Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: idana_85 Dajemo mu AD od rodjenja, jednom dnevno. Kada doji on se zgrcne, svadja se, ili ako je miran vidim da ne moze da osvoji mlijeko, pokusam se zavaliti malo dok doji da ovlada ali slabo nam pali. I tako se on zgrcne buni, mlati rukicama, uvlaci i izvalci bradavicu, cokće jezikom, a ono mlijeko samo prodje kroz njega, tacno cujem kako mu prolaz i tu pocinje da kaki,stenje napreze se, sav se zacrveni, pa se u tome jos vise zgrcne, i onda prstane dojiti kaki, nakon toga bude umoran i vise nece.Za pola sata hoce opet mlijeka nema . On samo vuce bradavicu, nista ne guta, malo zaspe pa opet malo se buni. Kada ja istisnem rijetko uspijem kapljicu dvije istisnuti. Jutros sam izdajala i bude nekakvo poput hlorisane vode. ovo nakon toga sto sam izdajala djeluje malo pribliznije mlijeku. Zato mislim da je rijec o tom i o tim eksplozivnim stolicama,sto mu vjerovatno steti debelo crijevo ili pucaju kapilari. Na ovom linku je navedeno i to kao jedan od uzroka krvi u stolici : http://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/. Ja iz obje uspijem izdojiti 120-150 ml, svako tri sata. Njemu ne moze biti da jede svako 3h, evo i hapu jede svako 2.5h, vec nakon 2h se buni. Od sinoc je na hapi, ja izdajam. Stolice su bile zute,sa primjesama sluzi koja je smedja ne krvava. Kada doji te stolice budu zuckasto-zelentakste,vise zelenkaste sa krvavom sluzi. Stvarno mi tesko pada da zbog mog mlijeka se dijete muci. Mada sam primjetila da kako mu dajemo hapicu (hipp probiotic) ima grcice, prije nije imao, mada smo mu uz dojenje dodavali Bebimil. Ne znam da li je gljivica, vrlo je moguce. Imao je soor. Gore su mu cistili, po jeziku mu je bilo vrlo malo bjelkasto. Evo sad gledam hapu je pio u pola 11h, u 1h mu je bijel jezik, a i mene opet bole bradavice. Gore mu je ojed prestao,sada se opet guza pomalo ojeda. Ja mazem bademovom kako su mu i gore mazali,cim se ukaki perem,presvlacim,mazem,ali nema efekta. Malo mu se i mosnjice zacrvene,dotle kaka i dolazi. Cuna je ok. Nisam primjetila bijele tackice, cmar je crven. bile su mu crvene tackice prije bolnice, kad bih ga brisala raskrvarim ih :( To što si vidjela kad si izdajala jeste normalno ljudsko mlijeko. Na početku je kao hlorisana voda (dobar opis ) nešto kasnije dobije mutniji izgled. Naše mlijeko nema ama baš nikakve veze sa kravljim, pa ni po izgledu. Prema ovom što pišeš uzrok pobune na dojci bi mogao biti dakle taj prvi, jaki refleks koji bebi smeta na početku. Osim toga što se zavališ, mogla bi probati da izdojiš prvi mlaz (ako ti izdajanje ide dobro) pa da tek onda staviš bebu da doji, dakle da izbjegnete taj prvi mlaz u potpunosti. Isto tako kad god primjetiš da je krenulo jako, da se beba bori, bebu podigni, pusti mlijeko da iscuri i da mlaz stane. Vidi, prejak refleks uvijek ide sa tim da mlijeka ima previše. Ne može jak refleks biti kad mlijeka nema. To koliko izdojiš nije koliko ima u dojkama, ti nikad ne možeš izdojiti tačno koliko ima, u dojkama uvijek ostaje, i samo beba koja se potrudi da sisa dođe do toga. A tvoj momak odustaje kad ne ide samo zbog sve veće i sve češće upotrebe flašice. Znam da ti je svega preko glave, da si umorna i uplašena prije svega. No velika je greška što se prebacuješ na flašicu, to samo pogoršava problem, nikako ga ne skreće na put rješenja. Majka koja ima prejak refleks, koja proizvodi više mlijeka nego je potrebno nema smisla da to izdaja i daje na flašicu. Idana, koliko god mogu ovako iz daljine biti sigurna, sad sam sigurna da vi imate veliki problem sa gljivicama, i to zapuštenim gljivicama. Od početka ti nisi tretirala svoje bradavice nikako, i tamo je infekcija tinjala, bebu ste tretirali, a ti si joj infekciju stalno vračala. Nistatin očito više ne pomaže. Ovo su naravmno ljekari krivi što od početka nisu tretirali oboje. Ja bih za početak rekla da uzmeš Daktanol oralni gel u apoteci. Ti da ga mažeš na bradavice nakon svakog podoja, nakon što se prosuše na zraku. Bebi mislim da bi trebalo dva puta po kuglicu veličine graška staviti na jezik da melja po ustima, nakon podoja, i da iza toga nema hranjenje makar pola satata- sat. Terapija bi morala trajati makar 15 dana. Vjerujem da bi je svakako trebalo potpomoći izbacivanjem slatkog iz tvoje ishrane, i sušenjem bradavica na zraku koliko god ti je više moguće. Preporučuje se i jogurt, ali ja bih na tvom mjestu jedno 10 dana bježala od kravljeg mlijeka jako (pazi, u svemu kupovnom, industrijskom imaš mlijeko, čak i u hljebu). No ako ćeš i dalje davati AD bojim se da tvoje uzdržavanje neće imati efekta. Ne znam kakav vas pedijatar vodi, ja bih sa nekim medicinarom ozbiljno porazgovarala o mogućoj bebinoj alergiji na kravlje mlijeko. Također bih se posavjetovala o tretiranju bebinih usta i tvojih bradavica Gencijanom violet kao tretmanom protiv gljivica. Ako ti niko baš ne bude znao reći kako, javi mi se na pp, pa ću ja pitati naše stručne saradnice, IBCLC savjetnice za dojenje.