RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (24.10.2010 16:30:52)

IZVORNA PORUKA: Dinkica

Pravila prije  par dana pa ljubiteljima čokolade i višanja toplo preporučujem

Čokoladna torta sa višnjama

Tijesto:
120 g čokolade
25 g putera
3 žumanceta
4 bjelanceta
40 g šećera

Čokoladu i puter rastopite. Žumanca tucite s polovicom šećera, a bjelanjke s drugom polovicom. Sve pomiješajte kašikom i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

[image]http://www4.slikomat.com/10/1022/8jg-IMG-03.jpg[/image]

Krema:
krema:
200 ml vrhnja za šlag
350 g čokolade
250 ml vrhnja za šlag

Prokuhajte 200 ml vrhnja. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se malo ohladi.

[image]http://www4.slikomat.com/10/1022/zdb-IMG-03.jpg[/image]

Istucite šlag od 250 ml vrhnja. Umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
[image]http://www4.slikomat.com/10/1022/r7j-IMG-03.jpg[/image]

Ostalo:
višnje iz kompota, ja sam uzela sve višnje iz tegle a moglo je i manje da se fil bolje prilijepi uz koru
slatko vrhnje za šlag
kakao u prahu za posipanje

Na pečeno tijesto stavite višnje, na višnje kremu. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku, zatim skinite obruč, namažite je tučenim slatkim vrhnjem (ja sam uzela 400 ml vrhnja) i pospite kakaom u prahu.



[image]http://www4.slikomat.com/10/1022/xie-IMG-03.jpg[/image]

[image]http://www4.slikomat.com/10/1022/3it-IMG-03.jpg[/image]

Svi su me pitali je li kupovna, ne vjeruju da sam ja pravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley16.gif[/image]




Ja sinoc napravila ovu torticu... Moram reci da je super ukusna, ja obozavam sve u sto ide puno cokolade i slaga
Samo meni se nije dala nikako izvaditi, sva se raspala kada sam je vadila Drugi put cu je uzvadit prije pa tek onda staviti kremu i visnje... I probat cu sa dvije kore, recimo u jednu cu staviti crnu cokoladu a u drugu bijelu milka... Nadam se da ce uspjeti




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (24.10.2010 20:48:23)

SLANI ROLATI iz moje arhive[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
( svi probani i pravljeni više puta, pogodni za zabave za veliku i malu raju)[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

e ovaj recept nam je nekada davno rokoko postavila...super je i nevjerovatno ukusan

Rolat sa kikirikijem

7 jaja
10 kašika supenih brašna
500 ml mlijeka
100g susama
150g kikirikija
300g feta sira
3 kašike supenih pavlake
so

Mlilijeka staviti da prokuha i u njega sasuti brašno koje smo prije toga pomješali sa 6-7 kašika hladnog mlijeka.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca, so i čvrst snijeg od bjelanaca.Peći na masnom papiru

pečen biskivit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i urolati kao rolat.

Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam.

Rastvoriti rolat pa namazati smesom i zarolati.

Rolat sa špinatom

6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike vode
3 kašike mlijeka
1 prašak za pecivo i so po želji ( cca 1 kafena kašika jer špinat se lako presoli pa treba paziti)
500 gr špinata ( ja koristim dvježi koji obarim pa ga sitno isjeckam a može se koristiti ledo zalećeni samo ga odletiti i malo obartiti-ubaciti u ključaju vodu na 4-5 minuta)

Fil:
500 gr mladog sira
1 mala pavlaka
300 gr goveđeg pršuta ( ili ko jede šumka) a jako je ukusno i sa purećim prsima
300 gr kiselih krastavica
1 rendano kuhano jaje

Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg  sa kašičicom soli
Dodajte žutanjke i dobro izmjepaje. Dodati molijeko i vodu. promješati. Dodati brašno i pračak za pecivo. kad se umuti dobro na laganoj brzini miksera dodati špinta.
peći na masnom papiru.
kad se stavlja na pečenje voditi računa da pleh bude fino popunjen smjesom...malo lupnuti plehom od radnu površinu da se nebi napravio koji mjehurić.
peći na 180 stepeni oko 25 minuta, vrhom čačkalice porbati jeli pečeno...ako je suha jeste ako je vlažna nek s ejoš peče.
vruć rolat umotati u oblik rolata papirom na kojem se peklo.

napraviti fil...od svih gore sastojaka, ohlađen rolat namazati pa saviti opet čvrsti i staviti u alu ili plastičnu foliju i osatviti da prenoći preko noći u frižideru.

Rolat sa faširanim mesom
500 gr faširanog mesa
1 glavica crvenog luka
so, biber
1 jaje
malo prezle 3-4 supene kašike
1 kašika ulja
2 kašike tople vode


6 kuhanih jaja

zamješati faširano meso, izrendati luk crveni, dodati sve sastojke gore navede sem naravno kuhanih jaja.
smjesu dobro izmješati i napraviti kuglu koja stoji nekih 1-2 u frižideru.

Kuhana jaja oguliti.
smjesu razvaljati u pravougaonik debljine  1cm na aluminiskoj foliji i na njega kroz sredinu staviti kuhana jaja jedno za drugim. saviti rolat u foliji, ubaciti pažljivo u pleh za pečenje...pleh pouljiti i pobrašniti na mestu gdje ćemo spustiti foliju.
peći na temperaturi 180 stepeni oko 40-45 minuta...

kad se ispeče izvaditi i čekati da se ohladi, pa skinuti pažljivo foliju i rezati.

Rolatići sa paštetom i maslinama

uzeti jedan hljeb tepsijaš...oguliti mu koru sa svih strana pa onda od hljeba izrezati pažljivo uzdužno pravougaonike ( znači sječemo ga dužinom i od jednog dobijemo 4-5 pravougaonika.
uzeti pileću paštetu po izboru, argeta ili čak napraviti domaću od tunjevine i namazati svaki pravouhaonik.
masline punjene paprikom unutra poredati krajem desne kraće strane pravougaonika cijelom dužinom.

na komadu folije rolati mali rolatić i staviti da stoji preko noći u frižideru u jako zategnutoj foliji.

Štrudla od piletine

potkuhati tjesto
500 gr brašna
1 germa
na vrg kašike praška za pecivo
1 jaje
malo soli
1 kašika ulja
i potkuhati toplim mlijekom tvrdoće kao za štrudlu

neka stoji jedno 2-3 sata da nadođe

iskuhati batake ( 4 komada) sa soli, biberom, vegeotm i mlao ulja ( ja to stavim u pretis lonac naravno.)
iskuhane bateke skinuti sa kostiju na manje komadiće mesa.

kad štrudla nadođe podjeliti tijesto na dva dijela.

razvaljati na pobrašnjenoj površini pa namazati pavlakom i onda staviti piletinu iskomadanu i malo temeljac od iskuhavanja pokapati dužinom štrudle...saviti i peći.

znači dvije štrudle ispadnu od ove mjere.

peći na 250 stepeni oko 40 minuta...kad porumene izvaditi pokapati vodom sa ruke i zamotati u kuhinjekse salevete ili stoljnjake da odmekne.

Rolovana teletina


potrebno je

1,5 kg telećeg mesa bez kostiju ( od plećke ili  meso od buta, od rebara na grudima itd.) meso naravno treba biti iz jednog komada.
oprati a posoliti, pobieriti o premazati uljem dobro.

saviti u rolat taj komad mesa i uvezati špagom čistom ( ja koristim običnu građevinsku špagu koju prije svek upotrebe operem u vrućoj vodi pazeći naravno da je ne pokidam)

eh sad vezanje tom špagom najteži je dio a evo da opišem polako....
uzmete špagu pa je na polovini stavite na jedan kraj teletine čvrsto svezanui onda idete do kraja rolata unakrst porvlačeći preko rolata...kad dođete do drugog kraja opt čvsto svezati pa se nazad vraćati unakrst da vam špaga bude uvezana kao male baklave. Kad se vratite na početak sa njom cijelom dužinom je preko krajeva prevudite i svežite na sredini rolata jak čvot.

stavite je u pomašćen pekač za meso...
u zagrijanu pećnisu na 250 stepeni...u pekaš na poetlu stavite 2-3 filadžana vode...
nakon poal sata otvorite pekaš pa pecite još sat vremena stalno je zaljevajući vodom iz pekača. samo kašikom poljevajte odozgo.

ovako spremljena teletina jede se hladna.
Može da stoji nekoliko dana i super je za hladno predjelo.

prije nego je koristite nožem prerežite špahu ali vodite računa da je ohladila rolada i smao hladan može s rezati.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


















Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (24.10.2010 22:31:39)

ih ima negdje po internetu što sam stavljala nisma sve slikala ponaosob....
eh sad da se sjetim bar nekih....
znam da ima na temi ovaj zeleni rolaz i ovaj od rokoko ona je pravila...

hajd da malo iskopam valjda vama neđem šta po porodičnim sjelima pa da samo hranu prezentiram[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Dinkica -> RE: Recepti,recepti (25.10.2010 10:13:01)

sportymama , jesi li stavlila masni papir na kalup na onaj donji dio , a ono sa strane malo pouljiš , mada možeš i izvaditi koru ranije pa staviti fil jer je dovoljno gust. Kod moje je mana bila previše višanja, cijala tegla, drugi put ću pola, pa fil nije mogao fino prioniti za koru, bio je ko na točkovima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Uglavnom i fil treba fino razmazati da "uđe" među višnje.  




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:31:05)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Male pogacice sa sirom


800 gr brasna
1/2 kg svapskog sira
1 margarin
3 kasike soli
1 jaje

Pomijesati brasno, omjeksao margarin, sir i so i zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto razviti oklagijom debljine oko 1 cm.
Malom okruglom modlom ili soljicom vasiti pogacice i redjati ih u pouljenu tepsiju.
Pogacice premazati jajetom i peci 15 tak min u prethodno zagrijanoj rerni

Sinoc isprobano, veoma su ukusne a ne zahtjevaju vremena i sastojaka, zaboravih slikati ali svakako probajte[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Jel sir ubacis u smjesu?
Hocem veceras da probam.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
I stavljas li germu?




Medić* -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:41:25)

Skvo sve ide zajedno  i sir naravno samo da nije slan, pola germe, sad vidim da sam je izostavila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], nama se jako svidjaj, nekad ih prelijemo jogurtom a nekad samo poprskamo sa malo vode i ulja




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:47:46)

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

lisnato tjesto razvaljas i pospes sa livanskim sirom ili nekim slicnim po ukusu

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/39q-DSC031.jpg[/image]

zatim sam malo preprzila tikvice na roštiljskoj tavi na maslinovom ulju...tikvice prije przenja uvjek držim deset__ak minuta izrezane i posute s malo vegete
[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/f8-DSC031.jpg[/image]

zatim sam preko svega posula sa izdnistanim na luku mljevenim mesom u kojie sam ubacila 2 kasike nekok paradajz sosa...ili malo obicnog kecapa... i da bi bilo sarenije jednu kuhanu mrkvu nasjeckala (ostavim malo za dekorcaiju tanjura)

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/1ey-DSC031.jpg[/image]

sve zarolaš...naraezes ostrim nožem do trecine pa premazes zumanjkom ...pospes susamom (a li ja ga opet nisam imala )

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/lil-DSC031.jpg[/image]

stavis u vec zagrjanu rernu na 250 C... kad pocne da rumeni smanjis na 200 ...ja ga obicno pecem 25 min... al sama zanas svoju rernu...(ispalo mi je reije jer tako voli MM [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/ek3-DSC031.jpg[/image]

originalana verzija pahuljicine pite je ...umjesto tikvica stavis mjesavinu za francusku salatau iz kesice (ali ja radije i konzerve jer ne moram kuhati)...
odlican je i samo sa sirom i dinstanim sampinjonima... to su sad sve varijacije po ukusu i mogucnostima iz frizidera...

i na kraju

[image]http://www4.slikomat.com/10/1018/ck4-DSC031.jpg[/image]

I ovo cu praviti...super izgleda..Ja cu samo od povrca i sira...bez mesa...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Skvo, mozes umjesto fasiranog, staviti tunu(ja stavim Evu iz konzerve). Isto tako mozes praviti zeljanicu. (s tim da ja i sa zeljem, jajetom i pavlakm, pomijesam i ovaj naribani sir). Bude mmmmm




new mama -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:54:29)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Skvo sve ide zajedno  i sir naravno samo da nije slan, pola germe, sad vidim da sam je izostavila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , nama se jako svidjaj, nekad ih prelijemo jogurtom a nekad samo poprskamo sa malo vode i ulja

Koji tacno sir stavljas,a je li motas ove pogacice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] hocu i ja da pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:58:16)

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Skvo, mozes umjesto fasiranog, staviti tunu(ja stavim Evu iz konzerve). Isto tako mozes praviti zeljanicu. (s tim da ja i sa zeljem, jajetom i pavlakm, pomijesam i ovaj naribani sir). Bude mmmmm


Cekaj...kad si vec tu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]...a ovo je tvoja pita...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Par tehnickih pitanja...zumance mazes i pospes odmah susamom?

Sta je sa pica sastojcima salama, gljive i slicno..ispeku li se za 25 minuta...

Onda spomenu zeljanicu...jel zelje obaris prije ovoga..mene samo buni hoce li se ispeci za 25 minuta?




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 10:59:32)

IZVORNA PORUKA: new mama

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Skvo sve ide zajedno  i sir naravno samo da nije slan, pola germe, sad vidim da sam je izostavila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , nama se jako svidjaj, nekad ih prelijemo jogurtom a nekad samo poprskamo sa malo vode i ulja

Koji tacno sir stavljas,a je li motas ove pogacice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] hocu i ja da pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja sam skontala da se ne motaju...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 11:01:21)

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: new mama

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Skvo sve ide zajedno  i sir naravno samo da nije slan, pola germe, sad vidim da sam je izostavila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , nama se jako svidjaj, nekad ih prelijemo jogurtom a nekad samo poprskamo sa malo vode i ulja

Koji tacno sir stavljas,a je li motas ove pogacice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] hocu i ja da pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja sam skontala da se ne motaju...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

pa nema se šta motati, kad razvaljate tijesto samo čašom izvadite pogačice ili čak ako imate okruglu modlu za kolače.

a ovaj sir ima kupiti i u konzumu i merkatoru tako se zove Švapski sir[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Dođeš na onaj frižider sa sirevima i tražiš[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




new mama -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 11:04:25)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: new mama

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Skvo sve ide zajedno  i sir naravno samo da nije slan, pola germe, sad vidim da sam je izostavila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , nama se jako svidjaj, nekad ih prelijemo jogurtom a nekad samo poprskamo sa malo vode i ulja

Koji tacno sir stavljas,a je li motas ove pogacice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] hocu i ja da pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja sam skontala da se ne motaju...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

pa nema se šta motati, kad razvaljate tijesto samo čašom izvadite pogačice ili čak ako imate okruglu modlu za kolače.

a ovaj sir ima kupiti i u konzumu i merkatoru tako se zove Švapski sir[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Dođeš na onaj frižider sa sirevima i tražiš[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


E hvala,skontala,danas cu traziti taj sir u mercatoru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 11:06:29)

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Skvo, mozes umjesto fasiranog, staviti tunu(ja stavim Evu iz konzerve). Isto tako mozes praviti zeljanicu. (s tim da ja i sa zeljem, jajetom i pavlakm, pomijesam i ovaj naribani sir). Bude mmmmm


Cekaj...kad si vec tu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] ...a ovo je tvoja pita...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Par tehnickih pitanja...zumance mazes i pospes odmah susamom?

Sta je sa pica sastojcima salama, gljive i slicno..ispeku li se za 25 minuta...

Onda spomenu zeljanicu...jel zelje obaris prije ovoga..mene samo buni hoce li se ispeci za 25 minuta?


-Prvo izrezem, pa namazem zumancetom, pa onda odmah i susamom.
-Ja nisam nikad stavljala ni salamu ni gljive, tako da ti nisam tu od povjerenja. Ali pomojoj logici, alko se na pici nesto ispece za 15-ak minuta, zasto se ne bi i ovdje za 25-30?![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
-Zelje ne obarujem. Ja sa stavljala spnat. samo ga operes, isitnis, pomijesas sa pavlakom, jajetom i ovim naribanim sirom i zarolas. Postupak nakon rolanja je isti. Kad se ispece, malo zalij.
U sutini, mozes stavljati sta god zelis. Uvijek dobro ispane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] A brzo. I za doce gostiju je super. Svi ostanu prijatno iznenadjeni kad probaju i obavezno traze recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A sto se tice pecenja za 25 min. meni se zaista ispece, jer ubacim u zabrijanu rernu, pa kad podje rumeniti smanjim na 180. A tbe ako je stah, smani na 150, pa peci malo i duze.




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 11:11:48)

Da sad ne bih sve redom ispravljala gram. greske, sorry, zurim..Imancica me zeza




Medić* -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 11:13:33)

cure [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ne mota se nista kao sto Hanady rece , tijesti razvijete oklagijom debljine da nije ni tanko ni debelo oko 1 cm i modlom vadite, soljicom za kafu, pecete i jedete [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ja vec dva dana na dijeti pa ne smijem puno uzivati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




tekja -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 18:50:54)

Medeno srce
 
Kora:
2 solje secera, 2 solje mlijeka, 4 kasike ulja, 4 kasike dzema od sljiva, 2 solje i 2 kasike brasna, 1 kasika kakaa, 1 kasikica cimeta i 2 kasikice sode bikarbone
 
Nadjev: dzem od sljiva
 
Glazura: istopljena cokolada sa 3-4 kasike ulja
 
U dubljoj posudi sastaviti i izmijesati sastojke za koru, peci 30 minuta na 180 stepeni u tepsiji 30-32.
 
Koru premazati dzemom i na vrh staviti istopljenu cokoladu. Prijatno![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




jasmin -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 19:41:03)

Recept za majstora Niobe.
Jedan tanjir(manji) kuskusa prelijes kipucom vodom i pustis nekih 5 minuta da nabubri.Zatim narezes salatu koju imas(krastavce,paradajz,mladi luk i zelena salata),pouljis i posolis je.U nabubren kuskus dodas kasiku paradajz sosa i dobro umijesas,a zatim dodas i narezanu salatu i sve pazljivo ujednacis.Kada se ohladi,spremna je za jesti.Skroz jednostavno.[sm=rozica.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 19:43:27)

IZVORNA PORUKA: jasmin

Recept za majstora Niobe.
Jedan tanjir(manji) kuskusa prelijes kipucom vodom i pustis nekih 5 minuta da nabubri.Zatim narezes salatu koju imas(krastavce,paradajz,mladi luk i zelena salata),pouljis i posolis je.U nabubren kuskus dodas kasiku paradajz sosa i dobro umijesas,a zatim dodas i narezanu salatu i sve pazljivo ujednacis.Kada se ohladi,spremna je za jesti.Skroz jednostavno.[sm=rozica.gif]

a ja našla...što je moje sjećanje...

jasmin pravila za ramazan, a mona pitala kako...pa joj jasmin na ovoj temi napisla recept
28.6.2010.godine[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] al evo napisla ga opet pa da ne kopiram taj post[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





maja78 RR -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 19:44:23)

a sa koliko vode se zalije?




jasmin -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 19:45:33)


IZVORNA PORUKA: maja78 RR

a sa koliko vode se zalije?


Samo da se prelije povrsina kuskusa.




amela2208 -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 21:11:58)

Evo mene... dosla da vas bombardujem sa receptima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://img264.imageshack.us/img264/8136/90049632.jpg[/image]

RİZA

2 case rize uprziti malo sa maslinovi uljem (moze i margarin, maslac...po zelji)
dodati 4 case prokuhane vode i staviti da se kuha na najnizoj temperaturi sve dok ne upije svu vodu
so

Piletina sa paprikama na Amelin nacin
 
4 kokosja bataka malo prokuhati u slanoj vodi izvaditi isjeci na komade.
U drugu posudu isjeci 2 glavice crvenog luka na krugove, uprziti ih malo da omeksaju.
Dodati jos 2 crvene paprike, 2 zute-zelene paprike i jednu ljutu isjecene na komade kao
na slici.Pomijesati isjeckanu piletinu sapovrcem i mijesati malo. Zacine po ukusu stavljati...
2 izrendana paradajza i malo vode i to je to...

[image]http://img101.imageshack.us/img101/7498/99050122.jpg[/image]

Palacinke sa gotovim sosom od gljiva [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
 
Unutrasnji dio palacinke: Mislim da se to kod vas kaze kraljevska ili carevska mjesavina (gotova u teglama)
koja se sastoji od graska, mrkve i krompira. Uprziti 1 isjeckani luk, 1-2 cehneta bijelog luka, isjeckati skroz
sitno pileci file, dodati ovu kraljsku mjesavinu i 1-2 kasike salçe(gotov sos od crvene paprike ili paradajza)sve
to fino uprziti dodati zacine po zelji.
Kad se to napravi staviti na sredini palacinke i zaviti palacinku kao na slici.
Sos od gljiva je gotovi sos koji se inace koristi za makarone...Polijte palacinke sa tim sosom i ima prste da pojedete. Jos ovo da napomenem koristila sam inegralno brasno za palacinke[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Novopazarski dudovi po Hanady receptu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

novopazarsli dudovi...
ja sma to davno pravila poslednji put...
imam jednu tukinju koja je udata za Turčina čiji su rodom iz sandžaka živjeli su kod moje mame do sam djevojka bila...mogu ti reći dosta sam od nje recepata pokupila...moja Hatidže baš sam je poželjela[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ona me mantije, dudove i tursku baklavu-one male sa pistacijama naučila praviti.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Napomena: ja sam stavljala upola mjere jer je dovoljno za osrednju tepsiju.
evo i slike
[image]http://img15.imageshack.us/img15/5244/95197559.jpg[/image]
mislim da je dosta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (26.10.2010 23:28:37)

IZVORNA PORUKA: Dinkica

sportymama , jesi li stavlila masni papir na kalup na onaj donji dio , a ono sa strane malo pouljiš , mada možeš i izvaditi koru ranije pa staviti fil jer je dovoljno gust. Kod moje je mana bila previše višanja, cijala tegla, drugi put ću pola, pa fil nije mogao fino prioniti za koru, bio je ko na točkovima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Uglavnom i fil treba fino razmazati da "uđe" među višnje.  


Nisam, trebala si napomenut haha[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Nije mi pao na pamet vjeruj, al eto opet se pojelo sve za dva dana iako se malo raspadala... I ja stavila sve visnje, ma super je okus, ja sam je i okolo premazala da izgleda ljepse... Pravim opet ali sa dvije kore i malo vise jaja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




muaaa -> RE: Recepti,recepti (29.10.2010 21:02:11)

                                           RAVIOLI
500gr brasna,120gr putera,120gr secera,vanilija,1dl mlijeka,4 zumanjka,korica limuna.
NADJEV-250gr badema,200gr secera,20gr putera,1 jaje,korica limuna,2 kasike ruma,ili maraskina,1 kasika cokolade u prahu,1 mala kasika cimeta,malo muskantnog oraha u prahu +2 bjelanjka preostala od tjesta istuci u snijeg.
Napraviti tijesto tako da razmrvite maslac u brasno.Zumanjke,secer,vaniliju i koricu limuna izmjesati pa dodati brasnu.Za vrijeme mjesanja dodavati mlijeka po potrebi da se dobije tvrdo i glatko tijesto.Ostaviti 10 min.u hladnjak.Bademe proprzit,samljeti.Izmjesati ostale sastojke,maslac ne topiti nego u komadu dodati 2 bjelaca tucena.Sve izmjesati da bude kompaktno.Tjesto razvaljati na 3mm,casom izrezivati,puniti nadjevom,preklapati i krajeve pritiskati viljuskom.Prije pecenja premazati sa 2 preostala bjelanca istucena.peci na 180c dok malo ne porumene.Prohladiti i uvaljati u secer u prahu.Prijatno




Visnja RR -> RE: Recepti,recepti (30.10.2010 20:07:41)

[image]http://www4.slikomat.com/10/1027/e37-DSC032.jpg[/image]

recept za Ilhanu

Jedan somun prerezati na cetvrt...ja uvjek tako rezem da moji djelovi budu manji od  MM [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
u njih poredas prvo topljeni sir... pa tikvice koje si malo preprzila na rostisljskoj tavi na maslinovom (tikvice uvjek malo pospem vegetom prije przenja).. izdinstas na luku malo sampinjona i pospes preko tikvica...poklopis  i stavis 2 min u mikrovalnu da se sir rastopi... dodas jaje , paradajz i sta hoces po želji na tanjur...
poenta je da je sve bez mesa a preukusno




amela2208 -> RE: Recepti,recepti (30.10.2010 21:06:35)

Hanady evo i recepta koji si trazila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] malo sa interneta slika i malo ja slikavala pa ako sta nebude jasno pitaj

Sastojci:

5 patlidzana
3 kasike od caja (one najmanje) soli
1 casa maslinovog ulja
2 luka
200 gr mljevenog mesa
4 komada paradajza
50 gr persuna
kasika slce od paprike-paradajza
4 cehneta bijelog luka

Nacin spremanja:

Patlidzan oguliti kao na slici.

[image]http://img207.imageshack.us/img207/9643/1111yo.jpg[/image]
 

İsjeci ih uzduz(znaci ne skroz dodna samo da bi mogla smjesa od mesa tu da se stavi)i staviti u vodu sa
3 kasike male soli da odstoji 30 min.

[image]http://img87.imageshack.us/img87/305/22222cw.jpg[/image]


İzvaditi i posusiti patlidzane, uprziti ih na ulju dok ne dobiju zlato boju.

[image]http://img248.imageshack.us/img248/3210/3333333l.jpg[/image] [image]http://img266.imageshack.us/img266/5405/44444y.jpg[/image]
 

spremanje mesa: 2 luka  i 2 cehneta bijelog luka isjeci i prziti ih dok ne omeksaju, dodati 200gr mesa i prziti dok meso ne ispari svu vodu,dodati 4 paradajza sitno isjecena i njih prziti zajedno dok ne ispari sve. Ugasiti vatru i dodati 50 gr sitno isjecenog persuna.
Patlidzane koje ste uprzili na ulju i koje ste rasjekli uzduz napuniti sa smjesom koju ste napravili od mesa.

[image]http://img179.imageshack.us/img179/6157/5555iz.jpg[/image]

Poredjajte u tepsiju ukrasite sa paradajzom i paprikom.

[image]http://img442.imageshack.us/img442/5058/666fx.jpg[/image]

U posebnoj posudi napravite 2 case vode, salça, maslinovo ulje i 2 cehneta bijelog luka isjecenog. Pomijesajete sve i zalijte po patlidzanima. Ubacite u sporeti pecite 20-25 min dok sva voda ne ispari ne ostane samo sos. İ  dobit cete ovako nesto

[image]http://img204.imageshack.us/img204/117/84793838.jpg[/image]

Napomjena: Patlidzni trebaju bit tanji i ne puno dugi, u slucaju da su vam patlidzani debeli puno moze se napraviti 2 od jednoga.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>