Hanady RR -> RE: zimnica (24.10.2011 10:55:09)
|
Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara... Super je[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprika[sm=smiley36.gif] Uglavnom ovako sma to uradila... 10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila 2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja. pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi... vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja) I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri. Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnosti[sm=smiley36.gif] javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je. I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...
|
|
|
|