Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
mmr ide u 13 mjesecu i revakcinacija u 6.god....sta je tu toliko nejasno
bananice pa to ja upravo pokusavam reci... ovdje svi kazu da mo pa ru ide sa 13. a revakcinacija do druge godine zivota... meni to nikako ne stima, a ovdje svi tako kazu???????
a hanady i po skorpijinom kalendaru pise da mo pa ru ili mpr ide sa 13 mj a onda ponovo u sestoj godini zivota??? Ne pise da ide ponovo za dva mjeseca, a sad mi nist nije jasno, ja znam da je meni dva mjeseca poslije mo pa ru isao polio i H ib evo sad provjerih knjizicu jo jednom! mo pa ru ide ponovo tek kasnije....
baš ne razumijem... kod nas je osštaman kalendar u knjižici koju su djelili djecu kada su se rodili u 2006 godini...ja je imama od starije...ništa se nije promejnilo ni sa mlađom.
baš sad gledam sve kao što nam je škorpija napisla... Ono što piše u našoj knjižici je da je tako na prostoru federacije BiH... moguće da se kantonalni zakoni o zdravstvu razlikuju ali vakcinacija spada u okvire zakona u suzbijanju zaraznih bolesti koji je usvojen na novu federacije koliko se sjećam. Sad ne mogu se kladiti da svima mora biti isto...ali moguće da kantonalni zakon u HNK drugačije kaže odnosno preuzima kalendar vakcinacije iz Hrvatke što isto smatram da nije pogreška jer tako tamo vakcinišu djecu.
tačnije do 13 mjeseca nakon prvog rođendna a najkasnije do 18 mjeseca kada već red na narednu cinu....sve ovo kao preporuka ali kašnjenja su dozvoljena
Pa je revakcinacija ali ne mo pa ru vakcine vec cini mi se HiB vakcine neda mi se sad opet uzimat knjizicu Sve u svemu doslo je do nesporazuma, noa u tvojoj knjizici pise sigurno da malenu moras dovesti za dva mj.na vakcinu, ali no sikiriki to je HiB vakcina, ne mmr... A od te nema ni ture ni nista bar kazu tako, a kod nas tu vakcinu ni osjetila nije, nikakve reakcije hB
da marina kod nas beba ne može dobiti otpusno pismo bez ovih vakcina pri rođenju...niko nas i ne pita u skladu sa zakonom dijete je primi
Ja se nedavno zabrinula bila jer moj nije dobio te prve vakcine, haj reko sta znam i sad na ovoj drugoj pitam reko posto je bio dugo na antibioticima pa nisu htjeli...Kaze doktorica da se i ovdje nekada dobivala ta pri rodjenju al su je davno zabranili, jer nije se pokazala najboljom kao mnoga djeca su imala nekih posljedica....
ni malena od moje rodice u becu nije dobila bcg, kazu da se to kod njih ne daje... isto tako mala nije ni upola primila vakcina ko moja, a starija je. kod njih ima neka protiv dijareje, cini mi se medu prvima, bas je veliko odsupanje, ja ne znam sto ovi nasi ne poduzmu nesto???
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 23.8.2010 1:32:14 >
noc smo hB pregurali nekako,jutros opet 38,5 uffffffffffff cepic izgleda pomaze jer je nocas pajkila i nije bila vruca..ona je super nije uopce slomljena od temp.nego je zivahna kao i inace samo sto ne jede skoro pa nista sporty ti si u pravu za vakcinu al oni u DZ kazu revakcinacija i onda vecinom kontas da je mmr... uglavnom bavim se mislju da je popodne odvedem u DZ strah me da nema kakvu upalu jer mm i ja imamo puno problema s krajnicima sta vi mislite
noc smo hB pregurali nekako,jutros opet 38,5 uffffffffffff cepic izgleda pomaze jer je nocas pajkila i nije bila vruca..ona je super nije uopce slomljena od temp.nego je zivahna kao i inace samo sto ne jede skoro pa nista sporty ti si u pravu za vakcinu al oni u DZ kazu revakcinacija i onda vecinom kontas da je mmr... uglavnom bavim se mislju da je popodne odvedem u DZ strah me da nema kakvu upalu jer mm i ja imamo puno problema s krajnicima sta vi mislite
Ja bi je odvela...Mozda tura nije od vakcine...samo se tako potrefilo.... Odvedi je...neka joj pogledaju grlo...
ja sam ti već napisla ranije... ja bih je odvela.... jesu simptomi slični kao i kod ostalih koji su se javljali na temu...ali ja bih je odvela... dobijanje jela najčešće može biti uzrok i upale grla.... pa sad... ja bih je odvela...može biti i trodnevna groznica, može biti i grlo...temepratura je visoka... sve su to odlike i reakcije na valcinu ali ja nebih rizikovala...jer ako je grlo u pitanju mislim da bi antibiotik kojem se nikada ne radujem trebao pomoći.
Mi smo nakon ove vakcine imali temperaturu, doduse ne visoku (do 38), ali takodje i apsolutni gubitak apetita koji je trajao 5 dana. Da budes mirna, i ja bih dijete odvela doktoru - i mi smo to uradili.
neznam sta da radim jutros u 8 sam joj stavila cepic onda je zaspala i preznojila se sad nema temperaturu,popila je bebimil,caj i pojela je par zalogaja jogurta i kruha zbunjena sam skroz
neznam sta da radim jutros u 8 sam joj stavila cepic onda je zaspala i preznojila se sad nema temperaturu,popila je bebimil,caj i pojela je par zalogaja jogurta i kruha zbunjena sam skroz
sačekaj do popodne... ako temperatura ponovno bude u porastu otiđi ali samo da sebe smirš.. nema mjesta panici sigurna sam.. već je i jela... da je grlo teško da bi htjela bebimil i hljeba...
nisam bila tu pa nisma ni vidjela sve...u pravu ste kad kazete da nam ljekari ne govore za nuspojave i sve moguce posljedice, da ne bi bilo panike i ovoga sto mi prozivljavamo.... kod nas su priorix u dz , ja sam trazila da vidim kutiju iz koje su vadili ampulu...i sutili su o reakcijama, kazu moguca mala tura i mozda osip, ali ove su kao dobre pa skoro da rijetko imaju reakcije...sad mi ko budale, ko da nema nacina da dođes do famoznih podataka..zato sam vam stavila onaj link o nuspojavama priorixa koji sam isprintala i pokazala i m, skinute sa starnica proizvođaca, jer nisam luda, pa znam svoje djete, bili su mi rekli da vise umisljam reakcije...a onda su usutili i vidili da sam dobro upucena i da me ne mogu lentrat ko ostale koji samo ko na traci slijepo prate njihova uvjeravanja i upute.. bez da se imalo upute u ono sto ceka njih i njihovo djete...
dakle reakcije se mogu javiti i do i nakon 21 dana mi smo je primili u 4-tom mjesecu i naruceni smo za 10-ti. mjesec ove godine.
naravno nije svaka vakcina dobitna - neke ce i peskociti sve ovo sto je nas pogodilo..eh da ovako na lotu dobijam nama je sve to trajalo 15-tak dana...ma uzas..uzas..pogotovo nesanica pored naseg loseg spavanja ...uglavnom temp. u roku 3 dana prođe..apetit, kasalj, osip, nesannica, , nervoza traje dulje, a nesanica zadnja prestala...i zadnji se pojavio konjuktivitis