|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  265 266 [267] 268 269   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
14.10.2010 21:36:21   
amela2208
IZVORNA PORUKA: maja78 RR

Molim vas za pomoc

da li se smije dati djetetu od 8 mjeseci sok od svjeze cjedenog sipka?

zasto ne??? şipak je mnogo dobar i za djecu i odrasle

Sara&Mohammad

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 6651
15.10.2010 13:08:04   
leona81

IZVORNA PORUKA: bumbarica

Drage moje, gdje da kupim kelerabu? Iz Sarajeva sam. Koliko dugo se kuha? Volila bih kelerabu dati bebi da proba?

pijaca markale...ima jedna gospodja nema sta nema, kelerabu, articoku, avokado, rukolu....uglavnom i ako nema nesto nabavit ce ti...

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu bumbarica)
Neposredna veza do poruke: 6652
16.10.2010 0:15:34   
Idina mama

Drage moje, gdje da kupim kelerabu? Iz Sarajeva sam. Koliko dugo se kuha? Volila bih kelerabu dati bebi da proba?

Dala sam recept u mojim prethodnim postovima i na temi "Recepti za najmladje". Keleraba moze odmah od 6. mjeseca. vrlo je dobra jer je lahko probavljiva i sadrzi vitamin(e) B i folnu kiselinu.Ona koju ja ovdje mogu da nabavim kuha se oko 20 min. Probaj i kad bude mehka, kuhana je.

< Poruku je uredio Idina mama -- 16.10.2010 0:23:16 >

Neposredna veza do poruke: 6653
16.10.2010 0:22:01   
Idina mama

Hvala puno na odgovoru greskograd. Pokusat cu je danas naci na pijaci na Otoci. Ima li zamrznuta da se kupi? Cula sam da je i zob dobro davati bebi. Kako se to pravi? Ima li ko kavih recepata sa zobi? Hvala

Zob (ovas) se daje gotovo odmah cim se pocne sa uvodjenjem guste hrane. Ali u vidu pahuljica, a ne kao cijelo zrno. Sadrzi zeljezo i zamjenjuje meso. Mi jedemo u ooogrooominiiim kolicinama: dorucak, uzina, vecera. Preporucujem baby pahuljice koje su instant. Izgledaju poput praha. Npr. Hipp proizvodi takve pahuljice (Hafer). Mogu i Alnatura pahuljice iz DM-a. Izgledaju poput onih u Müsliju. Inace, ja sam davala od pocetka sve zitarice (u vidu pahuljica): psenicu (griz), zob, proso, rizu (u vidu pahuljica), Dinkel, ...

Neposredna veza do poruke: 6654
16.10.2010 10:41:08   
bumbarica
Hvala vam puno na odgovorima. Pogledat cu ove zitarice u DM-u. Moj bebi je skoro sedam mjeseci.

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 6655
16.10.2010 22:27:46   
selina
drage mame ja upravo citam na jednoj stranici savjetovaliste za bebe da limun kao sok i narandz idu od 4 mjeseca da li je to moguce??? ja malo cackala po netu zelim mojoj maloj da pravim sok od cvekle radi vitamina da ima preko zime i tako pisu recepti sa limunom.........mislim mojoj bebani je 10 ti mjesec ali je me zacudilo odakle tako rano!!!!????

Napitci

To je osnovna tečnost koju detetu treba davati svakog dana od rođenja.Sprema se vrlo jednostavno.Vodu sa šećerom 8%, treba prokuvati i kad se ohladi daje se bebi kroz cuclu.
Voćni sokovi

Najbolje je sveži voćni sok bez dodatka šećera.Mogu se davati prirodni ili razblaženi sa vodom u tom slučaju više gase žeđ.
Sok od limuna od 4 meseca

Porebno je:1 limun,(30 ml.soka od limuna) zatim 100ml.prokuvane vode i 1,5 kafene kašičica šećera, limunov sok treba dodati u hladnu prokuvanu vodu.
Napomena:u 100 g. limuna nalazi se 50 mg.C vitamina a dnevna potreba ovog vitamina za odojče je od 25-50 mg.
Sok od pomorandže od 4 meseca

Potrebno je:100ml. prokuvane vode, 30-40 ml. soka od pomorandže, pola kafene kašičice šećera
Napomena:na sličan način se može spremiti svež sok i od svih ostalih voća:jabuka,breskva,kruška,kajsija.Voće koje sadrže više šećera u taj sok se dodaje pola kafene kašike šećera.
U nedostatku svežeg voća bebi se mogu davati voćni sokovi kupljeni u apoteci ili u prodavnici.Uvek treba paziti na datum proizvodnje.
Važno je da znamo da se bebi ne daju gazirani sokovi.

Neposredna veza do poruke: 6656
17.10.2010 0:18:32   
leona81
To je osnovna tečnost koju detetu treba davati svakog dana od rođenja.Sprema se vrlo jednostavno.Vodu sa šećerom 8%, treba prokuvati i kad se ohladi daje se bebi kroz cuclu.
???user posted image

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu selina)
Neposredna veza do poruke: 6657
17.10.2010 15:13:25   
lekica83
Selina i ja sam isto svasta nasla na netu a vecina toga je kontradiktorno,neki kazu ni slucajno dodavati secer a eto ti si citala i napisala da moze user posted image [sm=zmeden.gif
Ja sam to uradila ovako, limun jos nisam davala jer i mene zna cesto da namuci limunada, on mi je nekako jos tezak ali smo narandju i mandarine uveli , ja pravim sok domaci i moj omjer je odprilike 100 ml soka a 30ml vode, znaci skoro puna flasica ona mala soka i dodam samo malo vode cisto da ne bude pregusto i da moze da prodje kroz cuclu. E sad hoces li davati flasicu ili na casu to je opet druga tema i dilema user posted image Ja joj pravim svjezi sok od raznog voca a evo danasnji je od :
1 naradja, 1 jabuka, 1 breskva i 2 mrkve, tu dobijem oko pola litra soka, mozda i malo vise pa nam to stoji u frizideru i upotrijebimo i sutra, naime moze to da stoji jer ima narandja koja pomaze ostalom vocu da ne okisidira i onda je to ok. I znaci to mi stoji u frizideru a u flasicu naspem soka , dodam malo vode ,sacekam da se ugrije na sobnoj temperaturi i to bebi pije..
Eto to je ono sto sam ja davala a ovih dana cu i cveklu da dodam, nisam je do sada koristila, zaboravila na nju i dobro si me podsjetila ...user posted image

Nase blago je zasjalo u maminom narucju 03.01.2010.

(odgovor članu selina)
Neposredna veza do poruke: 6658
17.10.2010 20:36:14   
hallima
vidim svi pisete sta dajete bebama za rucak ili veceru ali ja to nemam vremena sve citati pa moze li mi neko reci da li i sta bi ja trebala pored dojenja svojoj bebi poceti davati, inace on tek ima 4 mjeseca?

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 6659
18.10.2010 0:34:11   
lekica83
hallima sacekaj jos malo sa uvodjenjem dohrane, ako bebi doji nema potrebe da mu bilo sta jos uvodis. to ce mu samo opteretiti stomacic koji jos nije skroz spreman za dohranu. Tvoje mlijeko je nezamjenjivo i ja mi ti savjetovala da nista ne uvodis makar dok ne bude beba imala 5 punih mjeseci, mada je najbolje da beba 6 mjeseci iskljucivo doji. A onda mozes polako da uvedes kuhanu jabuku pa da je izgnjecis, od povrca kuhanu tikvicu itd jedno po jedno , znaci nekoliko dana samo jedna vrsta dohrane i to po nekoliko kasikica,cisto da beba upozna novi ukus. Jedna po jedna namirnica se daje da u slucaju alergije znas na sta je beba dobila alergiju a to nije moguce ako odjednom uvodis vise novih namirnica..
U slucaju da opet zelis da pocnes sa dohranom javi se pa cemo ti pisati i ja i druge zenice vjerujem sta smo i kako davale bebicama da jedu

(odgovor članu hallima)
Neposredna veza do poruke: 6660
18.10.2010 0:46:56   
idacha
vece zenice...
sigurno postoji odgovor, ali ne mogu da trazim stvaaarno u ovih 300njak stranica.
helem, kupila sam u dm-a palentu Alnatura i psenicne pahuljice..
moje pitanje je : sta sada ?!?!user posted image user posted image user posted image
salim se... stvarno me zanima kada mogu poceti davati ovu palentu sa sirom.. mogu li sa mladim, svjezim, abc sirom, jogurtom i kojim?
drugo, mogu li pahuljice mjesati sa kasicama?
za 5 dana imamo punih 6 mjeseci.. ruckamo svasta user posted image
hvalaaaaa

21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj..
28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 6661
18.10.2010 1:02:31   
Mya_81 RR
Idacha, to možeš stavljati i u voćne kašice, ali i u slane, jer je to zapravo nekog neutralnog okusa.

Svježi sir i jogurt smo mi uveli sa nekih 7,5 mj.

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu idacha)
Neposredna veza do poruke: 6662
18.10.2010 1:15:42   
idacha
hvala Myaaaaaaaa

21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj..
28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 6663
18.10.2010 9:27:09   
chuci
IZVORNA PORUKA: hallima

vidim svi pisete sta dajete bebama za rucak ili veceru ali ja to nemam vremena sve citati pa moze li mi neko reci da li i sta bi ja trebala pored dojenja svojoj bebi poceti davati, inace on tek ima 4 mjeseca?

slažeem se sa lekicom
nema potrebe još da se uvodi nešto pored dojenja.
drugo su iznimne situacije gdje mama mora početi raditi, ili zbog drugih obaveza odsustvovati od bebe, ali ukoliko si još uvijek na porodiljskom bolovanju nema potrebe da mu išta daješ.
pretpostavljam da on još ne puže i ne sjedi samostalno, praktično leži i nosate ga, znači on ni nema još uvijek neku ogromnu potrebu za energijom.
kada pođe puzati i aktivno se prevrtati i igrati se (a to tamam dođe oko 5-6 mjeseci) onda mu pođeš pomalo uključivati i dohranu. i to jednu po jednu namirnicu.
imaš i temu početak dohrane pa i tamo možeš pročitati korisnih savjeta o samom početku.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu hallima)
Neposredna veza do poruke: 6664
18.10.2010 10:28:41   
lekica83

IZVORNA PORUKA: idacha

vece zenice...
sigurno postoji odgovor, ali ne mogu da trazim stvaaarno u ovih 300njak stranica.
moje pitanje je : sta sada ?!?!user posted image user posted image user posted image
salim se... stvarno me zanima kada mogu poceti davati ovu palentu sa sirom.. mogu li sa mladim, svjezim, abc sirom, jogurtom i kojim?
hvalaaaaa

I mi smo cekali 7 mjeseci pa onda uveli jogurt, pavlaku i sir. Pahuljice mozes mijesati i sa vocem i sa slanim kasicama, ja cesto pravim povrce i dodam kasiku dvije pahuljica jer kasicu izblendam sa dijelom vode u kojoj se kuhalo povrce i onda dodam pahuljice da se to malo zgusne. A palentu mozes probati i samu,samo rjedje napravis i dodas kasikicu maslinovog ulja.

(odgovor članu idacha)
Neposredna veza do poruke: 6665
18.10.2010 10:48:58   
Dinkica
IZVORNA PORUKA: lekica83

IZVORNA PORUKA: idacha

vece zenice...
hvalaaaaa

I mi smo cekali 7 mjeseci pa onda uveli jogurt, pavlaku i sir. Pahuljice mozes mijesati i sa vocem i sa slanim kasicama, ja cesto pravim povrce i dodam kasiku dvije pahuljica jer kasicu izblendam sa dijelom vode u kojoj se kuhalo povrce i onda dodam pahuljice da se to malo zgusne. A palentu mozes probati i samu,samo rjedje napravis i dodas kasikicu maslinovog ulja.

dobro ti je lekica napisala, samo još da dodam ideju obrok sa palentom, skuhaš blitvu, tikvicu, mrkvu, možeš i pojedinačno, izblendiraš u shuhanoj vodi (napraviš kao krem supu) i pomiješaš sa skuhanom palentom, bude njami njami

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 6666
18.10.2010 11:49:38   
amela2208
mi palentu jos nismo poceli koristiti al eto probat cemo danas... a sto se tice jogurta ja joj dajem jos od 5-tog mjeseca i nisat joj nije smetalo. İ jos ovo da pitam o kakvim pahuljicaa je rijecuser posted image moze neko postaviti sliku.
lekica83 ljubni nam lanicuuser posted image user posted image user posted image user posted image

Sara&Mohammad

(odgovor članu Dinkica)
Neposredna veza do poruke: 6667
18.10.2010 14:34:03   
Neca xxx
Mi smo palentu uveli u ishranu sa 6 mjeseci. Nece da je jede sa pavlakom ili jogurtom (sto je meni sasvim jestiva kombinacija), ali je spuca izmjesanu sa sljivama. user posted image user posted image user posted image user posted image  I naravno, moram je izblendati, jer mi inace pocne slagati face kao da ce se udaviti.

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 6668
18.10.2010 14:55:52   
melly__
Pozdrav zeneuser posted image imam jedno pitanjceuser posted image
Juce sam u Dm-u kupila ovu babylove kasicu od zitarica-proso u kutiji i pise da se pravi sa mlijekom i vodom...e pa mene zanima moze li se praviti samo sa vodom jer mi jos ne smijemo mlijekouser posted image
Hvala unaprijed...pozzz

17.06.

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6669
18.10.2010 14:58:28   
rose 87
IZVORNA PORUKA: melly__

Pozdrav zeneuser posted image imam jedno pitanjceuser posted image
Juce sam u Dm-u kupila ovu babylove kasicu od zitarica-proso u kutiji i pise da se pravi sa mlijekom i vodom...e pa mene zanima moze li se praviti samo sa vodom jer mi jos ne smijemo mlijekouser posted image
Hvala unaprijed...pozzz

melly ja sam sve pahuljice pravila sa vodom,posto dojimo,ali ako koristite AD mozete i s njim napraviti,mada nama nisu lose ni sa vodom

Mamino sunce - 26.12.2009
Mamin smjesko - 20.01.2015

(odgovor članu melly__)
Neposredna veza do poruke: 6670
18.10.2010 14:59:06   
snijeg
Melly može, ja sam svojoj i ostale kašice koje idu s mlijekom pravila s vodom jer mi je bilo teško ispumpavati mlijeko. Malo je bljutavo, pa sam ja proso mješala sa kašicama voćno - povrtnim po savjetima naših forumašica  user posted image

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu melly__)
Neposredna veza do poruke: 6671
18.10.2010 15:01:14   
rose 87
mi smo prije par dana probali palentu ali nije bas bio odusevljen,inace koliko vase bebe odprilike pojedu kasice,mi mozda oko 100ml,sta mislite jeli to malouser posted image ,mada zadovoljna sam sa kilazom

Mamino sunce - 26.12.2009
Mamin smjesko - 20.01.2015

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 6672
18.10.2010 15:06:24   
melly__
Hvala drage zeneuser posted image
Mi polako i oprezno pocinjemo sa dohranom,valjda cemo se snaciuser posted image
pozzz

17.06.

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 6673
18.10.2010 15:08:23   
lilix
melly ja sada kupujem te žetirice (rižine pahuljice i sl.) samo one koje se prave sa vodom, jer u sebi već sadže odgovarajuće ad mlijeko; nezgodno mi je izmuzati se; a Benji sam te kašice pravila sa ad mlijekom; 

08.02.2007.
23.04.2010.
mama rodila svoje kolačiće

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 6674
18.10.2010 15:14:38   
melly__
Lilix hvala...srce siuser posted image
Probali smo te rizine pa sad uzela i ove da probamouser posted image
Pozdrav i user posted image user posted image tebi i djecici malenojuser posted image

17.06.

(odgovor članu lilix)
Neposredna veza do poruke: 6675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  265 266 [267] 268 269   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  265 266 [267] 268 269   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *