Hanady RR -> RE: zimnica (24.10.2011 10:55:09)
|
Eh drage moje izvjeÅ¡taj o ''novoj vrsti'' ajvara... Super je[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormjeÅ¡at duže sat vremena na Å¡poretu nego gulit brdo crvenih paprika[sm=smiley36.gif] Uglavnom ovako sma to uradila... 10 kg crvenih paprika, oprala i oÄsitila 2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriÅ¡ke Onda sam u Å¡epu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kaÅ¡iku ulja, 2-3 Äehna bjelog luka i 2 kaÅ¡ike ulja. pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi... vadila u Å¡erpi rupiÄastom akÅ¡ikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno Poslije sam sve to smanjela na maÅ¡ini za meso...dodala u mljevenju joÅ¡ 5 Äehnadi luka i stavila u dvije Å¡erpe po istu koliÄinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku Å¡erpu po pola litra ulja) I kuhala oko 5-6 sati haman mjeÅ¡ajući povrmeno na tihoj vatri. Eh to je ostalo ohlaÄ‘eno kući, kad doÄ‘em stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspjeÅ¡no natavljeno u budućnosti[sm=smiley36.gif] javim vam koliko sam tegli dobila iz ove koliÄine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...Å¡to znaÄi na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono Å¡to jutros ostavih u Å¡erpama mi s eÄini oko 7 tegli će biti...Å¡to znaÄi i isplativiji je. I da da napomenem da mu je boja ljepÅ¡a nego kod onoga sa peÄenim paprikama...
|
|
|
|