RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


mamine oci -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 15:10:59)


IZVORNA PORUKA: milenium

trebaju li se ove mantije pouljit po vrhu prije pečenja,i treba li nauljit meso u kockicama i treba li podmazat tepsiju?

treba se nauljit tepsija a i one prije pecenja




milenium -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 15:16:12)

i kad se ispeče onako vruće premazat vrhnjem(mileramom)?!
hvala mamine oči.otkad sam kupila lisnato i stoji u zamrzivaču ali mesa nigdje[sm=smiley36.gif]
do vikenda moram napravit[sm=smiley1.gif]




Visnja RR -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 20:14:41)

mantije sa jufkom
http://www.youtube.com/watch?v=wveCxiZTnUI&feature=player_embedded




magnolija* -> RE: Recepti,recepti (13.8.2010 9:59:06)

Evo jedan jednostavan recept za sladoled
250 gr borovnica ili nekog drugog bobicastog voca po zelji, 1 solju secera i 1 vanilin secer malo ukuhati, 5-7 min, zatim izmiksati (ja stavila u blender samo par sekundi jer nisam htjela da se borovnice pretvore skroz u tecnost), posebno umutiti 2 dcl slatkog vrhnja, u kojeg dodamo izmiksane borovnice. malo umutiti te dodati 1 malu casu (180ml)  kisele pavlake, masnoce 20%. izmijesati i ohladiti.
meni savrsen iako nije ono bas kremast da se razvlaci :)

ako neko zna kako postici onu kremastu teksturu, nek javi :)




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (13.8.2010 16:35:27)

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...




magnolija* -> RE: Recepti,recepti (13.8.2010 22:03:46)

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



meni najbolji paradajz sos, koji koristim za tjesteninu,  pravim tako sto na maslinovom ulju propasiram saransak, te pustim da se malo ugrije, ne da se przi, ne valja. u to dodam izrendani paradajz, moze i na kocke, po zelji , paradajz pire, a nekad i onaj gotovi tecni sos od paradajza i malo kecapa. vegetu, biber, malo secera, origano i bosiljak (jos kad imam svjezi ili domaci suseni, ne moze se porediti sa onim iz kesice) i da se ukuha fino. njam njam. to bih mogla svaki dan tamanit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (13.8.2010 22:26:46)

tufahije:
10jabuka
oljustiti,i izvrteti iznutra da nema košoica
,u serpu staviti 200gr secera
i dve case vode da provre iscediti pola limuna
,u tu kljucavu vodu(serbet )staviti jabuke 10-15min,
izvaditi iz serpe poredjati u tepsiju i punitu filom,
a fil je:200gr,mljevenih oraha,
200gr secera,
jedno bjelance,
i dodati malo serbeta(4-5kasika) u kom su se kuhale jabuke,
zatim staviti u rernu i peci jos nekih 25-30min.
gotove tufahije preliti ostatkom serbeta,i ukrasiti slagom:)

[image]http://www.blogger.ba/slike/158078.2446942.jpg[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (13.8.2010 23:22:12)

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



vidi joj novog avatara...jedva te poznah[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

e ja ti ovako spremamam paradjz...
fino ga ogulim i uzrendam u veliku zdjelu pa onda punim staklene flaše time....
napunim staklenu flašu jedan prs ipod gke počinje grlo flaše i onda do vrha naspem ulje.
stavim u frižider i čitavu zimu imam sos paradajza za kuhanja itd.

e ja također ogulim i izrežem na četvrtine i samo u vrećicu za zamrzivač stavim tako i koristim u kuhanju.




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 9:47:07)

Može li mi neko reći na kojoj se stranici nalazi recept za topu, da ne bih sad sve pretraživala, hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ena0002 -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 9:53:54)

Topu pravis tako sto stavis putera pustis na laganoj vatri da se malo podje topiti, onda dodas kajmak, ako nemas moze i pavlaka, opet malo pustis da se topi pa dodas sir, posolis i pustis da se sve istopi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...moze se dodati i jaje ali onda moras pojacati temperaturu zbog jajeta.
Ja obicno jos malo naerendam nekog dimljenog sira da da malo smeka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




riba78 -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 10:02:01)

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom  ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .




ena0002 -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 10:11:17)

IZVORNA PORUKA: riba78


zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom  ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .


Ribice ovo je odlican recept, hvala. Ja na isti fazon prvim kompot od voca ali daleko je najbolji sa breskvama, bas sam jucer pravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Voce se oguli, izreze i stavi u tegle, stavi se dva fildzana secera i vode, tegle se dobro zatvore stave u serpu s vodom i kuha 20-30 min. Isti fazon a moze stajati jako dugo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




D_K -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 12:47:08)

Moze li jedan savjet:
odmrzavam fasiranu junetinu pa se kontam da li da napravim burek ili ovu mesnu pitu:
http://www.coolinarika.com/recept/pita-od-mesa
Je li neka od vas pravila ovu pitu? Imate li nekih dodatnih savjeta?
Pozdrav i hvala :))




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 12:53:13)

princes krofne:)

2 case vode
1 casa ulja
da provre kad provre sklonit serpu sa sporeta i dodati
9 kasika brasna i pola praska za pecivo
ostaviti smjsu da se ohladi kasnije u ohladjenu smjesu dodati tri jaja
jedno po jedno jaje dodati i butati mikserom
pripremljenu smjesu kasikom oblikovati i redjati u podmazan pleh(tepsiju)
od ove smjese izadje 15komada krofni
fil:
500ml statke pavlake ubutati cvrsto kao snijeg
pecene krofne isjeci na pola i puniti filom
preko krofni dodati malo topljene cokolade....
[image]http://www.blogger.ba/slike/158078.2455420.jpg[/image]




sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 18:15:15)

Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (14.8.2010 21:33:12)


IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]sto vise ideja bolje je ja volim da eksperimentisem,a sto se tice tvog pitanja za pinces krofne ja imam mali sporetic u njega sve pecem prvo zagrijem rernu jer treba  da je topla i peku se nekih 30min ja svo vrijeme gledam dok narastu pratim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:12:17)

Ustipci

400 gr brasna
Jedno jaje
1 kvasac
topla voda
malo toplog mlijeka
kasikica soli

Stavim u fildjan kvasac i malo tople vode, kroz prste secera, nakon 2 minute (kada se napuse[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) namrvim u brasno, dodam jaje, dodam tople vode i malo mlijeka, kasikicu soli i fino kutljacom zamijesim dok se sve ne sjedini...Tijesto treba biti gusto...toliko da se lagano moze odvajati od kasike, znaci malo mekse od tijesta za hljeb, pokrijem krpom i sacekam pola sata-45 minuta da se digne[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , onda izmjesam kasikom, stavim ulja u serpicu i to toliko da je velicine/dubine jednog ustipka i onda odvojim jednu kasiku u tijesto jednu za vadjenje (to je bitno). Dakle kada kvrcne[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  ulje stavljam kasikom ustipke na najacu vatru,,kad porumene vadim ih u tanjir na koji sam stavila jedan ubrus...A onda, trebam li pisati kako ih pojedem?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Dida79 -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:16:51)

Ja isto ovako pravim samo umjesto germe stavljam prasak za pecivo tako da ne moram cekati da germa odradi svoje...sutra ujutru ih pravim bas mi se jedu [sm=smiley1.gif]




Ilhana RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:21:41)


IZVORNA PORUKA: Niina

E, drage moje imam sutra iftar i skontala sam praviti kus-kus ali ne zna kako da ga napravim. Citala sam po forumu da treba malo vode da bi bio suh ali ne znam koliko je to malo, neki omjer.

Pa ako nije problem za malu pomoc gurmana.



Stavi kuskus u jednu tepsiju malo manje od pola a vode skuhaj sa vegetom i pospi po kuskusu, tacno onoliko koliko ima i kuskusa i pusti da ostoji malkice i onda kad kuskus popije svu vodu ti dodaj malo margarina i spremno ;)

Omjer ti je koliko kuskusa toliko i vode ;)

Sretno! =)




teacher75 -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:21:54)

haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:26:27)

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije  soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





teacher75 -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:26:46)

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: teacher75

haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Evo sad ce ti Hanady postaviti...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

haj nek postavi, sta cu kad vise nema moje nane [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:42:55)

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kod mene je to ustipak :P



bjež ba Ilhana kako je to uštipak ....

evo uštipka je ovo...


[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/b/4/b47528232008c3ea8826b6cd2fe8779d_content_large.jpg[/image]

a peksimet ovo
[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/8/f/8fae678e5953316d72eee3694e1a6382_content_large.jpg[/image]

a napisale smo različite recepte ja i skvo...razlika ko nebo i zemlja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:47:12)


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


a jel se ovi napusu na nekim mjestima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestima[sm=smiley1.gif]
evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje.
nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani su[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (17.8.2010 0:50:49)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


a jel se ovi napusu na nekim mjestima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestima[sm=smiley1.gif]
evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje.
nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani su[sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif]

nije istina...peksimetu se treba podići sredina i to sa one strane koja je prva gore...a krajevi odnosno ivice ostaju u traci....
to je upravo ovako kao na slici...





Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>