Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 21.7.2009 19:55:24
Rina26
Evo moj mali danas ima 38,3 ja mu dam sirup spane pa se opet vrati a prije dva tjedna imao bakterije u urinu a praćene temparaturom ja više nisam pametna što učiniti
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:42:18
mamina princeza
evo i mi imamo problem temperaturu. juce iz cista mira skocila poslije popdnevnog spavanja i to na citavih 39,5 i nikako da spadne . dala sam joj panadol i tusrala je al nista. i pravac droktoru. tamojoj utvrdi u upalu grla i upalu uha. dobili smo sumamed. meni cudno ije se samo tri dana jednom na dan al hajd ...do sad smo imali samo iskustvo sa ceclorom. ono sto me prepalo je sto je ova tmpereratura drugacija od svih koje ms do sada imali . tesko se skida a gori glava ruke i noge su hladne. slomili smo se sinoc . pila je panadol nekoliko puta spadne nakon pola sata sat uz masazu i senf na nogama al se vrati za oko 4 sata. u ponoc je gorila i nista pomagalo nije tako da je prvi put dobila pola voltaren cepica 12,5 u guzu. onda jutros opet raste.... dr kaze da ce biti visoko ovo dan dva al mene bas strah sto se tesko skida. i da....nama ni zusiranje ne pomaze ne znam kako. pocecu da stavljam i neke druge obloge ako se nastavi vracat. sta je s oblozima oko vrata - ono mlaka pelena oko vrata - jel to efikasno - eto to jos nismo probali i da - bjelanjak ( valjda sam bjelanjak mada mi prijateljica kaze da je stavljala citavo jaje i pomoglo ) gdje da stavljam ako veceras bude opet frke.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:46:37
mamina princeza
vjeruj da sam i ja pomislila na to ...uho mozda jeste crveno al i dr je rekao da ima bas jaku upalu uha stalno bi plakala ne bini spavala...a grlo joj jeste slaba tacka al mi neobicno nista niti kaslje niti nosic curi. ma jojoj pravo tesko skidam temp pa me slomi to....ako se ospe nakon tri dan bice da je to taj trodnevni.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:47:02
neki
Dusho,kad bebicu istusiras,onda uzmi pelenu pamucnu,pa je fino pokvasi u mlaku,vise hladniju vodu,pa je dobro izmasiraj,vrat,ruke,ispod pazuha,i sve ostalo;slobodno neka tijelo bude malo crveno od masiranja,pomaze,vjeruj mi...Ja non stop kuburim sa Seadovom temperaturom...Sretno draga
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:48:34
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: mamina princeza
vjeruj da sam i ja pomislila na to ...uho mozda jeste crveno al i dr je rekao da ima bas jaku upalu uha stalno bi plakala ne bini spavala...a grlo joj jeste slaba tacka al mi neobicno nista niti kaslje niti nosic curi. ma jojoj pravo tesko skidam temp pa me slomi to....ako se ospe nakon tri dan bice da je to taj trodnevni.
nikad mirna
Ja sam joj davala Panadol baby sirup tri dana svakih 4, 5h,,, I nikad nismo skinuli temp, manje od 38, I poslije tri dana odjednom normalna temp, pa osip
< Poruku je uredio skvo -- 22.7.2009 10:54:01 >
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:50:09
R&T@
Baš mi je žao bebane. I mame. Za tu krpu oko vrata sam cula da nije dobra. Nama je uvijek pomagao sirup i kupanje mlakom vodom. Ali sjecam da smo jednom noću stavljali Tajri bjelance jer je temperatura bila visoka. Samo umutiš i namažeš stopala, kao i senf. Nadam se da ce brzo biti bolje. i pazi da je ne pregrijavaš, i onako je prevruće. skini je samo u pelenu. Sretno!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:51:14
Aki Sa
Draga mamina princezo,
imam sina od 5 godina i bar 5 puta godisnje smo se susretali sa ovakvim situacijama, a gora od ove je bila podhaldjivanje od voltaren cepa gdje je psoljedica bila 3 mjeseca temperatura 34.3-35.2 Uzas zivi
Ja od tada koristim sirup na bazi Ibuprofena ( Austrijski proizvod) ali se ovdje ima kupiti cisti sirup pod nazivom Ibuprofen, njega mozes kombinirati sa PAracetamolom jer su to potpuno odvojena dva lijeka.
Nista od narodnih lijekova meni ne pomaze kad su hladne i ruke i noge a vjeruj mi da sam probala od tusiranja, jabukovog sirceta,masaze alkohola, krompira, bjelanca, senfa samo skidanje iznutra. Jedino ako mu je glava vrela znam staviti oblog od hladnije vode na vratne zile pa svakih 15 minuta po 2 minute drzati cisto da rashladi krv koja ide u mozak
Sretno i nadam se da ce brzo proci
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:52:28
mamin sin
Mozda je trodnevna groznica sto kaze skvo..Mi kad smo je imali bas je tako visoka temp. bila i nista nije pomagalo od prirodnih nacina skidanja, a i poslije sirupa, kombinovali Panadol i Dalsy, vracala se pravo visoka (39,7 sam najvisu izmjerila ispod pazuha). Kad mu spadne tura kao zdravo dijete, nikakvih drugih simptoma... uradili nalaze krv i urin, dr rekla da nema na osnovu cega da nam da antibiotik.
Trajalo 3 dana i tura kao rukom odnesena, pojavio se osip i to je to.
Sve sam probala i to oko vrata i bjelanjak i obloge senf, sirce, krompir, voda, umotavala ga u mokar peskir, ma nista....Glava gorila kao luda!
Mozda da sacekas sa Sumamedom jer je on bas jak...
Kako ti jede? Plače li kada joj pritisnes kod uha?
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 10:56:37
mamin sin
Pošto piše da se Panadol ne daje više od 4 odgovarajuce doze u 24 sata, ja sam tada davala jednom Panadol pa ako se vrati pravo brzo za nekih 4 satavisoka tura onda Dalsy, pa pošto on ne smije nego na 6 sati onda opet Panadol i tako...Cepić sam kupila ali mu nisam stavljala je je za turu iznad 40 i vecu... Sto skvo kaze nismo je mogli spustiti ispod 38, jedva par puta na 37,8 ali kratko...
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 11:00:19
tweety
Kad stavljaš obloge na nogice i ako su one već od prije hladne,nema efekta jer temp. i dalje stoji u glavi.Prvo što ćeš uraditi je da joj malo protrljaš nogice dok ne budu tople,znači da malo krv procirkuliše i u noge.Onda stavi obloge,ja recimo stavljam od bjelanjaka,rakije i starinskog peraćeg sapuna.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 11:14:53
kristina110
DOBAR DAN NEZNAM DALI SE SMIJEM PRIDRUŽIT RAZGOVORU JA SAM IZ SLAVONSKOG BRODA I UPRAVO SAM SE ZBOG TEM PRIJAVILA NA FORUM IMAM BEBU GODINU I TRI MJESECA I AKO ME IŠTA PLAŠI JE TEMPERATURA KOJA SE NEDA SKIDATI.JA SAM NAJBOLJE SKIDALA SA TIŠIRANJEM ZADNJI PUT JE IMALA ONU TRODNEVNU TEMP PRIJE MJESEC DANA IZLUDILA SAM 3DANA 39 SMRŠAVILA SAM 3KILE OD SEKIRACIJE ODEM NA HITNU I DOKTOR MI KAŽE GOSPOĐO NEBOJTE SE TEMP BOLJE DA IMA 3 DANA I 40 NEGO TJEDAN DANA 37.5 ILI 38.SAM TUŠIRAJTE I ČEPIĆE LUPOCET ALI JA SAM I DALSI SIRUP DAVALA.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 11:34:06
mamina princeza
sumamed vec pije jer ima upalu uha sigurno al ja mislim da je u blaszem obliku ...uho je crveno unutra i jako je plakla kod pregleda vidjelo se da je boli. kad je pritisnem za usi ne place ...koristimo i kapi... a slabije mi jede mada opet sobzirom na toliku temperaturu dobro je...mi uspijemo temp oboriti do 37,5. ona se normalno ponasa igra se hoce napolje pa je malo kenkava zog toga.... ne smijem je pustiti bez antibiotika jer je osjetljiva na grlo pa moramo odmah reagovati. nema slinica niti kaslje.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 11:48:04
mamana
I kod moje djevojčice se juče pojavila poslije podne temperatura 37,8 i ja joj dala Paracetamol baby, izmerim joj ponovo za pola sata ona porasla na 38,1 i onda je odvedem kod pedjatra i kaže grlo i ždrijelo jako crveno i dao joj antibiotik Amoxibos. Ovih dana je jela puno sladoleda pa mislim da je od toka, jer hvala Bogu do sada nikada nije bila bolesna, niti je imala tempetaruru ( ima 25 mjeseci). U noći je imala opet temperaturu i jutros, pa sam joj davala još Paracetamola i istširala je. Vjerovatno treba malo vremena da počne djelovati antibiotik i da se to žarište malo smiri.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 11:55:19
hanabanana
IZVORNA PORUKA: mamina princeza tamojoj utvrdi u upalu grla i upalu uha. dobili smo sumamed. meni cudno ije se samo tri dana jednom na dan al hajd ...do sad smo imali samo iskustvo sa ceclorom.
Jesu li vadili djetetu leukocite prije nego je prepisan sumamed??? Ja mislim da se radi o bezazlenoj trodnevnoj groznici. Tem. mozes skidati samo voltarenom ili lupocetom ( ako dijete reaguje na lupocet ). Nakon tri dana sve prodje, kao da nije ni bilo. Jako mi je zao ako si vec počela da joj daješ sumamed, nisi trebala.
Evo malo o trodnevnoj groznici.
Trodnevna vrućica ili Exanthema subitum je šesta od tradicionalnih egzantemskih (osipnih) dječjih bolesti. Otkrivena je elektronskim mikroskopom 1986. u limfocitima pacijenata sa limfoproliferativnim poremećajima i AIDS-om. Virus koji je uzrokuje naziva se HHV6 (humani herpes virus tipa 6).
Što je to? Ovo stanje je akutna bezopasna bolest dojenčadi i male djece. Obilježava je vrućica koja traje približno 3 dana, iza toga slijedi period smanjenja vrućice i pojava tamno ružičastog makulopapularnog (pjegavog) osipa.
Opis bolesti Virus se može pronaći u slini, bronhalnim žlijezdama i urinu - slina je najvažniji put prijenosa. Izlučevine dišnog sustava asimptomatičnih osoba vjerojatno prenose virus. Dijete najvjerojatnije širi infekciju za vrijeme febrilne faze bolesti prije izbijanja osipa.
Tko obolijeva? Obično se pojavljuje tijekom prve dvije godine života i najčešća je osipna bolest djece mlađe od dvije godine.
Simptomi
Anamnestički podaci Trodnevnu groznicu tipično obilježava visoka tjelesna temperatura koja traje 3 do 5 dana bez vidljivog uzroka. Iza perioda vrućice slijedi karakterističan osip. Temperatura je povišena (često do 400C). Osip (nestaje unutar nekoliko sati do dva dana): makulopapularni ili eritematozni (pjegav, crvenkast) osip, tipično počinje na trupu i može se raširiti na vrat i ekstremitete. Ne svrbi, blijedi na pritisak. Kod neke djece javljaju se grčevi zbog povišene temperature (febrilne konvulzije) (6 do 15%). Prisutan je i proljev (68%). Predsimptomi (14%) su: malaksalost, razdražljivost te kašalj (50%). Klinički pregled vrućica (98%); osip (98%): prisutne su crveno ružičaste pjege ili makulopapularne pjege približno 2 do 5 mm u promjeru. Pjege su obilježene diskretno, rjeđe napuhnute, te blijede uz izbjeljivanje površine kože. Tipično, osip kod trodnevne vrućice uključuje trup ili leđa sa minimalnim zahvaćanjem lica ili gornjih udova. Neke pjege mogu biti okružene prstenom blijede kože poput aureole. splenomegalija (povećana slezena); encefalopatija (promjene mozga zbog djelovanja štetnih tvari); eritem konjuktive (crvenilo očnih spojnica).
Koje se pretrage mogu napraviti? Zbog bezopasne prirode i kratkog trajanja trodnevne vrućice, obično se ne provode laboratorijske pretrage ako je dijete dovedeno sa klasičnom povijesti bolesti. Ako se radi kompletna krvna slika, može se ustanoviti smanjenje broja bijelih krvnih stanica. Broj bijelih krvnih stanica se obično vraća u normalne okvire unutar jednog tjedna. Liječenje Liječenje trodnevne vrućice se svodi na ublažavanje simptoma snižavanjem povišene tjelesne temperature (hladni oblozi, tuširanje, sirupi i čepići koji sadrže paracetamol).
< Poruku je uredio hanabanana -- 22.7.2009 11:56:40 >
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 12:01:24
remzy
mamina princezo prije svega da ti kazem da mi je jako zao i tebe i bebice ,ali i to ce proci moji pacici kad su imali temperatura ja sam im je skidala i sa oblogama od jabukovog sirceta znaci jabukovo sirce razblazeno sa stajacom vodom i u to natopim carapice i obucem im ih i umotam onda u peskir i to ponavljam svako 15-tak min eto probaj i ovo -nadam se da ce ti pomoci
puno srece zelim tebi i bebici i nadam se da se temperatura nece vratiti
pusa
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 14:13:49
mamina princeza
Po prirodi sam panicar kad mi je djete e u pitanju znam da n ne valja al ne mogu promjeniti. do sad je imala nekoliko upala grla pa znam otprilike kad je to i bez celora nije moglo proci. sada ne kaslje kao sto rekoh mozda nekad al rjetko malo kasljuca kao i uvijek od pljuvacke al odbija hranu na kasiku tako je uvijek kad imala upalu grla....juce je i potvrdjeno da je ima i zaista sam se bojala pustiti da sve prodje da vidim jel trodnevna. dr misli da je grlo a i uho ...sad vec sve odbija da prineses ustima.... muz i ja oboj smo kao djeca bili skoloni gnojnim anginama ...sutra cemo opet dr ako ne prestane temperatura.
sad nam je problem sto panadol nece da popije nikako ....stavila sam joj vontaler oko 2 jer je bas temp porasla opet je bila preko 39. pola cepica. sve druge varijante skidanj etemperature ne pomazu i tusiranje vrlo malo. sad se brinem sta da uradim kAD temp poraste opet a panadol nece voltaren ne bih tako cesto davala.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 14:21:04
dinaa
E draga ista sam ti takva kad su djeca u pitanju,zao mi je sto vam se to desava,neznam kako bih ti pomogla ovdje ima dosta dobrih savjeta za skidanje temp.mojoj djeci uvijek pomogne senf ili nasapunjane carapice ili sirce jabukovo,a ja obavezno kad temp.prelazi 39 stavim voltaren cepic.Jesi probala Dalsy sirup i on je dobar joj stvarno bih ti voljela pomoci jer znam kako se osjecas.Drzim fige da curica brzo ozdravi. Dalsy ide djeci od godinu dana neznam smijes li joj dati.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 14:23:16
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: skvo
Mozes li joj dati na flasicu Panadol (malo ga razblazi vodom, da brze popije)- dok spava, ili eventualno malom spricom?
Ako se odlucis za spricu, uzmi onu skroz malu, ne od Panadola (sto dodje u pakovanu) I strcni joj u prostor izmedju obraza i zubica, nece moci puno da izbaci vani.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 22.7.2009 14:33:33
HanaBana
Bas mi je zao princezice Probaj joj PANADOL dati spricom koja dodje u kutiji. Mi smo Hani tako uvjek davali bez problema. Moja Hana isto ima velikih problema sa grlom i veoma je bitno da bilo sta pojede i obavezno joj ako nista drugo spricom daji vode...Cokolada je dobra za grlo ali je nije pozeljno davati ako dijete ima temp. Stovise je tusiraj i masiraj je vlaznom krpom dok joj koza ne pocrveni...zvuci grubo ali Hancici pomogne pa probaj...drzim fige da ljepotica sto prije ozdravi!
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.