|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.9.2010 10:01:47
|
|
|
|
Idina mama
|
IZVORNA PORUKA: chuci sve se slažem sa tobom i za mlijeko do otprilike 6 mjeseci i za željezo i za izbor međuobroka (ne bih to nazvala poslasticom ali slažem se da dijete to samo jede između obroka umjesto montea, kindera, smokija, plazme i tih ostalih standardnih međuoroka) i da je u redu da svako radi kako želi za svoje dijete samo se ne slažem da ne pričamo dalje da bi izbjegli raspravu. rasprava je dobra stvar ako je konstruktivna. ti svoje informacije i argumente daš, a onaj drugi svoje. mene baš interesuje koji je razlog za to da se sok miješa u obrok (ako sam dobro shvatila) a ne daje da se posebno pije. prema mojim info važno je da se dijete upoznaje sa različitim okusima i teksturama hrane, a to je nemoguće ako mu se sve pomiješa i izblenda, ili u svaki obrok dodaje jedna ista količina namirnica. kako će dijete sutra voljeti jesti ili čak prepoznati jabuku ako mu je ona servirana uz kelerabu i meso i narandžu, a nikada sama. ako sam ja dobro shvatila te principe ishrane u isti obrok se sve ovo može i treba staviti. Drago mi je da mozemo normalno razgovarati. Prvo, razgovaramo na temu beba od 4,5 mjeseci. Tako male bebe tek uce jesti i piti. Potpuno dojena beba ne treba dodatnu tekucinu, ali cim se pocne sa cvrstom ranom da. Najbolja je voda. (Ne mineralna i pogotovu ne sa natrijumom. Mi ovdje imamo na flasi oznaku da sadrzi malo Na. Zbog Na ne daje se so, uostalom.) Opcenito vazi pravilo: Izbjegavajte davati sokove da beba pije! Voda najbolje gasi zedj. Osim toga, beba tek treba nauciti piti. Ako dajete sok ili caj, onda beba sigurno nece htjeti vodu koja je bez ukusa i mirisa. Najbolje je da se odmah pocne sa flasom za ucenje pijenja i bez cucle. Tako se brzo moze preci na casu (plasticnu, naravno). Sok se dodaje u obrok radi vitamina C jer pomaze apsorpciju zeljeza. 15 ml je vrlo malo (pogledaj u flasici za bebe kolisno je to) i ide na obrok od oko 200 gr. Ne utice na ukus. Sok treba da je svjeze iscjedjen. Ja sam pred serviranje rendala malo jabuke i cijedila rukom kako su nase mame radile. Nakon obroka sa povrcem i mesom (ili zitaricama) moze se dati malo voca kao desert. Dinstano ili svjeze. Beba se uci jesti voce. I bolje je voce nego sok. Neka piju vodu. Omjer koji sam dala je odlican. Ukus je za bebe dobar. To je vrlo jednostavna hrana. Sadrzi u pocetku samo jednu vrstu povrca (sa krompirom i mesom). Nema tu uopste puno sastojaka. Za takve galoncice Hipp pise "Alergiearm" (malo vjerovatno da ce izazvati alergijsku reakciju). Meso od 20 gr kad se izdinsta je tolisno malo, pa kad se jos taj obrok podijeli bar na dva dijela, jer beba ne jede u pocetku vise od 100 gr, to je tako mali komadic mesa. Jedva da se osjeti u hrani. Bebama se ne smije davati nemasna hrana. Nemasno meso, da! Ali onda dodati ulje. Masne kiseline su neophodneu ishrani i bebe trebaju energiju za rast. Krompir je lahko probavljiv i sadrzi sastojke koje pomazu probavi i cini nas sitim. Pa, bebe rastu tako brzo u prvoj godini, gladne su! Ja sam licno jako zadovoljna ovim nacinom spremanja. Tako sam lahko uvodila novo povrce u ishranu. Dan dva mrkva, pa malo mrkve i malo tikve, pa sama tikva. Pa, keleraba, pa komorac i jabuka (zasto komorac i jabuka? beba treba malo slatkastog ukusa jer je podsjeca na majcino miljeko, ali mozes izbaciti jabuku i staviti samo komorac. Bio je to samo prijedlog, nesto novo). Dakle danima gotovo isto i samo malo mijenjam. Sta je tu naglo. A beba dobije sve sto treba. Sto se tice uceja na ukuse, iskreno preporucijem ovaj nacin pocetka dohrane. Moj sin sad jede sve. Napravim rucak bez razmisljanja ovo hoce, ovo nece (Sad mu je 19 mjeseci). Naravno, vi cete dati rucak kad vi mislite da je ok. Ja sam promijenila svoje bosanske navike prezderavanja kasno popodne ili navece. Energiju trebamo ranije, a ne opterecen stomak pred spavanje. Davala sam mu rucak u isto vrijeme. Sad se zna. Oko podne se sjedne i jede. Od pocetka navika da se jede redovno. Jedite zajedno sa vasim bebama. Ako pokazuju interes, slobodno im dajte kasikicu iz vaseg tanjira. Tako ce se privikavati na okuse domace kuhinje. Ali opcenito hrana za odrasle nije za bebe do otprilike godinu dana. Treba se drzati gore navedenog recepta. Kad sam uvela veceru, bilo je to voce + zitarice + ulje ili maslac, pa sam prihvatila da je kravlje mlijeko ok (to sam pisala na temi jaja i mlijecni proizvodi), pa sam mu slobodna dala malo zitarica sa mlijekom i bananu ili krusku da poboljsa ukus. Onda sm uvela medjuobrok zitarice + voce (sa vodom) + masnoca. Polahko sam medjuobrok zamijenila samo vocem. Sad se zna. Oko pola 4-4 narezem raznog voca na tanjir, pa zajedno jdemo. On sam uzima (sad smo u fazi banane , ali uzima polahko i osatalo. Kap po kap i voda izdubi stijenu! Treba biti uporan.) I obratite paznju. Treba oko mjesec dana da se "utrenira" rucak. Mjesec dana polahko!. Vecera onda. To znaci, tek sa nepunjenih 6 ili 7 mjeseci (zavisi kad je ko poceo) drugi obrok. Pa onda tek sa 7 ili 8 mjeseci medjuobrok. Sta je tu naglo! Ma, mogu vam ovaj nacin zaista preporuciti.
|
|
|