Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 15.5.2010 11:30:24
Anoniman
Ja sam u četvrtak imala ozbiljan razgovor sa svojom tetom. Već sam u ranijim postovima pisala da je počela davati mojoj curici hranu koju MM i ja ne dozvoljavamo. Nakon što sam je upitala za sastojke u hrani koju je ona spremala svojoj kući pa donijela Esmi (Esma je već tri dana imala užasan proliv), rekla je kako je najbolje da mi počnemo tražiti novu tetu, jer smo već počeli njoj tražiti mane. Uspjela sam je uvjeriti da smo mi zadovoljni njom i da moramo razgovorom riješiti sve probleme... a ne čim se jedna sitnica pojavi da prekidamo odnose. Dala sam joj spisak proizvoda koje mi ne koristimo u ishrani, što iz vjerskih, što iz drugih razloga, te je zamolila da ukoliko ona te proizvode koristi u hrani koju kuha, da tu hranu ne donosi Esmi. I dalje je bila ubijeđena da Esmi neće ništa biti od komadića-dva smokija ili čokolade, ali je napokon shvatila da mora poštovati moju i muževu odluku o tome, bez obzira na to što ona misli. Sad je već sve mnogo bolje... ne donosi Esmi kifle i ostalu hranu, već koristi ono što ja skuham. Ako me moja svekrva po nekoliko puta pita smije li Esmi dati BANANU, tražim da i teta poštuje moju odluku o slatikišima i grickalicama... Mislim da to nije previše. Govorila mi je i kako ću, kad budem na raspustu i samam budem šetala sa Esmom po parku, vidjeti da je teško kad Esma plače dok druga djeca jedu čokolade, smoki i ostalo. Rekla sam joj da ja tu situaciju gledam svaki dan, jer Esma, iako jede u 4, hoće opet da jede sa mnom i MM u 5, ne što je gladna, već što voli ona je bez problema, čak i halapljivo pojela bananu... dakle nije čeznula za drugom hranom, samo je htjela da i ona jede nešto. Čak i da MM i ja odlučimo da naša Esma bude vegeterijanac, ona MORA to poštovati, bez obzira na svoja uvjerenja!!!!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 3.6.2010 18:15:43
maja78 RR
Prenos posta
IZVORNA PORUKA: Arijana2
Drage moje mame(i buduce) treba mi savjet.Ja sam kad sam trebala postati mama dogovorila sa tetom da cuva bebu od 10-4 h i da odrzava kucu ona je pristala i rekla mi poprilicnu cijenu,MEDJUTIM ona sad jednostavno nista ne stize da radi od bebe ,a danas sam ja uzela bebu citav dan i otisla van da ona stigne nesto uraditi i ona nije nista uradila Osjecam se pravo zbunjeno i nemam pojma sta da radim,ipak ne placa mi se za nesto bezveze da bacam pare a ne dobijem tu uslugu,a s druge strane treba mi teta cuvalica,sto ona prilicno dobro radi.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 3.6.2010 22:37:27
Apotekarka
Ja ni pocela raditi a vec problem... S tetom je sve ok,odsgovara miali imam jedan problem ne vezan za njeno ponasanje...Ja 08.06.pocinjem raditi dogovor je bio da od tad dolazi i 250 km joj placam...Međutim meni je smanjena plata,ali mm jos nije dobio posao...Ona meni dolazi sad ovaj tjedan po 3 h da se malo Antonio oslobodi...E sad ja ne znam sto cu.placati tetu a mm ne radi a situacija nije bas sjajna ni kod mene na poslu,da joj prelozim da radi po 3 h za 150 km i to mi glupo iz razloga sto je prestala cuvati dijete koje e 2,5 god cuvala zbog Antonia jer tog malog je cuvala po neka 3 h kad dođe iz vrtica...Stvarno me stid i predloziti a ne bih drugu tetu kasnije da trazim,a i novac nam je potreban mada je vjerovatno i njoj potreban...Ljudi pomagajte....
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 3.6.2010 22:41:26
Lulu_08
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Ja ni pocela raditi a vec problem... S tetom je sve ok,odsgovara miali imam jedan problem ne vezan za njeno ponasanje...Ja 08.0'.pocinjem raditi dogovor je bio da od tad dolazi i 250 km joj placam...Međutim meni je smanjena plata,ali mm jos nije dobio posao...Ona meni dolazi sad ovaj tjedan po 3 h da se malo Antonio oslobodi...E sad ja ne znam sto cu.placati tetu a mm ne radi a situacija nije bas sjajna ni kod mene na poslu,da joj prelozim da radi po 3 h za 150 km i to mi glupo iz razloga sto je prestala cuvati dijete koje e 2,5 god cuvala zbog Antonia jer tog malog je cuvala po neka 3 h kad dođe iz vrtica...Stvarno me stid i predloziti a ne bih drugu tetu kasnije da trazim,a i novac nam je potreban mada je vjerovatno i njoj potreban...Ljudi pomagajte....
Stvarno nezgodna situacija, mislim da trebas biti bas u potpunosti iskrena prema njoj, ukoliko ne zelis mjenjati tetu. Objasni joj situaciju, predlozi joj privremeno smanjenje broja radnih sati, odnosno plate, te da naravno ukoliko se MM uposli planiras vratiti na prvobitno dogovorenu situaciju. Tako bih ja uradila, ukoliko ne zelis mjenjati tetu naravno :-).
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 4.6.2010 9:01:58
Anoniman
IZVORNA PORUKA: shpagica
enisa_sara, sta bi sa tvojom tetom cuvalicom/spavalicom? Jeste li razgovarale, jesi li vec odlucila sta ces dalje? Jaslice ili...?
Tek sam sad vidjela tvoje pitanje.... Izvini!
Ma tu je, odlučila sam da će od septembra u jaslice, napravili smo rezervaciju. A spavalica..... neka je još 3 mj. Svakako će i kćerka sad na raspust, biće kući sa njima pa ne vjerujem da će sebi dozvoliti takve stvari.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 4.6.2010 9:09:58
faris06
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
to jest ali mislim hoce li se zeni isplatiti dolaziti za te novce...joj bas sam nikakva...a necu drugu tetuuuuuuuuuu
ma ako je fina teta i ako si ti zadovoljna vjeruj da se isplati davati punu cijenu. A tebi tih 100 km nece znaciti bas nesto previse bez obzira na tesku situaciju, jer nece to trajati dugo. Vjeruj da ja svoju tetu bez obzira na to da li smo mi na godisnjen, ne radimo ili cuva 10 h dnevno platim punu cijenu, jer vjeruj poucena iskustvom svojih prijateljica tesko je naci nekog da ti fino pazi djecu.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.6.2010 0:39:24
Arijana2
Drage moje mame(i buduce) treba mi savjet.Ja sam kad sam trebala postati mama dogovorila sa tetom da cuva bebu od 10-4 h i da odrzava kucu ona je pristala i rekla mi poprilicnu cijenu,MEDJUTIM ona sad jednostavno nista ne stize da radi od bebe ,a danas sam ja uzela bebu citav dan i otisla van da ona stigne nesto uraditi i ona nije nista uradila Osjecam se pravo zbunjeno i nemam pojma sta da radim,ipak ne placa mi se za nesto bezveze da bacam pare a ne dobijem tu uslugu,a s druge strane treba mi teta cuvalica,sto ona prilicno dobro radi.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.6.2010 0:41:26
Hanady RR
smanji joj platu, oslobodi je kućanskih poslova... najbitnije je da je bebiju dobro sa njom. za razliku novca uzmi tetu koja će ti u kući pomoći
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.6.2010 0:42:32
Anoniman
Ili razgovaraj sa njom ili njoj smanji platu (plaćaj joj čuvanje ) a od tog njenog umanjenog iznosa angažuj ženu koja će ti čistiti. Ja ne vidim tu treću soluciju
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.6.2010 0:45:48
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Arijana2
Plata joj je sad 550 KM sta mislite koja cijena je da teta cuva bebu od 8-1'h jer i meni se cini da je to najbolja opcija
300 km joj je dovoljno + karta za prevoz znači 50h
enisa al smo se uštelile drugo
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.6.2010 1:08:40
Leonche
Znam tvoj problem. Ja se isto susrecem sa starijim zenama koje ne shvataju zasto hranim dijete po tablici dohrane? kako i zasto ne moze cokolino? Smijesno je da se teta uopste uvrijedila?! Ali opet razumijem nas mentalitet, nisu upucene, obrazovane po tom pitanju i jedino sto nam preostaje jeste da ih shvatimo i pokusamo objasniti najjednostavnije. Ona je sigurno fina zena, ti ne bi ni dumala ovoliko, ali jednostavno ne zna. TReba joj objasniti da je prije bilo tako, sada je ovako.. zbog toga toga i toga.. najedostavnije; i mislim da nece biti nikavih problema. Naravno da za svoje dijete odlucujes, zelis najbolje... ma kakav smoki i cokolade, budi striktna po tom pitanju! Ja sam cuvala djecu dok sam studirala. Sada imam svoje. Znam kakva je to odgovornost i znam da je najbitnija dobra i otvorena komunikacija. Drzim fige
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 21:48:08
Anoniman
Moja biserka bere po komšiluku ribizle i višnje i daje 2x sam je upozorila, ako saznam da je opet davala namlatit ću je majke mi Pa koji je to primitivizam, bezobrazluk šta li već Lijepo kažem: "nemoj brati po tuđim baštama, ja to ne dozvoljavam, ne volim to i gotovo!" kaže dobro..... Ja skidam dijete iz bodija ispale 2 ribizle Opet kažem neeeeeeeemoj to raditi, kaže ona: dobro! Danas mi S slučajno kaže da je vidjela kako mu bere i daje višnje (iz tuđe bašte), naravno, povrh svega neoprane. monte, jogobela, smoki ....... Jutros mu, na moje oči daje kocku šećera (pred sami doručak)! Kako da ostanem mirna još 2 mjeseca......
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 21:55:19
Anoniman
IZVORNA PORUKA: enisa_sara
Moja biserka bere po komšiluku ribizle i višnje i daje 2x sam je upozorila, ako saznam da je opet davala namlatit ću je majke mi Pa koji je to primitivizam, bezobrazluk šta li već Lijepo kažem: "nemoj brati po tuđim baštama, ja to ne dozvoljavam, ne volim to i gotovo!" kaže dobro..... Ja skidam dijete iz bodija ispale 2 ribizle Opet kažem neeeeeeeemoj to raditi, kaže ona: dobro! Danas mi S slučajno kaže da je vidjela kako mu bere i daje višnje (iz tuđe bašte), naravno, povrh svega neoprane. monte, jogobela, smoki ....... Jutros mu, na moje oči daje kocku šećera (pred sami doručak)! Kako da ostanem mirna još 2 mjeseca......
zeno ja ti se divim,zbog tvog iskustva meni je sve bliza opcija jaslica...
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 22:44:23
Taha0608
uh šta biste rekle za moju..ja sam primorana da mi baš ona čuva bebacha od 22mj,jer mi je preko puta,znamo se odavno,i pošto radim za 300KM volont.plaćam je 200..moj je isto imao proliv užasan,možda je pokupio od kćerke jer je ona iz vrtića,a možda jer mu je davala pšenične klice kao kašicu 2xdnevno!!napravi griz,stavi čokoladu za kuhanje u nju,ma to je bljak slatko-plus šećer..pušač je da Bog sačuva,dok ga drži u rukama puši,nedavno ja dolazim s posla a ona na prozoru sa njim(nije me vidjela)i puši li puši,sav dim u njega ide,udari se dijete kako je trznula i đaba nevadi cigaru iz usta a tješi ga jednom rukom!!ma za poluditi,a žao mi ga dati u jaslice dok nepočne piškiti na tutu(mada hajvan trbam to odmah uraditi al sve hajd neka,biće ok)..prestala mu je kupovati smokije,kroasane-što mu je svaki dan bio obrok,al nigdje povrća s glave-sem supe u koju stavi mrkvu i krompir,i nekada paradajz ili krastavicu!!!lijeno skuhati ma ej...kašljao je dugo,i ja dokt.kažem-moje je dijete pasivni pušač!a ona,ma jok,nepušim ja pred njim izađem napolje...ccc..kupila šljive-mogu ih baciti jer se ne trudi kašicu sa plazmom napravitii itditditd..pa se vi žalite drage moje,kako je tek meni...a da nepričam koliko visi u mahali na ulici..
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 22:45:08
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: enisa_sara
joj enisa draga....
ja sam šokirana... majkemi ja bi je do sada izbacila na ulicu...al srećo strpi se još 2 mjeseca...
užas...
kocka šećera....to je vrh...meni je to komšinica jednom uradila starijoj kad je imala nešto jače od govinu dana...od tada sa tom komšinicom ne komuniciram nikako...
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 22:45:50
Anoniman
Draga Mya izludi me ta žena, izludi!!!! Sad će neke reči zašto je u startu nisam promjenila..... Na početku, hajde dok se uštelimo, možda joj se slučajno desilo, možda ovo, ono, možda ja pretjerujem..... i onda odnio vrag šalu!! Nakon par mj. pokušala naći drugu tetu - grozno!! Sve su po priči tu negdje. Pa me strah da ne bude šok ..... Još dva mjeseca, još dva.... izdrži enisa, izdrži....diši..... mmmmmmmmmmmm
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 2.7.2010 22:48:37
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Taha0608
uh šta biste rekle za moju..ja sam primorana da mi baš ona čuva bebacha od 22mj,jer mi je preko puta,znamo se odavno,i pošto radim za 300KM volont.plaćam je 200..moj je isto imao proliv užasan,možda je pokupio od kćerke jer je ona iz vrtića,a možda jer mu je davala pšenične klice kao kašicu 2xdnevno!!napravi griz,stavi čokoladu za kuhanje u nju,ma to je bljak slatko-plus šećer..pušač je da Bog sačuva,dok ga drži u rukama puši,nedavno ja dolazim s posla a ona na prozoru sa njim(nije me vidjela)i puši li puši,sav dim u njega ide,udari se dijete kako je trznula i đaba nevadi cigaru iz usta a tješi ga jednom rukom!!ma za poluditi,a žao mi ga dati u jaslice dok nepočne piškiti na tutu(mada hajvan trbam to odmah uraditi al sve hajd neka,biće ok)..prestala mu je kupovati smokije,kroasane-što mu je svaki dan bio obrok,al nigdje povrća s glave-sem supe u koju stavi mrkvu i krompir,i nekada paradajz ili krastavicu!!!lijeno skuhati ma ej...kašljao je dugo,i ja dokt.kažem-moje je dijete pasivni pušač!a ona,ma jok,nepušim ja pred njim izađem napolje...ccc..kupila šljive-mogu ih baciti jer se ne trudi kašicu sa plazmom napravitii itditditd..pa se vi žalite drage moje,kako je tek meni...a da nepričam koliko visi u mahali na ulici..
Taha izgleda da nisi čitala sve moje ranije postove..... Gora od moje ne postoji!!! Mada mi ta tvoja djeluje kao sestra od ove moje
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.