zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


nikka -> zimnica (4.9.2008 12:09:47)

Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima.
Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...




Happy -> RE: zimnica (4.9.2008 12:35:48)

Ja ne pravim ništa... Ali ću ove godine aBd, kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni  paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Treba zabraniti da se pred[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image] priča o hrani [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Blue rose RR -> RE: zimnica (4.9.2008 14:15:20)

Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.




lejlaze -> RE: zimnica (4.9.2008 14:19:05)

IZVORNA PORUKA: Happy

kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni  paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


mi zovemo tursija




Aminad -> RE: zimnica (4.9.2008 14:29:04)

A kako to pravite? Tursiju?

Ja uglavnom pravim onu šarenu salatu sa izirendanim kupusom i ostalim povrćem. Još nisam, poslije ramazana ću!




nikka -> RE: zimnica (4.9.2008 14:34:35)

Turšija je sve to isto samo cijelo povće(krastavci,zel.paradaiz,mohune i sl) ili na veće komade kupus,mrkva,karfiol,netko voli tako,netko isjeckano,odnosno izrendano.




Happy -> RE: zimnica (4.9.2008 14:43:26)

JOJ jeste turšija je to... Šta bih sada dala za samo malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Ja volim sjeckano[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Aminad -> RE: zimnica (4.9.2008 14:48:16)

Skontala sam, hvala!




Mara -> RE: zimnica (4.9.2008 15:22:40)

Ja i svekrva smo neku večer pravile malo džemova, slatka i marmelada iz novina[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Uglavnom džem od šljiva je bio, i to smo očistile šljive od koštica,  i izmiksala ih u multipraktiku do neprepoznatljivosti, u kašu, u kuhala jedno 2 i po sata , na 3 kg smo stavile cca 200 gr šećera, . Džem je ispao pravo crn, bez konzervansa bez ičega ,  kao onaj od Podravke, a što ja njega voliiiim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Slatko od smokava je se kuhalo u vinu-sutra ide recept
Marmeladu od smokava :  Smokve (one zelene)  se ogule  is tave kuhati sa malo vode jedno 15 minuta , kad se raspadnu stavi se sok od 2 limuna i korica( limun neprskani naravno), e sada mi smo pogriješile jer smo stavile Džemfix, a tek kasnije smo vidjeli da ne treba jer u smokvama valjda ima nekog prirodnog konzervansa i toga šta ga zgušnjava.
U naravno marmelada od kupina( zamrznutih) bresaka i krušaka- za ovo ist recept iz novina.

Malo je reći da meni se čini ništa od ovoga zime neće dočekati već smo maznuli po teglicu svega [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mamsi -> RE: zimnica (5.9.2008 8:57:18)

Sad ništa ne pravim,ali kad sa svojima živjela pravili smo sve moguće salate,kiselili kupus,ajvar,pekmez,pinđur,i te sam dane tako voljela,




Amela V. -> RE: zimnica (5.9.2008 18:46:53)


IZVORNA PORUKA: maryam amina

Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Ni ja ne pravim zimnicu, obicno se "ogrebem" za kisele paprike od dajdzince a za ajvar od kume [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
To je ono sto najvise i jedem




nikka -> RE: zimnica (6.9.2008 16:45:53)

Jao,jao nitko ništa nepravi od zimnice,izgleda da se sve grebete od mame ili svekrve.
Eh ja sam danas bila vrijednica i napravila ajvar,13 teglica po kg.
Ali pečenje i guljenje paprika me dokrajčilo,od pon. idem dalje po paprikama,kupusu,mrkvi...




Romali -> RE: zimnica (6.9.2008 22:14:49)

Nikka i ostale 'zimnice', svaka vam čast [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Mene sad lijepo stid od vas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]. Volim pojesti sve to,a nikad nisam ni gledala kako se pravi, shame on me.




suncan_dan -> RE: zimnica (6.9.2008 22:40:31)

mi volimo isto ajvar i kisele krastavce.........njam njam




bebacha -> RE: zimnica (7.9.2008 18:36:47)

IZVORNA PORUKA: nikka

Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima.
Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...

 


ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve




Mara -> RE: zimnica (8.9.2008 9:19:38)

Evo mene sa receptima iz novina [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], dakle:
Miješani pekmez:
50 dag krušaka
50 dag bresaka
50 dag malina( svježih ili zamrznutih, mada sam ja stavila kupine pa je bilo fino tamni pekmez)
sok 1 limuna
70 dag šećera

Oprane kruške i breskve oguliti, i narezati na kriškice, izvagati težinu. Dodati 1 dcl vode i limunov sok, kuhati 15 min. Ubaciti kupine/maline i kuhati 5 min. Sada na svaki kg ove smjese ide po 1 dcl vode, a to je cca 1,5-2 dcl vode na ovo, ubaciti šećer, i tijekom kuhanja od 30 min skidati pjenu sa vrha. Uliti u staklenke.

Slatko od smokava:
Oprati 1 kg zrelih telenih smokava, narezati i kuhati sa 1,5dl bijelog vina, da se tekućina ispari. Primješati 70 dag šećera i 2-3 kašikice linunovog soka, kuhati 30 min i uliti u staklenke.




nikka -> RE: zimnica (8.9.2008 11:35:37)

IZVORNA PORUKA: bebacha 


ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve


Cvekla:
6kg cvekle
3l vode
600gr. šećera
150gr. soli
1dcl esencije
Priprema:
Cveklu oprati, obariti,ohlađenu oguliti i isjeći na kolutove.
Prokuhati 3l vode sa šećerom,soli i esencijom,dodati cveklu i neka ključa 15 min.
Kada se malo ohladi staviti cveklu u teglice i sipati vodu u kojoj se kuhalo.


Sok od jabuka i mrkve:

5kg.jabuka
2kg mrkve
4kg šećera
100gr. limuntosa

Priprema:
Oguliti i isjeći na veće komade jabuku i mrkvu, nasuti vode da se potopi i kuhati dok neomekša.
Kad se malo ohladi izmiksati u blenderu zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo.
Dodati šećer i limuntos kratko prokuhati.
Dobije se od 10-13l soka,vruć sok sipati u vruće,sterilisane boce i zatvoriti originalnim čepovima.





suncan_dan -> RE: zimnica (9.9.2008 1:08:48)

ja licno nevolim kad je presladak sok, i mam ovaj recept:

sok od jabuke:
2kg jabuka 40g secera i jedno 1,3 g Sorbinkiselina (Emulgator E200 ili Hexadiencarbonkiselina)

jabuke izrezat na kockice ubacit ih u posudu i zgnjecit i 1l vode dodat, to na srednjoj temperaturi kuhat 10min. kroz jedno fino sito protjerat, sok uhvatit u posudu i dodat secer i prokuhat, odma kad se skine s vatre stavit sorbin. i sok u flase (koje su izkuhane) stavit.

Neotvorena flase moze da drzi 1 godinu dana





vildana26 -> RE: zimnica (9.9.2008 13:45:00)

Ja svake godine obavezno sa svojom mamom pravim turšiju i ajvar, a džemove kupujemo.
TURŠIJA (svakog povrče po jedno 2-3 kg)
-krastavci
-zeleni paradajz
-sitne paprike
-karfiol
-mrkva
-može i kupus na krupnije komade sječen

Sve se ovo u redovima slaže u tegle (veće) posipa biberom u zrnu i ubaci se još i malo kopra radi mirisa, onda se zalije sa predhodno pripremljenom smjesom od 5l vode hladne, ne prokuhane, u koju se stavi 1 fildžan šećera, 2 fildžana soli, jedna kesica vinobrana, i 1,5 fildžan esencije. Sve se to promješa i zalije povrće.Pritisne se u tegla, i za jedno 10- tak dana se jede...

P.S. Pečene roge za ajvar se najbolje gule ako ih odma po pečenju stavite u najlonske kesei dobro svežete da se potpare, kad odstoje jedno pola sata, istreset ih u zdjelu hladne vode, i tad kožica maltene sam spada.

Eto to su mamini trikovi, pa ako vam se da pokušajte




mamabb -> RE: zimnica (29.9.2008 9:34:05)

Ja sam samo sebi pravila sok od grožđa i samu sam sebe iznenadila kako je dobar ispao, a za džemove i kiselinu ću da se šlihtam: malo od mame, malo od svekrve. Već sam pokupila po teglicu da isprobam šta mi se sviđa pa ću u pohode na zimnicu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Nedi -> RE: zimnica (17.8.2009 11:33:15)

Ponadala sam se da ću ovdje naći ispisane stranice i stranice...Ove godine nam je grožđe jako rodilo i planiramo praviti sok, zanima me da li neko ima još neku ideju za nešto od grožđa a da nije pekmez?





tea lana -> RE: zimnica (17.8.2009 11:53:03)

kad mi je najbolje da pravim tursiju ja sve mislim da mi je suvise rano sta vi mislite




Nedi -> RE: zimnica (17.8.2009 11:57:26)

To obično moji prave a mi se ogrebemo, mislim da prave u drugoj polovici septembra. Ove godine ćemo zajedno praviti turšiju, sok od grožđa, sos od paradajza, ajvar i kiseli kupus. 




tea lana -> RE: zimnica (17.8.2009 11:59:43)

Hvala ti Nedi ma i moji prave ali ove godine hocu ja sama da napravima a da oni ne znaju pa da im to tako gotovo iznesem na sto.




mama_debeljuca -> RE: zimnica (27.9.2009 22:28:16)

Jeste li napravile zimnicu, vrijednice moje?[sm=smiley1.gif] Ja još uvijek nisam, a plan je pao [sm=smiley36.gif] Htjela bih da pravim ajvar, ali kako nikada sama nisam to radila, ne mogu da se ukanim. Veliki mi zahmet, ali hoću da pokušam. Jeste li vi pravile ajvar i kako ga pravite, recept? Negdje sam čitala recept od samih paprika, bez patlidžana, jel iko tako pravio?




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>