Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Merylin Obično Macmiror vaginalete, tokom trudnoće sam ih dva puta koristila, a onda par dana pred porod plymicol vaginalete. Tada nije bila utvrđena candida, nisu mi htjeli raditi bris u devetom mjesecu, ali sam imala obiltan iscjedak, pa mi je doktor dao te vaginalete. Teško mi je provjeriti bebin jezik, jer jako često dojim ovih zadnjih dana. Međutim, svaki put kad pogledam ima bijelo, kao što sam navela jako malo, u korijenu jezika. Kaka ima malo kiselkast miris. Je li soor zabrinjavajuća pojava? Šta sad treba da radim, je li se zbog toga trebam javiti pedijatru ili se može sve potrebno uzeti odmah u apoteci? Soor je samo neugodna pojava, majku mogu boliti bradavice, a beba može biti nemirna jer je irituiraju nakupine u ustima. I što je važno, pravom terapijom neugode brzo nestaju. Možeš li se telefonski konsultovati sa nekim u vašoj ordinaciji? Ljekari najčešće preporuče nistatin kapi, koje se nanose na jezik gazom. Majka također treba liječiti infekciju, a Nistatin kapima se to radi tako da se na bradavice stavljaju gazice natopljene kapima. Veoma je važno da i majka i bebe istovremeno liječe infekciju jer su šanse da jedno ima, a drugo ne minimalne, bez obzira ko ima simptome. I još je jako važno da se tarapija ni slučajno ne prekida 7-10 dana, 15 idealno, bnez obzira što se simptomi brzo povuku. Ako imaš Daktanol gel (oralni) možeš ga uključiti tako da bebi nakon podoja stvaiš na jezik lopticu veličine malog zrna graška nek sama to po ustima razmaže, a sebi bradavice najprije pustiš da se osuše na zraku, pa onda namažeš gelom. Sebi mažeš nakon svakog podoja. Količinu, tj učestalost davanja bebi bi morala se konsultovati sa medicinarima, jer to zavisi od uzrasta, a ja to ne znam, a čini mi se da se proizvođač Daktanola ogradio od djece mlađe od 6 mjeseci. Također je bitno da beba nakon davanja gela (ili mazanja kapima) ne doji makar pola sata, do sat. Kandida je gljivica koja normalno živi na nama i u nama. Kad padne imunitet broj joj podivlja i krene uzrokovati smetnje na dijelovima tijela gdje su dobri uslovi za razmnožavanje. Kod dojilja su to bradavice jer su često vlažne, pokrivene često vlažnim jastučićima natopljenim mlijekom. Zato se kod soora preporučuje da se dojke što više ostave na zraku, da se sve ono što dolazi u dodir sa njima drži što suhlje, mijenja često i pere na60 i više stepeni C. Naročito se javljaju tokom terapije antibioticima, bilo majke bilo bebe. Što se tiče bebe, sve što bebi ide u usta, cucle, igračke, duda flašice tokom terapije treba da se iskuhava tokom 2-3 dana, a onda da se zamijeni novim, i nakon još jednog takvog perioda od 2-3 dana ponovo zamijeni novim, da bi se što više osigurao uspjeh terapije. Majkama se još preporučuje pojačan unost jogurta, idealno acidofilnih kultura, smanjenje uzimanja šećera (na nulu po mogućnosti) i izbjegavanje proizvoda sa kvascem. IZVORNA PORUKA: idana_85 Lejla evo i mene sa istim problemom. Pratim Merylin u stopu. I moj maleni se strasno buni dok doji, odmah prducka,napreze se, nemiran je. Mlijeka ima vidim da se zagrcne i curi na sve strane. Dr nam je rekla da ima malo krupice,ali patronazna kaze nema. Jezik mu je bijeli,po desnima nema nista kao ni nepcu user posted image Jednom dnevno mu ocistimo nistatinom. Ne znam sta da radim. Toliko se buni vise nemam kontrolu koliko pojede, malo mu je stolica zelenkasta. I mi smo davali kamilicu misleci da su grcici. Cesto bljuca. Guza mu se ojela, crveni se ikao neke bubuljice, jucer mu se ta jedna bubuljica raskrvarila :( Kupili smo mustela kremu protiv ojeda pa cemo vidjeti Jos zaboravih napomenuti da sam ja puno prehladjena - upaljeno mi grlo, oba uha,sinusi,nos curi,sinoc sam imala i temperature, uzimala sam aspirin c i paracetamol, ne znam moze li to biti uzrok Idana, ako ima i malo krupice, to se liječi odmah, ne zapušta se. E sad, jezik je nakon podoja često bijel zbog mlijeka, i to obično nisu gljivice. No ako se te naslage (koje su obično u grupicama, izgledaju kao usireno mlijeko) ne mogu lako sinuti npr. štapićem za uši, ako su prisutne u ustima i nakon sat dvba nakon podoja onda je vrlo vjerovatno infekcija soorom. Kad je terapija protiv soora efikasna simptomi najčešće nestanu nakon 24-48 sati. Efikasna terapija, kako sam gore napomenula podrazumjeva da se imajka liječi istovremeno jer ako se neko od dojilačkog para ne liječi, infekcija se stalno vrača onome ko prima terapiju. Znači, ako ti jednom dnevno bebi čistiš usta nistatinom, a bijele naslage i dalje stoje, eventualno se šire, i sebi ne tretiraš bradavice to znači da terapija definitivno ne djeluje. Indikativan mi je i ovaj ojed na guzi, jer gljivice iz usta prođu kroz probavni trakt i naprave infekciju i u pelenskoj regiji zbog vlage i mraka. Takvi ojedi se obično teško saniraju uobičajenim kremama koje se koriste za pelensku regiju. Jo jedna napomena, kod dojenja nema potrebe, a i ne moguće je da ti ima kontrolu koliko je beba pojela, to je tako i to se ne moe izmjeniti, zato treba bebi dozvoliti da jede kad i koliko eli. Zelena stolica vam moe ba biti od gljivica u probavi. Krv u stolici kod bebe uvjek treba prijaviti ljekaru. Moe biti često od potpuno bezazlenih razloga (ti si se alila na čvrste komadiće u stolici, oni mogu povrijediti njenu sluzokou crijeva), ali to je svakako signal da se javi ljekaru.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 17.3.2014 9:54:52 >