|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 25 [26] 27   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: zimnica
21.9.2013 15:49:26   
Mya_81 RR

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: draguljče

A evo i recept za zeleni paradajiz. Jede ga i naj ko ga ne voli, a u tu skupinu spadam i ja. U turšiji ga ne bih pojela ni kad bih morala.

KLIK


ja zeleni radim kao krastavice...
imama super recept...
i jedu ga svi...koji nikada zeleni pojeli nebiuser posted image
a turšiju više i ne radim...uvjek ostane...pojedinačno sve bolje odeuser posted image

evo copy sa prethodnih strana
kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


A taman dosla na temu da pitam za krastavce user posted image
Koliko stane u fildzan? Posto ja toga doma nemam.

Moja mama je stavila deci i pol esencije, i kaze da joj je previse kiselo. A ako ona kaze da je previse, onda mogu misliti kako bi meni bilo user posted image

Tako da ne znam koliko da stavim, imamo oko 5 kila onih malih slatkih krastavcica, a da ne bude prekiselo nego taman, kao iz prodavnice user posted image


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 626
   RE: zimnica
21.9.2013 18:46:50   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: draguljče

A evo i recept za zeleni paradajiz. Jede ga i naj ko ga ne voli, a u tu skupinu spadam i ja. U turšiji ga ne bih pojela ni kad bih morala.

KLIK


ja zeleni radim kao krastavice...
imama super recept...
i jedu ga svi...koji nikada zeleni pojeli nebiuser posted image
a turšiju više i ne radim...uvjek ostane...pojedinačno sve bolje odeuser posted image

evo copy sa prethodnih strana
kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


A taman dosla na temu da pitam za krastavce user posted image
Koliko stane u fildzan? Posto ja toga doma nemam.

Moja mama je stavila deci i pol esencije, i kaze da joj je previse kiselo. A ako ona kaze da je previse, onda mogu misliti kako bi meni bilo user posted image

Tako da ne znam koliko da stavim, imamo oko 5 kila onih malih slatkih krastavcica, a da ne bude prekiselo nego taman, kao iz prodavnice user posted image



evo izmjerih sa vodom...
5 supenih kašika je jedan fildžan

a to su oni kornišoni sitne krastavice..savršene za ovaj receptuser posted image
mada i sve durge super buduuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 627
   RE: zimnica
21.9.2013 19:07:36   
Mya_81 RR
Super :))))

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 628
   RE: zimnica
7.10.2013 19:45:01   
ljubicica5
Poceo sajam poljoprivrednih proizvoda u Sarajevu, na Dobrinji ispred merkatora, trajace do srijede, pa ukoliko neko zeli moze posjetiti. Ja licno sam kupila neke od proizvoda kod teta Senade Bukva, iz Gorazda i malo je reci da sam prezadovoljna, izmedu ostalog sam kupila kisele krastavice, neke vrste dzemova nisam jos sve probala ali ono sto jesam je izvanredno, a posebno me odusevio domaci parmezan, cijene su veoma povoljne i gospoda mi je poklonila nesto od proizvoda jer sam napravila "dobar pazar", pa eto na ovaj nacin bih da joj se zahvalim, posjetite je!

imam i broj telefona 061-309-968, Bukva Edin ili Bukva Senada.

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 629
   RE: zimnica
22.10.2013 20:21:14   
Maya_K
Treba mi provjeren recept za cveklu, mislim salatu od cvekle. Svekar donio domace cvekle a nisam nikada pravila, pa mi treba provjeren. user posted image

_____________________________

Eman 24.11.2009
Elvin 08.03.2014
Ne mogu oni mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi :)

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 630
   RE: zimnica
25.10.2013 18:32:28   
Maya_K

IZVORNA PORUKA: Maya_K

Treba mi provjeren recept za cveklu, mislim salatu od cvekle. Svekar donio domace cvekle a nisam nikada pravila, pa mi treba provjeren. user posted image

bas niko user posted image odoh onda na coolinarku

_____________________________

Eman 24.11.2009
Elvin 08.03.2014
Ne mogu oni mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi :)

(odgovor članu Maya_K)
Neposredna veza do poruke: 631
   RE: zimnica
25.10.2013 18:38:30   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Maya_K


IZVORNA PORUKA: Maya_K

Treba mi provjeren recept za cveklu, mislim salatu od cvekle. Svekar donio domace cvekle a nisam nikada pravila, pa mi treba provjeren. user posted image

bas niko user posted image odoh onda na coolinarku


ah kako niko evo meneuser posted image

cveklu skuhaj u pretisu...operi me i prelij vodom...kuhaj kad popišti isti 15 minuta najviše...više nemoj da ne bude kasnije premekana...

skuhaj u 2 litara vode stavi...4 kašike šećera, 2 kašike soli, 2 kapike ulja, 3 kašika esencije ili vinskoga sirćeta.
nek porkuha i ohladi se..u to na ovu mjeru stavi pola kesice vinobrana

cveklu oguli, nareži na kolutove poredj u stelisiane tegle, odozgo stavi nasitno bijeloga luka i peršuna, zalij skuhanim...i zatvori


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Maya_K)
Neposredna veza do poruke: 632
   RE: zimnica
25.10.2013 20:34:25   
canim
Sta mogu od dunja napraviti mm mi donio dunja a ja ne znam sta cu s njima osim da ih ostavim da mi mirisu u kuci user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 633
   RE: zimnica
25.10.2013 20:37:37   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: canim

Sta mogu od dunja napraviti mm mi donio dunja a ja ne znam sta cu s njima osim da ih ostavim da mi mirisu u kuci user posted image

Pekmez od dunja

3 kg dunja očistiti i naribati na rende...preliti ih šećerom 2.5 kg njega i pokriti krpom neka odstoji 24 sata...
nakon toga u to umješati pola kg naribanih jabuka i staviti da se kuha na umjreneoj vatri.
treba kuhati oko 2 sata...
istaviti da se ohladi i u tegle čiste mlake hladno sipati i zatvoriti...
eto pekemza da prste poližeteuser posted image


Slatko do dunja

3 kg dunja staviti u hladnu vodu i na špret da porkuhaju...čim porkuha vaditi ih vruće i oguliti pa narezati na kockuice

odna ukuhati 1 kg šećera u delitar i po vode...nek se ukuha u gust sirup...u to doadti narezan dunje pa kuhati zajedno jedno 2 sata

stalni skidati i bacati pjenisu koja nastaje gore...

kad s eksuha u tople staklneke staviti slatko do dunjauser posted image

osušene dunje

Dunje narezati na tanke krišle sa oguljinom prije toga ih oprati da im s eposkida ona dlačica s anjih...
staviti ih narezane na stoljnk blizu porzira da se suše...oko 10 dana kad s eosuše pokupiti u papirnu vrećicu...
u svaki čaj može se staviti da s ekuha...
najljeopša kombinacija je pola dunja pola šipurakuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 634
   RE: zimnica
25.10.2013 21:17:58   
canim
Super recepti, hvala hanady user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 635
   RE: zimnica
25.10.2013 21:48:36   
Maya_K
Hvala Hanady user posted image samo jos jedno: znaci cveklu kad skuham ohladim, a i zaljev se ohladi i sve to hladno u sterilisane hladne tegle? Jesam dobro skontala?

_____________________________

Eman 24.11.2009
Elvin 08.03.2014
Ne mogu oni mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi :)

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 636
   RE: zimnica
25.10.2013 21:50:30   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Maya_K

Hvala Hanady user posted image samo jos jedno: znaci cveklu kad skuham ohladim, a i zaljev se ohladi i sve to hladno u sterilisane hladne tegle? Jesam dobro skontala?


da, tegle tople neka budu...sterilizacija u pećnici :)

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Maya_K)
Neposredna veza do poruke: 637
   RE: zimnica
17.9.2014 12:43:12   
ziki
Ovo ja otvaram sezonu, joj postajem domacica user posted image user posted image user posted image
ima li ko recept za paprike sa kupusom, a da ne idu vinobrani, konzervansi i sl? Ima svekrva al necu da je pitam user posted image

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 638
   RE: zimnica
17.9.2014 12:54:50   
bebacha

IZVORNA PORUKA: ziki

Ovo ja otvaram sezonu, joj postajem domacica user posted image user posted image user posted image
ima li ko recept za paprike sa kupusom, a da ne idu vinobrani, konzervansi i sl? Ima svekrva al necu da je pitam user posted image


user posted image user posted image
mislim da u njih mora ici ocat i vinobran

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 639
   RE: zimnica
17.9.2014 13:22:19   
canim
Bilo sta sa kupusom se moze ukiseliti bez octa i slicnih dodataka, samo ide sol, omjer ne znam, nisam nikad pravila, mogu pitati, ali ja mislim da i moja mama to radi odokativno user posted image

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 640
   RE: zimnica
17.9.2014 14:12:34   
salmy
Od svega cu samo paprike roge da ispecem i zadam u zamrzivac
jest da ce malo kuca da tukne ali nema veze..izracice se

kako ih volim sa belim lukom uhhhh

kupus isto volimo ali sta cu ja sa vrecom kupusa..nit jest nit bacit..nego se malo ocesati o mamu

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 641
   RE: zimnica
17.9.2014 19:31:30   
Alma_27

IZVORNA PORUKA: ziki

Ovo ja otvaram sezonu, joj postajem domacica user posted image user posted image user posted image
ima li ko recept za paprike sa kupusom, a da ne idu vinobrani, konzervansi i sl? Ima svekrva al necu da je pitam user posted image


potrazi na coolinarici. oni imaju svasta




kad smo kod coolinarike, ovo mi je odlicno. i nije tesko napraviti

http://www.coolinarika.com/recept/sos-za-domaca-tjestenina/

(nem aveze s tvojim pitanjem. da ne otvaram novi post...)

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 642
   RE: zimnica
18.9.2014 7:55:02   
ninuska
IZVORNA PORUKA: canim

Bilo sta sa kupusom se moze ukiseliti bez octa i slicnih dodataka, samo ide sol, omjer ne znam, nisam nikad pravila, mogu pitati, ali ja mislim da i moja mama to radi odokativno user posted image

Moze. Meni svekrva dala kupusa i mrkve da to izrendam, posolim, promijesam i pritisnem necim tezim u kantici. Ona pravila prosle godine ovu salatu i bas je ukusna bila.
I, da, sol ide odokativno user posted image .

Salmy, a tek pohovane parike punjene trapistom i suhom mesom. Nema nista bolje. A, evo ti prijedlog za kupus user posted image

Eh, jel rano da to danas napravim? I je li stoji u toploj ili hladnoj prostoriji?

< Poruku je uredio ninuska -- 18.9.2014 7:57:07 >

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 643
   RE: zimnica
18.9.2014 11:36:06   
canim
Ma moji sve sa kupusom kisele, pored kupus salate prave i razne sarene salate, samo ide sol i ostavi se na toplom neko vrijeme pa se premjesti u hladno, koliko se sjecam.

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 644
   RE: zimnica
23.9.2014 10:06:37   
gagala
da se tuspasim na temu user posted image

_____________________________

Moj Anđeo je uvijek sa mnom :)

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 645
   RE: zimnica
22.10.2014 11:00:09   
Trudna foka
Kako pravite paprike punjene sirom za zimnicu?5

(odgovor članu mama_debeljuca)
Neposredna veza do poruke: 646
   RE: zimnica
22.10.2014 11:10:24   
Hanady RR
user posted image
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

e ovako.....

to što si ti jela zove se ovčevina...
te paprike punjene su mladim ovčijim sirom...dobro poznatim u sandžaku...
sada u modernijem vremenu i oni to rade sa mladim kravljim sirom....

i evo sada recept za 1.

PAPRIKE PUNJENE SIROM

potrebno 1 vrećica žutih paprika ( cca 7 kg)
1 kg žutih ljutih paprika
5 kg mladog sira kravljeg
1,5 kg kajmaka mladog ( ja stavljam punomasnu pavlaku jer tada dobijem taj okus kao da je vrhnje unutra)
300 gr soli

15 litara mlijeka slatkog otprilike...ali iz 3 ture..objasnit ću u receptu

paprike očistiti od peteljki i unutrice...voditi računa da se sve košpice povade....
pomješati zajedno ljute i one koje nisu

u veliku zdjeli pomješati sir i pavlaku i 100 gr soli

uzeti veliku posudu ( kanta plastična ili manje bure)
ja to radim u drvenoj kaci jer je imam
ono što je bitno mora se imati na dnu te posude mala česma ili ti rupica za prtok mlijeka


u posusdu opranu na dno staviti po malo mješavine sira sa kašike pa onako baciti kroz šaku soli onda puniti paprike tom mješavinom i slagati u redove....pri slaganju paprika puniti mješavinom rupice između paprika....

nakon 2 reda ponovo baciti soli i sve tako dok se ne potoše ili paprike ili sir ili oboje najbolje...paprike nemoraju biti totalno pune sirom znači ne treba naguravati sir u njih da ga bude što više već onako da dišu kada se napune....

na vrhu završavamo sa soli naravno...
uzmemo jednu gazu sterilnu i stavimo je na vrh i poklopcem manjeg obima o dposude poklopimo jako pritisnemo da se to dole malo spljošti i onda zalijemo mlijekom toplim skuhanim...toliko toplo da može izdražti prt toplinu istog...
moramo zaliti da prekrije sve znači jedno pola centimetra iznad nivoa naslaganih paprika u nivou sa poklopcem...

zatvoriti posudu/kacu  i ostaviti je u hladnom porstoru....

nakon 48 sati pustiti prvo mlijeko na dole napravljeni porstor i nažalost baciti i nasuti drugu turu mlijeka....

nakon 5 dana porsuti drugu turu mlijeka i bav+citi i nasuti treću turu mlijeka...
nakon 10 dana pustiti treću turu mlijeka i to sve dok kapa iz posede...ostaviti da stoji dok ne nadođe....

e meni u mojoj garaži koja je po prilično savršen porstor za zimnicu niti je puno hladna niti puno topla treba još nekih 10 dana da ovo bude gotovo i spremno za jelo...

a 2.
rezane paprike sa sirom

potrebno

žutih paprika oko 10 kg
slatkog mlijeka kravljeg 10 l
malo soli
1 konzervans
pola litra jogurta

paprike oprati i očistiti i narezati na manje komadiće...nasoliti sa nekih 150 gr soli i sitaviti u cjediljku da prenoće....

mlijeko skuhati, sklinuti mu kajmak pa onda  lad je toplo onoliko da prst može izfdražati toplotu usuti jogurt i izmješati kašikom dobro...
kako je 10 l u pitanju
ja to radim u 2 šerpe

kad naspem jogurt šerpe zatvorim i i dobro ih zamotam u velike stoljnjake da ih utoplim pa ostavim na toplom da se jogurt ukiseli tj.usiri...
ja ovaj porces pravljenja jogurta radim 48 sati

ne režem paprike prije toga da mi ne propadnu ili pormjene boju

kad se ukiseli uzmeme velike gaze sterilen tj. velike pelene pamučne i stavim na cjediljku pa u pelen istresem jogurt...3 pelene ptprilike budu potrebne...i ostavim malo da se okapa....

u kantu plastičnu redam...

podjelim količinu paprika na 3 nivoa....
pa stavim 1 nivo paprika
pa jogurt 1 pelena
2 nivo paprika
jogurt
3 nivo paprika
jogurt

svaki jogurt solim kroz šaku...otpilike 1 1,5 supena kašika soli

na vrh istresem jedan konzervans

stavim sterilnu gazu i soatvim na toplom u kuhinji na podu da stoji....

svako 2 večeri gazu skinem operem a stavim drugu na vrh...da kupi vodu

nakon 10 dana odnesem u garažu pa za otprilike 10-tak dana promjenim gazu opet i stavim u frižider..
nakon 48 sati u frižideru gazu skidam i počinjem sa jelom.

user posted image user posted image user posted image user posted image





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 647
   RE: zimnica
23.10.2014 15:31:56   
san4
Mozda ste vec pisale,ali kako pravite kiselu sarenu salatu i paprike punjene kupusom?
Da li moze ovaj omjer kao i za karfiol sto ste prije pisale?

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 648
   RE: zimnica
24.6.2015 7:21:30   
almondray
Zna li neko kako da napravim slatko od višanja da bude kao ono što dođe u lisnatom tjestu iz pekara? Ono da zadrži boju i miris višnje...ako znate na šta mislim.
Pravila sam neki džem što se dugo kuha ali je dosta potamnio,žestok je.

_____________________________

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 649
   RE: zimnica
9.7.2015 22:57:09   
Vanne
Ima li ko ideju sta da spremim od rezdelija? Rodile su nam nenormalno pa ne bi da propadnu...da ih iskoristim na bilo koji nacin...samo da nije dzem,jer sam ga vec pravila i bacio se...

_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 650
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  23 24 25 [26] 27   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 25 [26] 27   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *