|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.10.2010 8:42:22
|
|
|
|
chuci
|
IZVORNA PORUKA: graškograd kada je u pitanju moje malo sunce nikada nisam sigurna što je za njega stvarno dobro. stoga molim sve mame koje imaju volje i vremena da pogledaju moj dnevnik dohrane i slobodno kažu šta misle o njemu (dakle sve što je dobro ili nije) mi smo počeli sa dohranom sa 5 mjeseci i jednim danom i to sa rižinim pahuljicama koje bebac nije htio ni okusiti,pa sam ih i ukinula. umjesto toga sam mu dala smrđu rižu što je odlično prihvatio, pa sok od jabuke ,kašica od jabuke , pa palenta, tikva (bundeva) pa tikvica,probali smo i krušku ali je od nje dobio proliv pa sam je odmah stavila na dno mog popsa namirnica. dakle,sve ovo probali smo za 38 dana. danas sam mu dala da proba krompir a planiram sljedeće namirnice u narednom periodu: breskva-5 6 dana i u kombinaciji sa gore isprobanim namirnicama, amarath, -II-, -II- -II- karfiol, proso, mrkva,šljiva, pšenica (griz), brokula, banana, špinat, ako bih svaku od navedenih namirnica davala po 6 dana u kombinaciji sa već isprobanim a posljednje tri namirnice samo po 3 dana tako bismo došli do 8 mjeseca sa isprobanih 16 namirnica!!!! da li je to ok???? ima li neko primjedbi a određenu namirnicu s obzirom na uzrast bebe????hvala svima meni je u redu ovaj plan prehrane jer sam i ja nešto slično radila. špinat (ili blitvu) ako imaš domaći možeš dati i ranije, zbog željeza. (domaći = nema problema sa nitratima i nitritima) isto tako nema potrebe (osim ako niste teška alergičarska porodica) da mu praviš razmak od 6 dana između namirnica, iako i to je u redu. Ja sam pravila razmak najčešće 3-4 dana, a nekada prođe i 7 a da nisam ništa novo uvodila. još uplaniraj da uvodiš i drugi obrok, zajedno sa uvođenjem novih namirnica. Ti odluči, a ja sam oko 7,5 mjeseci, jer je postala aktivnija pa joj je ponovo porasla potreba za hranom. Inače mislim da je najbolje pratiti svoje dijete i njegove potrebe. Pogotovo to možeš oko uvođenja novih obroka i novih namirnica. Vidiš kad je beba spremna za još čvrste hrane. Nisam pobornik onoga sad je vrijeme za drugi ili treći obrok, sad je vrijeme da joj ukineš jedan podoj/flašicu i tačka. Najbolje to majka vidi. isto tako vidjećeš kad bude vrijeme za uvođenje nove namirnice, možda je ne nađeš baš tada, možda ti npr. šljive kad dođu na red ne budu u sezoni ili slično, pa njih možeš pomjeriti ranije, a ove namirnice kojih uvijek ima da uvodiš preko zime. i ne sikiraj se, ima cijeli život da proširi broj namirnica koje je probao. sretno
|