RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


DobraVila -> RE: zimnica (21.10.2010 19:16:44)

evo upravo sam procitala odg..hvala




DM -> RE: zimnica (21.10.2010 19:59:09)

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!




DM -> RE: zimnica (21.10.2010 20:57:34)


IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: zimnica (21.10.2010 20:59:30)

IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





ja samo da te pozdravim znas da ne znam odgovor[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




DM -> RE: zimnica (21.10.2010 21:02:51)

ja samo da te pozdravim znas da ne znam odgovor

A ja se iznenadila pravo-vidi noa zna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ma žao mi da ne napravim-malo bar djeci-svojoj, pa i tuđoj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: zimnica (21.10.2010 21:03:38)

IZVORNA PORUKA: doublemum

ja samo da te pozdravim znas da ne znam odgovor

A ja se iznenadila pravo-vidi noa zna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ma žao mi da ne napravim-malo bar djeci-svojoj, pa i tuđoj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]







[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 21:13:49)

IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!

ja ženo sok ne pravim da stoji...ja sam napravila ''''trap'''' povadila je iz bašte i u trap stavila...pa kad mi je ćeof svježi sok pravim.
a naprvila sam salete jedno 10 tegli malih...sve ostalo svježe u sokovnik i pijemo sokuić...stavim na 1 ckelu 1 mrkvu i 1 jabuku...
tako da nažalost neki sokić poseban ni ja ti nemam sem ovako.
Al fakat je i bolje...uvijek svijež soka jer cvekla u trapu cijelu zimu ostat može[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




DM -> RE: zimnica (21.10.2010 21:15:50)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!

ja ženo sok ne pravim da stoji...ja sam napravila ''''trap'''' povadila je iz bašte i u trap stavila...pa kad mi je ćeof svježi sok pravim.
a naprvila sam salete jedno 10 tegli malih...sve ostalo svježe u sokovnik i pijemo sokuić...stavim na 1 ckelu 1 mrkvu i 1 jabuku...
tako da nažalost neki sokić poseban ni ja ti nemam sem ovako.
Al fakat je i bolje...uvijek svijež soka jer cvekla u trapu cijelu zimu ostat može[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Može,ali može i propasti,kad mislim danas ću,utra ću! A i ovo što pravim je za nekoliko dana(nnije mi puno ostalo),samljela sa jabukama,mrkvom i limunom, dodala malo šećera i malo limu8ntosa za svaki slučaj




Visnja RR -> RE: zimnica (21.10.2010 21:23:43)

IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!


sok se uvjek pravi od svježe cvekle, jer tako ne gubi svoja svojstva.
Na 1 kg cvekle dobije se otprilike 700 ml soka.
Cveklu treba tanko oguliti i sitno naribati, stavite malo meda i sok od limuna. Med i sok od limuna stavljamo radi poboljšanja ukusa.
Malo odstoji da cvekla upije sok od limuna i meda, a potom istisnite cveklu da izađe sok iz nje. Sok se pije po 2.5 dcl dnevno.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 21:25:23)

IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: doublemum

Meni treba recept za sok od cvekle-svježe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nešto sam smućkala, pa neznam je li dobro?!

ja ženo sok ne pravim da stoji...ja sam napravila ''''trap'''' povadila je iz bašte i u trap stavila...pa kad mi je ćeof svježi sok pravim.
a naprvila sam salete jedno 10 tegli malih...sve ostalo svježe u sokovnik i pijemo sokuić...stavim na 1 ckelu 1 mrkvu i 1 jabuku...
tako da nažalost neki sokić poseban ni ja ti nemam sem ovako.
Al fakat je i bolje...uvijek svijež soka jer cvekla u trapu cijelu zimu ostat može[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Može,ali može i propasti,kad mislim danas ću,utra ću! A i ovo što pravim je za nekoliko dana(nnije mi puno ostalo),samljela sa jabukama,mrkvom i limunom, dodala malo šećera i malo limu8ntosa za svaki slučaj


evo da ti za naredne godine moj trap otkrijem...nema šanse da propadne, niti se osuši niti ženo boju promjeni...
povadiš je iz bašte i ne otkidaj joj listove.

uzeš veliku vreću za šljaku ima u obiju 7 KM i napuni ti je muž zemljom iz lijehe iz koje si je povadila...red zemlje, red cvekle, red zemlje red cvekl i tako napuniš...vreću staviš u hladan prostor...ja imam ispod stepenica kao prostor koji je poseban od garaže i hladan naravno tu je moj svekar neki alat slagao...alata nema al trapova i vrata sa ključem ima....
elem tu ti moja cvekla, mrkva, krompir,  lijepo prezime[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Apotekarka -> RE: zimnica (22.10.2010 9:35:04)

dajte kakav recept za kisele krastavce da budu ko u prodavnici ovaj moj recept ne budu ljute,a ja bi da budu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (22.10.2010 9:36:35)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz...savršen je ozbiljno vam kažem nećete se pokajati


evo ti za krastavove...prave ko iz pordavnice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
već sam ga ranije napisla...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Apotekarka -> RE: zimnica (22.10.2010 9:39:06)

evo ti za krastavove...prave ko iz pordavnice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
već sam ga ranije napisla...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
faja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




meg 1 -> RE: zimnica (22.10.2010 10:02:55)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz...savršen je ozbiljno vam kažem nećete se pokajati


evo ti za krastavove...prave ko iz pordavnice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
već sam ga ranije napisla...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Sve isto samo bez vinobrana, doduse meni je to u onoj serpi za ajvar i pekmez, ja stavim 3 puta ovu mjeru, pa onda u velike tegle, isplati se, a domace :)




Apotekarka -> RE: zimnica (22.10.2010 16:33:29)

Zna li tko kakav recept za salatu od cvekle koja moze malo duze stajati




Hanady RR -> RE: zimnica (22.10.2010 16:42:37)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: dinaa

Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

jesam bezobrazna koa ja opet napišem recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
al šta ću kad ga imam i pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

elem

ja cveklu operem, pa je sa korom stavim u pretis lonac i kuha jedno 15 minuta...ozvadim, ohladim, ogulim i izređem na krugove ( ako je veća krug na polovinu)

u šerpi skuham vodu cca 5 l, 2 fildžan soli, 2 fildžana ulja, 1 fildžan šećera...kad to ohladi oddam 1 vinobran od 10 gr.

cveklu poredam u tegle pa zlijem ohlađenom vodom,a u svaku teglu stavim po 2-3 čehna bijelog luka narezanog na listiće i peršuna isitnjenog po želji.

Zatvorim i stavim tegle u šerpu sa ključalom vodom. tegle su tada zatvorene i neka budu u ključaloj vodi nekih 5-6 minuta...dosta...povadim, kad se tegle ohlade idu u policu za zimnicu. Meni ovako spremnjena cvekla ima dug rok trajanja, nedavno sam otkrila onu koju sma privail rpije 4 zime i nekako je ostala ( ja na svaku teglu zimnice ljepim paipirić kada sam napravila) otvorili i suprug probao...kaže jedemo i pojeo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


evo ti na stranici prije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Apotekarka -> RE: zimnica (22.10.2010 16:46:35)

evo ti na stranici prije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

joj hvala jesam i smotana ne citam stranice prije veceas rokovnik i po foruma cu prepisati sto se tice zimnice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




jasmin -> RE: zimnica (22.10.2010 16:58:26)

Pitanje za Hany...ili bilo koju hanumicu koja zna oko ove zimnice(smrznice):)...sta mislite smijem li u ovu salatu dodati malo sirceta?!




Anoniman -> RE: zimnica (22.10.2010 17:03:46)

Ja cveklu pravim ovako:Prokuham,ogulim,izrendam na kolutiće,i potrpam u male tegle,u svaku teglu stavim 1 malu kašiku,soli,sirćeta (cijelog),2 male kašike šećera.Kad sve to pripremim prokuham veću šerpu vode i zalijem tegle da prekriju cveklu,samo dobro zatvoriti i to je to,gotovo.
Bijeli luk ne stavljam jer ne volimo,a mogu stojati cijelu zimu zasigurno,možda i duže,ali mi pojedemo,pa ne znam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Meni ovako puno jednostavnije,da ne prokuhavam tegle.
A Hanady,jel u tvom receptu ne ide sirće?




Anoniman -> RE: zimnica (22.10.2010 17:09:50)

A ovako sam pravila šarenu salatu i super je...
Kupus i mrkvu izrendam,paprike žute i crvene nožem isjeckam,sve dobro promješam i zalijem vodom (10l vode,2 vinobrana,2 čaše soli,4 čaše šećera,1 cijelo sirće).Ostavim da odstoji 24h i potrpam u tegle,kantice...meni je izišlo oko 40kg [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] zvuči smješno,ali mi volimo salatu,nema šanse da jedemo bez,i sve to ode do aprila/maja

Da dodam,ovo 10 l vode može biti za jedno 25 kg




Hanady RR -> RE: zimnica (23.10.2010 10:02:18)

Eh ja još sutra neke stavri da napravim i odna ostaje mužu da pokiseli kupus u glavicama u bure to ćemo oko 1. novembra.

Sok od gorožđa je super koji sam napravila i meni trenutno godi pa ga najviše ja i pijem.
Hvala za recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]





DobraVila -> RE: zimnica (26.10.2010 12:33:28)

Hanady upooomoc [sm=smiley36.gif]...

Ja sam super napravila onu sarenu salatu,i sada odem u spajz,otvorim jednu teglu...kod sam probala suze su me oblile,tako intenzivan miris i okus ima moja salata [sm=smiley13.gif],ne znam sta nisam dobro uradila,kao da se "alkoholizirala"[sm=smiley36.gif].I onda otvorim drugu teglu,i salata ok.Ne znam u cemu bi mogao biti problem?




milenium -> RE: zimnica (26.10.2010 12:38:24)


IZVORNA PORUKA: DobraVila

Hanady upooomoc [sm=smiley36.gif]...

Ja sam super napravila onu sarenu salatu,i sada odem u spajz,otvorim jednu teglu...kod sam probala suze su me oblile,tako intenzivan miris i ukus ima moja salata [sm=smiley13.gif],ne znam sta nisam dobro uradila,kao da se "alkoholizirala"[sm=smiley36.gif].I onda otvorim drugu teglu,i salata ok.Ne znam u cemu bi mogao biti problem?


poslat ću ti ja večeras jedan recept za salate na pp neću ovdje jer je tako jednostavan da bi ga neke ismijale.ako ništa možeš bar do godine tako praviti.recept je od ''vitaminke''[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]ja kad sam prvi put pravila nisam pogriješila pa tako nećeš ni ti.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




DobraVila -> RE: zimnica (26.10.2010 12:40:10)

Bas ti hvala [sm=smiley1.gif],posalji,molim te,da probam i to.Imam jos kupusa pa cu napraviti za ovu zimu.Hvala puno!




Hanady RR -> RE: zimnica (26.10.2010 12:40:24)

IZVORNA PORUKA: DobraVila

Hanady upooomoc [sm=smiley36.gif] ...

Ja sam super napravila onu sarenu salatu,i sada odem u spajz,otvorim jednu teglu...kod sam probala suze su me oblile,tako intenzivan miris i ukus ima moja salata [sm=smiley13.gif] ,ne znam sta nisam dobro uradila,kao da se "alkoholizirala"[sm=smiley36.gif] .I onda otvorim drugu teglu,i salata ok.Ne znam u cemu bi mogao biti problem?


ta koja je intenzivnog mirisa očito nije bila u dovoljno vode do vrha i nije dobro nagurana u teglu.
Ili si prilikom mješanja salate slabo to uradila pa ti nije sav kupus dobro osoljen.

i naravno najveća je mogućnost da ti ta tegla nije dobro ''dihtovala'' znači nisi je dobro zatvorila pa je zrah uzvrištao.
vodi računa da ti nije pretopal prostor u kome su ti tegle...jer salata uzvrišti tj, prokisne tada.






Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>