Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: mama75 Hm to je vec tezi dio. Mi smo mala firma i imamo externo advokata, tako da bih njega morala pitati za te stvari. Ali obzirom da je u firmi zaista sve po zakonu i pravilima, mozda imam sanse da se izvucem. Hajde me samo malo uputi molim te na sta da se pozovem, jel na zakon o radu ili sta? hm... milim jedino u vezi čega možeš pitati za isto je iz zakona o radu... jer se parvilnikom o radu ili kolektivnim ugvorom raspoređuju dani koji su plaćeni a može se odsustvovati...savki pravilnik te dane rapoređuje u drugačijem broju...znači zavisi do fimre...al se isti mogu koriti samo u toku jedne klendarske godine. zakon o radu Clan 46. Zaposlenik ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu place do sedam radnih dana u jednoj kalendarskoj godini - placeno odsustvo u slucaju: stupanja u brak, porodaja supruge, teze bolesti i smrti clana uze obitelji, odnosno domacinstva. Clanom uze obitelji, u smislu stava 1. ovog clana, smatraju se: supruznici odnosno vanbracni supruznici, dijete (bracno, vanbracno, usvojeno, pastorce i dijete bez roditelja uzeto na izdrzavanje), otac, majka, ocuh, maceha, usvojilac, dedo i nana (po ocu i majci), braca i sestre. Zaposlenik ima pravo na placeno odsustvo i u drugim slucajevima i za vrijeme utvrdeno propisom kantona, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Eh sad... ovo što je ''prodato'' pod slobodne dane u slučaju vanrednih situacija za majke sa djecom do 7 godinae..je nešto skorz drugačije... Naime to je u sakldu s azakonom o zašitit i spašavanju ljuid i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda. Ovaj zakon daje pravo civilnim zaštitama za mobilizaciju ljudi u ove svrhe navede zakonom. pa to sve glasi ovako Članak 11. U zaštiti i spašavanju dužni su sudjelovati radnosposobni građani od 18 do 60 godina života (muškarci), odnosno od 18 do 55 godina života (žene). No nas niko nije mobilzirao za spašavanje, mi samo idemo na posao za koji dobivamo plaću i nema opasnosti za nas ako odemo na radno mjesto. a ovo da su majke sad jecom do 7 godina oslobođene radne obaveze nema nigdje zakonom rečeno ali ima ovo Članak 12. U civilnu zaštitu ne raspoređuju se: 1) osobe na službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Oružane snage BiH) 2) službenici i namještenici tijela unutarnjih poslova, pripadnici policije i kazneno- popravnih zavoda 3) trudnice, majke i samohrani roditelji koji imaju jedno dijete mlađe od sedam godina života, odnosno dvoje ili više djece mlađe od 10 godina života, kao i skrbnici djece bez roditelja tih godina života 4) skrbnici starim i iznemoglim osobama 5) osobe proglašene nesposobnim za služenje u civilnoj zaštiti. U skladu sa ovim...možeš se nadati da je tvoj poslodavac u Parvilniku o radu napisao...da u skladu s ačlanom 46. Zakona o radu majci sa djetetom do 7 godina (odnosno dvoje ili više djece mlađe od 10 godina života,) u slučaju proglašenja stanja prirodne i druge nesreće daju se plaćeni dani odustav u trajanju od _ dana( ili dok se ne povuče odluka o proglašenju istoga) Eto nadam se da vam je jasno da slabo tko to ima u pravilniku... i da ovo što cijeli dan spominjete sa djecom do 7 godina ne vrijedi tek tako jer se to odnosi smao na obavezu oslobađanja do mobilizacije u ovim situacijama