M kao Mama -> RE: Recepti,recepti (7.11.2010 20:17:17)
|
prenos postova, IZVORNA PORUKA: Lalana Hitno mi treba recept za obicnu rizu kako da je skuham kao prilog uz meso. Hitnoooooooooo IZVORNA PORUKA: noa hm.naj jednostavnije 1 solja rize i 2 solje vode,jos ubacis kocku za juhu i eto ga..kad prokuha smanjis i kuhas jos 20-ak minuta IZVORNA PORUKA: medic slatki ja operem rizu, stavim kolicinu koja mi treba, prokuham vodu i ubacim opranu rizu, omjer vode 3:1, malo posolim i malo ulja stavim. Na laganoj vatri kuham oko pola sata. kada je kuhana, procijedim je, operem pod hladnu vodu i ostavim da se iskapa 10 min. u dubljoj tavi stavim maslaca da se otopi, stavim zacine vegetu, papriku ili kako ko voli, ubacim rizu i malo prodinstam sa zacinima i gotovo. uglavnom najcesce je pravim na mesnoj vodi od piletine istim postupkom. IZVORNA PORUKA: noa lalana zaboravih kad ti se skuha i ispari sva voda ja uzmem jednu kasiku od caja maslaca i sve fino promjesam. IZVORNA PORUKA: Mirkica IZVORNA PORUKA: noa lalana zaboravih kad ti se skuha i ispari sva voda ja uzmem jednu kasiku od caja maslaca i sve fino promjesam. ja pravim kao ti i nikada ne promasim 1:2 uvijek pase pustim da se skuha i gotovo ono da nema vise vode bas danas pravila sa pilecim mesom i povrcem u curry sosu a, evo kako ja pravim rižu, stavim npr, 4 šoljice od kafe riže, operem je pod maloz vrele vode i propržim malo na puteru ili maslu ili ulju, dodam 8 do 9 šoljica vrele vode, putera, vegete i nekada kocku za kuhanje, a ako imam pilećeg ili telećeg temeljca njega stavljam umjesto vode, ili koliko ima, a ostalo vode do ove mjere , uglavno riža i voda 1:2. Stavim na tihu vatru i rižu nikada ne mješam kašikom, nego je prodrmam. Kada je skoro kuhana, pokloopim poklopcem i pustim da nadođe pod parom. Svako zrne se zna i super bude.
|
|
|
|