|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   [Obrisana poruka]
19.8.2010 13:34:34   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 176
   [Obrisana poruka]
19.8.2010 15:40:16   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna veza do poruke: 177
   RE: zimnica
19.8.2010 18:57:18   
ena0002
IZVORNA PORUKA: Hanady RR


a džem ob borovnica.....

najprije da kažem da na 1 kg bornovnica ide 1 kg šećera

operete bornovnice i fino stavite u jednu šerpu oa pomješate sa šećerom....

onda pustite da stoji onako  jedno 4-5 sati...sve povrmeneo mješati da bornovnice puste sok i pomješa se sa šećerom....

nakon toga perioda staviti na vatru laganu i kuhati nekih 15-20 minuta da se sve lijepo ukuha.....

e nakon toga sipati u tegle....
e nakon toga nasuti vou u šerpu pa staviti tegle da jedno 5-6 minuta u u toj vodi kuhaju....

poklopiti i obavezno zamotati tegle u novinu i staviti na hladno....

bornovnice mogu pormjeniti boju...novina okolo tegle to ne dozvoljava...
eto gauser posted image


Ja slicno pravim, ali na 2 kg borovnica stavim 1,5 kg secera jer mi bude prejako na mjeru 1:1 i ostavim preko noci da stane i kad prokuha kuham nekih max do sat vremena, vruce natrpam u vruce tegle.
Ovo super ide sa sutlijom user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 178
   RE: zimnica
19.8.2010 19:35:43   
magnolija*
Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 179
   RE: zimnica
19.8.2010 20:52:43   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: magnolija*

Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx



da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.

E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimouser posted image to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.

e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.

oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 180
   RE: zimnica
19.8.2010 20:57:36   
Hanady RR
džem od drenjka....

omjer mi je 2 kg drenjaka -500 gr šećera
drenjke operemo i slavimo u veliku posudu na šporet na laganu vatru i mješamo dok ne omekšaju i ne počnu se sve košpice ovajat.

kad sve smekša, bukvalno se skašaju onda fino cjedimo...
ja sjedim kroz platnenu pelenu..

sok koji se dobije iz ovoga  stavi se u šerpu sa šečćerom i ukuhava na laganoj vatri do željene gustioće.

toplo se sipa u sterilisane tegle i dobro se zatvori i ostavi na hladno mjesto....

e sad ovo je ustavri više marmelada.....nego džem....



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 181
   RE: zimnica
23.8.2010 19:15:40   
ena0002
Hanady imas li recept za sok od borovnica ?

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 182
   RE: zimnica
23.8.2010 19:29:31   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: ena0002

Hanady imas li recept za sok od borovnica ?

ja na 1 kg borovnice stavim 1.500 kg šećera i na oprane bornovnice porsšem taj šećer i 1 limuntos...i onda ''tucam'' to drugom šerpom u velikoj zdjeli ...e kad ih smelšam onda ostavim da stoje 24 sata....i nakon toga sve stavim u šerpu pa ukuhavam oko 25 minuta...ja pravim sirup pa ga samo tako ukuhanog pocjedim kroz onu sitku standardnu za čaj....kad ga koristim razblažujem sa vodom....
sipam u staklene flaše vruć sirup u hladne sterilisane flaše i držim u frižderu.



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 183
   RE: zimnica
25.8.2010 12:24:02   
ena0002
Hvala Hanady...ja dok nabavih recept mama vec napravila sok user posted image user posted image user posted image ...ali od viska glava ne boli user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 184
   RE: zimnica
26.8.2010 20:50:45   
kupina
pozzzz...kako pravite sos od paradajza

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 185
   RE: zimnica
26.8.2010 21:00:59   
ena0002
IZVORNA PORUKA: kupina

pozzzz...kako pravite sos od paradajza

Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu kupina)
Neposredna veza do poruke: 186
   RE: zimnica
26.8.2010 21:02:10   
bebbe RR
Pozdrav, ženice!
Nedavno sam vas na ovoj  temi pitala da li iko ima iskustva sa pravljenjem marmelade od sljiva (ili bilo koje), bez secera i bilo kakvih konzervansa, samo sa želirnim sredstvom od morske alge agar agar. Niko mi nije odgovorio, ali, našla sam recept i napravila najbolju marmeladu ever, pa ako vas zanima, ovako -  10 kg šljiva (toliko ih je bilo nakon vađenja košpica) sam malo po malo izmiksala štapnim mikserom. Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.
Na ovaj način se dobije daleko manje marmelade nego kada se pravi sa šećerom, ali udio voća je gotovo 100%, a ukus je fantastičan, kao i boja. Pa, eto, ako je neko zainteresovan...

A sada opet pitanje:
Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos?
isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...



_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu kupina)
Neposredna veza do poruke: 187
   RE: zimnica
26.8.2010 21:08:17   
kupina

IZVORNA PORUKA: ena0002

IZVORNA PORUKA: kupina

pozzzz...kako pravite sos od paradajza

Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min

jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 188
   RE: zimnica
26.8.2010 21:10:38   
ena0002
IZVORNA PORUKA: kupina


jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega

Ne treba, a mozes stavljati u manje tegle pa kad otvoris teglu stavi je u frizider. Ja na slican nacin pravim kompot od breskvi i bude extra i sto je najvaznije moze duuuuugo da stoji u spajzu a da se ne promjeni

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu kupina)
Neposredna veza do poruke: 189
   RE: zimnica
26.8.2010 21:11:56   
ena0002
IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.

A sada opet pitanje:
Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos?
isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...



Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min user posted image  ,da se prije ne pokvari tako user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 190
   RE: zimnica
26.8.2010 21:16:42   
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: ena0002

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.



Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min user posted image  ,da se prije ne pokvari tako user posted image


Hvala za recept.
Kuham dvije minute zato što kuhanje nije oblik konzerviranja hrane. Dakle, svjedeno je, glede kvarenja, kuhaš li dvije ili dvjesto minuta, a kraćim kuhanjem sačuvaš više vitamina i ostalih hranljivih tvari koje su možda termolabilne.
Ja sam i prošle godine pravila marmeladu bez šećera, koji jeste kozervans, pa evo, danas smo otvorili posljednju teglicu iz te ture, avgust 2009, i odlična je. S tim da sam prošle godine upotrijebila malo fruktoze i obično sredstvo za želiranje. Ali, ove godine mi je još ukusnija.



_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 191
   RE: zimnica
26.8.2010 21:19:36   
ena0002
A sta ti je taj agar agar prah user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 192
   RE: zimnica
26.8.2010 21:22:19   
bebbe RR
Agar agar prah je sredstvo za želiranje koje se dobija od moorske alge, za razliku od običnih sredstava za želiranje, koja se dobivaju od životinjskih kostiju, izmedju ostalog. Na tržištu je u obliku praha i ljuskica. Da djeluje mu nije potreban šećer, zato je meni super izbor. Ima ga u bolje opremljenim samoposlugama, kao i u prodavnicama zdrave hrane. 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 193
   RE: zimnica
26.8.2010 21:27:30   
ena0002
Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 194
   RE: zimnica
26.8.2010 21:29:43   
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: ena0002

Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati user posted image


Ma, i moja mama je to tako uvijek pravila. I dobro jee i ukusno, naravno. No, eto, ja se trudim da jedemo što zdravije i baš izbjegavam šećer koliko god je to moguće, jer od njega fakat nema ništa dobro, osim praznih kalorija. A svakako ga se pojede previše kroz razne druge stvari;))))


_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 195
   RE: zimnica
26.8.2010 21:41:36   
kupina

IZVORNA PORUKA: ena0002

Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati user posted image

kod mene bestilja ima od prosle godine...bas ga i ne volimo,al eto da se sljive iskoriste,al ovaj bebbin recept je dobar,valja isprobati

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 196
   RE: zimnica
26.8.2010 21:57:48   
magnolija*
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: magnolija*

Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx



da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.

E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimouser posted image to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.

e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.

oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.user posted image



hanady, moze li se ovako isto napraviti i dzem od bresaka ? istu mjeru, isto sve?


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 197
   RE: zimnica
26.8.2010 22:13:14   
bebbe RR
Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 198
   RE: zimnica
26.8.2010 22:19:46   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.

user posted image
tačno ovako...ja nikada nisma od breskvi pravila...ali sam na ovaj princip pravila od kruški i jabuka i malina pa eto porbja nam ti i breske da znamo kako je dobar i takouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 199
   RE: zimnica
2.9.2010 16:13:14   
magnolija*
kontam probat od bresaka napravit, pa javim kakav je ispao ... al  vrijedna zena nikako da se nakani  user posted image

kako kiselite paprike ? jel se mora stavljati ona esencija, sirce ili sta vec?



_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Jaslice ili teta čuvalica
пеперутка16

Da li biste radije upisale dijete u jaslice ili angažovale tetu čuvalicu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *