|
RE: Mi pitamo, Jasmin odgovara 25.8.2013 14:40:33
|
|
|
|
mamaami
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: mamaami Zene moje, ja sam vec duze vrijeme na forumu ali pod drugim nickom, i imam pitanje a sram me pitati pa se registrovala sa drugim imenom Ovako, problem je sto sabah namaz jako cesto ne klanjam na vrijeme. Prije rodjenja djeteta sam navijala alarm sa glasnim ezanom i to me budilo. Sad kako dijete spava s nama u sobi to ne mogu, ne zato sto bi i dijete ustalo, nego zato sto bi se isprepadao od tog glasnog zvuka (beba ima godinu). A ako je tih alarm ja ga jednostavno ne cujem nikako. Kako vi ustajete klanjati sabah na vrijeme? Jedino sto me probudi je kad se beba probudi da doji a to nekad bude sat vremena prije zore ili kako kad. Nekad zavisi od toga kad beba navece zaspe, obicno se budi 4-6 sati nakon sto zaspe. Ali to nije uvijek, Uspavam ga ranije da ranije ustane, a on nekad prespava, a nekad ustane prerano. Uglavnom, to mi je nekako jedina metoda, pa vas pitam kako vi ustajete na sabah? Meni je uzasno krivo kad ustanem i vidim da je sunce vec izaslo, budem ljuta na sebe. A najvise se bojim da ce mi to samo jednom postati normalno Znam da sam malo oduljila ali samo jos jedno pitanjce: Ako se probudim i cujem ezan, ili znam da je vrijeme namaza, te legnem "samo par minuta, necu sigurno zaspati", a onda slucajno zaspem (znam da je djetinjasto ponasanje, ali desi se) - je li to grijeh kao da sam namjerno prespavala? - ovo bih voljela da mi jasmin odgovori, a moze i neko drugi. Draga naša udomaćena forumašice ... Pokušaj naviti sat,ali da nije preglasno,kako ne bi uznemirilo bebu. Bilo bi lijepo kada bi ovu metodu "samo par minuta, necu sigurno zaspati",polahko izbacila iz upotrebe. Znam i vjerujem da si preumorna,ali budi sigurna da ćeš se osjećati dosta odmornije nakon što obaviš sabah namaz. Nema mi ništa slađe kada u zoru otvorim balkonska vrata i zanijjetim sabah namaz dok me svježi zrak i jutarnja tišina podsjećaju na opis dženneta. Ja se najčešće budim alarmom na mobitelu. Isto tako,veoma je bitno leći s nijjetom da ćeš ustati i molbom Allahu da te probudi na sabah namaz,pred spavanje proučiti sejjidul istigfar,ili na našem jeziku zamoliti Allaha za oprost grijeha,jer grijesi umrtvljuju srce,a umrtvljeno srce prespava namaz. Ako preskočim istigfar i molbu Allahu da ustanem,desi mi se da prespavam sabah . Da te Allah nagradi za odgovor Imam jos nesto da pitam Desi mi se isto tako da se probudim par minuta prije izlaska sunca, pa ne znam kako postupiti jer nema dovoljno vremena da uzmem abdest i klanjam? Da li odgoditi namaz dok sunce ne izadje, ili klanjati u "zabranjenom vremenu" ? Ovo me buni jer znam da ako ima par minuta do aksama a iz nekog opravdanog razloga nisam klanjala ikindiju, mogu je tad klanjati, a isto je "zabranjeno vrijeme" za klanjanje? - ispravi me ako grijesim I jos da te pitam, (s obzirom da spavam do 9-10h) ako se probudim (recimo zbog bebe) nakon sto je sunce izaslo, hocu li ipak ustati i tad klanjati, ili je svejedno da odgodim dok ne ustanem, tj. oko 10h? Ako me razumijes sta hocu reci
|
|
|