rose
|
IZVORNA PORUKA: ziel IZVORNA PORUKA: rose IZVORNA PORUKA: ziel IZVORNA PORUKA: rose IZVORNA PORUKA: ziel Nadjoh ovo na Google, jer me bas zanimalo, kopirala sa stranice RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH Status žene u postporođajnom periodu ŠtampaEl. pošta Objavljeno četvrtak, 16 Juli 2009 12:59 Pitanje: Selam Alejkum, Moja surpuga i ja, ako Bog da, očekujemo ubrzo prinovu. U sklopu priprema i edukacije za roditeljstvo, došli smo i do pitanja "40 dana poslije poroda u Islamu". Nažalost, na internet nisam mogao da nađem neki jači dokaz da je po Kur''anu ili Sunnetu, ovo obaveza muslimana, misleći pri tome na boravak majke uz dijete u kući prvih 40 dana. Molim vas da nas uputite šta je ispravno po islamu i da nam date neke argument iz Kur`ana i hadisa, koji će potkrijepiti ovu tvrdnju. Odgovor: Esselamu alejkum! Majka u postporođajnom periodu (nifas) ne može vršiti sljedeće ibadete: klanjati, postiti, učiti i dodirivati Kur''an, činiti tavaf, ulaziti u džamiju i boraviti u njoj, činiti sedždei tilavet te imati spolni odnos. Nifas traje sve dok krv otiđe iz rodnice. To traje približno 40 dana, ali može prestati i ranije. Što se tiče boravka u kući 40 dana, to nije obaveza niti o tome postoje neki šerijatski dokazi. Priča koja postoji o tome u narodu vjerovatno ima korijen u iskustvu, tj. da izlazak s djetetom u tom periodu može uzrokovati neke bolesti i sl. zbog osjetljivosti majke i djeteta u tom prvom periodu nakon porođaja. Period oticanja krvi i iscrpljenosti majke zbog poroda zahtijeva da se ne izlaže teretu izlaska bez potrebe (odlazak ljekaru i sl.). Zabrana izlaska nema vjersko utemeljenje. nisam ja ni rekla da to ima veze s vjerom... ja se sjecam izasla nakon mjesec dana, da maloj kupim odgovarajuci skafander za kontrolu..mene su tako kolejan bolila da sam mislila da cu se srusiti..a prosao mjesec Ne podrzavam ni ja izlaganje novorodjenceta tolikim ljudima, ipak svako od nas je bolovao ili boluje od nekih bolesti a bebe su osjetljive, ali eto najblizi se ipak smiju posjecivati, mislim nene i djedovi i tetke A isto tako sto kazes, sve zavisi od zene do zene kako je podnijela porod, nekima ipak treba tih 40 dana da stanu na noge... ma nek dodju nane i dede...to je ok...ipak su najblizi..al sad narodno veselje...s tetkama i strinama..jok Nema bona puno tetki Samo 2 mogu sacekati ...nikad tetke i strine ne dolaze same...
13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :))) 18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))
|