RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


sheri -> RE: zimnica (29.6.2011 15:18:37)

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (29.6.2011 16:44:08)

[Sadržaj poruke je obrisan]




mala86 -> RE: zimnica (29.6.2011 17:17:11)


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja




Hanady RR -> RE: zimnica (29.6.2011 17:23:40)


IZVORNA PORUKA: mala86


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja

evo ja ovako radim u isto vrijeme i sok i slatko[sm=smiley36.gif]

koliko kg višanja ispučenih toliko kg šećera

Oprati višnje i očistiti ih i izvaditi košpice.

Takve višnje staviti u šerpu u kojoj će se sutradan kuhati, staviti red višanja red šećera ostaviti do sutra na sobnoj temp. pokriveno poklopcem, par puta promiješati, nek se šećer fino rastopi.

Sutradan skuhati višnje, skinuti im pjenu da ne kipi dok se kuhaju, kuhati 15-tak min.

Kutlačom vaditi vruće višnje sa dijelom sirupa u staklene tegle s metalnim poklopcem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke dok se ohlade, na ovaj način se hermetički zatvore.

Sirup procijediti kroz cjediljku i sipati ga u staklene flaše prethodno sterilizirane




sheri -> RE: zimnica (29.6.2011 18:07:25)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: mala86


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja

evo ja ovako radim u isto vrijeme i sok i slatko[sm=smiley36.gif]

koliko kg višanja ispučenih toliko kg šećera

Oprati višnje i očistiti ih i izvaditi košpice.

Takve višnje staviti u šerpu u kojoj će se sutradan kuhati, staviti red višanja red šećera ostaviti do sutra na sobnoj temp. pokriveno poklopcem, par puta promiješati, nek se šećer fino rastopi.

Sutradan skuhati višnje, skinuti im pjenu da ne kipi dok se kuhaju, kuhati 15-tak min.

Kutlačom vaditi vruće višnje sa dijelom sirupa u staklene tegle s metalnim poklopcem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke dok se ohlade, na ovaj način se hermetički zatvore.

Sirup procijediti kroz cjediljku i sipati ga u staklene flaše prethodno sterilizirane

ovako i ja pravim.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mala86 -> RE: zimnica (29.6.2011 18:23:27)

hvala [sm=smiley1.gif]

probat cu ovig dana sa kilom-dvije ne treba meni to puno kad sama ja jedem




enči80 -> RE: zimnica (3.7.2011 23:54:35)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: mala86


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja

evo ja ovako radim u isto vrijeme i sok i slatko[sm=smiley36.gif]

koliko kg višanja ispučenih toliko kg šećera

Oprati višnje i očistiti ih i izvaditi košpice.

Takve višnje staviti u šerpu u kojoj će se sutradan kuhati, staviti red višanja red šećera ostaviti do sutra na sobnoj temp. pokriveno poklopcem, par puta promiješati, nek se šećer fino rastopi.

Sutradan skuhati višnje, skinuti im pjenu da ne kipi dok se kuhaju, kuhati 15-tak min.

Kutlačom vaditi vruće višnje sa dijelom sirupa u staklene tegle s metalnim poklopcem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke dok se ohlade, na ovaj način se hermetički zatvore.

Sirup procijediti kroz cjediljku i sipati ga u staklene flaše prethodno sterilizirane


Da li se stavlja limuntos u sirup???
Slično sam pravila sa jagodama,samo što sam dodavala sok od limuna.




sheri -> RE: zimnica (4.7.2011 8:42:44)

IZVORNA PORUKA: enči80


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: mala86


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja

evo ja ovako radim u isto vrijeme i sok i slatko[sm=smiley36.gif]

koliko kg višanja ispučenih toliko kg šećera

Oprati višnje i očistiti ih i izvaditi košpice.

Takve višnje staviti u šerpu u kojoj će se sutradan kuhati, staviti red višanja red šećera ostaviti do sutra na sobnoj temp. pokriveno poklopcem, par puta promiješati, nek se šećer fino rastopi.

Sutradan skuhati višnje, skinuti im pjenu da ne kipi dok se kuhaju, kuhati 15-tak min.

Kutlačom vaditi vruće višnje sa dijelom sirupa u staklene tegle s metalnim poklopcem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke dok se ohlade, na ovaj način se hermetički zatvore.

Sirup procijediti kroz cjediljku i sipati ga u staklene flaše prethodno sterilizirane


Da li se stavlja limuntos u sirup???
Slično sam pravila sa jagodama,samo što sam dodavala sok od limuna.


ja dosad nisam, ali sam ovaj put stavila i dosta mi je ljepse, onako mi je preslatko.




enči80 -> RE: zimnica (4.7.2011 23:37:28)

Hvala sheri[sm=smiley1.gif]




mala86 -> RE: zimnica (12.7.2011 13:33:22)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: mala86


IZVORNA PORUKA: sheri

ja sam napravila sok od zove, skoro se popio. stavila sam maline u zamrzivac, od njih necu nista kuhati, dok ih ne budem htjela koristiti. visnje evo danas uzela, pripremila slatko,  a veceras cu sok i marmeladu. ove godine nesto nemam volju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


kako pravis slatko od visanja [sm=zmeden.gif]

ja ih volim bas bi mogla i ja

evo ja ovako radim u isto vrijeme i sok i slatko[sm=smiley36.gif]

koliko kg višanja ispučenih toliko kg šećera

Oprati višnje i očistiti ih i izvaditi košpice.

Takve višnje staviti u šerpu u kojoj će se sutradan kuhati, staviti red višanja red šećera ostaviti do sutra na sobnoj temp. pokriveno poklopcem, par puta promiješati, nek se šećer fino rastopi.

Sutradan skuhati višnje, skinuti im pjenu da ne kipi dok se kuhaju, kuhati 15-tak min.

Kutlačom vaditi vruće višnje sa dijelom sirupa u staklene tegle s metalnim poklopcem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke dok se ohlade, na ovaj način se hermetički zatvore.

Sirup procijediti kroz cjediljku i sipati ga u staklene flaše prethodno sterilizirane


evo ja sam u fazi pripreme ovog slatka,ocistila sam visnje stavila secer,i stoje u serpi

al me interesuje-sutra kad sve skuham i ostane ovaj sirup-za sta on sluzi [sm=zmeden.gif],jel to neki sok ili?




Hanady RR -> RE: zimnica (12.7.2011 13:45:27)

pa jeste...sok odvojiš i porkuhaš ga 15 minuta, staviš u flaše staklne edok je vruć i neka s eohladi...to je sok -sirup...razblažuješ sa vodom i super je[sm=bravo.gif]

nego žene jel ko porbao ove nake džemfiksove...kaće mi kolegica njena mama od 1 kg malina dobila haman 3 kg džema sa ovim...ne kontam kakao majkemi...al jel neko porbao i na bazi čega je takj džem.fix od dr.otkera[sm=zmeden.gif]




bebacha -> RE: zimnica (12.7.2011 13:55:11)

kad njega stavljas ne ukuhavas,nego ono samo prokukas malo,djeluje kao zelatin,samo manje crsto bude.neznam na bazi cega.nisam ga licno koristila,nesto sam tezila da bude bas prirodno




Hanady RR -> RE: zimnica (12.7.2011 13:56:59)


IZVORNA PORUKA: bebacha

kad njega stavljas ne ukuhavas,nego ono samo prokukas malo,djeluje kao zelatin,samo manje crsto bude.neznam na bazi cega.nisam ga licno koristila,nesto sam tezila da bude bas prirodno


a i ja isto samo prirodno...ma kontam da mi je znati na bazi čega je...al nema tu prirode ni sekunde mislim[sm=smiley13.gif]
ništa idu mlaine ''po starinski''[sm=jezicek.gif]




Lejla Ka -> RE: zimnica (12.7.2011 14:23:22)

Dobila domaće Stolačke breskve preksinoć i odmah se dala na posao:
http://www.coolinarika.com/recept/dzem-od-bresaka-sa-cimetom-i-limunom-by-marijafilakov-iz-pekaca-za-hljeb/

Ako nemate pekač, kliknite na orginalni recept:
http://www.coolinarika.com/recept/dzem-od-bresaka-sa-cimetom-i-limunom

Cimet tako divno ističe okus breskvi.

Napomena: ja ne koristim ni želin ni đemfix, bude mi malo rjeđe, ali nije mi važno. I ne ispada sad neka velika količina da se stigne pokvariti. Ne pravim ja (nažalost) kao moja nana da se njena slatka iz frižidera vade i nakon njene smrti.




sheri -> RE: zimnica (12.7.2011 14:26:03)

Lejla Ka, probaj u breskve dodati malo djumbira narendanog...mmmmm kako je to dobro.




koka i po -> RE: zimnica (12.7.2011 14:26:13)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa jeste...sok odvojiš i porkuhaš ga 15 minuta, staviš u flaše staklne edok je vruć i neka s eohladi...to je sok -sirup...razblažuješ sa vodom i super je[sm=bravo.gif]

nego žene jel ko porbao ove nake džemfiksove...kaće mi kolegica njena mama od 1 kg malina dobila haman 3 kg džema sa ovim...ne kontam kakao majkemi...al jel neko porbao i na bazi čega je takj džem.fix od dr.otkera[sm=zmeden.gif]


ja probala...bezveze...napravila jednu turu dzema od malina sa njim a drugu po starinski.bolja je druga verzija.




Selma.A.M -> RE: zimnica (12.7.2011 14:33:24)

IZVORNA PORUKA: koka i po

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa jeste...sok odvojiš i porkuhaš ga 15 minuta, staviš u flaše staklne edok je vruć i neka s eohladi...to je sok -sirup...razblažuješ sa vodom i super je[sm=bravo.gif]

nego žene jel ko porbao ove nake džemfiksove...kaće mi kolegica njena mama od 1 kg malina dobila haman 3 kg džema sa ovim...ne kontam kakao majkemi...al jel neko porbao i na bazi čega je takj džem.fix od dr.otkera[sm=zmeden.gif]


ja probala...bezveze...napravila jednu turu dzema od malina sa njim a drugu po starinski.bolja je druga verzija.


I ja sam probala sa džemom od višanja i okus je baš bljak , možda jer podsvjeno znam da je hemija neka pa mi ima i takav šmek-.........A pravila sam dvijer ture po 6 tegli ,od onog džema kuhanog prirodno  je ostalo još dvije tegle,a one sa džemfiksom je otvorena jedna tegla i slabo se jede...........

Iskreno ja nisam zadovoljna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 




Hanady RR -> RE: zimnica (12.7.2011 14:35:25)

ma smao po starinski vidim ja...uh ljela ovaj džem od breski...ja ih čekam ovih dana iz počitelja[sm=smiley36.gif]
nego jel ne ide želatin u ovaj drugi recept...
ako ne ide da ga odmah pritefetrim

koko hvakla...e vidiš i ja bih imala sigurno takvu konstataciju...ma neću ni porbat...po starisnki ionako s esve to pojede[sm=bravo.gif]




koka i po -> RE: zimnica (12.7.2011 14:37:16)

nego jel ne ide želatin u ovaj drugi recept...
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ma smao po starinski vidim ja...uh ljela ovaj džem od breski...ja ih čekam ovih dana iz počitelja[sm=smiley36.gif]
nego jel ne ide želatin u ovaj drugi recept...
ako ne ide da ga odmah pritefetrim

koko hvakla...e vidiš i ja bih imala sigurno takvu konstataciju...ma neću ni porbat...po starisnki ionako s esve to pojede[sm=bravo.gif]


ja ne stavljam...ukuham dobro




Hanady RR -> RE: zimnica (12.7.2011 14:38:48)

ja ga inače ne kosritim sve ukuhavam...al reko d ašta recept ne zezenm...
uh jedva čekam...sutra maline
a za vikend breske...

moji pojedoše višnje majkemi[sm=smiley36.gif]tako d aza zimnicu morat ću ja jođš jedno 7 kfg opalit[sm=smiley36.gif]




Malenaoduvijek -> RE: zimnica (12.7.2011 14:39:54)

IZVORNA PORUKA: koka i po

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa jeste...sok odvojiš i porkuhaš ga 15 minuta, staviš u flaše staklne edok je vruć i neka s eohladi...to je sok -sirup...razblažuješ sa vodom i super je[sm=bravo.gif]

nego žene jel ko porbao ove nake džemfiksove...kaće mi kolegica njena mama od 1 kg malina dobila haman 3 kg džema sa ovim...ne kontam kakao majkemi...al jel neko porbao i na bazi čega je takj džem.fix od dr.otkera[sm=zmeden.gif]


ja probala...bezveze...napravila jednu turu dzema od malina sa njim a drugu po starinski.bolja je druga verzija.


koko kako pravis dzem od malina po starinski please




R&T@ -> RE: zimnica (12.7.2011 14:42:38)

Moze li neko kopirati ovaj recept za dzem od breskvi sto je lejla ka postavila, molim lijepo...

I gajba breskvi je 5 KM u Počitelju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




koka i po -> RE: zimnica (12.7.2011 14:45:33)

IZVORNA PORUKA: MALA1994

IZVORNA PORUKA: koka i po

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa jeste...sok odvojiš i porkuhaš ga 15 minuta, staviš u flaše staklne edok je vruć i neka s eohladi...to je sok -sirup...razblažuješ sa vodom i super je[sm=bravo.gif]

nego žene jel ko porbao ove nake džemfiksove...kaće mi kolegica njena mama od 1 kg malina dobila haman 3 kg džema sa ovim...ne kontam kakao majkemi...al jel neko porbao i na bazi čega je takj džem.fix od dr.otkera[sm=zmeden.gif]


ja probala...bezveze...napravila jednu turu dzema od malina sa njim a drugu po starinski.bolja je druga verzija.


koko kako pravis dzem od malina po starinski please


sve ofrljoke....tako mi najbolje ispadne[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
ocistis maline,malo ih "izgnjavis" ..odoka secera i ukuhavaj...ne stavljam nikakav konzervans
kad se ukuha vruce sipam u zagrijane tegle iz rerne dobro zatvorim i to je to..




Lejla Ka -> RE: zimnica (12.7.2011 15:02:04)

IZVORNA PORUKA: sheri

Lejla Ka, probaj u breskve dodati malo djumbira narendanog...mmmmm kako je to dobro.


U đem ili onako? Ako je u đem, jel prije ili poslije kuhanja?

Ja nigdje ne stavljam želatin. Samo ga odignorišem iz recepta.

Đem od breskvi sa limunom i cimetom:

1kg bresaka 
1/2kg šećera 
1 limun 
1/2 kašićice cimeta

Breskve oguliš, isječeš na kockice, staviš u posudu u kojoj ćeš kuhati, pospeš šećerom, dodaš sok od limuna i cimet. Mješaš na srednje jakoj vatri do željene gustoće.

Teta od koje sam pokupila recept kad pospe šećer po breskvama ostavi ih da stoje 5-6 sati u frižideru, ja nisam. I ja malo pojačam količinu cimeta jer volim.




sheri -> RE: zimnica (12.7.2011 15:14:12)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: sheri

Lejla Ka, probaj u breskve dodati malo djumbira narendanog...mmmmm kako je to dobro.


U đem ili onako? Ako je u đem, jel prije ili poslije kuhanja?

Ja nigdje ne stavljam želatin. Samo ga odignorišem iz recepta.

Đem od breskvi sa limunom i cimetom:

1kg bresaka 
1/2kg šećera 
1 limun 
1/2 kašićice cimeta

Breskve oguliš, isječeš na kockice, staviš u posudu u kojoj ćeš kuhati, pospeš šećerom, dodaš sok od limuna i cimet. Mješaš na srednje jakoj vatri do željene gustoće.

Teta od koje sam pokupila recept kad pospe šećer po breskvama ostavi ih da stoje 5-6 sati u frižideru, ja nisam. I ja malo pojačam količinu cimeta jer volim.


na sredini kuhanja stavis.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>