RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (22.7.2010 9:09:24)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Kvrguša

1 pile
500(0) gr brašna
2 jajeta
hladna voda
malo soli
malo ulja
1 mala pavlaka ili vrhnje za kuhanje

Ovo vam je mjera za onaj kockati pleh orginal iz rerne [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Pile skuhati pa ga istranžirati na komade i poredati u pleh...
zakuhati tjesto do brašna, malo ulja, jaja, soli i vode malo gušće nego za palačinke
preliti preko piletine i staviti da se peče
kad se sipeče izvaditi i zaliti razmuđenom pablakom sa 2-3 kašike one vode u kojoj ste ikuhale pile
ili samo vrhnjem za kuhanje...

prijatno....

Kljukuša

5-6 većih krompira
200 gr bršna -otpilike
biber, glavica crvenog luka
so,
na vrh kašike sode bikarbone ili praška za pecivo ( ja prašak koristim češće)
malo ulja
ako je gusto i pretvrdo malo vode tople 1-2 fildžana

krompir i luk izrendati, dodati sve ostale sastojke , dobro izmješati i staviti u namašćen pleh da se peče...
kad se ispeče...porumeni izvaditi i zaliti sa
otopljenom kašika ulja ( ili malo putera) kašika mlijeka slatkog 2 čehna bijelog luka dobro isjeckanog i 1-2 kašike palake....

kad je zalitre samo je na kratko vratiti u vruću pećnicu i eto spremna za jelo...

prijatno

ma naravno da nije 5 Kg greška pri kucanju uletila još jedna nula[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Sonja -> RE: Recepti,recepti (22.7.2010 19:46:23)


IZVORNA PORUKA: Ilhana RR


IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko kako napraviti neki lijep sejk sa sezonskim vocem???


kakav sejk zelis? ono sa jogurtom ili?


svejedno je..samo da osvjjezava..
moze i sa sladoledom ili bilo sta




Ilhana RR -> RE: Recepti,recepti (22.7.2010 21:58:39)


IZVORNA PORUKA: Sonja


IZVORNA PORUKA: Ilhana RR


IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko kako napraviti neki lijep sejk sa sezonskim vocem???


kakav sejk zelis? ono sa jogurtom ili?


svejedno je..samo da osvjjezava..
moze i sa sladoledom ili bilo sta


Ja ti vecinom pravim sa jogurtom i stavim obavezno limuna u to jer bude svjezije... a ti samo pomjesas voce koje volis, izmiksas i stavis jorgurta 1/4 na razliku od voca, znaci ako je kilo voca onda 250 gr jogurta.... ako hoces mozes i poseceriti al ja vise volim bez secera ;)





mamine oci -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 15:52:50)

mantije

sto se tice lisnatog tjesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa
u meso stavim malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno seckanog luka
lisnato tjesto u pavovanju dodju dvije  polocice da ih tako na zovem
pobrasnim povrsinu gdje razvlacim tjesto
znaci prvo razvucem jednu plocu od prilike da pravugaobik bude 20x20
isjecem na kocke u svaku kockicu malo mesa savijes dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici,ispadnenegdj od 40-45mantija od jedne plocie tjesta postupak ponovis i sa drugim djelom tjesta redjas u tepsiju ili pleh
ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm
nadam se da sam uspjela obijasnit nekako bolje objasnavam uzivo kad zavrsis malo nauljis mantije

za nou[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
i ostale koji ma se svidi recept

[image]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs063.snc3/13036_1158230318114_1298434642_30389111_2952053_n.jpg[/image]




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 15:56:09)

Mamine oci...jel ih prelijes necim na kraju....?  I koliko ih peces? Ja kada ovo lisnato tijesto koristim za kiflice pecem 20 minuta.




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 16:02:17)

sto se preljeva tice stvar ukusa moze kiselo mlijeko jogurt sve po zelji ja isto tako pece 25-30 minuta prethodno zagrijem rernu ali bas su ukusne za vise komada samo se udvostruci smjesa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]naravno preliju se kad se ispecu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]ja obicno volim onako hrskave sa casom hladnog jogurta mmmm[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 16:21:46)


IZVORNA PORUKA: noa

IZVORNA PORUKA: milenium

a može li se ovo zamrznut pa odmrznut kad bude neka fešta?




moze al onda kupi lisnato koje nije smrznuto jer ne znam valja li 2 puta odmrzavati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



kakvo je to lisnato?evo mamine oči kaže da ona zamrzne.
u što ga onda staviš ,u kesice?uništi li ti se oblik kuglica?




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 16:31:45)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: noa

IZVORNA PORUKA: milenium

a može li se ovo zamrznut pa odmrznut kad bude neka fešta?




moze al onda kupi lisnato koje nije smrznuto jer ne znam valja li 2 puta odmrzavati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



kakvo je to lisnato?evo mamine oči kaže da ona zamrzne.
u što ga onda staviš ,u kesice?uništi li ti se oblik kuglica?





zamrznes skupa s tepsijom ja sam u interexu kupovala lisnato koje nije bilo duboko smrznuto al evo mamine oci kaze da moze smrznuto pa ga necu ni traziti....
moja mama pravi domace lisnato tjesto al se cijeli dan pegla s njim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




Dinkica -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 16:34:51)

mlenium, pite a i buredzike zaledis tako sto ih stavis na tacnu koja moze stati u zamrzivac, mozes ponoviti par puta jer meni dio zamrzavanje nije nesto velik (tri ladice), tek kad se zaledi kroz sat-dva strpas ih u kesice. 




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (29.7.2010 16:36:50)

mozes u tepsiju da zamrzes a mozes i fino kad ih pravis poredjas na foljiu uglavnom pravila milon puta provjereno jos se niko nije otrovao[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (3.8.2010 15:17:16)

mamineoči ,treba li s emljeveno meso prije izdinstat ili onako sirovo u tjesto stavljat.nekako mi se čini da se sirovo ne može ispeć za 25min?




Malenaoduvijek -> RE: Recepti,recepti (6.8.2010 15:26:39)

Ja vas jako dugo pratim, ali nisam do sada nikada pisala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].Sad citam vase recepte pa sam dobila inspiraciju da i ja napisam jedan, nije komplikovan.
Na puteru ili margarinu izdinstate sitno sjeckani luk, dodate pileci file izrezan na kockice ili neko mljeveno meso ( ja vise volim file). U to dodate pileci temeljac i pustite da se malo dinsta.Onda dodate prasu i mrkvu (izrezanu naravno) i pustite da se fino krcka.Ovamo skuhate rizu ( posebno) i pri kraju je dodate u ovaj sataras.Naravno dodate zacine( so, biber , sta ko voli jos).Nije komplikovano, a i ne treba puno vremena da se napravi
Prijatno!




Mamarica -> RE: Recepti,recepti (10.8.2010 9:31:46)

IZVORNA PORUKA: mamine oci

mantije

sto se tice lisnatog tjesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa
u meso stavim malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno seckanog luka
lisnato tjesto u pavovanju dodju dvije  polocice da ih tako na zovem
pobrasnim povrsinu gdje razvlacim tjesto
znaci prvo razvucem jednu plocu od prilike da pravugaobik bude 20x20
isjecem na kocke
u svaku kockicu malo mesa savijes dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici,ispadnenegdj od 40-45mantija od jedne plocie tjesta postupak ponovis i sa drugim djelom tjesta redjas u tepsiju ili pleh
ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm
nadam se da sam uspjela obijasnit nekako bolje objasnavam uzivo kad zavrsis malo nauljis mantije



Mantije izgledaju divno i ukusno, ja bih molila odgovor na slijedece: je li ovo gore 20x20 cm? Ako jeste kako onda izadje 40 mantija od jednog? Kolike budu otprilike te kocke kad se izrezu? Izvinjavam se, ali nikako nisam mogla skontati na koliko se razvuce tijesto, da lli bude tanko kao jufka i sl?

Hvala!




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (10.8.2010 9:39:24)

to je dimenzija odprileke moze sto vise i tanje razvuces to bolje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]budu male kockice a neko pravi i vece bitan je ukus[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




moja barbika -> RE: Recepti,recepti (11.8.2010 16:11:17)

http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva/2006/06/13#284526
lijep i ukusan a veoma lako ga je napraviti




emma.L -> RE: Recepti,recepti (11.8.2010 16:46:24)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (11.8.2010 16:54:14)

IZVORNA PORUKA: emma.L

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  
Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.


da kalja od krompira[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ili ti krompirova čorba

ja je uglavnom pravim sa faširanim junećim mesom a ima varijanata i sa junećim flamom....

evo kako je ja pravim....

moj mili pretis lonac omogućava mi brz pripravak iste amože i u šerpi naravno....

u šerpu staviš ulja i na njega staviš 2 manje glavice crvenog luka isjeckanog na kockice...propižiš malo da luk porumeni i na to doadaš oko 300 gr faširanog junećeg mesa da se malo proprži sa lukom.

zatim ubaciš 1-2 mrkce isječene na kolutove, 1 šehno bijelog luka ili popolovljeno ili usitnjeno ( ja ga polovim pa koga zapadne u tanjiru polovica izbaci ga[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) a šmek je nazmjenjiv.

narežeš peršunovog lista i lista celera ako voliš ukus istog ( bez celera se može)

dodaš malo vode da to ''pihtija'' i dodaš začine, so, biber, vegeta ( ako je koristiš) malo aleve paprike i malo paradajz sosa iz tube da bi ti bilo gušće ( jer ja ništa ne zapržavam a neko i to radi kalji od krompira)

na sve ovo dodaš oko 600-700 gr krompira oguljenog u isječenog na četvrine ili čak šestine ako je veći krompir.....
naliješ toplom vodom i pustiš da se kuha...

ja to sve fino u pretis zgombam ovim redoljedom i nakon što propišti pustim ga 15 minuta i to je to.

Mi u ovu kalju volimo staviti kašiku pavlake kada je jedemo...a često puta uz istu samo jogurt pijemo. I nezamjenjiva je hrana sa domaćim hljebom onako mlakim....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




emma.L -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 11:30:26)

Hvala ti Hanady, dakle nešto poput gulaša, samo sa mljevenim mesom. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




m.i.n.a. -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 11:39:05)

Evo i mene sa jednim pitanjem..zanima me kako vi omeksate junece meso?neki dan me svekrva zove veli bil ja kupila meso od jedne njene rodice,eto kolje a trebaju joj pare za ramazana pa sevap i ja uzmem..meso nije staro,vidi se po njemu i kod nje kad sam jela stvarno se stopilo al meni nece pa nece,isto zila..najgore sto nemam pretisa(dobicu na posklon pa ga ne kupujem al da je potreban i zahvalna stavr jeste vala)..




mube -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 11:45:28)

ja junece meso obicno malo duze dinstam ili kuham na laganoj vatri,bude super ukusno i uopste nije zilavo...




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 11:46:06)

ono što želiš da spermim očisti od žilica i bijelog masnog dijela nožem, onda fino potopi u mlijeko neka stoji jedno 2 sata....

u šerpu stavi meso izrezano na komade za pečenje neka srednja veličina komada...šerpi poulji pa meso malo sa svim strana propži...dodaj so ili vegetu i onda podlij u šerpu vode...ali dodaju stalno vodu po 1,5 dl i tako dok se dobro ne upihtija....na laganoj vatri sa zatvorenim poklopcem šerpe da fino upari.

nakon ovako sremljenog mesa možeš ga zapeći u rerni sa povrćem, krompirom ili rižom.....

ako želiš možeš ga na šnicle narezati pša isto potpopiti u mlijeko ali prije toga ga istuci čekićemn za šnicle....
nakon što izvadiš iz mlijeka namaži jednu stranu senfom i stavi u teflon tavu da pržiž...na ulju i luku...
kada ga ispržiš opet podlij malo vodom da se stvori saft i eto super tučak....

i da treća varijanata...nareži na sitne kockice, potpopi u mlijeko.
Onda u jedan tanjir stavi malo brašna pa samo te kosckice porvaljaj kroz brašno...
ovo sremi kao sitni ćevap...znači luk, mrkva, peršun, soso paradjziz i začini ...eto nadam se uspjet ćeš.




Skvo RR -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 11:49:06)

Ako si vec u kuhanju stavi malu kasikicu sode bikarbone.




w.pooh -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 13:15:36)

Je li gustin i gusnel isto? Nikada to nisam koristila, a našla jedan recept za kolač i treba mi 30 g gusnela[sm=zmeden.gif]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 13:51:09)

IZVORNA PORUKA: w.pooh

Je li gustin i gusnel isto? Nikada to nisam koristila, a našla jedan recept za kolač i treba mi 30 g gusnela[sm=zmeden.gif]





jest isto je smo razliciti proizvodjaci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (12.8.2010 15:10:05)

trebaju li se ove mantije pouljit po vrhu prije pečenja,i treba li nauljit meso u kockicama i treba li podmazat tepsiju?




Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>