Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2010 15:38:55
Dzenana_G
Drage mamice imam jedno pitanje... Nejla je pocela da jede fino kasica prije mjesec dana, samo jednom dnevno i to po malo. ni ja joj nisam dala puno nego cisto da navikava bna nove ukuse. Do sada je jela voce i povrce, nekada sa rizom. Sta dalje? Kad uvesti novi obrok? Kad poceti s nekim novim namirnicama? pozdrav
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2010 15:41:09
bebacha
pa imas ove zitarice u kutij,palentu.jos joj je rano za neke mesne temeljce mislim da bi joj sad trebala uvesti jedan pravi obrok,odluci dali ce to bit dorucaj,rucak i vecera
< Poruku je uredio bebacha -- 18.10.2010 15:43:37 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2010 15:51:24
lilix
Dženana možeš iskuhati malo pilećeg bijelog mesa i neko povrće pa to izmiksati, samo meso ostavi za malo kasnije; nama je pedijatrica rekla da sa 6 mjeseci izbacim jedan podoj a uvedem tu dohranu, najbolje u vrijeme ručka, ali kaošto reče bebacha, najbolje ti znaškoje će vam vrijeme ogovarati melly sretno sa novim okusima, mi evo upravo se spremamo da ručkimo tikvicu, to nam je tek 4 namirnica koju probamo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2010 15:55:36
Dzenana_G
Znaci do 6.mjeseca cekati sa ostalim namirnicama. za sada voce, povrce i zitarice. SAcekala bih jos malo da joj to bude cijeli obrok, ali da li da joj sada vec pocnem jos jednom davati kasice? I dajete li vi sokice bebama? Nejla na flasicu nece, a na kasicicu mi bezveze davati sok...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2010 16:04:16
lilix
bebacha prvo se počinje sa tim mesom, tek kasnije ostali djelovi, takav sam savjet dobila od dr.; Berini se zasad svidjela samo mrkva, jedino je nju pojela ostalo je ispljuvala dokle je stigla ; je li sirup pomogao? nadam se da ste ozdravili Dženana ja sam davala sokić od jabuke i mrkve, ja joj cijedila i popije po 3-4 kašikice, polako dok se navikne pa će htjeti i na flašicu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.10.2010 23:09:46
Nenci
Evo sam malo citala pa vidim da je govora bilo o palenti. Mi smo probali palentu, nije mu se svidjela. Probali opet , ne ide. Nego ja sad kad nesto drugo mu napravim, npr. krompir i mrkvu ili blitvu i tikvicu onda u to dodam malo palente skuhane i onda to fino pojede.
A za sok od cvekle nisam znala da se smije davati, super probacemo i to. Inace on doji i ima jos dva obroka kasicu i uvece karamelino ili grizolino. E sad jedino nece vodu da pije nikako, jedva proguta jedan gutlja i to je to. Jos mu kupila onu casu sa piskom silikonskim, casu obozava ali za igranje a nece da pije iz nje :((((
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 20:02:49
Mammita
vec sam na jednoj temi ovo napisala cini mi se, ali evo da ponovim - mozda nekoga interesuje,a nije vidio prije... namirnice koje sadrze dosta nitrata ne bi se trebale davati djeci mladjoj od godinu dana jer se nitrati mogu pretvoriti u nitrite koji su stetni za tako mlad organizam. te namirnice su: spinat, cikla, kopriva, blitva, pa cak i zelena salata. LP
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 22:39:34
Anoniman
Drage mame... Imam jedno pitanje, tj potreban mi je savjet. Mojoj princezici je osam i po mjeseci i od treceg mjeseca nece flasicu, a hrani se sa AD, tako da cijelo vrijeme je kasicica aktivna. Da napomenem da i dan danas se budi nocu nekada i dva puta i hoce da jede, a ja onako bunovna pravi hranu, kasiku u ruke i hrani. Prije par veceri sam probala da joj dam kravlje mlijeko na flasicu i u slast je pojela i super podnijela, a adaptirano nece, pa me zanima vase misljenje, da li je rano da joj uvedem kravlje mlijeko, bar u tim nocnim satima, ovo ostalo i onako jedemo mlijecne kasice za mlijecni obrok. Hvala vam puno unaprijed i ljubimo vas i vase .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 22:45:41
aida.
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Drage mame... Imam jedno pitanje, tj potreban mi je savjet. Mojoj princezici je osam i po mjeseci i od treceg mjeseca nece flasicu, a hrani se sa AD, tako da cijelo vrijeme je kasicica aktivna. Da napomenem da i dan danas se budi nocu nekada i dva puta i hoce da jede, a ja onako bunovna pravi hranu, kasiku u ruke i hrani. Prije par veceri sam probala da joj dam kravlje mlijeko na flasicu i u slast je pojela i super podnijela, a adaptirano nece, pa me zanima vase misljenje, da li je rano da joj uvedem kravlje mlijeko, bar u tim nocnim satima, ovo ostalo i onako jedemo mlijecne kasice za mlijecni obrok. Hvala vam puno unaprijed i ljubimo vas i vase .
pravo kravlje? ili tetrapak?
Nama je dr.rekla da slobodno od sestog dajemo mlijeko iz tetrapak a pravo domace je premasno i ja ne bih davala to... pa dosta dugo... ovo je ipak preradjeno..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 22:51:03
Anoniman
I tetrapak je kravlje , mislili smo na tetrapak, gdje u Sarajevu domaće da nadjem . Mi smo prvo koristili Hipp i super ga pila, zatim nije htjela, dr nam kaze da uzmemo Novalac, nije ni njega htjela, pa Aptamil, nije ni njega, pa Bebelack kao njega ce htjeti sigurno jer je sladunjav, nije ni njega htjela. Jede svako od ovih u kombinaciji sa necim, ali cisto ad, samo, nece ni da pomirise. Po danu mi nije problem kasikom i onako jede sve i svasta, ali bar da mi je noc pregurati bez kasike
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 22:57:10
Anoniman
Prije par veceri u noci kad se probudila prvo joj napravila AD i ponudila samo je jednom povukla i izbacila cuclu i nastavila plakati, posle pokusava opet da joj "uguram" flasicu nije htjela. Uzmem naspem iz tetrepaka i popije u cugu 180ml. Nocas kad se probudi dam joj opet tetrapak, ako bude htjela spas mi je, jer mi je vise hranjenja kasikom noću muka.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:00:22
Anoniman
Prije par veceri u noci kad se probudila prvo joj napravila AD i ponudila samo je jednom povukla i izbacila cuclu i nastavila plakati, posle pokusava opet da joj "uguram" flasicu nije htjela. Uzmem naspem iz tetrepaka i popije u cugu 180ml. Nocas kad se probudi dam joj opet tetrapak, ako bude htjela spas mi je, jer mi je vise hranjenja kasikom noću muka.
divim ti se kako si izdrzala do sad probaj ja sam svojoj uvela sa 7 mjeseci al ona i sad pije ad ujutru i navece,jedno vrijeme je odbijala ad pa je onda pila obicno mlijeko sa malo nesquika i opet se vratila na ad
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:02:43
chuci
jelenaT teška ti je situacija kravlje mlijeko WHO ne savjetuje prije godine dana. alergena je namirnica, ali vidim da je tvoja beba već konzumirala kravlje mlijeko i nije alegična. kravlje mlijeko nema sve tvari potrebne za bebu kao majčino mlijeko, ili ad, pa s te strane joj nije dobro da previše unesenog mlijeka bude kravlje umjesto ad. pretpostavljam da si probala, ali nije na odmet napomenuti, jeste li probali sa drugim vrstama ad mlijeka?
s druge strane nije alergična, a dva noća hranjenja na kašikicu su mnogo vremena provedenog u budnom stanju i za tebe i za bebu. možda je bolje da noću ''salije'' kravlje mlijeko iz flašice, a da se uči spavati u komadu, što je teško kad se skroz razbudi da bi jela, a pretpostavljam da se skroz razbudi kad jede na kašikicu. kad si i ti bolje naspavana, a i beba bolje ide i po danu, možete se aktivnije igrati i sve.
opet ti ćeš odlučiti, pa ti ja neću savjetovati kako da uradiš. evo ja sam navela neke razloge za i protiv kojih sam se trenutno sjetila. sretno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:07:01
Anoniman
Hvala vam puno drage nase
Kod nas je malo specificna situacija, kao sto rekoh od treceg mjeseca je pocela odbijati flasicu i ja je odvedem doktoru, oni me napali, kao dijete super, dobro napreduje, kao nece flasicu zbog vrucina i zubica, probajte na kasiku. brzo posle toga ja je pocnem dohranjivati jer mlijeko na kasiku davati je bila nocna mora, davala sam i spricom i pipetom, nema sta nisam radila. Opet sa 4,5 mj mi slabije jela ja je odvedem, naprave me budalom, kao dijete zdravo idite kuci, bila sam inventar kod dr. I tako sve do prije mjesec dana kad joj nosic procurio i posalju je otorincu da je pregleda, dijete hronicnu upalu usiju, ostecen sluh, treci krajnik i upalu grla, kao ko zna koju po redu jer su se džepići stvorili na krajnicima od upala, a zlatni nasi pedijatrii. Tako da je ispalo da moje dijete nece flasicu zbog usiju jer ga bole kad vuče cuclu, sad hvala Bogu uz terapiju napreduje, ali nece AD, moguce da se odvikla od ukusa i da joj se vise ne svidja.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:12:25
Anoniman
Ja bih joj i dalje pravila mlijecne kasice sa AD, a samo nocu davala kravlje, jer po danu smo vise navikli da je svaki obrok kasikom, a da je odviknem od nocnog hranjenja pokusala sam i bezbroj noci i ona i ja neprospavanih prosli, ali nema sanse, jede tri mlijecna, jedan vocni, jedan povrćni obrok, pije sok, caj... dosta i gricka po nesto izmedju obroka, ali opet trazi taj nocni
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:16:44
Anoniman
Ja bih joj i dalje pravila mlijecne kasice sa AD, a samo nocu davala kravlje, jer po danu smo vise navikli da je svaki obrok kasikom, a da je odviknem od nocnog hranjenja pokusala sam i bezbroj noci i ona i ja neprospavanih prosli, ali nema sanse, jede tri mlijecna, jedan vocni, jedan povrćni obrok, pije sok, caj... dosta i gricka po nesto izmedju obroka, ali opet trazi taj nocni
ja bih uradila ovako kako pises ona unosi dovoljno vitamina i svega pa dvije bocice mlijeka ne mogu skoditi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:21:03
Anoniman
Hvala vam drage moje , od nocas idemo tetrapak, jer sa flasicom sam je prije dok je htjela piti znala preduhitriti budjenje, znam otprilike kad je to, pa je u snu nahranim flasicom i ona se ne budi, a ovako razbudi se pa hoce da se igra, pa onda ljuljaj da zaspi, a po danu ako zaspi sat vremena mi smo najsrecnija porodica
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2010 23:30:24
Nenci
JelenaT moj bebi ima 8 mjeseci i 6 dana. Odskoro sam pocela stavljati pomalo mlijeka iz tetrapaka kad mu miksam bananu i krusku npr. ili neko drugo voce. Nije mu skodilo. A rekli su mi da slobodno dajem iz tetrapaka. Al eto ja oprezno samo pomalo.
Inace on spava po cijelu noc, zaspe oko pola 10 uvece i do ujutro oko 8 nema budjenja. Doduse prije je bilo al sad je promijenio ritam i super nam je :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2010 9:45:50
lekica83
jelenaT i ja svojoj bebi dajem mlijeko iz tetrapaka, dajem ono dukatovo 7 vitamina, i to nekad od sedmog mjeseca prvo sa kasicama a sad ponekad takodje u toku noci zacas ga malo ugrijem i dam joj da pije jer mi je dugo cekati da joj napravim AD. Vezano za onaj podatak da se bebama do godinu dana ne smije davati kravlje mlijeko hmmm, pa to je sad zavisi kako gledas, ja sam nasla milion debata za i protiv, te je alregeno te nije, te ako je beba alergicna svejedno je bice i poslije godinu pa svasta nesto ali eto i ja sam se odlucila da proba ranije i sad redovno pijemo mlijeko iz tetrapaka bez problema. Znaci na tebi je ali ako je vec beba pila i nije imala reakciju mislim da je ok da nastavi.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2010 10:49:06
Anoniman
Dala sam joj nocas, bas to dukatovo 7vitamina. Dva puta se budila i jednom popila 120ml, a jednom 150ml i evo nema hvala Bogu nikakve reakcije. Finu stolicu imala, dijete nasmijano, raspolozeno, jednom rijeciju nista je ne muci, nema nikakvih promjena, cak je i raspolozenija jer nije bilo kasikom vec na brzinu na flasicu pa se dijete i naspavalo