RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


DM -> RE: zimnica (4.10.2009 0:25:00)

Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj!
Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi...
ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj




leli§ -> RE: zimnica (4.10.2009 0:28:07)


IZVORNA PORUKA: doublemum

Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj!
Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi...
ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj



draga hajde me usvoji [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] svaka cast!!!ja se divim svakoj majci koja pored obaveze malene bebice, supruga i kuce ima vremena za jos svatsa...stvrano svaka cast[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Nunichi -> RE: zimnica (4.10.2009 0:28:56)

IZVORNA PORUKA: leli§

ne moze Vegafruit...to je varanje...moras sama da "izgazas"[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] moze li ona kasica od sljive ili kruske? ti ponesi teglu a ja i Zarica cemo se pobrinuti da se vratis kuci bez tegle [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif]


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] E moze i tako...toliko se mogu potruditi. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




DM -> RE: zimnica (4.10.2009 0:31:08)

Ma i ja sam bila rekla ove godine neću ništa-može me zaobići, zbog bebice, a onda mi opet djece žao, naročito kad maleno pođe jesti voće već će biti zima, tako da ću ja samo kompote izvlačiti- bolje i to nego gotove kašice( ako sam već u prilici)




mišur -> RE: zimnica (4.10.2009 21:59:42)

Svaka vam čast, ženice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Pravo me sramota kad vidim šta vi sve pravite!
Ja nisam ništa- grebem se kao i uvijek od mamu i sveki, a i da sam voljna i da znam praviti neku salatu, onda bi to samo bio kiseli kupus, jer to jedino i volim!
Sreća pa moji i sveki nakisele tonu kupusa, pa smo mirni[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Nego, ja sam se priključila vama vrijednicama jer mi treba jedan savjet..
Ko zna na koji način se može zamrznuti cvekla?
Imam par kg domaće i sačuvala bih je za sok, ali ne znam kako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ne bih da je kuvam za salatu, nego baš da ostavim za sokić Luki...
Ako neko zna, neka se javi...




lely -> RE: zimnica (4.10.2009 23:50:33)

IZVORNA PORUKA: leli§

lely mozes li mi jos napisati koliko vremean trebaju da stoje ove paprike dok se ne ukisele? i obicne kisele i ove punjene sirom... ja sma ukiselila kao sto rekoh malkice kupusa...sinoc smo malo jeli ali se nije bas ukiselio skroz onako kako ja volim...ali je bio dobar i bas sam sretna jer mi je to bilo prvi put da radim [sm=smiley1.gif]


Joj za to ti nemam pojma,ali znam da zavisi od toplote,naravno ako je toplije ukiselit ce se brze,ali zato ih odma trebas prebaciti na hladnije mjesto da se ne prekisele.
Ja jos nisam nista kiselila,jos mi je toplo,jer ako bi sad to uradila morala bi drzati u frizderu da mi ne propadnu.Tako da cu cekati hladnije dane,mozda kraj oktobra,sve ukiseliti i smjestiti u podrum gdje temperatura ne varira.




acudesa -> RE: zimnica (8.10.2009 16:10:28)

IZVORNA PORUKA: Maida RR

Kisele paprike
 
Crvene paprike ispeces i ogulis.
Isjeckas dosta bijelog luka i persunovog lista, posolis i sad zavisi od kolicine paprika, ali ja sam na dvije vrece crvenih paprika stavila jedan fildzan one kiseline, sto je u malim bijelim flasicama, to je bas ona zestoka kiselina.
To pomijesas sa tim lukom i persunom
U ciste suhe tegle stavljas paprike pa na vrh prsta te smjese i tako redas do kraja, pritisnes teglu onim plasticnim poklopcima sto se kupe za salatu i zatvoris teglu. To moze stojat par dana dok ukisne i moze se jesti. Ja bolje paprike u svom zivotu nisam jela.

A ima i drugih recepata, ja sam ove probala prosle godine i toliko mi se svidjalo da sam odlucila samo to napravit, imam jos neku teglu ja mislim da nismo sve pojeli

hoću ovo da probam-sipa li se voda ili samo onako?




acudesa -> RE: zimnica (9.10.2009 15:47:17)

?????????? zna li iko?




acudesa -> RE: zimnica (9.10.2009 20:49:35)

nije vam fer, ostat ću bez paprika zbog vas[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Golubica -> RE: zimnica (9.10.2009 21:53:54)

Evo ja upravo zavrsila sa karfiolom.

Vidim da mnoge koriste vinobran i esenciju. Ne bih da vam pametujem, svako ima svoje ali jeste li pokusale sa alkoholnim sircetom?

Ja sam i krastavice, a i sada karfiol pravila na sljedeci nacin.
Prokuham 1 litar alkoholnog sirceta i 3 litra vode. U tegle slozim povrce i u svaku teglu naspem ovu prethodno prokuhanu smjesu. U svaku teglu dodam po malu kasicicu soli i secera i zatvorim teglu. Zatim tegle stavljam u serpu sa vodom koja kuha i pustim da stoji u serpi dok ne "prokuha" odnosno dok sav zrak ne izadje iz tegle, ustvari pasterizujem.

Na ovaj nacin moja mama pravi zimnicu vec nekoliko godina. Salata zaista bude ukusna, dugo moze stojati, a i nema puno hemikalija u sebi.




Anushka -> RE: zimnica (31.10.2009 14:33:54)

golubice, ovo sa karfiolom super, ja cu vjerovatno tako uraditi ovih dana jer u tursiji volim jedino karfiol:)
a danas sam pravila nesto sto sam probala kod svoje mame a mm pojeo teglu, pa prepisala. samo sam duplo smanjila mjere jer nemam toliku serpu:

1kg mrkve
2 kg paprika
2 kg zelenog paradajza
svezanj svjezeg persuna
par cena bijelog luka
2-3 kasike soli
2-3 kasike esencije
pola litra ulja

svo povrce ocistiti i isitniti na komadice, mrkvu na kolutove a ostalo na kockice, listice kako hocete
u pola litre ulja dinstati mrkvu pola sata
dodati paprike i dinstati jos 10 minuta
dodati paradajz i dinstati jos 10 minuta
dodati sol, persun i bijeli luk (isitnjen) i jos 15tak min dinstati dok ne pusti vodicu skoro do vrha povrca
dodati 2-3 kasike esencije i stavljati u tegle - 7 tegli od ove kolicine izadje

mm voli sataras a ovo je nazvao kiselim satarasom i kaze da bolje nije jeo ne sjeca se kad, a posto je od punice, ne bi je hvalio bezze:)




leona81 -> RE: zimnica (31.10.2009 20:06:53)

mi dobili zimnicu od svekrve , kisele paprike, cvekla, ajvar, dzemove od sljiva, sirupe od drijenjaka i grozdja, i plus ce kad dodje kod nas praviti mijesanu salatu jeeee




acudesa -> RE: zimnica (23.11.2009 15:40:28)

hitno je:)
propada mi kupus namjenjen za zimnicu:
1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegle[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
2.problem-ne znam kako ću[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
(možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)




Hanady RR -> RE: zimnica (23.11.2009 15:44:50)

IZVORNA PORUKA: acudesa

hitno je:)
propada mi kupus namjenjen za zimnicu:
1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegle[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
2.problem-ne znam kako ću[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
(možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)


najbolje je da naribaš kupus i staviš ga u tegle.
ja to ovako radim

na vreću kupusa ide dvije do dvije i pol šake soli. Kupus naribaš ( nožem ili reckom za kupus) u veliku posudu nasoliš i samo izmješaš malo rukama. pustiš da prenoći, uzmeš tegle napuniš ali jako guraš unutra da dobro napuniš tegle, na kraju staviš nešto čime ćeš pritisnut odozgo u tegli najbolje su plastične zvjezdice koje imaš kupit u verćim trgovinama i ostaviš jedno 3-4 sata da odstoji. kupus će još vode pustiti pa ga nemoj odmah zatvarati poklopcima, ako vidiš na nema vode dospeš onu slanu vodu koju je pustio do vrha tegle i zatvoriš. Mi taj već jedemo pristigao, a bure od 120 kg smo smjestili u garažu kupusa u glavicama.




sheri -> RE: zimnica (23.11.2009 15:45:26)

ja sam kiselila, kupus, paprike, zeleni paradajz, mrkva sitno izrezala u neku veliku posudu, posolila i ostavila preko noci da pusti vodu. sutradan trpala u tegle, mora se dobro nabiti, ostavila opet u kuci da prenoci i onda iznijela na balkon. ne znam jesam li pomogla[sm=smiley1.gif]




acudesa -> RE: zimnica (23.11.2009 16:36:09)

kako niste pomogle...hvala vam puno, ja sam pola pripremila-naribala, a ovo ostalo ću bogami u glavicama:) ne mogu više...
smo još jedno pitanje-hoću li ga držati na balkonu ili u hladnijoj prostoriji u stanu ili čak na toplom?
pliz, da mi ne propadne kad sam već sve pripremila




Hanady RR -> RE: zimnica (23.11.2009 17:33:46)

pa neznam gdje bi ga držala. ja sam na prozoru u predulazu ostavila 2 tegle  i one su već spremne za jelo ( nakon 15 dana) dok sam ostale snnijela u garažu gdje mi je ostava za zimnicu baš onako malo hladniji prostor da bi duže vremena trebalo da pristigne za jelo. E sad ako misliš brzo da ga počneš jesti ti to fino na balkon imat će dobar ukus jer je vrijeme idealno da se ukiseli na tenane ali brzo. bojim se da u stanu ne preksine brzo.




Ilhana RR -> RE: zimnica (8.12.2009 22:27:09)

Sa rizikom za napomenu od moderatora pisem ovde da nebi otvarala novu temu...

Ako hocete zdrave, neprskane hrane mozete sledece naci kod moje svekrve:

Grah 5 KM/KG
Domaci bestilj od sljiva 5 KM/KG
Domaci bestlji od jabuka 5KM/KG
Domaci pekmez od jabuka 5KM/KG
Suhe sljive (neznam cijenu jer mi je sveki nestala sa neta nesto, valjda internet zeza a mozda ima jos neki stvari pa vam javim jos ;) )

((Ima i rakije za obloge ako kome treba))




tea lana -> RE: zimnica (8.12.2009 22:29:44)

Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka




Ilhana RR -> RE: zimnica (8.12.2009 22:31:27)


IZVORNA PORUKA: tea lana

Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka


okej, zapisala sam pa da joj kazem kad se konektuje ponovo ;)




bebbe RR -> RE: zimnica (17.8.2010 23:11:49)

Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje?
Hvala svima.




Hanady RR -> RE: zimnica (17.8.2010 23:19:48)

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje?
Hvala svima.


ja marmeldu pravim tako što voće želiram samo šećerom. dodavanjem šećera u zavisnosti koje je voće želira se marmelada.
pa sad žao mi je sa ovim nemam iksustav....
ja sam neki dan pravila od borovnica
ja ne koristim nikakve konzervanse samo prirodno stelirisanje tegli, ukuhavanje šećera i čuvanje u tamnom papiru na tamnom mjestu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sara.at -> RE: zimnica (17.8.2010 23:33:03)

negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata
mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i
recept da mi napise jer rado bi to pravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 
ako netko zna pleaseeeeeee




Hanady RR -> RE: zimnica (17.8.2010 23:42:11)

IZVORNA PORUKA: sara.at

negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata
mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i
recept da mi napise jer rado bi to pravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  
ako netko zna pleaseeeeeee

ooooooo znam ja al to je malo kompikovanije al napišem ti kasnije recept




Hanady RR -> RE: zimnica (17.8.2010 23:49:34)

e saro....
ja imama čak tri načina kako ovo spremam za zimnicu...tačnije to su tri različita recepta prilagođena mojim uslovima onoga što imama i što volimo jesti....

jel te zanima paprika punjena sirom/ vrhnjem tim kako ti nazivaš ili narezane paprike sa tim vrhnjem ...šta želiš da ti pišem sad[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>