acudesa
|
uhh... uhh....nije zgodno...šta ti ja mogu posavjetovati: digni glavu, budi ponosna i dostojanstvena, ti si divna majka, divna žena...imaj samopouzdanja!!! Bez svakoga se može-tako i ti (ako tako odlučiš) možeš bez njega, mislim, kako si do udaje živjela?, lijepo-bez njega. Bračna zajednica nije nužna za opstanak u životu...ako me razumiješ-nije kraj svijeta ako ga ostaviš..ALI-moj savjet je: čuvati brak, ako postoji ikakav osnov za to. Svaka žena ime svoje individualne stavove o pojmu braka...i o onome šta bi trpila, a šta ne. Ja bih se razvela od svog muža (ne bih se ustvari ni udala za njega) da je licemjer ...dok bi druga žena to mogla trpiti..(navela sam banalan primjer)...ja ne bih prešla preko inferiornog stava prema životu, dok druga žena to podnosi. Sto ljudi- sto ćudi...lako je nama iz ove pozicije svašta savjetovati, ali tvoj teret i posljedice onoga šta uradiš-snosiš ti...niko od nas...ja ti ne savjetujem da ga ostaviš...još..probaj druge načine da ga mu ukažaš na propuste...JASNO I GLASNO mu reci svoje stavove, razmisli šta u životu HOĆEŠ, a šta NEĆEŠ...a, onda to i njemu reci. Nisi dužna da trpiš nečije neurotične ispade...nije niko. NEMA PRAVO da te maltretira, ni fizički ni psihički...reci mu da si spremna na sve (i na razvod), nosit ćeš se sa svim što treba, ali da me ponižavaš kao osobu-to ne!!! Nisi ti pod kapom nebeskom radi njega i njegovog iživljavanja, ti imaš druge namjere: da budeš dobra majka i da dijete uputiš u najbolje za njega, tu si da uživaš u braku, ne da trpiš, tu si da budeš voljena supruga, a ne predmet za istresanje živaca... Ta rečenica: Šta misliš da te prevarim-za mene ima 1 000 000 značenja...može biti provokacija, može ispitivanje na ljubomoru, može biti realna istina, može ...svašta...a, možda je samo produkt afekta i da nema baš nikakvo značenje.. Svi pomalo "podnosimo" u braku...ali koliko? šta ? i kako? to je veliko pitanje, ali sam sigurna da će svaka od nas sama sebi podcrtati liniju do koje se može trpiti i isto tako znati-kad je granica pređena...ti odredi svoje granice i drži se njih.. ljubim te i sretno