Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 14:29:45
Aki Sa
Joj teska tema, privatno sam misljenja da mi kao majke sa nekim kome placamo da nam voli djete,nikada necemo biti 100% zadovoljne. Uvijek ce tu biti nesto sto ce nama smetati, kosa, miris, nokti, nacin na koji prica, uhvatit cemo je kako gleda TV, pusi na balkonu,daje djetetu da jede ono sto mi nismo aminovale, eto legla pa zaspala itddd pa taman i da nam je divna doce vrijeme kad nam nesto zasmeta jer bi nam zasmetalo i da nam rodjena majka cuva djete. S druge strane ovim zenama je to posao isto kao da rade na traci u fabrici, e kad se desi savrseni spoj da teta iskrenog srca i postene glave stavrno zavoli djete onda i mi trebamo progledati kroz prste za sitne nedostatke. Za djeciju psihu je sok ukoliko se stalno mjenjaju tete a vrtic je nuzno zlo i to znam iz iskustva. Zato tacno i precizno napisati upute i drzati se toga to je valjda jedini nacin, bar je tako kod mene.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 15:05:12
aazra
Draga enisa_sara samo ti najbolje znas sta ces i kako ces..mislim da bi i ja ostala zatecena u toj situaciji...da je zenu prevarilo pa zadrijemala hajde progledala bi joj kroz prste, ali koliko sam skontala zena se fino namjestila i opruzila
Inace, ti znas kakve sam ja probleme imala... Zadnje sto se desilo je to kada je odlucila da joj je prosli ponedeljak neradni dan, iako je cuvala dijete pet mjeseci kod nas i shvatila je ako nista da mi radimo u privatnoj firmi..A samoda napomenem prije tog ponedeljka imala je tri slobodna dana i sama sebi dala 4-ti!
Vjeruj mi nije problem ni u tome, na kraju nije zena u stalnom radnom odnosu ali ona se ni sekunde nije osjetila da je nesto pogrijesila niti joj je bilo neprijatno.
A mm je bukvalno nepokretan od kad je uganuo nogu ja radim ne zna mi se radno vrijeme a nju bas briga bas nas je ostavila "na cjedilu". I rekla nonsalantno "rekli na televiziji da je neradni dan". Kazem ti hajde zena se zabunila , ali da je pokazala sekundu da joj je neprijatno i ja bi joj oprostila ovako...
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 15:47:43
Anoniman
Ma sve su one biserke vidiš kako sebi odrede i slobodne dane Meni je jasno da je to sitna para ali niko te, brate, ne tjera! Ma moja sa dekom fino ma skočila odmah kad me je vidjela pa ne zna šta će, pa eto B tu spavao, pa ona ga premjestila, bla bla nisam je ni slušala odmah sam uletila u sobu da dijete uzmem i rekla joj da je slobodna, da može ići kući. Evo me sada kući, njih dvoje su u bašti, čekam da uđu pa da OPET malo pričamo..... uh muka mi je
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 16:10:36
hanabanana
Enisa, najiskrenije ja bih lično tvojoj teti dala otkaz kod one sarme. Nije zbog sarme, nego zbog bezobrazluka. Ali eto.... Ona očito tebe ne poštuje. A ja ne podnosim ljude koji nemaju poštovanja prema drugim.
< Poruku je uredio hanabanana -- 12.5.2010 16:12:59 >
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 16:25:05
škorpija
Slažem se, Enisina teta je fakat malo , a sad to za spavanje ne znam šta bih rekla, moja teta bude s bebom najmanje 9 sati dnevno, a on je baš aktivan i zato bih razumjela da se odmara dok on spava. Ali to samo zato što sam zasad sa svim drugim zadovoljna
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 16:33:31
Nedi
Moja teta br 1 - ima 10 mjeseci - Ja njoj govorim uslove i pravila, ona meni " Neću ja njemu posebno kuhat, kuham nama i njemu ću ono što i mi jedemo" ( to je bila opcija čuvanja u njenoj kući). - Ja: Zašto je dijete ukakano? Teta: Presvlačila sam ga prije sat, zar jest? Ja: Da li sam ja vama rekla da morate presvlačiti dijete svake minute ako je potrebno? Teta: Pa neću valjda morat stalno mijenjat pelene: I to je bio kraj tete i sva sreća pa mm bio tu inače bi bilo
Teta broj 2 Čuvanje u našem stanu - treba doći u 07:45, i ja nju nazovem u 08.20 i pitam gdje je, malo kasni, sad će, i ja dođem na posao u 9. I poslije 3. puta - doviđenja teto br 2
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 16:39:28
Anoniman
Mah, moja je priča za sebe...... Fakat nemam živaca, neka je još 3 mj. pa ćemo probati jaslice. Ako nam jaslice ne budu odgovarale svakako onda mijenjamo tetu. Dolazile su meni razne tete ali sve je to tu negdje.... Povraća mi se kad pomislim na one razgovore Ko ima tetu sa kojom je zadovoljan, svaka čast, dobro ih čuvajte jer su one jako jako rijetke!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 16:50:54
Arijana2
Pozdjav,da li mi mozete molim vas na pp poslati koliko placate tete cuvalice ,moja i pegla nasu odjecu i sredi kucu kad stigne pa da se malo orijentisem
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 17:16:32
Arijana2
Malo sam citala posljednje stranice ove zaista vazne i zanimljive teme za svaku majku,u dosta toga,se slazem sa hanabananamislim da mi majke ponekad zaista pretjerujemo i ne moze se gledati u sitnice,zivis sa svojom rodjenom porodicom pa ti neke stvari idu na zivce,i ako je cinjenica da je danas jako tesko pronaci tetu koja NAMA odgovara mislim da je vazno pronaci tetu koja odgovara nasem djetetu,uz koju je djete sretno sigurno i uz koju ima ono najbitnije da je sigurno,suho i sito,i naravno voljeno koliko je to moguce.Sad da li je pojeo smoki ili mrkvicu ja licno ne mogu natjerati svoju bebu od 11 mjeseci vise da jede sta ja hocu,hoce smoki ,puding sta da radim tako je to. Moja teta cuvalica je pocela dolaziti prvi dan kad se beba rodila bas iz razloga da pokusam da se emotivno priblize,teta dolazi kod mene kuci,nekad je manje raspolozena nekad vise nekad joj noge oteknu,nekad mu donese rucak od kuce,jer dosta kuha...nekad ja ostavim neku supicu itd.Slobodne dane joj dam kad trazi,praznike ima slobodne...ono najbitnije jeste da je to jedna inteligentna pozitivna licnost koja shvata da nece biti lako ali je odlucila da ce to raditi kako treba,to je bitno sve ostalo je kompromis koji je jako bitna stavka kod ove teme,jer zaista nitko na ovom svijetu ne moze zamijeniti majku,i ako ne mora znaciti da bih majka u nekim situacijama postupila pravilnije od same tete cuvalice.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 12.5.2010 18:04:51
pocahontas
tetina obaveza da radi sve oko bebe..dakle, pere ga kada izvrsi veliku nuzdu obavezno, mijenja mu pelene redovno, svaka 2-3 sata, hrani ga, umje ga poslije jer sav bude mrljav od hrane , izvede ga u setnju oko zgrade jer vec hoda, dakle ne mora prtiti kolica osim ako bas ima zelju, ima srecu sto se moj Cici sam uspavljuje gledajuci crtane u svojoj stolici, samo ga mora prenijeti u sobu kada utvrdi , kuha mu ono sto sam ja rekla da mu skuha (a zasto da ja kuham nesto sto moze skuhati i dijete koje ide u 1. razred osnovne - strpa svo povrce u serpu i gotovo, izvadi spremnik zaledjene mesne supe i mesa u njoj i sve to lijepo pomijesa i nahrani ga)..sto da ja to radim dan prije ..praktikujem da joj svako jutro ostavim na papiricu sta ce kada jesti pa nek rasporedi..uglavnom, prvi oborok je negdje oko 8h cim se probudi, a vec 4. obrok bude obicno dok ja ne dodjem, a to je negdje oko 15h...ostatak dana je moja briga .... sad za sad kuc kuc sam sretna sa tetom, zena zna sta radi, nije smotana, ima iskustva, fino ga obrce okrece, zabavlja, igra se s njim, i sto je najvaznije ne komentarise moje odluke po pitanju ishrane i sl. kao kakva mahalusa, vec napravi bas onako kako sam rekla/napisala ponekad mi slozi ves i obrise prasinu sa stola koja svakodnevno pada po njemu ..sudje uredno poreda u masinu...i ne vidim sta jede ujutro (ja se slomih pitajuci je da li je uopste jela - Enisa, svaki put se sjetim one tvoje teta Sarme )..wc ne koristi, pusi na jednom od dva balkona i to samo kada bebi spava...ja totalni anti pusac ne osjetim da je pusila.. tako da, bravo za moju tetu
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 13:44:59
škorpija
moja teta je super, ali eto jučer se desilo da je mali pao i razbio usnu. ona se pravo nasekirala, vjerujem ja da ste to desilo baš zato što čuva tuiđe dijete, jer tako to obično biva, ma koliko da ga paziš, ali opet ja sam bila BIJESNA. Sinoć me je muž spriječio d aje ne nazovem i nagovorim se što bolje ne čuva bebija, jer je ovo tek treći dan da je ostala sama s njim i već belaj. onda s ei prehladio, začepljen mu nos, ma čitavu noć nismo spavali ni ja ni muž, a danas treba da radim. bože sve kontam što moja mama nije bliže da ga čuva i da sma mirna
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 13:52:36
maja78 RR
ma znam da si bijesna, ali gledaj to ovako, meni je andrej pao hiljadu puta ispred mene i usnu rasjekao i nista nije bilo, tvoj A je tek prohodao i budi spremna na ono sto te ceka, tj. tek sad strah dolazi jer nisu na oprezu i onda se udarci desavaju. ovo nije da branim tvoju tetu jer nemam pojma kakva je
vec ti govorim kakva je situacija sa djecom kad prohodaju, sto si bila rahat, bila si
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 13:58:50
pocahontas
draga škorpija, smiri se lijepo i shvati da se to i tebi moglo desiti..ljubi dragog djecaka i proci ce to brzo I meni jucer kada sam dosla s posla kaze da je imao u ustima nekakvu glodalicu i da je odjednom poceo da place i da je vidjela malo krvi u ustima tj. negdje na usni ili desnima..i nista, pokazala mu vrabca na balkonu i on prestao plakati ...a sto je najtuznije, prekjucer je bio u svom kreveticu i ja s njim u sobi, i tako budalesajuci u krevetcu, opali se od ogradicu i vrlo malo rasjece donju usnu, vjerovatno je na zub nabio usnu (jao objasnjenja )..uglavnom, ja nisam budalila kada je to zena rekla, kontam, bolje da je rekla nego da je presutila jer se na njemu stvarno nista ne vidi...poenta je da vidis da je zena generalno pazljiva, a neki mali incidenti se svakako mogu dogoditi i svo zlo s tim, da nije sta gore, ha ja
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 14:44:44
M kao Mama
Žene, moje bit će da je jučer bio dan padanja, i moja Lajla je juče pala i sva se razglulila, nos, usta bradu, nos i nogu, ali nju ne čuva teta, već nana, koja je čuva bolje od mene. Hoću kazati, to se svakome može desiti, ne treba paničiti i te tete su insani.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 14:50:29
koka i po
Svaka mama je osjetljiva na svoje dijete .Ali opet treba biti realan i objektivan.Meni su se moja djeca sto puta razbila pred mojm nosom.Ne branim nikoga.To se može svakom desiti.Sigurno ni toj teti nije nimalo prijatno radi toga pogotovo što čuva tuđe dijete. Našla sam se u istoj situaciji dok sam radila i gore je meni bilo nego tom djetetu.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 16:32:55
škorpija
Hajde sad mi je lakše kad pročitam vaše komentare , ma znam da teta nije kriva, ali eto, sreća da je mm bio priseban pa me spriječio da bezvezez ne pravim problem
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 16:41:01
emma.L
Škorpija, ja sam danima tješila nanu nakon što je Emu ujela osa u parku . Pa naravno da se svakome to može desiti, a kako reče mama alma, nana je čuva bolje od nas, jer mi namjerno nismo išli pognuti za njom kad je prohodala i pala je 100 puta dok se nije ustabilila. Isto tako je skakala između mene i muža na trosjedu i upala između trosjeda i stolića u djeliću sekunde. To su mali vragolani. Dakle, kad bi primijetila da se to prečesto dešava, morala bi reagirati i vidjeti šta žena radi pa dijete samo švrlja okolo i pada. Ali to što si vidjela da se nasekriala i što vam je prijavila mislim da bi trebalo malo ublažiti tvoju ljutnju.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 16:56:10
Anoniman
škorpija, znam da si nasekirana ali šta se može, nažalost biće toga još, nije to tako strašno... Moja S je slomila zub, jedinicu isto teta je čuvala ali šta se može, isto to se i meni moglo desiti.... Ja sam 100% ubjeđena da sve naše tete relativno dobro paze bebice, sve ostalo je do nas Ne daj se i ne brini!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 13.5.2010 21:31:55
gvendolina
škorpija bas mi je zao naseg meda,ali kao sto kazu nece im to biti prvi put mogu misliti da si bila kivna na tetu,ja se ljutnem na nane i dedu ako se A udari...prosto ne mogu da se suzdrzim A kasnije mi bude zao,jer nisu oni krivi,bebe stalno istrazuju i udaraju se. Dobro je da joj nisi nista rekla,jer sigurno je i zeni krivo
ljubimo mi naseg slatkog imenjaka da brzo prodje usnica
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.5.2010 1:20:39
D_K
IZVORNA PORUKA: enisa_sara
Mah, moja je priča za sebe...... Fakat nemam živaca, neka je još 3 mj. pa ćemo probati jaslice. Ako nam jaslice ne budu odgovarale svakako onda mijenjamo tetu. Dolazile su meni razne tete ali sve je to tu negdje.... Povraća mi se kad pomislim na one razgovore Ko ima tetu sa kojom je zadovoljan, svaka čast, dobro ih čuvajte jer su one jako jako rijetke!
hajde bona nije tako strasno. ja sam ljubomorna na svoju tetu jer se svaki dan izvrne po sat - dva sa malom a stariju curicu posalje kod nane.. blago njoj - da se meni tako svaki dan izvrnuti - eheejj.. samo joj reci da spava u istoj sobi da mali ne bi pao ili da ne bi plakao a ona ga nece cuti i nema problema. malo mi je sega kad pomislim kako je tvojoj teti - mozda se zena isprepadala pa vise ne zna ni sta smije ni sta ne pa malo prilegla da joj se razbistri
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.5.2010 10:44:37
mamina princeza
Skorpija tek je pocelo :)) Nemam pojam kakva ti je teta al predpostavljam da nije do nje. Udarci se desavaju. A opet ako hocemo da nam se djeca vremenom osamostaljuju mormao ih ui pustiti.
Kod mene se dz rjetko udari kod tete mada je bilo i toga al mi sada imamo drugaciji problem. Nju teta bas "previse " cuva kad su napolju da ona sad vise ne ide sa djecom bez tete tako da ti sad to izgleda tako da se u parku igra 5-6 djece i moja teta :)))) Kad je samnom polako se opusta al ona ie sve za njom i odmah se vrati tome.
Neki dan sama sebi govorim nisam normalna - na pocetku je bilo pazi cuvaj ne pustaj samu nigdje ovo ono - a sad ( Dz ima 22 mjeseca) pusti je samu nek proba nemoj stalno za njom ......
Moja Dz je naprimjer pala nedavno kod nane i razbila se ko nikad - malo je falilo d azube nije slomila- sva joj je usna rascvjetana i ima cak mali hematom u ustima. Al sama je ona kriva ne moze njih nikko sto posto paziti. Ides za njim ai padnu milimetar ispred tebe. Pazimo koliko mozemo - a tako trebaju i nase tete. Al nema djeteta koje se nije udarilo. To je tako. Ja satlno to svom mm objasnjavam. On se tako nervira za svaku njenu modricu a znam da ce ih biti jos puno ako zelim da se igra i skace s drugom djecom.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.5.2010 12:11:18
aya
Mi smo promjenili tetu cuvalicu. Od ponedjeljka na scenu stupa nova, mnogo mladja od dosadasnje, ali ima preko 40. Pored svih naprijed navedenih postova, gdje sam objasnila zasto nisam zadovoljna sa dosadasnjom tetom, danas me optuzila i za izmaklu dobit i propustene poslove( ). Iskreno, razgovor koji sam obavila nije bio nimalo prijatan, jer mi je bilo i zao, a i neugodno, medjutim, kad je pocela da prica, mogla sam je . Srecom, suzdrzala sam se i razisle smo se u lijepim odnosima sto se mene tice. Naravno svu krivnju sam svalila na nas, i rekla da nam zaista uopce trenutno ne treba teta, da ce cuvati nana. Teta je bila vrlo . Zaista mi je i ovako bilo dovoljno tesko, pa bi mi bilo jos gore da smo objasnjavale prave razloge njenog odlaska. Uskoro vam javim kakva je nova teta. A i da naucila sam skolu: sve sto zelim vec sam velikim slovima napisala na papir
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.