|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  213 214 [215] 216 217   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
3.6.2010 21:18:20   
mama Nataša
mi smo svu dohranu odmah počeli kašičicom, još sa 3-4 mjeseca kad smo dodavali AD zbog slabog prirasta težine, pa kasnije kad je počela prava dohrana već je bilo uhodano 'kašikanje' , možda da probate tako, da nekako zaobiđete prvo navikavanje na bočice, ovakve ili onakve, a onda kasnije odvikavanje od istih ...

veliki dječak 16.10.2004.
i mali dječak 16.08.2009.

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 5351
3.6.2010 22:19:06   
Lady26
Danas smo ruckali krompir+mrkvicu oko pola 12, pojela je otprilike malu teglicu tj. oko 100gr i u 12h 80ml bebimila...ne drzi nas povrce nikako user posted image ne pojede kolicinski puno a nekad i kad pojede vise ubrzo trazi flasicu...
A popila je oko 19,30 140ml AD i onda u pola 9 pojela skoro cijelu veliku teglicu HIPP kasicu baby keks...
Nismo voca nista danas, nismo stigli....

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu mama Nataša)
Neposredna veza do poruke: 5352
3.6.2010 22:52:27   
Anoniman
mi smo danas rucali nesto sasvim novo... topu... mama napravila svome buckiliju... i ja sam to porucao u slast... svidjelo mu se...

(odgovor članu Lady26)
  Neposredna veza do poruke: 5353
3.6.2010 22:57:17   
chuci
teacher ja sve zahvaljujem Bogu što moja hoće da jede nepasirano. Žitarice se neke malo duže kuhaju, ali vrijedi zbog zdravlja. pošaljem ti receptića na pp čim stignem. neko je već odgovorio za rižin stiropor, ima u dm ali ima i u merkatoru. samo pazi da uzmeš one bez soli ili kako ja mm kažem one što na njima piše ''ohne salz'' (veze nemamo s njemačkim user posted image user posted image )

da te ''utješim'' primjerom sa malom od mog brata: nema veze sa zubima to što neće nepasiranu hranu, nego sa navikom. ona je teško prešla na nepasiranu hranu, jer je dugo jela pasiranu, a onda odbijala sve drugo.
moja se u početku ''mrštila'' na prvi zalogaj, ali kad proba pa joj fino onda jede bez problema, a jela je ''komadiće'' maltene od početka. nekad je pravila i čudne zvukove, kao da hoće da ispljune a već joj krenulo niz grlo, ili nekad kao da hoće da povrati, ali hB nikad nije povratila niti se počela gušiti. (jeste jednom odgrizeni komadić jabuke bio problem kad je svekrva držala u krilu, ali ajša je to sama ispljunula, a svekrva problijedila čim je ova počela kašljucat i panika ženu uhvatila. ja reko samo polahko ispljunuće ona sama user posted image ) jah ni moja nema zuba ni jednog, a sve ko fol nešto žvače hranu user posted image user posted image
ma samo nek su bebači zdravi ostalo je lahko. preće i na nepasirano, i na čokoladice, pa će faza kad jedu samo makarone, pa će htjeti samo fast food pomfrit itduser posted image user posted image user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 5354
4.6.2010 7:59:05   
faris06
Chuci sta j amarante , mislim pretpostavljam da je zitarica, ali kako izgleda , gdje kupujes i kako spravljas. A oni rizini keksici (stiropol) jel potapate u sokic ili mlijeko, ili samo onako date da grickaju tj glodju. Mene nesto strah da ne otkine komadic, jer neki dam joj dala koricu hljeba, kad za  30 sec ono u ustima komadic, sreca pljunula ga je .

Dva mala Indijanca

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 5355
4.6.2010 8:50:18   
sike

IZVORNA PORUKA: faris06

Chuci sta j amarante , mislim pretpostavljam da je zitarica, ali kako izgleda , gdje kupujes i kako spravljas. A oni rizini keksici (stiropol) jel potapate u sokic ili mlijeko, ili samo onako date da grickaju tj glodju. Mene nesto strah da ne otkine komadic, jer neki dam joj dala koricu hljeba, kad za  30 sec ono u ustima komadic, sreca pljunula ga je .

Mi nismo potapali rizine kolacice.Bilo me u pocetku strah ali oni to fino sazvacu i dugo se time zabave,da sam mogla popiti finu soljicu kafeuser posted image user posted image

Duboko u srcu,znam kako zivot treba da tece...
Sanjin i Ines,9.februar 2009.

(odgovor članu faris06)
Neposredna veza do poruke: 5356
4.6.2010 8:56:06   
faris06
IZVORNA PORUKA: sike

Mi nismo potapali rizine kolacice.Bilo me u pocetku strah ali oni to fino sazvacu i dugo se time zabave,da sam mogla popiti finu soljicu kafeuser posted image user posted image

To mi treba, danas kupujem, jer popiti kafu na miru kad sam sama sa njom  za mene je naucna fantastika. Javim rezultat sutra!

Dva mala Indijanca

(odgovor članu sike)
Neposredna veza do poruke: 5357
4.6.2010 9:05:05   
chuci
IZVORNA PORUKA: faris0'

amatanr je žitarica sitnog zrna. jako je bogata željezom. sprema se 1:4 žitarica:voda i kuha se na tihoj vatri. ako se pojača vatra zna se zalijepiti za dno šerpice pa problem user posted image . ja ga kuham tako dgo dok ne ispari gotovo sva voda. ostane žitarica i sluz. baš je pogodno za bebe. u to dodam nekog voća i eto. nekad ga i u ručak ubacujem.
problem je što se ne može, odnosno ja ga nisam uspjela ispasirati u kašicu. zrna su veličine oko 1 mm, pa sam ja bebici dala tako i ona je nakon prve kašike rado jela. prva kašika je bila uz mrštenje user posted image user posted image user posted image

ako ti je baš dugo da ga kuhaš oko pola sata čini mi se, i ako beba neće osim pasirano, onda ga možeš ranije samljeti u prah, pa dodati u hranu. u principu ne mora se kuhati tako dugo ali ja volim kad dobijem onu sluz na kraju jer mi je pogodna za povezivanje kašice.

iako je valjda zdravije jesti ga u zrnu, nego samljevenog, nešto zbog ljuskica, nisam sigurna u čemu je fazon, neka makrobiotička priča.

rižin keks je baš pogodan za glođanje, jer nije tvrd kao igračke, a nije ni skroz mekan. malo je žilav pa ga je teško otkinuti ako se navlaži bebinom pljuvačkom. ja sam ga uvijek davala cijelog ili sad joj nakidam komadića, pa ona sama uzima sa pladnja. nije se nikad počela gušiti s njim. samo napominjem još jednom da uzimate one bez soli (često ih nestane u dm pa da ne mislite da nema)

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu faris06)
Neposredna veza do poruke: 5358
4.6.2010 10:04:37   
mala86
jel iko davo cokolino,i kako ga je pravio?ja dojim,a ono se pravi s mlijekom

Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima:
Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi

moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5359
4.6.2010 10:07:22   
chuci
čokolino ima dodatog običnog šećera, samo da znaš, ako paziš na unos šećera bebi.

možeš ga praviti sa rižinim, ili zobenim mlijekom.

ne znam koliko je čokolade u čokolinu i ima li je uopšte ali i ona je jak alergen pa pazi na reakciju.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu mala86)
Neposredna veza do poruke: 5360
4.6.2010 10:20:17   
mama Nataša
ja mislim da su čokolina za preko godinu dana, ima drugih Lina za manje bebe.

Ja sam malom jučer dala okruglo 4 zrna graška user posted image , kontam sad jel to premalo za neku reakciju ???

I sve se mislim da pokušam sa malo kupovnog običnog mlijeka, da napokon proširim jelovnik na griz i slične stvari, možda kornfleks ili keks sa mlijekom i slično ...

a vrijeme nam je za žumance a ne znam kako da mu dam kad pavlaku neće ni pod razno, sa čim bi ga mogli dati???

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5361
4.6.2010 10:26:01   
chuci
IZVORNA PORUKA: mama Nataša

Ja sam malom jučer dala okruglo 4 zrna graška user posted image , kontam sad jel to premalo za neku reakciju ???

I sve se mislim da pokušam sa malo kupovnog običnog mlijeka, da napokon proširim jelovnik na griz i slične stvari, možda kornfleks ili keks sa mlijekom i slično ...

a vrijeme nam je za žumance a ne znam kako da mu dam kad pavlaku neće ni pod razno, sa čim bi ga mogli dati???

na čokolinu zaista piše da je od 8 mjeseci, ali mislim da je to prerano.
i na HIPP hapicama sa šumskim voćem piše da su od 5 mjeseci pa ih ne dajem jer sadrže jagode i slično.

obično kravlje mlijeko je jak alergen, pa se zato ne preporučuj bebama ispod godine, možeš mu griz i ostalo praviti na rižinom mlijeku (pretporstavljam da je jeo rižu pa nije problem nove namirnice). ono je prirodno slatkasto pa ga bebe vole. ja pojedem sve griza što ostane user posted image user posted image baš bude dobar.

i ja se nećkam za žumance. čitala sam da se može ubaciti sa povrćem u ručak. ja ću vjerovatno tako dati.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

Neposredna veza do poruke: 5362
4.6.2010 10:45:08   
mama Nataša
hvala za ideju!
malo sam se našla u čudu oko dohrane, ovaj stariji je bio na AD pa je i dohrana skroz dugačije tekla i baš nikad baš nikakvu reakciju ni na šta nije imao (osim kad mu je neko jednom dao smoki pa je grčeve imao dva dana i urlao jadan),
dok ovaj mali od banane dobije zatvor kao i od pure, puno jede a slabo napreduje.

voljela bih da krene sa mlijekom da bi mu proširila jelovnik a opet bojim se da nam se onda dojenje ne okonča poprijeko a toliko truda ulažem u to i dan danas kad ima 9 i po mjeseci ...

i taj nesretni gluten ... dajem mu keks i nema nekih reakcija, a i kruha po par mrvica i opet ne vidim ništa loše.

sad se pitam da li bi mu mogla npr. cijelu krišku kruha dati, npr da potopim u jogurt? daje li iko svom djetetu tako nešto???

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5363
4.6.2010 10:55:16   
chuci
možeš mu dati hljeb potopljen u jogurt. gledaj da nije puno slan, idealno bi bilo domaći, a ne kupovni sa aditivima i puno soli.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

Neposredna veza do poruke: 5364
4.6.2010 10:56:11   
Skvo RR
Mogu li je malo da upadnem?....user posted image

Mama Natasa, sto da ne? Hljeb sam dodavala, od 8 mjeseca u sve slane kasice i slicno...
Vezano za lina...Imate ona lina koja idu sa vodom...Cini mi se Frutolino, da ide samo sa vodicom...
Ja sam npr. cokolino mutila sa AD-om.
Ja sam u pocetku vise forsirala Nestle instant kasice...kukuruz, pa onda onu sa medom, pa kakao...user posted image

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

Neposredna veza do poruke: 5365
4.6.2010 10:58:39   
malena sharena
mama Natasa, nasi djecaci su u dan razlike rodjeni. Ja sam juce prvi put kupila griz, a hljeb mu takodje dajem pomalo uz ostalu hranu. Nije bas da pojede krisku, ali pomalo uzme i primijetila sam da mi tako vise pojede povrca nego kad jede bez hljeba. Iskreno, posto je on slabo jeo odkako smo uveli dohranu (citaj:skoro nista!) ja sam zaista odlucila da se malo opustim i prestanem strepiti. Rukovodim se kalendarom nadohrane, ali ga malo modifikujem u skladu sa svojim osjecajem i potrebama svoje bebe. Nisu sve bebe iste i ne mozemo ih strpati u neki sablon. Zato sam ja hljeb pomalo uvela sa osam mjeseci i mislim da nisam pogrijesila jer je tek uz hljeb poceo jesti povrce i meso. Jednostano, on nece da jede ovu bezlicnu i posnu hranu za bebace i morala sam se dovijati.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

Neposredna veza do poruke: 5366
4.6.2010 11:01:39   
malena sharena
I slazem se sa chuci, najbolje je da napravis domaci hljeb. Ja pravim hljeb od cjelovitog zrna, izgleda kao crni hljeb, blago je kiselkastog okusa i mnogo je zdraviji od bijelog. Ima super ukusnu koru kojom moj bebac cese desni i vjezba zvakanje user posted image .

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 5367
4.6.2010 11:23:20   
delly
danas papamo :
kasicu sa zitaricama  i jabukom + jogolino
keksolino + breskva  koju jede sama  grize  ju kao jabuku user posted image user posted image

makaroni sa mljevenim mesom ,paprikom crvenom,lukom,mrkvom  i paradajzom + nesto vocno neki desertic zavisi sta zeli

hapica  od  paste  i rize .
i ad  mlijeko i pavanje
izmedu vode  i sokica, mlijeka nekad , i komadic jabukice,mrkvice  i tako tih "glodica"

25.07 -dosla je nasa princezica

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 5368
4.6.2010 11:26:30   
delly
IZVORNA PORUKA: chuci

IZVORNA PORUKA: mama Nataša

na čokolinu zaista piše da je od 8 mjeseci, ali mislim da je to prerano.
i na HIPP hapicama sa šumskim voćem piše da su od 5 mjeseci pa ih ne dajem jer sadrže jagode i slično.

obično kravlje mlijeko je jak alergen, pa se zato ne preporučuj bebama ispod godine, možeš mu griz i ostalo praviti na rižinom mlijeku (pretporstavljam da je jeo rižu pa nije problem nove namirnice). ono je prirodno slatkasto pa ga bebe vole. ja pojedem sve griza što ostane user posted image user posted image baš bude dobar.

i ja se nećkam za žumance. čitala sam da se može ubaciti sa povrćem u ručak. ja ću vjerovatno tako dati.

ajde mi reci kako pravis  griz na tom mlijeku ??? nebi kravlje uvodila makr do njenog 1. rodendana jer  kao sto znamo da  kravlje  ide  od  1. godine jer  je  jako siromasno zeljezom i to nije dobro za user posted image  !

25.07 -dosla je nasa princezica

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5369
4.6.2010 11:36:04   
chuci
koristi se isto kao u obično mlijeko.
stavim mlijeko, kad prokuha dodam griz i miješam dok se ne skuha par minuta. onda dodam neko voće nasjeckano u to i ona ponjopa user posted image user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu delly)
Neposredna veza do poruke: 5370
4.6.2010 11:48:13   
mama Nataša
a gdje se može nabaviti to rižino mlijeko???

delly, ti bebi već daješ luk i papriku i paradajz????

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5371
4.6.2010 11:58:17   
lavić Simba
chuci jeli tvoja beba pije AD ili?

< Poruku je uredio lavić Simba -- 4.6.2010 12:02:12 >

mamina radost....moj mali djecak
03.10.2009.
prvi zubic sa 9.5 mjeseci
prohodao sa 11 mjeseci

Neposredna veza do poruke: 5372
4.6.2010 12:01:05   
chuci
rižino mlijeko ima, a gdje drugo nego u DM-u user posted image

luk može od 9 mj
paprika može od 12 mj (mislim da je teška za stomak)
paradajz isto od 12 mj (jer je jak alergen)

paradajz mnoge mame daju i ranije, vjerovatno jer nemaju alergija u porodici.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

Neposredna veza do poruke: 5373
4.6.2010 12:01:09   
Lejla Ka
Sva ta biljna mlijeka se mogu naći u DM-u. No ona nisu kao "mliječna" mlijeka, tj. ne može se računati kao mliječni obrok nešto napravljeno sa njima.
Nataša ne boj se glutena. Ako ste ga probali, sad možeš furat dalje.
Griz možeš na gusto skuhat na vodi, (koristite li vi još AD ili ne?) pa dodati voće.
Jesi probala prosene pahuljice (one mogu i u slanoj i u slakoj verziji)?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

Neposredna veza do poruke: 5374
4.6.2010 12:01:30   
lavić Simba
chuci jeli tvoja beba pije AD ili?Ako pije koliko dnevno i ima li nocne obroke moj sin je juce napunio 8 mj i jos se budi nocu ali nikad ne popije vise od 120mluser posted image user posted image

mamina radost....moj mali djecak
03.10.2009.
prvi zubic sa 9.5 mjeseci
prohodao sa 11 mjeseci

Neposredna veza do poruke: 5375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  213 214 [215] 216 217   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  213 214 [215] 216 217   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *