RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: zimnica (1.8.2012 8:59:33)

djoisa...bez šećera nisam...
al sa manje šećera negoi drugi jesam...radila bestilj od šljiva...al sma ga mnogo duše ukuhavala

ja spremama komlet godinu pomalo...kako šta prospjeva...

a sad će se zakuhat[sm=smiley36.gif]
a Bd za vikend pravim soso do paradjaza domaćeg...naručila sma 10 kg za poečetak[sm=smiley36.gif]




djoisa -> RE: zimnica (1.8.2012 9:01:19)

mene sramota bilo da pitam..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]  samo nesto zapitkujem

ovo zvuci zanimljivo, moglo bi se probati..mada evo super nam ide bez vegete..uopste mi ne fali od kada sam hrabro bacila pola pakovanja vegete natur..ova domaca je  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]


Hanady, ja nisam nigdje nasla da je neko pravio bez secera, predpostavila sam da se treba onda duze kuhati..to bi morala sama probati, ja bih to malo za bebija.. cekam domace sljive




palachinken -> RE: zimnica (1.8.2012 9:04:54)

bebbe je, ima ovdje na temi, pravila sa agar agarom (jel se tako zove, ona alga što se koristi za želiranje?), a bež šećera, čini mi se.




canim -> RE: zimnica (1.8.2012 11:21:57)

Gdje kupiti domace voce i povrce u Sarajevu, jeli znate nekoga da prodaje ? [sm=zmeden.gif]




djoisa -> RE: zimnica (1.8.2012 11:39:34)

bas je tesko ovdje naci bilo sta domace...pogledaj na krompir.ba potrazi ih i na fb, ja nisam kupovala od njih, ali citam da ih ljudi hvale..




visnjica1 -> RE: zimnica (10.9.2012 23:58:30)

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 0:05:10)


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)


evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinama[sm=smiley36.gif]

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz




visnjica1 -> RE: zimnica (11.9.2012 0:10:07)

Hvala ti Hanady na receptu, isprobat cu bas, jel budu krastavci cvrsti i hrskavi [sm=smiley1.gif], .A a kako pravis punjene parike sa kupusom




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 0:13:05)


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hvala ti Hanady na receptu, isprobat cu bas, jel budu krastavci cvrsti i hrskavi [sm=smiley1.gif], .A a kako pravis punjene parike sa kupusom


da...čcrti i hrskavi...ko vegini[sm=smiley36.gif] al domaći i još bolji[sm=smiley1.gif]

čekaj da donesem rokovnik za ove paprike...ja ti inače sve po mjerama pravim...tačnim i preciznim[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 0:26:26)

paprike punjene kupusom...

na vreću kupusa ide dvije do dvije i pol šake soli. Kupus naribaš ( nožem ili reckom za kupus) u veliku posudu nasoliš i samo izmješaš malo rukama. pustiš da prenoći,

paprike očistiš, opereš...svaku ponasobom nasoilš pomalo iznutra i neka i one sdstoje par sati...

onda uzmeš paprike i puniš kupusom...
slažeš u plastičnu kanticu...kad napuniš do vrha..pritisenš plastikom i odozgo staviš flašice napunjene vodom, čiste naravno..
neka tako dostoji 4-5 sati...onda doliješ svu onu vodu iz kupusa i paprika koje si nasolila da stoje...zatvoriš i na tamno mjesto malo hladnije ako to sad odmah radiš...

za 5 dana porvjerš...ako ti voda ne prekriva paprike...porkuhaš vode sa soli...na 5 litara 1 šaka soli....
ohlađenom zaliješ da prekrije preko istoga...

sve dok ne bude gotovo za jesti...dok ne nadioođe paziš d ane zafali vode





visnjica1 -> RE: zimnica (11.9.2012 0:32:43)

Hvala ti mila bas si srce, probat cu i ovaj recept mislim da ce biti ukusne, do sad nisam nikaada pravila pa reko ove godine cu da stavim malo zimnice neka se nadje inace volimo krastavac, tursiju i punjne paprike, pa cu nam malo napraviti, i da imam u planu praviti sok od grozdza, ima kod svekija pa reko da iskoristim malo , pa ako imas i za njega recept bit cu ti velikooo zahvalna [sm=bravo.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 0:36:31)

ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđa[sm=bravo.gif]

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje




visnjica1 -> RE: zimnica (11.9.2012 0:44:23)

Njammm jedva cekam da ga pravim, jel stavljas u plasticne flase ili staklene




Bihter -> RE: zimnica (11.9.2012 0:44:28)

Visnjice1 imas pp [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




almondray -> RE: zimnica (11.9.2012 7:48:49)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super je[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprika[sm=smiley36.gif]

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnosti[sm=smiley36.gif]


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...


eh na ovo da dodam...super ukusan...kremast i totalno isplativ....od ove mjere 6 tegli onih od 1 kg...elem mislim da ubuduće ovo mi je recept[sm=smiley36.gif]....sad imamo još 5 ovih tegli jer smo jednu čitavu uz ručak kod mame smazali[sm=smiley36.gif]

E prošle godine sam jela ajvar napravljen na ovaj način , ove godine dobila recept i za vikend se bacam na pravljenje... u receptu je sve isto samo što se kraće smjesa kuha , 45 min samo... uglavnom je predobar okus ...




sheri -> RE: zimnica (11.9.2012 7:56:14)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)


evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinama[sm=smiley36.gif]

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako mogu[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 8:25:51)


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Njammm jedva cekam da ga pravim, jel stavljas u plasticne flase ili staklene

ja uvijek u staklene...
nekako je meni sve iz staklenki i ukusnije[sm=smiley1.gif] a i za čuvanje bolje[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 8:27:08)


IZVORNA PORUKA: sheri


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)


evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinama[sm=smiley36.gif]

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako mogu[sm=smiley1.gif]


sheri...ja radim sa njim...a vjerujem može i neki durgi konzervas...
krastavicaa a mora imati konzervans da ne bud eono mekana ko spušva i duže stoji...




bellla -> RE: zimnica (11.9.2012 8:32:30)

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]na sta ce to kod mene liciti




sheri -> RE: zimnica (11.9.2012 8:34:03)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: sheri


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)


evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinama[sm=smiley36.gif]

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako mogu[sm=smiley1.gif]


sheri...ja radim sa njim...a vjerujem može i neki durgi konzervas...
krastavicaa a mora imati konzervans da ne bud eono mekana ko spušva i duže stoji...


jel ti jedu djeca to? mislim meni najvise zbog N , a jaaako voli kiselo.
u svakom slucaju pravim, ima i velikih poguzija [sm=smiley36.gif]

hvala na receptu i odgovoru!




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 8:34:48)


IZVORNA PORUKA: bellla

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]na sta ce to kod mene liciti


imaš kupiti na pijaci ...
hren 100%...korijen sliči đumbiru, imaš u merkatoru to znam zasigurno...
a kopar ako ne nađeš na pijaci kupiš sebi sušeni kopar začin...imaš u svim marketima pa jednu kašiku čajnu na dno teegle staviš[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 8:37:06)

sheri da jedu djeca i to se otimaju...[sm=smiley36.gif]
mnogo su uksunija i bolja avrijanat i za djecu do kupovne...manje su i ljute i manji je postotak konzervansa...1 vobran do 10 gr na toliko vode nije ništa posebno...[sm=smiley36.gif]




bellla -> RE: zimnica (11.9.2012 8:40:11)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: bellla

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]na sta ce to kod mene liciti


imaš kupiti na pijaci ...
hren 100%...korijen sliči đumbiru, imaš u merkatoru to znam zasigurno...
a kopar ako ne nađeš na pijaci kupiš sebi sušeni kopar začin...imaš u svim marketima pa jednu kašiku čajnu na dno teegle staviš[sm=smiley1.gif]




[sm=smiley31.gif]
hvala ti Hanadi




Hanady RR -> RE: zimnica (11.9.2012 8:41:59)

ja se danas bacam na đuveč i pinđur....
i noćas ma sipekla roge za zamrzivača...

a ajvar aBd ubrzo...dok sav bestilj završim...[sm=smiley36.gif]
i da almondy opet ću raditi po ovome receptu...
nema šanse da ih pečem i gulim jer je zaista ajvar super super....
samo moram poduplat mjeru ove godine[sm=smiley36.gif]




sheri -> RE: zimnica (11.9.2012 8:43:13)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

sheri da jedu djeca i to se otimaju...[sm=smiley36.gif]
mnogo su uksunija i bolja avrijanat i za djecu do kupovne...manje su i ljute i manji je postotak konzervansa...1 vobran do 10 gr na toliko vode nije ništa posebno...[sm=smiley36.gif]

prosle godine sam pravila bez konzervansa, i bas su bile mekane, uopce mi se nisu svidjale, ali njoj jesu, ona ih je tamanila ko velika. a ove godien hocu da i ja malo ocejfim.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>