bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 21:02:10)
|
Pozdrav, ženice! Nedavno sam vas na ovoj temi pitala da li iko ima iskustva sa pravljenjem marmelade od sljiva (ili bilo koje), bez secera i bilo kakvih konzervansa, samo sa želirnim sredstvom od morske alge agar agar. Niko mi nije odgovorio, ali, našla sam recept i napravila najbolju marmeladu ever, pa ako vas zanima, ovako - 10 kg šljiva (toliko ih je bilo nakon vađenja košpica) sam malo po malo izmiksala štapnim mikserom. Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi. Na ovaj način se dobije daleko manje marmelade nego kada se pravi sa šećerom, ali udio voća je gotovo 100%, a ukus je fantastičan, kao i boja. Pa, eto, ako je neko zainteresovan... A sada opet pitanje: Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos? isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...
|
|
|
|