amanullah -> RE: Recepti,recepti (18.10.2010 14:02:05)
|
[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/nce-calzon.jpg[/image] callzzone sa špinatom Sastojci 250 gr brasna( kolicine koliko osoba u kuci imate, otprilike kao kad kuhate hljeb), 2 kasike maslinovog ulja, sol, jedno zumance, kvasac suhi i mlaka voda. Fil 1/2 kg špinata 200 gr mladog sira 3 kasike pavlake mozzarella sir izribani Način Pripreme Prvo uzeti i nakvasiti kvasac u jednu malo vecu casu mlake vode , izmjesati i staviti medju prste malo secera, i ostaviti jednu 5 minuta da nakvasa. Zatim uzeti vecu zdjelu staviti brasno, zumance, ulje, i sol i zamjesiti sa vodom u kojoj je natopljen kvasac. Zamjesiti kao za hljeb.Poklopiti i ostaviti na toplo mjesto jednu pola sata ili dok malo ne nadodje. Kada je prilicno tjesto nadoslo uzeti i namladiti u pobrasnjenoj tepsiji ili radnom stolu i oblikovati od tjesta par manjih loptica. Jedni 3-4 velicine sake. Ostaviti par minuta da malo opuste i onda razvijati ih ni tanko ni debelo srednje debljine Očistiti špinat, preprziti na maslinovom ulju i poslije dodati mu pavlaku , sir, edamer, mozzarelu i posoliti. Svaki callzone premazati sa malo maslinovog ulja, filovati špinatom, prebaciti krajeve i viljuskom ih zalijepiti jedne za druge, zatim probosti koji put ili vilicom ili nozom sa se jednako svugdje pece i peci na malo jacoj temperaturi jednu 10-15 minuta. Dok sve lijepo ne porumeni.Kada izvadite iz pecnice , stopiti kasiku maslaca sa malo mlijeka, i cetkicom za peciva premazati svaki calzone da malo opusti. Sluziti dok je toplo, ja najvise volim uz salatu. Da samo napomenem moze se filovati, raznim sirovima, i povrcem, jer ovo je fakticki samo zatvorena pizza, sa filom u sredini tjesta.
|
|
|
|