Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (11.8.2010 16:54:14)
|
IZVORNA PORUKA: emma.L [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak. da kalja od krompira[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ili ti krompirova čorba ja je uglavnom pravim sa faširanim junećim mesom a ima varijanata i sa junećim flamom.... evo kako je ja pravim.... moj mili pretis lonac omogućava mi brz pripravak iste amože i u šerpi naravno.... u šerpu staviš ulja i na njega staviš 2 manje glavice crvenog luka isjeckanog na kockice...propižiš malo da luk porumeni i na to doadaš oko 300 gr faširanog junećeg mesa da se malo proprži sa lukom. zatim ubaciš 1-2 mrkce isječene na kolutove, 1 šehno bijelog luka ili popolovljeno ili usitnjeno ( ja ga polovim pa koga zapadne u tanjiru polovica izbaci ga[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) a šmek je nazmjenjiv. narežeš peršunovog lista i lista celera ako voliš ukus istog ( bez celera se može) dodaš malo vode da to ''pihtija'' i dodaš začine, so, biber, vegeta ( ako je koristiš) malo aleve paprike i malo paradajz sosa iz tube da bi ti bilo gušće ( jer ja ništa ne zapržavam a neko i to radi kalji od krompira) na sve ovo dodaš oko 600-700 gr krompira oguljenog u isječenog na četvrine ili čak šestine ako je veći krompir..... naliješ toplom vodom i pustiš da se kuha... ja to sve fino u pretis zgombam ovim redoljedom i nakon što propišti pustim ga 15 minuta i to je to. Mi u ovu kalju volimo staviti kašiku pavlake kada je jedemo...a često puta uz istu samo jogurt pijemo. I nezamjenjiva je hrana sa domaćim hljebom onako mlakim....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|