RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: zimnica (14.10.2010 14:59:55)

IZVORNA PORUKA: zaha

Hanady stavim ti ja recept za sok od grozdja za nekih 20 min.sestra moja pravila,sok je extra,samo da ona dodje sa posla pa mi izdiktira recept,ako se vec neko ne javi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Honey3 -> RE: zimnica (14.10.2010 15:31:26)

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lejla Ka -> RE: zimnica (14.10.2010 15:34:19)

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.




Hanady RR -> RE: zimnica (14.10.2010 15:34:26)

IZVORNA PORUKA: zaha

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


joj dušo moja hvala ti do neba...baš mi grehota da mi porpadne...nisma ni očekivla ovoliki ''urod'' na lozi posađenoj za ukras[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (14.10.2010 15:35:46)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.

ma ja sam odmah skontala na dževdžir bakreni da cjedim...proće mi i grožđa bez košpica i kožice.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
ko drenjak.

ja i lejla u istom dumanu...šta sa tolikim grožđem.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Honey3 -> RE: zimnica (14.10.2010 15:37:50)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.
ne pasira se,samo na sitku ili vec tako nesto procijedi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Nedi -> RE: zimnica (14.10.2010 15:47:00)

IZVORNA PORUKA: zaha

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.
Pošto mi pravimo u velikoj šerpi od 20 l - znači na 20 l soka stavimo 14 kg šećera i kuhamo na laganoj vatri jos 30 min da se zgusne
U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Eto ja sam umetnula mali dodatak ali u suštini je isto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A sad odoh [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sad.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sad.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sad.gif[/image] jer nemam ništa od zimnice






dinaa -> RE: zimnica (17.10.2010 20:35:07)

Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (17.10.2010 21:29:32)

IZVORNA PORUKA: dinaa

Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

jesam bezobrazna koa ja opet napišem recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
al šta ću kad ga imam i pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

elem

ja cveklu operem, pa je sa korom stavim u pretis lonac i kuha jedno 15 minuta...ozvadim, ohladim, ogulim i izređem na krugove ( ako je veća krug na polovinu)

u šerpi skuham vodu cca 5 l, 2 fildžan soli, 2 fildžana ulja, 1 fildžan šećera...kad to ohladi oddam 1 vinobran od 10 gr.

cveklu poredam u tegle pa zlijem ohlađenom vodom,a u svaku teglu stavim po 2-3 čehna bijelog luka narezanog na listiće i peršuna isitnjenog po želji.

Zatvorim i stavim tegle u šerpu sa ključalom vodom. tegle su tada zatvorene i neka budu u ključaloj vodi nekih 5-6 minuta...dosta...povadim, kad se tegle ohlade idu u policu za zimnicu. Meni ovako spremnjena cvekla ima dug rok trajanja, nedavno sam otkrila onu koju sma privail rpije 4 zime i nekako je ostala ( ja na svaku teglu zimnice ljepim paipirić kada sam napravila) otvorili i suprug probao...kaže jedemo i pojeo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




dinaa -> RE: zimnica (17.10.2010 21:51:13)

Ma znala sam ja ko ce se javiti,hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

I mi svi volimo cveklu a imamo je podosta pa steta da propadne.




taurus -> RE: zimnica (17.10.2010 23:08:00)

moram da  se pohvalim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
danas sam napravila turšiju (karfiol, mrkva, paradajz, parike i krastavice) čime je pravljenje zimnice kod mene i zvanično završeno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (17.10.2010 23:12:13)

IZVORNA PORUKA: taurus

moram da  se pohvalim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
danas sam napravila turšiju (karfiol, mrkva, paradajz, parike i krastavice) čime je pravljenje zimnice kod mene i zvanično završeno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
pa gdje si ti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: zimnica (19.10.2010 14:37:30)



IZVORNA PORUKA: Hanady RR


eh onda fino uzmi 10 kg crvenih paprika...
u toj vodi ih obari kao žute...
stavi u velike tegle...3 će ti trebat i onda u ohlađenu vodu dodaj češnjakak i bibera i zalij tegle...ostavi otvoreno preko noći na tacni nekoj ako iskipe...ujutro samo zatvori i ostavi na mjesto.
a ako ne iskipe dodaj malo pokuhane naspoeljene vode ako bude falilo. i eto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



stavljala sam u male tegle jer budu manje otvorene tj prije se pojedu nego kad načmem veliku teglu pa bude otvorena tjedan dana.češnjak ne stavljam,ovdje to nije običaj,a ni u kupovnim paprikama nema češnjaka[sm=smiley36.gif]a i ne volim ga. napravila sam skoro 50 tegla[sm=smiley1.gif]




sheri -> RE: zimnica (19.10.2010 15:50:46)

milenium, svaka cast! jesi ti vrijedna! bravo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ja sam do sada napravila sokova od borovnica, kupina, malina, visanja, i mislim da je ostalo jos malo istih. pekmez od bresaka i djumbira, to mi je nesto fatasticno! slatko od kupina i borovnica. pekmez od sljiva, i one sesirice os sljiva. ajvar, pindjur, zamrzla roga nesto malo, napravila ovih paprika u ulju, ali toga bih jos. ovaj vikend kontam i ja tursiju praviti, i narezati sarenu salatu.
i najponosnija sam sto sam si napravila domace kupinovo vino![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Mya_81 RR -> RE: zimnica (19.10.2010 15:52:58)

Sheri, nadmašila si sve [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Svaka čast [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

A zaboravim ti sve reći da ti je pekemz od šljiva fantazija!!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




DobraVila -> RE: zimnica (21.10.2010 18:18:59)

Drage moje,da i ovdje pitam [sm=smiley1.gif],nemam vremena da citam ispocetka zbog moje[sm=duda.gif],pa ne znam da li ste to vec spominjale,i zato vam se unaprijed izvinjavam.
Treba mi recept za sarenu salatu od kupusa,mrkve,paprika...ali koja se pravi bez esencije,odn. samo sa soli i vodom???Hitnooo [sm=smiley1.gif].Unaprijed zahvalna!!!!




jasmin -> RE: zimnica (21.10.2010 18:30:54)


IZVORNA PORUKA: DobraVila

Drage moje,da i ovdje pitam [sm=smiley1.gif],nemam vremena da citam ispocetka zbog moje[sm=duda.gif],pa ne znam da li ste to vec spominjale,i zato vam se unaprijed izvinjavam.
Treba mi recept za sarenu salatu od kupusa,mrkve,paprika...ali koja se pravi bez esencije,odn. samo sa soli i vodom???Hitnooo [sm=smiley1.gif].Unaprijed zahvalna!!!!

Hocu i ja,hocu i ja...
Hanady je majstor za zimnicu,sad ce ona nama napisati.
A vjerujem da jos dosta cura zna.Hajmo cure...




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 18:44:43)

evo mene

ja ovako prvaim šarenu salatu...
na veliku vreću kupusa kada pravim šarenu salatu ide 500 gr soli.....
elem izribam kupus....
pa ga nasolim i odmah u to dodam mrkvu narezanu na kolutove ( a neko i to renda) i paprike žute izrezane na manje komade...ja stavljam i zeleni pradajz narezna na četvrtine,a ako mi ostane kratsaviva nareženim i njih istio tako u ovu salatu. a može i bez njih naravno.
nasoljeno i izmješano ostavim da prenoći....
otprilike na veliku vreću kupusa stavim 3 kg mrkve i 3 kg paprika  ako stavljam i ostalo po 3 kg ako nemam paradjz i krasatvice odnda bez njih
ujutro uzmem svoje sterilisane tegle...oprane i stavljenje u pećnicu na 4-5 minuta....
napunim ih smjesom salate...pa onda ona voda koja je ostala naspem do vrha tegli i ostavim te tegle da stoje otvorene na tacni većoj ( oko 5-6 sati) jer obično ili iskipe ili sve upiju...ako upiju dodam ostatak vode ako iskipe obrišem tegle i poklopim odozgo plastičnim podmetačima najmenjim za to i dobro zatvorim.
ono što ja smatram bitnim je da šarenu salatu uvijek pravim u staklenim teglama nekako najbolje uspije,
da ispod poklopca tegle uvijek stavim nalonski celogan...eto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




DobraVila -> RE: zimnica (21.10.2010 18:49:04)

hvala puuuno puuuno,samo ne kontam koja voda koja je ostala,da li so i vodu pomijesam pa tom vodom zalijem salatu?Hvala jos jednom [sm=smiley1.gif]




jasmin -> RE: zimnica (21.10.2010 18:50:44)

Eh moram ovo probati akobogda uskoro.Jos samo da pitam,nakon koliko se salata moze jesti?




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 18:57:27)

IZVORNA PORUKA: DobraVila

hvala puuuno puuuno,samo ne kontam koja voda koja je ostala,da li so i vodu pomijesam pa tom vodom zalijem salatu?Hvala jos jednom [sm=smiley1.gif]

draga kada sve ovo narezano nasoliš i to prenoći...povrće ti pusti slanu vodu...
znači sve izrezano u veliki sud pospeš sa soli i dobro imješaša rukama i onda kda ujutro ustaneš ta salata ''pliva'' u svojoj vodi...i bude ti dovoljno za svo pakovenja...da vodu stavljaš nema potrebe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

a jasmin stoji oprilike 15 dana u srednje toplom prostoru...ja sve to nosim u garažu, hladinji i tamniji prostor pa jedem nekad za 20-30 dana zavisi od vremena, a jednu teglu tzv. porbalicu stavim u špaiz na spratu gdje živim a tu je toplo pa taman za 7-8 dana probam prvu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




DobraVila -> RE: zimnica (21.10.2010 18:58:02)

ja cu je veceras praviti kad [sm=duda.gif] zaspi.Ali imam problem sto nemam onih plasticnih podmetaca sto se stave na salatu [sm=smiley13.gif],moze li bez toga i da li postoji neka druga mogucnost ili je to obavezno?Joj koliko pitanja imam [sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 19:03:01)

IZVORNA PORUKA: DobraVila

ja cu je veceras praviti kad [sm=duda.gif] zaspi.Ali imam problem sto nemam onih plasticnih podmetaca sto se stave na salatu [sm=smiley13.gif] ,moze li bez toga i da li postoji neka druga mogucnost ili je to obavezno?Joj koliko pitanja imam [sm=smiley36.gif]

nije obavezno ali onda vodi računa da kada trpaš u tegle dobroooooooo rukama pritisneš i zubiješ salatu pa na kraju ako nemaš podmetače imaš li slamke ili šatpiće neke ili čak nešto drveno pa da nožem šstapiće napraviš i u nakrt staviš...i nesmije ti viti pri zatvarnju poklopcima povrće iznad vode...trune i porpada i naravno uništava sav posao....

ako nemaš ničim protisnuti onda tegle ne trpaj skroz do početka njihovog vrata nego ostavi jedna prst odozgo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] a sve do vrha vodom sutra napuni onom vodom koja je ostala do salate.




DobraVila -> RE: zimnica (21.10.2010 19:11:52)

hvala ti bas si me obradovala,a Bogami i mm (jer jako voli sarenu salatu)a ja je jos nikad nisam pravila [sm=smiley1.gif].I samo mi jos kazi,koliko dugo se salata kiseli odn. kad cemo je moci jesti (i necu te vise "tusiti" [sm=jezicek.gif]).




Hanady RR -> RE: zimnica (21.10.2010 19:16:26)

IZVORNA PORUKA: DobraVila

hvala ti bas si me obradovala,a Bogami i mm (jer jako voli sarenu salatu)a ja je jos nikad nisam pravila [sm=smiley1.gif] .I samo mi jos kazi,koliko dugo se salata kiseli odn. kad cemo je moci jesti (i necu te vise "tusiti" [sm=jezicek.gif] ).

evo dušo moja samo malo ispred sam ti napisla i to[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

tačnije jasmin sam odgovorila
ponovo copy
a jasmin stoji oprilike 15 dana u srednje toplom prostoru...ja sve to nosim u garažu, hladinji i tamniji prostor pa jedem nekad za 20-30 dana zavisi od vremena, a jednu teglu tzv. porbalicu stavim u špaiz na spratu gdje živim a tu je toplo pa taman za 7-8 dana probam prvu


i javi kako si nam posao završila...sigurna sam biće uspješno...ja sam to sama prije 5 godina uradila i sretna sma bila za 1 put sada veće je lakše...ali za sve postoji prvi put[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Sretno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  8 9 [10] 11 12   Sljedeća stranica >   >>