je, uvijek mi je bio šega naziv sogan dolma ili npr japrak
Čovjek bi rekao aman šta li je to [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




taurus -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:13:59)

i ja pravim isto kao Hanady samo uvijek sa rižom, jer moji tako vole
a nikad nisam čula ovu varijantu sa piletinom




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:14:35)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

izgleda da ima puno nacina
Inace i ja pravim ovo što si ti napisala, baš juče sam jela al nisam znala da se to zove ćušpaiz, eh svasta
Kad čuješ tako te nazive kontaš aman šta li je, uvijek mi je bio šega naziv sogan dolma ili npr japrak
Čovjek bi rekao aman šta li je to [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  


taman tako...
ja slušala godina jao kako dobra bečka šnicla...jao išla u restoran na bečku...ja kad sam napravila za ručak 1 pu kod mame ona frapirna...jao sine pa otkud bečka...reko iz beča nam došla...
jednostavna do bola al zdali joj naziv[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




manuela RR -> RE: Recepti,recepti (14.10.2010 14:25:01)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

evo iz kulinarke recept za srnetinu sa suhim šljivama:

Sastojci za 4 osobe




1 kg srnetine od buta
3 žlice ulja
200 g luka
200 g mrkve

lovorov list

nekoliko zrna borovice

40 g suhih šljiva

papar

1 žlica vegete
1 žlica koncetrata rajice
200 ml crnog vina

Za marinadu:

100 ml vinskog octa

100 ml vode

2 češnja češnjaka 

Priprema
    Srneće meso narežite na veće kocke i zalijte mješavinom octa i vode. Dodajte češnjak i ostavite marinirati nekoliko sati ili preko noći.
    Na ulju popecite sitno narezan luk, dodajte meso koje ste prethodno izvadili iz marinade i popecite ga.
    Dodajte naribanu mrkvu, lovorov list, zrna borovice, narezane šljive, papar i Vegetu.
    Pirjajte na laganoj vatri (oko sat i pol) u poklopljenoj posudi uz podlijevanje vodom dok meso ne omekša.
    Pred kraj umiješajte koncentrat rajčice i crno vino, pa pirjajte dok umak ne postigne željenu gustoću.




Ovo sam ja pravila neki dan i super je ispalo...
Ja nisam jela al moji su bili oduševljeni.
Meni proradla neka sugestija što je srna pa nisam mogla.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Da napomenem da sam meso dva dana prije isjekla na kocke i potopila sa 1 litrom mlijeka,pa nakon što je omekšalo pravila po uputstvu.




Galicia -> RE: Recepti,recepti (15.10.2010 3:39:47)

Drage, treba mi dobar isproban recept za cupavce. Ljubim vas.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (15.10.2010 9:31:57)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Drage, treba mi dobar isproban recept za cupavce. Ljubim vas.

ja sam dugo pravila po receptu koji sam naslijedila do mame...međutim nisi mi bili nekako ''razabrani'' pa sam prošle godine luitajući po internetu naletila na ovaj, isporbala i od sada to je jedini recept po kojim ih pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] e vo copy-past iz moga word Kuhara[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Čupavci

300 g oštrog brašna 1 prašak za pecivo 80 g margarina 250 g šećera 2 jaja 2 dl mlijeka ribana korica jednog limuna
Čokoladni umak: 200 g maslaca 100 g šećera 200 g čokolade 2 dl mlijeka  400 g kokosa   Način pripreme Četvrtasti kalup premažite masnoćom i ovlaš pospite brašnom. Pećnicu ugrijte na 170 ¨C. Odvojite  žumanjke od bjelanjaka, zatim od bjelanjaka izlupajte čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto umutite margarin sa šećerom i žumanjcima. Naizmjence im dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i hladno mlijeko. Naposljetku oprezno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobiveno gusto, ali tekuće tijesto izlijte u četvrtasti kalup (20x30 cm). Pecite ga 25 minuta do lijepe boje. Ohladite.

Postupak:
Ohlađeni kolač narežite na manje kocke. Od mlijeka, šećera, čokolade i maslaca nad parom pripremite čokoladni umak. Umak stalno održavajte mlakim tako da ga držite nad posudom s
vrućom vodom, zatim u njega umačite kocke. Složite ih na plitki lim, a kada se čokolada malo stisne, kocke uvaljajte u kokosovo brašno. Složite ih u prikladnu posudu s poklopcem i držite u hladnjaku




new mama -> RE: Recepti,recepti (15.10.2010 10:04:35)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mene zanima cuspajz
u vrtiću prave često a moja malena ga baš voli
evo kako su mi oni rekli da prave:

iskuhaju piletinu dobro, isjeckaju je na kocke, zatim dinstaju na ulju zajedno sa rižom i isjeckanim zeljem
Dodaju vodu i začine i to je to

Jel tako i vi pravite?

ne ja ćušpaiz pravim kao prilog a onda dodajem druge stavri pored u tanjir tipa mesa.

ja to radim ovako...
zelje operem i isjeckam na sitno ( neko porkuha ali ja to ne radim da ne izgubi vitamine[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )
na teflon tavu stavim malo ulja i kašiku brašna kao da počne zaprška da se pravi, na to stavim zelje isjeckano pa mješam brzo da ne gori i onda dodam soli pa zaljevam mlijekom da se ukuha....
To ja zovem ćušpaiz...
kada ga izvadim na tanjir stavim malo bijelog luka ododzgo...
nekada djeci stavim kao doručak pa odozgo stavim jaje na oko ispečeno...
a nekada pomješam i rižu koju moji baš i ne vole u ćušpaizu pa je izbjegavamo u tom obliku.


ja isto pravim ovako samo sto ja kad dodam mlijeko dok malo ukuha dodam umuceno jaje malo promijesam i to je to,moja Ajna ovo pravo voli[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




amanullah -> RE: Recepti,recepti (17.10.2010 9:11:41)

[img]http://www4.slikomat.com/10/0923/mv9-canelo.jpg[/img]

8 komada cannellona (ja koristim barilline)
400 gr mljevenog mesa
200 gr edamer palladin
jedno pakovanje besamela
začini ( vegeta, papar, origano )
dvije kasike ajvara

Način Pripreme

Cannellone ostavim u vrelu vodu u koju stavim par kapi ulja da baci ključ.

U medjuvremenu malo na crvenom luku preprzim na crvenom luku , dodam malo vrhnja, začine, ajvar, da se okusi sjedine.

Prije samog punjenja cannellona, u smjesu mesa dodam izerendanog sira.

Ja ih konzumiram u ovom obliku, raskuham ih napunim mesom, prelijem kiselim vrhnjem , a mm i djeci ih ispečem u vatrostalnoj nekih pola sata na 200 C .

Znaci napunim ih mesom, poredam u tepsiju, prelijem beshamelom, narendanim sirom, i pečem.

Serviram ih tople jer je okus je mnogo jaci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




DM -> RE: Recepti,recepti (17.10.2010 10:08:28)


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mene zanima cuspajz
u vrtiću prave često a moja malena ga baš voli
evo kako su mi oni rekli da prave:

iskuhaju piletinu dobro, isjeckaju je na kocke, zatim dinstaju na ulju zajedno sa rižom i isjeckanim zeljem
Dodaju vodu i začine i to je to

Jel tako i vi pravite?

Evo MOG recepta:sitno isjeckati zelje i sa glavicom luka ga popržiti na masnoći,
doljevati po malo mlijeka da se skuha-ne previše,
na samom kraju dodati kajmaka(po želji) ili vrhnje z kuhanje,
kad to provri dodati umućeno jaje(broj zavisi od količine koju pravite) i začine! U slast





DM -> RE: Recepti,recepti (17.10.2010 14:40:50)

cpt za tortu koju sam sinoć pravila-torta sa čoko bananicama,ali sam ja iskombonovala nekoliko recepata koje sam našla!
TORTA SA ČOKOBANANICAMA
KORA:6 bjelajaka(dobro umutiti) PA dodati
       6 kašika šećera
       2 kašike brašna
       200 g sjeckanih oraha; peći u pouljenom i pobrašnjenom plehu na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od pleha sa strane!

FIL 1: skuhati 2,5 dL mlijeka sa 2 kašike šećera, pa u nj dodati prethodno umućeno 6 žumanjaka sa 3-4 kašike mlijeka i 4 kašike gustina
Ohladati pa u to dodati:umućeno 125-150 g putera
                               125 g šećera u prahu!

FIL ":skuhati na pola litra mlijeka 2 pudinga od vanile i ohlađeno umutiti sa 125-150 g putera koji je izmiksan sa 125 g šećera!

U jedan od ova dva fila dodati istopljenu čokoladu za kuhanje-100 g!

Nasjeckati 15-tk kom čokobananica!
Na koru premazati žuti fil i po njemu poredati bananice
http://img814.imageshack.us/img814/8183/pa170159.jpg
Zatim premazati čokoladni fil
http://img375.imageshack.us/img375/676/pa170160.jpg

Umutiti 5oo mL slatkog vrhnja za šlag!
Otopiti(ušpinovati)nekoliko kašika šećera  pa  dodati šolaju vode i uhuhati! Kad se ohaladi umiješati u šlag(2 kašike od toga ostaviti za ukrašavanje) pa premazati po čok.filu!
http://img697.imageshack.us/img697/7964/pa170161.jpg
U slast!





mrkva -> RE: Recepti,recepti (17.10.2010 15:49:42)

Ja najviše volim čušpajz sa žarom, isjeckam sitno žaru, izdinstam na puteru i prelijem pavlakom i jajima. Uh zato proljeće volim najviše.




Galicia -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 5:39:32)

Hanady lutko, hvala na divnom receptu za cupavce.  Uspjeli su i veoma su ukusni. Samo sljedeci put cu koristiti sitniji kokos, jer ipak je ovo delikatesa, i nije za ovako krupan kokos kao sto sam ja koristila.
 
 
[img]http://www4.slikomat.com/10/1018/ajb-DSCF06.jpg[/img]




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 10:04:25)

jeli mi moze neko obijasnit kako se prave sarmice od rastike jel se listovi moraju prokuhati ili samo oprati i savijati hvala?




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 10:05:39)

IZVORNA PORUKA: mamine oci

jeli mi moze neko obijasnit kako se prave sarmice od rastike jel se listovi moraju prokuhati ili samo oprati i savijati hvala?

samo kad vosa prebaci ključ ubaci oprane listove na 2-3 minuta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
brže se skuha i mnogo je lakša za jesti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Imaš na 25 stranici ove teme moje recpte o istom detaljno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




amanullah -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 14:02:05)

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/nce-calzon.jpg[/image]

callzzone sa špinatom

Sastojci

250 gr brasna( kolicine koliko osoba u kuci imate, otprilike kao kad kuhate hljeb),
2 kasike maslinovog ulja,
sol,
jedno zumance,
kvasac suhi i mlaka voda.


Fil


1/2 kg špinata
200 gr mladog sira
3 kasike pavlake
mozzarella sir izribani

Način Pripreme

Prvo uzeti i nakvasiti kvasac u jednu malo vecu casu mlake vode , izmjesati i staviti medju prste malo secera, i ostaviti jednu 5 minuta da nakvasa.

Zatim uzeti vecu zdjelu staviti brasno, zumance, ulje, i sol i zamjesiti sa vodom u kojoj je natopljen kvasac. Zamjesiti kao za hljeb.Poklopiti i ostaviti na toplo mjesto jednu pola sata ili dok malo ne nadodje. Kada je prilicno tjesto nadoslo uzeti i namladiti u pobrasnjenoj tepsiji ili radnom stolu i oblikovati od tjesta par manjih loptica.

Jedni 3-4 velicine sake. Ostaviti par minuta da malo opuste i onda razvijati ih ni tanko ni debelo srednje debljine

Očistiti špinat, preprziti na maslinovom ulju i poslije dodati mu pavlaku , sir, edamer, mozzarelu i posoliti.

Svaki callzone premazati sa malo maslinovog ulja, filovati špinatom, prebaciti krajeve i viljuskom ih zalijepiti jedne za druge,  zatim probosti koji put ili vilicom ili nozom sa se jednako svugdje pece i peci na malo jacoj temperaturi jednu 10-15 minuta.
Dok sve lijepo ne porumeni.Kada izvadite iz pecnice , stopiti kasiku maslaca sa malo mlijeka, i cetkicom za peciva premazati svaki calzone da malo opusti.
Sluziti dok je toplo, ja najvise volim uz salatu. Da samo napomenem moze se filovati, raznim sirovima, i povrcem, jer ovo je fakticki samo zatvorena pizza, sa filom u sredini tjesta.




emma.L -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:06:51)

Trebam savjet: Uvijek sam izbjegavala praviti kreme od jaja/žutanjaka na pari, jer nikada nisam bila sigurna kada znam da je gotovo, dovoljno gusto i sl. MOže li mi itko reći ako mutim jaja na pari sa šećerom, za koliko su gotova? Bacaju li ključ ? Treba li posuda biti urornjena imalo u ključalu vodu ispod? Fakat pojma nemam o ovome, a dosta mi je da preskačem neke super recepte zbog toga što nisam sigurna kako se krema na pari pravi.




maja78 RR -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:27:26)

neka ti bude posuda uronjena u vodu, naravno da vode ne udje, stavi u hladnu vodu da se sve zagrijava zajedno jer ako stavis u vrelu mogu se jaja instant skuhati i onda dobiju ukus bas jaja

treba im jedno cca 20 minuta, najlakse je prepoznati jer smjesa bude nekako ljepljiva i drugacije boje budu jaja (ako samo jaja i secer bez cokolade)
et ne znam kako bi ti drugacije opisala

e da i ne zaboravi to bude jos gusce kad se ohladi

Ja imam super stari lonac, to je prije sluzilo za kuhanje mlijeka, koji ima dva sloja i u sredini prostor u koji se naspe voda i zacepi, savrsen za kuhanje na pari 




emma.L -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:34:52)

Imam i ja lonac za  pištanje, ali kad ne znam ništa drugo, nije mi ni trebao [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Dakle, stavim hladna jaja i šećer, uspem u lonac hladnu vodu, i mutim pjenjačom nekih 20 min dok se zagrijava? Jesam li dobro shvatila?




hanabanana -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:36:36)

Što se patiš EmmaL, radi to u mikrovalnoj. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

http://www.coolinarika.com/recept/krema-na-pari-iz-mikrovalne-pecnice




emma.L -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:41:48)

A što li sam ja mislila da se to mora stalno mutiti dok se kuha? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ljudi, fakat znam sve ostalo kuhati, ali sam sad totalno zbunjena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Ali zato svaki dan nešto novo naučimo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image].




Visnja RR -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 16:48:25)

lisnato tjesto razvaljas i pospes sa livanskim sirom ili nekim slicnim po ukusu

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/39q-DSC031.jpg[/image]

zatim sam malo preprzila tikvice na roštiljskoj tavi na maslinovom ulju...tikvice prije przenja uvjek držim deset__ak minuta izrezane i posute s malo vegete
[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/f8-DSC031.jpg[/image]

zatim sam preko svega posula sa izdnistanim na luku mljevenim mesom u kojie sam ubacila 2 kasike nekok paradajz sosa...ili malo obicnog kecapa... i da bi bilo sarenije jednu kuhanu mrkvu nasjeckala (ostavim malo za dekorcaiju tanjura)

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/1ey-DSC031.jpg[/image]

sve zarolaš...naraezes ostrim nožem do trecine pa premazes zumanjkom ...pospes susamom (a li ja ga opet nisam imala )

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/lil-DSC031.jpg[/image]

stavis u vec zagrjanu rernu na 250 C... kad pocne da rumeni smanjis na 200 ...ja ga obicno pecem 25 min... al sama zanas svoju rernu...(ispalo mi je reije jer tako voli MM [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image])

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/ek3-DSC031.jpg[/image]

originalana verzija pahuljicine pite je ...umjesto tikvica stavis mjesavinu za francusku salatau iz kesice (ali ja radije i konzerve jer ne moram kuhati)...
odlican je i samo sa sirom i dinstanim sampinjonima... to su sad sve varijacije po ukusu i mogucnostima iz frizidera...

i na kraju

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/ck4-DSC031.jpg[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>