[Obrisana poruka] (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (19.8.2010 13:34:34)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (19.8.2010 15:40:16)

[Sadržaj poruke je obrisan]




ena0002 -> RE: zimnica (19.8.2010 18:57:18)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


a džem ob borovnica.....

najprije da kažem da na 1 kg bornovnica ide 1 kg šećera

operete bornovnice i fino stavite u jednu šerpu oa pomješate sa šećerom....

onda pustite da stoji onako  jedno 4-5 sati...sve povrmeneo mješati da bornovnice puste sok i pomješa se sa šećerom....

nakon toga perioda staviti na vatru laganu i kuhati nekih 15-20 minuta da se sve lijepo ukuha.....

e nakon toga sipati u tegle....
e nakon toga nasuti vou u šerpu pa staviti tegle da jedno 5-6 minuta u u toj vodi kuhaju....

poklopiti i obavezno zamotati tegle u novinu i staviti na hladno....

bornovnice mogu pormjeniti boju...novina okolo tegle to ne dozvoljava...
eto ga[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja slicno pravim, ali na 2 kg borovnica stavim 1,5 kg secera jer mi bude prejako na mjeru 1:1 i ostavim preko noci da stane i kad prokuha kuham nekih max do sat vremena, vruce natrpam u vruce tegle.
Ovo super ide sa sutlijom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




magnolija* -> RE: zimnica (19.8.2010 19:35:43)

Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx




Hanady RR -> RE: zimnica (19.8.2010 20:52:43)

IZVORNA PORUKA: magnolija*

Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx



da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.

E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.

e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.

oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: zimnica (19.8.2010 20:57:36)

džem od drenjka....

omjer mi je 2 kg drenjaka -500 gr šećera
drenjke operemo i slavimo u veliku posudu na šporet na laganu vatru i mješamo dok ne omekšaju i ne počnu se sve košpice ovajat.

kad sve smekša, bukvalno se skašaju onda fino cjedimo...
ja sjedim kroz platnenu pelenu..

sok koji se dobije iz ovoga  stavi se u šerpu sa šečćerom i ukuhava na laganoj vatri do željene gustioće.

toplo se sipa u sterilisane tegle i dobro se zatvori i ostavi na hladno mjesto....

e sad ovo je ustavri više marmelada.....nego džem....





ena0002 -> RE: zimnica (23.8.2010 19:15:40)

Hanady imas li recept za sok od borovnica ?




Hanady RR -> RE: zimnica (23.8.2010 19:29:31)

IZVORNA PORUKA: ena0002

Hanady imas li recept za sok od borovnica ?

ja na 1 kg borovnice stavim 1.500 kg šećera i na oprane bornovnice porsšem taj šećer i 1 limuntos...i onda ''tucam'' to drugom šerpom u velikoj zdjeli ...e kad ih smelšam onda ostavim da stoje 24 sata....i nakon toga sve stavim u šerpu pa ukuhavam oko 25 minuta...ja pravim sirup pa ga samo tako ukuhanog pocjedim kroz onu sitku standardnu za čaj....kad ga koristim razblažujem sa vodom....
sipam u staklene flaše vruć sirup u hladne sterilisane flaše i držim u frižderu.





ena0002 -> RE: zimnica (25.8.2010 12:24:02)

Hvala Hanady...ja dok nabavih recept mama vec napravila sok [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...ali od viska glava ne boli [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




kupina -> RE: zimnica (26.8.2010 20:50:45)

pozzzz...kako pravite sos od paradajza




ena0002 -> RE: zimnica (26.8.2010 21:00:59)

IZVORNA PORUKA: kupina

pozzzz...kako pravite sos od paradajza

Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min




bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 21:02:10)

Pozdrav, ženice!
Nedavno sam vas na ovoj  temi pitala da li iko ima iskustva sa pravljenjem marmelade od sljiva (ili bilo koje), bez secera i bilo kakvih konzervansa, samo sa želirnim sredstvom od morske alge agar agar. Niko mi nije odgovorio, ali, našla sam recept i napravila najbolju marmeladu ever, pa ako vas zanima, ovako -  10 kg šljiva (toliko ih je bilo nakon vađenja košpica) sam malo po malo izmiksala štapnim mikserom. Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.
Na ovaj način se dobije daleko manje marmelade nego kada se pravi sa šećerom, ali udio voća je gotovo 100%, a ukus je fantastičan, kao i boja. Pa, eto, ako je neko zainteresovan...

A sada opet pitanje:
Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos?
isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...





kupina -> RE: zimnica (26.8.2010 21:08:17)


IZVORNA PORUKA: ena0002

IZVORNA PORUKA: kupina

pozzzz...kako pravite sos od paradajza

Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min

jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega




ena0002 -> RE: zimnica (26.8.2010 21:10:38)

IZVORNA PORUKA: kupina


jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega

Ne treba, a mozes stavljati u manje tegle pa kad otvoris teglu stavi je u frizider. Ja na slican nacin pravim kompot od breskvi i bude extra i sto je najvaznije moze duuuuugo da stoji u spajzu a da se ne promjeni




ena0002 -> RE: zimnica (26.8.2010 21:11:56)

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.

A sada opet pitanje:
Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos?
isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...



Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ,da se prije ne pokvari tako [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 21:16:42)

IZVORNA PORUKA: ena0002

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja  nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.



Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  ,da se prije ne pokvari tako [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Hvala za recept.
Kuham dvije minute zato što kuhanje nije oblik konzerviranja hrane. Dakle, svjedeno je, glede kvarenja, kuhaš li dvije ili dvjesto minuta, a kraćim kuhanjem sačuvaš više vitamina i ostalih hranljivih tvari koje su možda termolabilne.
Ja sam i prošle godine pravila marmeladu bez šećera, koji jeste kozervans, pa evo, danas smo otvorili posljednju teglicu iz te ture, avgust 2009, i odlična je. S tim da sam prošle godine upotrijebila malo fruktoze i obično sredstvo za želiranje. Ali, ove godine mi je još ukusnija.





ena0002 -> RE: zimnica (26.8.2010 21:19:36)

A sta ti je taj agar agar prah [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 21:22:19)

Agar agar prah je sredstvo za želiranje koje se dobija od moorske alge, za razliku od običnih sredstava za želiranje, koja se dobivaju od životinjskih kostiju, izmedju ostalog. Na tržištu je u obliku praha i ljuskica. Da djeluje mu nije potreban šećer, zato je meni super izbor. Ima ga u bolje opremljenim samoposlugama, kao i u prodavnicama zdrave hrane. 




ena0002 -> RE: zimnica (26.8.2010 21:27:30)

Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 21:29:43)

IZVORNA PORUKA: ena0002

Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ma, i moja mama je to tako uvijek pravila. I dobro jee i ukusno, naravno. No, eto, ja se trudim da jedemo što zdravije i baš izbjegavam šećer koliko god je to moguće, jer od njega fakat nema ništa dobro, osim praznih kalorija. A svakako ga se pojede previše kroz razne druge stvari;))))




kupina -> RE: zimnica (26.8.2010 21:41:36)


IZVORNA PORUKA: ena0002

Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kod mene bestilja ima od prosle godine...bas ga i ne volimo,al eto da se sljive iskoriste,al ovaj bebbin recept je dobar,valja isprobati




magnolija* -> RE: zimnica (26.8.2010 21:57:48)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: magnolija*

Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru?
Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike?
thx



da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.

E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.

e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.

oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



hanady, moze li se ovako isto napraviti i dzem od bresaka ? istu mjeru, isto sve?




bebbe RR -> RE: zimnica (26.8.2010 22:13:14)

Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.




Hanady RR -> RE: zimnica (26.8.2010 22:19:46)

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
tačno ovako...ja nikada nisma od breskvi pravila...ali sam na ovaj princip pravila od kruški i jabuka i malina pa eto porbja nam ti i breske da znamo kako je dobar i tako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




magnolija* -> RE: zimnica (2.9.2010 16:13:14)

kontam probat od bresaka napravit, pa javim kakav je ispao ... al  vrijedna zena nikako da se nakani  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kako kiselite paprike ? jel se mora stavljati ona esencija, sirce ili sta vec?





Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>