|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  96 97 [98] 99 100   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj
28.5.2015 9:56:00   
rose

IZVORNA PORUKA: ninuska

IZVORNA PORUKA: rose

evo vidim na stranici danas je 15 Km...od juce snizena user posted image

evo ja sebi rezervisala odmah 2 online user posted image

e, super...al, vidi, jucer pricam sa prijateljicom i ona je kupila u nobilu ali se navlaci ko carsaf, a ova u jysk-u je na gumu. Pa, da znas...tj skontas koja ti vise odgovara? Moram i ja kupiti..ubi ono suskanje od najlona user posted image
LTM jel se kod tebe ova nepremociva plahta navlaci kao carsaf ili ima onu gumu na krajevima koja se zakaci za madrac? Kontas me user posted image

ova na gumu mi je idealna..dimenzije 65*140 a nas je krevet 70*160 taman da se gume fino razvuku jer mi je madrac samo 12 cm...bit ce savrsene user posted image

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2426
28.5.2015 9:57:09   
rose

IZVORNA PORUKA: LieToMe

IZVORNA PORUKA: LieToMe

pcelice hvala puno! user posted image
aidana pa ima i tebe u visinu user posted image  meni sve ispod 75-6 (a bila sam ispod) izgleda Boze mili sacuvaj user posted image  blago receno ko akrap (jos sam ja nekakva u licu duguljasta, imam ovalno lice, ne previse izrazene obraze sad jos jedino da stavim i sliku lica user posted image ) pa ja ako sam mrsavija meni obrazi upadnu jagodicne kosti strse ma uzas

rose svaka cast user posted image  ja laganini napredujem od pregleda do pregleda jer sam stagnirala 3-4 mjeseca

kad smo kod mrsavosti moja najniza kilaza koju pamtim je bila 51 kg na visinu 171 cm...i to nekad 97-e...mene su bukvalno zuljale stolice u tramvaju user posted image user posted image

moja najniza (a da sam ono prosla pubertet) bila tako oko 2000te i to oko 60 kg (naovih mojih 182) ja ne znam da u tih nekih 3-4 godine nemam postene slike, nisam se ni slikala kako sam kriticno izgledala

imam ja par mtsavih slika..ja sam 97-e imala 21 god user posted image i 51 kg user posted image

(odgovor članu LieToMe RR)
Neposredna veza do poruke: 2427
28.5.2015 9:59:46   
LieToMe RR

evo vidim na stranici danas je 15 Km...od juce snizena user posted image

evo ja sebi rezervisala odmah 2 online user posted image

e, super...al, vidi, jucer pricam sa prijateljicom i ona je kupila u nobilu ali se navlaci ko carsaf, a ova u jysk-u je na gumu. Pa, da znas...tj skontas koja ti vise odgovara? Moram i ja kupiti..ubi ono suskanje od najlona user posted image
LTM jel se kod tebe ova nepremociva plahta navlaci kao carsaf ili ima onu gumu na krajevima koja se zakaci za madrac? Kontas me user posted image

ova na gumu mi je idealna..dimenzije 65*140 a nas je krevet 70*160 taman da se gume fino razvuku jer mi je madrac samo 12 cm...bit ce savrsene user posted image

kod mene je ko carsaf, doslovno ide sa svih strana lijepo ususka madrac. i taman nekako dodje ono u cm (da ne kazem milimetar), ne set_a uopste. jos preko kad stavim carsaf isto onaj na gumu sve se to lijepo zategne ma ko bombona stvarno. mene je spasilo ovih par dana dok je malena tu vodicu povracala

< Poruku je uredio LieToMe -- 28.5.2015 10:02:18 >

...od nakita je nosila jedino oči!
Leona 2.1.2013. Mamina slika i prilika
Nora 24.8.2015. Voli tata svoju Noru najvise na svijetu!

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2428
28.5.2015 10:02:34   
M.A.M.
Joj brate mili ti nasi obicaji,nigdje u svijetu nema,ja vec kontam kako cu i sta kad se porodim akoBogda,nas narod kakav je navalice prvi dan
Svekar vec skonto da okrenu janje nakon 7 dana i da sva familija dodje i naravno i ja sa bebom,pa gdje sam prispjela sa maksumom tako malim jos plus nit znam kakva cu biti nit koji djavo,vec mi huja ide na usi user posted image

10.08.2015

03.08.2017

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2429
28.5.2015 10:03:20   
lala88
jutro loptice, vidim vesele ste i kile su glavna tema. Mene ko god vidi nemoze da vjeruje da sam usla u 8 mjesec, svi misle da sam sesti. Juce na kontroli sve se zene cude kako mi je mali stomak za toliku trudnocu i u trgovini trgovkinja se zijanika kad sam joj rekla da sam usla u 8, kad sam dosla kuci pitam ja mm sta je sa ovim narodom sta se cude mom stomaku. Ja se nisam puno udebljala startala sa 58, a sad 67, malo su sike vece, dupe i butine, a ostalo isto. KO me zna od prije trudnoce kaze kao da sam stvila loptu pod majcu, s ledja neitgledam trudno.
Mm se udebljao par kilograma odkako sam trudna i svi ga zezaju, on je pokusao sa kosarkom otisao 3 puta i dodje kuci zadihan i sva mokar i sad se prebacio na ribolov user posted image
Ja danas posla preko glave imam veceras goste
LTM super izgledas.

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 2430
28.5.2015 10:07:15   
ziel

IZVORNA PORUKA: ziel

Kod mene radno vrijeme od 7-15:00 tako da i kad dodjem kuci imam vremena dosta dok ne legnem, sad su gosti smanjili mislim, ali dolazili su prva 3 mjeseca pa svaki dan neko bio, znate kako ono dolaze na šerbe.. Jedva sam cekala da se to zavrsi, a eto to se zavrsilo, pa od novembra pocinje drugi put, dolaze na babine da daruju bebu , ku-ku meniuser posted image A za kuhanje, ja sam jos u Srednjoj skoli znala 80% jela da napravim i nije mi mrsko, volim i da eksperimentisem pa se tako i kg lijepe....

joj a ljudi fakat nemaju mjere...pa mislim udala se jesi al sad da svi moraju doci na serbe...ti ono rece da si na selu..mislim da se na selu cesce odrzavaju te familijarno -komsijske veze pa je to tako...ali kad se aBd porodis gledaj da to reduciras...ja se sjecam kad je mm familija dosla par dana nakon poroda...ja u spavacici...ne mogu sjediti..elem sveki ih je sluzila ja sam se samo pozdravila user posted image doduse dosli su jer je jedan rodjak malenoj ucio ezan na uho...pa eto ton treba cim proje...ali nije fino kad ne mozes na noge a puna ti kuca...i nemoj da se junacis ko neke...da skaces, kuhas i sluzis...tvoje je da lezis, odmaras i dojis dijete..a sve moze da ceka da se malo oporavis

pozdravila

Ja bas neki dan pricam sa jednom mladom konom, koja ima dijete od 3god. kaze njoj su prvi gosti dosli 9. dan nakon poroda. Mislim da je to najveca glupost. Pa nije se zena oporavila, niti je dijete naviklo na novu sredinu, tek se rodio... Ima nekih stvari tako kod naseg naroda sto bas treba mijenjati, ali kako mijenjati kad ih je takvih 90%..

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2431
28.5.2015 10:11:22   
ziel

IZVORNA PORUKA: M.A.M.

Joj brate mili ti nasi obicaji,nigdje u svijetu nema,ja vec kontam kako cu i sta kad se porodim akoBogda,nas narod kakav je navalice prvi dan
Svekar vec skonto da okrenu janje nakon 7 dana i da sva familija dodje i naravno i ja sa bebom,pa gdje sam prispjela sa maksumom tako malim jos plus nit znam kakva cu biti nit koji djavo,vec mi huja ide na usi user posted image

Joj draga vjerujem ti... Ne razumiju muskarci muke jedne zene u trudnoci i nakon poroda, a vidim sad i nene ne razumiju, zaboravile kako je to bilo kad su se one poradjale... Sad je bitnije ugoditi komsijama nego ukucanima.. Sramota

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu M.A.M.)
Neposredna veza do poruke: 2432
28.5.2015 10:12:30   
*pcelica*
Zato sto nas narod razmislja ako ne dodje odmah nece ni doci. A ne razmisljaju da mozda ti nisi dobro da ih ne mozes primiti. Jos ako ih ne mozes primiti onda kad oni hoce e tad je belaj. Mlada bezobrazna user posted image

< Poruku je uredio *pcelica* -- 28.5.2015 10:13:31 >

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2433
28.5.2015 10:13:32   
ninuska

Kod mene radno vrijeme od 7-15:00 tako da i kad dodjem kuci imam vremena dosta dok ne legnem, sad su gosti smanjili mislim, ali dolazili su prva 3 mjeseca pa svaki dan neko bio, znate kako ono dolaze na šerbe.. Jedva sam cekala da se to zavrsi, a eto to se zavrsilo, pa od novembra pocinje drugi put, dolaze na babine da daruju bebu , ku-ku meniuser posted image A za kuhanje, ja sam jos u Srednjoj skoli znala 80% jela da napravim i nije mi mrsko, volim i da eksperimentisem pa se tako i kg lijepe....

joj a ljudi fakat nemaju mjere...pa mislim udala se jesi al sad da svi moraju doci na serbe...ti ono rece da si na selu..mislim da se na selu cesce odrzavaju te familijarno -komsijske veze pa je to tako...ali kad se aBd porodis gledaj da to reduciras...ja se sjecam kad je mm familija dosla par dana nakon poroda...ja u spavacici...ne mogu sjediti..elem sveki ih je sluzila ja sam se samo pozdravila user posted image doduse dosli su jer je jedan rodjak malenoj ucio ezan na uho...pa eto ton treba cim proje...ali nije fino kad ne mozes na noge a puna ti kuca...i nemoj da se junacis ko neke...da skaces, kuhas i sluzis...tvoje je da lezis, odmaras i dojis dijete..a sve moze da ceka da se malo oporavis

pozdravila

Ja bas neki dan pricam sa jednom mladom konom, koja ima dijete od 3god. kaze njoj su prvi gosti dosli 9. dan nakon poroda. Mislim da je to najveca glupost. Pa nije se zena oporavila, niti je dijete naviklo na novu sredinu, tek se rodio... Ima nekih stvari tako kod naseg naroda sto bas treba mijenjati, ali kako mijenjati kad ih je takvih 90%..

nama je dosao muzev brat sa zenom i djecom par dana iza poroda. Ja sam fino lezala u drugoj sobi sa bebom, a oni sjedili u dnevnoj. Nisam poludila da hodam..rana me bolila, nisam se mogla ispraviti, pogrbljena hodala..
deset_i dan je dosao kum i tu sam vec mogla da sjedim na jednom guzu da izvinete. Zapravo, vise je bio polulezeci polozaj user posted image Ali nista pripremala nisam. muz napeavio kafu, sok..
ko je kasnije dolazio pravila sam mezu tj nesto sto se moze onako rukom uzeti sa stola da ne moram sav escajg iznositi

< Poruku je uredio ninuska -- 28.5.2015 10:15:40 >

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2434
28.5.2015 10:17:03   
*pcelica*
Meni su prvih dana dolazili samo bliznji. Roditelji sestre i zaova. Dosla mi je i tetka jer se zadesila u gostima kod mojih. Ovi sa strane poceli su dolaziti tek oko mjesec dana nakon poroda. To mi je bilo super. Vec sam se oporavila skinula podzamu i mogla sam normalno da sjedim, ali je smizla zahebavala maksimalno. Non stop plakala nervozna tako da opet slabo sam s gostima sjedila user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2435
28.5.2015 10:17:17   
ninuska

Jeste li u istoj kuci? To je bas nezgodnno user posted image . nije mi ok da toliko ljudi bude u kuci oko bebe. A, i ti kakva ces biti. Nenaspavana, hoce li rana boliti... Bas nezgodna situacija

< Poruku je uredio ninuska -- 28.5.2015 10:18:13 >

(odgovor članu M.A.M.)
Neposredna veza do poruke: 2436
28.5.2015 10:17:29   
ziel
IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Zato sto nas narod razmislja ako ne dodje odmah nece ni doci. A ne razmisljaju da mozda ti nisi dobro da ih ne mozes primiti. Jos ako ih ne mozes primiti onda kad oni hoce e tad je belaj. Mlada bezobrazna user posted image

Uh pricali bi na sve strane da ih nisi mogao primiti...

Da ispricam jednu smijesnu situaciju od sinoc, bili mi u gostima ja i mm, i jos jedan bracni par- prva kuca do nase. I spomenu mm da trebamo kreciti za koji dan pa i prebaciti spavacu u vecu sobu, kaze ova mlada moja kona: JA BAS NEKI DAN RAZMISLJAM O VASOJ SPAVACOJ STO JE MALA NEMATE PROSTORA ZA KREVETIC. aaaaaaa ja se slagirala, samo sam se pocela smijati user posted image MM pita sto se smijem, on mislio nesto njemu, ma reko NISTA. Ali kako narod tako ima vremena da razmislja o tudjim spavacim sobama, ne mogu da vjerujem... I cak sam je uhvatila u momentu kad je zavirivala u kesu koju sam donijela sinoc ovoj zeni kod koje smo bili... Pa dokle ovo ide... Dokle user posted image

< Poruku je uredio ziel -- 28.5.2015 10:21:38 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 2437
28.5.2015 10:20:39   
*pcelica*

Da ispricam jednu smijesnu situaciju od sinoc, bili mi u gostima ja i mm, i jos jedan bracni par, prva kuca do nase. I spomenu mm da trebamo kreciti za koji dan pa i prebaciti spavacu u vecu sobu, kaze ova mlada moja kona: JA BAS NEKI DAN RAZMISLJAM O VASOJ SPAVACOJ STO JE MALA NEMATE PROSTORA ZA KREVETIC. aaaaaaa ja se slagirala, samo sam se pocela smijati user posted image MM pita sto se smijem, on mislio nesto njemu, ma reko NISTA. Ali kako narod tako ima vremena da razmislja o tudjim spavacim sobama, ne mogu da vjerujem... I cak sam je uhvatila u momentu kad je zavirivala u kesu koju sam donijela sinoc ovoj zeni kod koje smo bili... Pa dokle ovo ide... Dokle user posted image

E ovo mi nije jasno. Hajd starije i razumijem. Zivjeli u drugacijim uslovima. Takvi obicaji bili, pa im mogu i oprostiti. Ali zeno mlada pa sve da raskopa, to mi ne ide u glavu. user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2438
28.5.2015 10:22:58   
M.A.M.

Jeste li u istoj kuci? To je bas nezgodnno a user posted image . nije mi ok da toliko ljudi bude u kuci oko bebe. A, i ti kakva ces biti. Nenaspavana, hoce li rana boliti... Bas nezgodna situacija

Nismo u zajednici,udaljeni su od mene par kilometara,mislim njima svaka cast,imam svekijevce za pozeliti,svekrva je vec rekla da se nista ne sikiram ona ce biti tu da sve pomogne,al mi se fakat ne izlazi nakon 7 dana sa bebom jos mozda bude hladno,a sto kazes neznam ni rana kakva ce biti,niti kako cu se ja osjecati

10.08.2015

03.08.2017

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2439
28.5.2015 10:25:29   
ziel

Da ispricam jednu smijesnu situaciju od sinoc, bili mi u gostima ja i mm, i jos jedan bracni par, prva kuca do nase. I spomenu mm da trebamo kreciti za koji dan pa i prebaciti spavacu u vecu sobu, kaze ova mlada moja kona: JA BAS NEKI DAN RAZMISLJAM O VASOJ SPAVACOJ STO JE MALA NEMATE PROSTORA ZA KREVETIC. aaaaaaa ja se slagirala, samo sam se pocela smijati user posted image MM pita sto se smijem, on mislio nesto njemu, ma reko NISTA. Ali kako narod tako ima vremena da razmislja o tudjim spavacim sobama, ne mogu da vjerujem... I cak sam je uhvatila u momentu kad je zavirivala u kesu koju sam donijela sinoc ovoj zeni kod koje smo bili... Pa dokle ovo ide... Dokle user posted image

E ovo mi nije jasno. Hajd starije i razumijem. Zivjeli u drugacijim uslovima. Takvi obicaji bili, pa im mogu i oprostiti. Ali zeno mlada pa sve da raskopa, to mi ne ide u glavu. user posted image

Stvarno zena 86. godiste, frizerka, razumijem da zena previse prica ali ja ne volim petljanje i osobe kad mi pocnu davati neke ideje kako da ja uredim kucu i ofarbam zidove, a nisam ih ni pitala, ja vec imam plan... Jos te ono smaraju, tjeraju te na to. Kazem sinoc mm da moram malo se udaljiti od nje, previse me nervira s tom svojom pricom... Ja sam isto zivjela na selu i prije udaje ali totalno drugacija sredina, niko se nikad nije petljao, niti je prelazio neke granice ponasanja...

novembar 2015 -
decembar 2017 -

Neposredna veza do poruke: 2440
28.5.2015 10:25:39   
ninuska

Jeste li u istoj kuci? To je bas nezgodnno a user posted image . nije mi ok da toliko ljudi bude u kuci oko bebe. A, i ti kakva ces biti. Nenaspavana, hoce li rana boliti... Bas nezgodna situacija

Nismo u zajednici,udaljeni su od mene par kilometara,mislim njima svaka cast,imam svekijevce za pozeliti,svekrva je vec rekla da se nista ne sikiram ona ce biti tu da sve pomogne,al mi se fakat ne izlazi nakon 7 dana sa bebom jos mozda bude hladno,a sto kazes neznam ni rana kakva ce biti,niti kako cu se ja osjecati

Razumijem te, draga. Ne mislim ja da su oni losi i da okrece janje iz zle namjere, naprotiv. vec nekad ljudi ne razmisljaju.
Ma nekad covjek ne moze sam sa sobom

(odgovor članu M.A.M.)
Neposredna veza do poruke: 2441
28.5.2015 10:25:53   
rose

Joj draga vjerujem ti... Ne razumiju muskarci muke jedne zene u trudnoci i nakon poroda, a vidim sad i nene ne razumiju, zaboravile kako je to bilo kad su se one poradjale... Sad je bitnije ugoditi komsijama nego ukucanima.. Sramota

ma nane nisu zaboravile u njihovo vrijeme je bilo porodi se i nastavi s kucnim obavezma ko da nista nije bilo... user posted image ko kad su im djeca iskakala svako malo... a to za janje...dobili bi poruku od mene, okrecite ko da sam i ja tamo i nakon toga se vratim u krevet user posted image

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2442
28.5.2015 10:27:10   
LieToMe RR
Ja sam se super osjecala poslije poroda (stvarno je bio lagan porod, nista me nije bolilo, bas sam sva bila ko lampica), 5ti dan sam izasla vani papirologiju da sredjujem user posted image
Dosla mi rodbina bila iz holandije odmah 3ci dan (tako se potrefilo), a meni nije smetalo, cak mi bilo super. Lenci je to sve lijepo prespavala,doslovno svi udju u sobu vidje je kako pajki i onda mi sjedimo. I meni bilo super, bas sam bila nagodna, vesela... meni je bas godilo sto su se svi izredali na pocetku kad je ona pajkila ko velika. Niko je nije barkao, dirkao, uzimao u ruke...

Tek nakon mjesec-mjesec i po pocele organizovane sjedeljke, kolege sa posla i mog i muzevog, ova nasa neka raja sto je dolazila u grupama, sto imaju djecu. Komsiluk, familija, porodicni prijatelji...svi su se oni izredali na pocetku. Meni je tako vise odogovaralo. A i mama i sveki su stalno bile kod nas tako da bilo jela, pica, kolaca...ja samo sjedila i prepricavala scene sa poroda user posted image  

...od nakita je nosila jedino oči!
Leona 2.1.2013. Mamina slika i prilika
Nora 24.8.2015. Voli tata svoju Noru najvise na svijetu!

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2443
28.5.2015 10:27:57   
rose

ma ne mora mi ni doci user posted image ja se sjecam drug dobio prvo dijete...moja S bila mala, nije mi se dalo peglati po kucama..prvom prilikom kad su oni izas,li vani mi im se pridruzili na kafi, malom lova pod glavu i vozdra djaci..sad s drugim isto..S malo bila bolesna pa sam odgadjala..onda konacno skontam da im idemo..oni nesto u zurbi ne znaju kad ce kuci stice...reko hajmo na kafu, djeca u igraonicu...i tako i bi, malom kupila poklon, lova pod glavu i eto babine odradih u importaneu user posted image

Neposredna veza do poruke: 2444
28.5.2015 10:28:45   
rose

kazes im fuck off..sve s osmijehom user posted image

Neposredna veza do poruke: 2445
28.5.2015 10:31:06   
rose

pozdravila

nama je dosao muzev brat sa zenom i djecom par dana iza poroda. Ja sam fino lezala u drugoj sobi sa bebom, a oni sjedili u dnevnoj. Nisam poludila da hodam..rana me bolila, nisam se mogla ispraviti, pogrbljena hodala..
deset_i dan je dosao kum i tu sam vec mogla da sjedim na jednom guzu da izvinete. Zapravo, vise je bio polulezeci polozaj user posted image Ali nista pripremala nisam. muz napeavio kafu, sok..
ko je kasnije dolazio pravila sam mezu tj nesto sto se moze onako rukom uzeti sa stola da ne moram sav escajg iznositi

ma meni je muzev brat i njegova zena bliska familija...ne bih se ni trudila ustati niti bi oni ocekivali a valjao mi je prosli put...maloj 3 dana, zutilo, ode mm s mamom (sveki bila tu da me pazi i pomaze) i na pedijatriju al ostade djever koji je dosao malo..vjeruj da mi je prinosio da jedem user posted image

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2446
28.5.2015 10:33:36   
rose

pa fino nek sve obave kao da si tu...nije svakako za bebu da ide medju svijet prije 40-snice ...to valjda tvoja sveki zna user posted image

(odgovor članu M.A.M.)
Neposredna veza do poruke: 2447
28.5.2015 10:50:41   
ziel
Nadjoh ovo na Google, jer me bas zanimalo, kopirala sa stranice RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

Status žene u postporođajnom periodu
ŠtampaEl. pošta
Objavljeno četvrtak, 16 Juli 2009 12:59

Pitanje:
Selam Alejkum,
Moja surpuga i ja, ako Bog da, očekujemo ubrzo prinovu. U sklopu priprema i edukacije za roditeljstvo, došli smo i do pitanja "40 dana poslije poroda u Islamu". Nažalost, na internet nisam mogao da nađem neki jači dokaz da je po Kur''anu ili Sunnetu, ovo obaveza muslimana, misleći pri tome na boravak majke uz dijete u kući prvih 40 dana. Molim vas da nas uputite šta je ispravno po islamu i da nam date neke argument iz Kur`ana i hadisa, koji će potkrijepiti ovu tvrdnju.

Odgovor:
Esselamu alejkum!
Majka u postporođajnom periodu (nifas) ne može vršiti sljedeće ibadete: klanjati, postiti, učiti i dodirivati Kur''an, činiti tavaf, ulaziti u džamiju i boraviti u njoj, činiti sedždei tilavet te imati spolni odnos. Nifas traje sve dok krv otiđe iz rodnice. To traje približno 40 dana, ali može prestati i ranije. Što se tiče boravka u kući 40 dana, to nije obaveza niti o tome postoje neki šerijatski dokazi. Priča koja postoji o tome u narodu vjerovatno ima korijen u iskustvu, tj. da izlazak s djetetom u tom periodu može uzrokovati neke bolesti i sl. zbog osjetljivosti majke i djeteta u tom prvom periodu nakon porođaja. Period oticanja krvi i iscrpljenosti majke zbog poroda zahtijeva da se ne izlaže teretu izlaska bez potrebe (odlazak ljekaru i sl.). Zabrana izlaska nema vjersko utemeljenje.

< Poruku je uredio ziel -- 28.5.2015 10:51:39 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2448
28.5.2015 10:51:41   
aidana

pa fino nek sve obave kao da si tu...nije svakako za bebu da ide medju svijet prije 40-snice ...to valjda tvoja sveki zna user posted image

cuj okrenuti janje odmah i da beba i ti budete prisutni user posted image
ti njima reci: tobejarabi da iznosim dijete iz kuce odmah, zar se to tako radilo u vase doba user posted image
Mada ako ce se svi okupiti tu, pocastiti se, onda mozda nece tebi navaliti cim dodjes iz bolnice. To i nije lose, tvoje je samo da ostanes sa bebom u kuci dok on okrecu janje. Ti ces imati svoj mir, oni svoju zabavu i svi sretni

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2449
28.5.2015 10:55:31   
rose

Nadjoh ovo na Google, jer me bas zanimalo, kopirala sa stranice RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

Status žene u postporođajnom periodu
ŠtampaEl. pošta
Objavljeno četvrtak, 16 Juli 2009 12:59

Pitanje:
Selam Alejkum,
Moja surpuga i ja, ako Bog da, očekujemo ubrzo prinovu. U sklopu priprema i edukacije za roditeljstvo, došli smo i do pitanja "40 dana poslije poroda u Islamu". Nažalost, na internet nisam mogao da nađem neki jači dokaz da je po Kur''''anu ili Sunnetu, ovo obaveza muslimana, misleći pri tome na boravak majke uz dijete u kući prvih 40 dana. Molim vas da nas uputite šta je ispravno po islamu i da nam date neke argument iz Kur`ana i hadisa, koji će potkrijepiti ovu tvrdnju.

Odgovor:
Esselamu alejkum!
Majka u postporođajnom periodu (nifas) ne može vršiti sljedeće ibadete: klanjati, postiti, učiti i dodirivati Kur''''an, činiti tavaf, ulaziti u džamiju i boraviti u njoj, činiti sedždei tilavet te imati spolni odnos. Nifas traje sve dok krv otiđe iz rodnice. To traje približno 40 dana, ali može prestati i ranije. Što se tiče boravka u kući 40 dana, to nije obaveza niti o tome postoje neki šerijatski dokazi. Priča koja postoji o tome u narodu vjerovatno ima korijen u iskustvu, tj. da izlazak s djetetom u tom periodu može uzrokovati neke bolesti i sl. zbog osjetljivosti majke i djeteta u tom prvom periodu nakon porođaja. Period oticanja krvi i iscrpljenosti majke zbog poroda zahtijeva da se ne izlaže teretu izlaska bez potrebe (odlazak ljekaru i sl.). Zabrana izlaska nema vjersko utemeljenje.

nisam ja ni rekla da to ima veze s vjerom... user posted image ja se sjecam izasla nakon mjesec dana, da maloj kupim odgovarajuci skafander za kontrolu..mene su tako kolejan bolila da sam mislila da cu se srusiti..a prosao mjesec user posted image

meni moja mama pricala..izaslo ona nakon 20 dana kad je brata rodila...sredila se, kostimic ovo ono..znacui kraj oktobra...ona je takvu groznicu dobila kad je kuci dosla da joj nije palo na pamet...ja sam svoju s rodila polovinom novembra i nije mi padalo na pamet sa njom hodati do kraja decembra user posted image ali ova sad abd...cim se budem dobrio osjecala, set_nja...pa taman ce biti septembar user posted image

< Poruku je uredio rose -- 28.5.2015 10:57:39 >

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  96 97 [98] 99 100   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  96 97 [98] 99 100   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Drugo dete
VVVV

Posle prvog porođaja, koliko vremena je prošlo pre nego što ste pomislile: ''Želim ponovo da prođem kroz sve ovo :)''

Odmah posle porođaja (31%)

Posle nekoliko dana (1%)

Posle mesec dana (2%)

Posle nekoliko meseci (7%)

Posle godinu dana (22%)

Jos se ne usuđujem da mislim o tome :( (35%)

Broj svih glasova: 147

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *